Bezmaksas kārdinājums

08.01.2008, baiba_gabranova

Kāpēc, nokļūstot vietā, kur dzērieni un ēdieni ir pieejami bez maksas, cilvēka dabā ir sākt to visu negausīgi grābt, neatkarīgi no tā, cik izsalcis vai izslāpis viņš būtu?

Tādas pārdomas mani pārņēma pēc brokastīm Helsinku viesnīcā, kurā bija pieejama bagātīga bufete. (Protams, šī ēdienreize parasti ir iekļauta viesnīcas cenā, un tomēr tas ir citādi, nekā ja tev piestāda rēķinu par katru apēsto kumosu.) Es katrreiz apjūku, kad visādu našķu ir tik daudz, un pusstundu noslaistos gar galdiem, kamēr izvēlos to, ko kārojas visvairāk. Kā novēroju, lielākā daļa viesnīcas apmeklētāju pārāk nelauza galvu un uz neskaitāmiem šķīvjiem sakrauj visu, ko redz. Kad viņi pieceļas no brokastu galda un dodas atpakaļ uz saviem apartamentiem, viņu atstātajos traukos paliek kaudzes ar drusku pabakstītu ēdienu. Diezgan izvirtīgs skats, maigi izsakoties.

Pagājušās nedēļas TV Izklaidē publicētajā intervijā ar skotu aktieri Džeimsu Makevoju (viņš ir lielisks jaunajā filmā Piedošana!) viņš runā par to, cik bīstama ir burzīšanās smalkajās aprindās un glamūrīga uzdzīve. Un atkārtoti iesaka saviem amata brāļiem turēties pa gabalu no visām tām vietām un ballītēm, kurās dzērienus izsniedz par brīvu. Makevojs piekodina pirkt dzērienus pašiem par savu naudu, tādējādi samazinot iespēju nodzerties.

Ja pieņem, ka savu aicinājumu viņš adresē cilvēkiem, kuri saņem daudzciparu honorārus un par trūcību nu nekādi nevarētu sūdzēties, pirmajā brīdī šķiet dīvaini – vai tiešām burvju formula "BEZ MAKSAS" var kārdināt bagātniekus? Tos, kuri varētu atļauties jebko?

Tā vien šķiet, ka ar pārticību šai parādībai nav nekāda sakara. Vai varbūt – tieši otrādi? Jo naudīgāks cilvēks, jo negausīgāks? Varbūt arī Parisai Hiltonei nebūtu tik daudz ķibeļu ar alkoholu, ja ballītēs viņa kokteiļus pirktu pati par savu naudu?

Komentāri [5]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Jā, es arī vienmēr aizdomājos par to, ka vieni ēdienu sviež laukā, bet citi mirst badā. Padomāju un uzkrauju sev papildporciju - lai nemet ārā, lai paliek manā kuņģī:) Ņam!
09.01.2008 03:41 | saite | Atbildēt

+0
Šādos brīžos man paliek skumji, jo es apzinos, cik daudz pārtika pasaulē tiek laista vējā, kaut gan tik daudzās pasaules vietās ir bads un nabadzība.. :/
09.01.2008 01:43 | saite | Atbildēt

+0
Krieviem trapigs teiciens: "Na haljavu dazhe uksus sladkij" :-D Tada laikam ir cilveka daba neatkarigi no macinja biezuma..
08.01.2008 18:32 | saite | Atbildēt

+0
tiem bagātajiem, kuri ir skopuļi, bezmaksas piedāvājums droši vien, ka ļoti interesē...vairāk mani uztrauc, ka cilvēki rauš mantu un šajā gadījumā ēdienu, kuru pēc tam paši nemaz neapēd...bieži vien aizdomājos par tiem, kuri cieš badu un iespējams savas dzīves laikā nemaz nepamēģinās pagaršot to, ko mēs sarausušiesnevaram apēst un izmetam ārā...tāpes es pērkot pārtiku plānoju, cik varēšu apēst, lai nav jāizmet ārā, jo tā ir sava veida necieņas izrādīšana tiem, kuriem nav ko ēst :(
08.01.2008 16:42 | saite | Atbildēt

+0
Es piekrītu. Turklāt ir vēl kāda visai netaisna parādība, ka tieši pārtikušajiem, bagātajiem savu sakaru, pazīšanos, sasnieugmu dēļ tādas lietas, kā teātri, koncerti, pasākumi, dāvanas bieži vien ir bez maksas...sanāk ietaupīt, ne? kamēr Latvijas vidusmēra pilsētiņas veikala pārdevēja rēķina, vai šogad uz teātri sanāks vai nee... :-D
08.01.2008 16:10 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits