Kad dzemdēt?

22.01.2008, elina_stengrevica

Man šodiena solās būt ļoti interesanta, jo iešu tikties ar Latvijas Ginekologu asociācijas prezidenti, dakteri Daci Matuli. Mēs runāsim par tēmu, kurai uzmanību Matule pievērsa kādā konferencē: sievietes Latvijā cenšas vispirms uztaisīt karjeru un tikai pēc tam radīt bērnus. Taču viņa kā ginekoloģe mudina apvienot karjeras veidošanu un bērnu dzemdēšanu līdz 30 gadu vecumam.

Toreiz viņa stāstīja, ka gan sievietei, gan bērnam labāk esot, ja sievietei vēl nav to 30 gadu. Un viņa mudināja nebaidīties savienot darbu un ģimeni.Kaut arī grūti, tas ir iespējams un atmaksājas. Redzēs, kā mums veidosies saruna, es to patiešām gaidu.

Manā draugu lokā vairāk tomēr ir to sieviešu, kuras vēl nav dzemdējušas, kaut 30 gadi vai nu jau pienākuši, vai arī nav aiz kalniem. Iemesli tam visdažādākie, tomēr nevar noliegt, ka mums vienmēr bijis uzskats - nav, kur skriet. Kad dzīvē pats esi nostabilizējies/ -usies, tad arī var domāt par bērnu. Tagadējai trīsdesmitgadnieku paaudze, kas dzīvo pilsētā, daudzi tā uzskata. Iespējams, tas pārņemts no rietumiem. Un tikpat iespējams, tas nāca kā pretreakcija mūsu mammu dzīvēm, kurām agri piedzima bērni, vienas pašas viņas ar bērniem bija nokāvušās un pašu dzīvēm laiks ir atlicis tikai tagad, kad bērni jau izauguši. Negribt atkārtot mammu kļūdas, mēs izvēlējāmies dzemdēt vēlāk. Bet vai tas ir labāk?

Viss, skrienu gatavoties sarunai.

Komentāri [23]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
confused, marta numurā šim jautājumam būs veltīta vesela sekcija. Tostarp arī intervija.
28.01.2008 15:47 | saite | Atbildēt

+0
Elīna, vai kaut kur tiks publicēta Tava inetrvija ar Daci Matuli? :-)
28.01.2008 13:18 | saite | Atbildēt

Nezināms
+0
Man ir nepieciešama papriekšu izglītība, darbs un pats galvenais, es neesmu pārliecināta, ka mans puisis ir tas "īstais". Nav tās sajūtas. Bērniņu plānoju no 25-30 gadiem.
25.01.2008 22:36 | saite | Atbildēt

+0
Katrai meitenei savs stāsts... Runājot par sevi, man pagaidām bija svarīgāka iekārtošanās dzīvē, izglītība, darbs, normāls vīrietis, taču nu arvien biežāk jūtu, ka vēlos bērnu. Sajūtas ir ļoti patīkamas... mmm...tāda patiesa vēlēšanās. Ceru, ka pārāk ilgi nebūs jāgaida! ;-)
Mīļš paldies par jauko rakstu, pēc kura dvēselē ieplūda daudz pozitīvu emociju... (l)
23.01.2008 14:34 | saite | Atbildēt

+0
Man meita piedzima 17 gados, protams neplānoti, bet tagad par to karjeras tēmu. Ar bērna tēvu mīlējām viens otru un mīlam vēl tagad, viņš ir mazliet vecāks par mani, tagad jau izmācījies un strādā labi algotu darbu. Tolaik es pametu mācības uz pāris gadiem, bet tagad sen jau mācos un piepildu savus sapņus. Vīrs strādāja, sestdienās mācījās, tagad es mācos, vīrs strādā, meita iet bērnudārzā. Nākamgad es pabeigšu mācības un varēšu iet strādāt un veidot savu karjeru tālāk. Tas, ka man ir meita, mani tikai iedvesmo un ja māte ir jauna, nenozīmē, ka obligāti viena un mums ir tiesības prasīt arī atbildību no tēviem, kaut gan man tā nebija jāprasa, tas bija pašsaprotami. Protams, nesaku, ka jādzemdē 17 gados, bet nepiekrītu, ka bērns līdz 30 sagrauj visas cerības uz personīgo attīstību. Manai meitai patīk, ka varu ar viņu kūleņus mest, uzdejot, ja viņai gribas, vienkārši man vēl ir tāds vecums, ka varu atļauties būt nedaudz traka, tai pat laikā atbildīga un rūpīga. :-)
23.01.2008 03:33 | saite | Atbildēt

+0
Savu pirmo bērniņu plānoju dzemdēt līdz 30 gadu vecumam! :) Vēlētos kopā ar viņu iet izklaidēties, iepirkties, sportot un nejusties vecai! :) Ja arī bērniņš piesakas tad, kad vēl nav nodrošināta stabila dzīve, tas bērniņam var nākt arī par labu no tā aspekta, ka viņš uzaugs ar domu, ka nauda ir jāpelna nevis jāpaprasa bagātajam, vecajam papucim, ka lietām, ka dzīve nav rožu dārzs, kur visu laiku tev kāds kko iedos...Manā radu pulciņā ir 35-40 gadu vecumā dzimis bērns, kurš ir tik nenormāli izlaists, izlutināts, ka man ir žēl viņa- viņam viss tiek iedots, bērns tiek celts bez maz vai debesīs, visiem izdomājumiem, ko viņš saka tiek ticēts...Bail iedomāties, ko viņš darīs, kad būs pieaudzis, vai varēs par sevi pastāvēt, kā viņu vērtēs viņa vienaudži...
23.01.2008 01:16 | saite | Atbildēt

+0
Man paziistamai gimenei ir viss-karjera,labiekaartota dziive,darbs,bija doma par bernu, nu jau viiram 42 un sievai 37.
Vinu dziivesveidaa vairs vieta beernam nav. Tas pieliks punktu aktiivam dziivesveidam,celojumiem un daudz kam citam.
Es arii nevaru iedomaaties,ka viniem vareetu buut beerns-tas vairs nav vienkaarshi,bet sievietei gadi iet un kad attapsies jau buus par veelu--tiiri fiziski.
22.01.2008 21:53 | saite | Atbildēt

+0
Es uzskatu, ka bērnus tiešām vajag dzemdēt ātri. Man ir 22, un man jau šķiet, ka sen tā kā būtu laiks ja ne bērnam, tad vismaz kārtīgam vīrietim man blakus... Pēc 30 gadu vecuma tiešām ļoti pieaug risks, ka radīsies sarežģījumi grūtniecības laikā, turklāt es negribētu būt veca mamma saviem bērniem.
22.01.2008 18:40 | saite | Atbildēt

+0
Es neesmu gājusi bērnudārzā nevienu dienu, jo mammai bija darbs pēcpusdienā/vakarā, kad dārziņš ciet...
Nu un kā būtu pareizi? Sataisīt bērnus, kad pašai nav īsti, kur dzīvot?
22.01.2008 18:40 | saite | Atbildēt

+0
Te dažas tik gudras, tik gudras... Morāli gatava bērnam es esmu jau vairākus gadus. Bet ne jau tas ir vienīgais apstāklis, kas būtu jāņem vērā. Ir daudz, kas tomēr pagaidām no bērniņa attur. Manai mammai bija 27, kad es piedzimu. Bērnudārzā negājām ne es, ne māsa, ne brālis. Un 100% zinu, ka nekas mums nekaiš, jo mamma pati mūs audzinājusi.
22.01.2008 18:17 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)