Šaušana Bastejkalnā

20.01.2008, zane_nikodemusa

Es spilgti atceros 20. janvāra vakaru pirms 17 gadiem. Tēvam tika svinēta vārda diena, tāpēc pieaugušie bija aizņemti ar sarunām, savukārt mēs - bērni - spēlējām spēles. Tiesa, pat svinību vakarā nevarējām iztikt bez Miedziņa, taču, kad ieslēdzām televizoru, multenes vietā rādīja šaušanu no Bastejkalna.

Tā kā dzīvojām pašā Rīgas centrā (tieši pretim Rīgas cirkum), tad ložu skaņas varēja dzirdēt arī izslēdzot televizoru. Vien svinību karstumā tajās neieklausījāmies. Ja šodien domāju par to vakaru, acu priekšā vienmēr ir aina, kā mūsu viesi zibens ātrumā apģērbjas un, klausoties, no kuras puses skan šaušana, skrien uz dzelzceļa staciju. Vēlāk uzzinājām, ka uztraukuma dēļ vilcienā viņi visi kā viens atstāja balles kurpes.

Saistībā ar 20. janvāri vēl ļoti spilgti atceros tajā pašā (vai varbūt nākamajā?) vakarā TV rādītos kadrus, kā tumšajā Bastejkalnā, kuru šķēla vien oranžīgas ložu gaismas, tika nošauts Jura Podnieka studijas operators Andris Slapiņš un nāvīgi ievainots Gvido Zvaigzne. Savukārt viņu biedri savā starpā sauca pēc palīdzības un cietušos centās nogādāt uz Vecrīgu. Tad gan man laikam bija bail. Vairāk kā visās iepriekšējās dienās, kad tēvs un krusttēvs sargāja televīziju un citus valstiski svarīgus objektus. (Starp citu, dzīvojām vienā istabā komunālajā dzīvoklī, tāpēc barikāžu laikā no rītiem ar neviltotu prieku modos augšā, lai saskaitītu, cik cilvēki pēc nakts maiņas uz barikādēm šoreiz guļ uz grīdas. Vecāki toreiz pat nepazīstamiem novadniekiem piedāvāja naktsmājas.)

Savukārt pēc 20. janvāra notikumiem pāris dienas man nebija jāiet uz skolu, jo tā atrodas tieši pretim Bastejkalnam, un negaidītās brīvdienas vismaz tobrīd atsvēra visus pārdzīvojumus. Vēlāk gan ar klasesbiedriem pēc stundām klejojām gar Bastejkalna skulptūrām un meklējām ložu pēdas tajās (manuprāt, ja uzmanīgāk pameklētu, tās varētu atrast arī tagad). Taču smieties un dauzīties pārtraucām tikai vienā vietā. Tur, kur tika nošauts skolnieks Edijs Riekstiņš. Bija sajūta, ka viņš ir mūsējais.

Ko Tu atceries no barikāžu laika?

Komentāri [16]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
atceros mēs toreiz gadijāmies tieši uz tilta Vecmilgrāvī kur arī notika traģisks notikums..un netikām mājās Vecmilgrāvī,jo viss bija ciet dēļ tās traģēdijas..tur vēl šodien stāv tas kapu piemineklis..
28.01.2008 00:42 | saite | Atbildēt

+0
Man tolaik bija 4 gadi. Tā kā nedzīvoju Rīgā, mani tas ļoti neskāra...Tikai atceros to, ko ir stāstījis mans tētis, jo viņš bija aizbraucis uz barikādēm :)
23.01.2008 00:46 | saite | Atbildēt

+0
Visu cienu tiem cilveekiem,kas bija uz barikaadeem.
Bet arii tajaa laika Krivija notika tas pats,kad maonarhija sagraaba valsts bagaatibas . Un atkaratiijaas no 15 isuuceejvalstiim,kuraam nebija ne zelta,ne dimanta ,ne vispaar dabas bagaabu. °
Taada inflaacija valsyii .kur triis Pasaules noziimes ostas --Riiga,Ventspils, Liepaaja.Tie ir miljoni,bet tantina shodien veikalaa diedeleeja par 10 santiimiem zaaveetas galas gabalinu un visi rinda puksteeja liidz briidim ,kad pateicu ,---kaapeec mmusu valsts nirgaajas par muusu vecajiem cilveekiem.
22.01.2008 02:00 | saite | Atbildēt

+0
mans tētis strādāja par taksistu. Un tajā naktī viņš strādāja - braukāja pa Rīgu. Atceros tikai to, ka piecēlos naktī un raudāju, prasot, kur ir tētis. Vairs neko. Tikai tādu mazu brīdi. Man tad bija 3 gadi.
21.01.2008 22:31 | saite | Atbildēt

+0
Atljaushos citeet :ļoti spilgti atceros tajā pašā (vai varbūt nākamajā?) vakarā TV rādītos kadrus, kā tumšajā Bastejkalnā, kuru šķēla vien oranžīgas ložu gaismas, tika nošauts Jura Podnieka studijas operators Andris Slapiņš un nāvīgi ievainots Gvido Zvaigzne. Savukārt viņu biedri savā starpā sauca pēc palīdzības un cietušos centās nogādāt uz Vecrīgu. ...
man toreiiz bija 6vai 7gadi. atceros, ka toreiz ar vecaakiem seedeju pie tv un ar shausmaam skatiijaamies, nedziivojaam Riiga, bet Salduu, bail bija vienalga.Un tagad izlaso sho te, pat asaras saskrien aciis, taa kaa mana dziive shobriid nerit Latvijaaa, jebkuras zinjas no dzimtenes uztveru mazliet savaadaak
21.01.2008 21:44 | saite | Atbildēt

+0
Man bija 5 gadi, bet ljooti spilgti atceros, ka biju atstaata omiites uzraudziibaa arpus Rigas un mees abas kaa pielipushas pie Tv ekraaniem un telefona seedeejaam, jo mamma ar tēti bija Riigaa, mammai veel sesija tajaa laikaa bija, teetis barikaadees piedaliijaas.. Pat taja vecuma sapratu, ka tas ir Nopietni, vieniigi naavi kaa taadu veel neapzinaajos..
21.01.2008 19:20 | saite | Atbildēt

+0
Zane, diez vai pagājām garām, mani no mājas ārā nelaida tajās dienās:)
21.01.2008 17:51 | saite | Atbildēt

+0
Man tajā laikā bija 9 gadi,atceros,ka gāju gulēt un dzirdēju kā šāva,jo dzīvojām blakus Kronvalda parkam,Bastejkalns blakus...biju ļoti nobijusies,skrēju pie mammas uz istabu,viņa mani mierināja....viņa ir mediķis,tāpēc vislielākās bailes izjutu tad,kad viņa ar tēti gāja uz barikādēm.....to vārdiem nevar aprakstīt,cik toreiz bija bail.....
21.01.2008 15:11 | saite | Atbildēt

+0
Vakar, skatoties Jura Podnieka studijas veidoto filmu par barikādēm (LTV1), apraudājos (patiesībā tā sāku raudāt, ka nevarēju kādu laiku nomierināties).
21.01.2008 13:48 | saite | Atbildēt

+0
Man bija 6 ar pusi gadi un tolaik dzivoju Jurmala, atceros, ka man pieaugushie taja bridi neko nestastija, lai pasargatu...vien atceros, ka tomer pa ausu galam dzirdeju pa TV, kas notiek un sapratu,ka tetis ar krusttevu brauc uz barikadem...kaut kada bailju sajuta bija...tomer ta lidz galam tolaik mana apzinja nenonaa fakts, ka tas ir tik bistami!
21.01.2008 13:19 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)