par latvisku Latviju

Reitings 528
Reģ: 10.08.2009

http://www.youtube.com/watch?v=Qx50L9ptH8c&feature=player_embedded

Tiek vākti paraksti, lai rosinātu izmaiņas Satversmes 112.pantā, kas to izteiktu šādā redakcijā: „112. Ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā. Pamatizglītība ir obligāta.” Likumprojekta pārejas noteikumos savukārt ir noteikts, ka ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) izsludināja parakstu vākšanu Satversmes grozījumu par valsts apmaksātu izglītību tikai latviešu valodā ierosināšanai. Parakstu vākšana notiks no šā gada 11.maija līdz 9.jūnijam.

Informācija par vietām kur var parakstīties visā Latvijā un ārpus tās.

http://web.cvk.lv/pub/public/29928.html

Iesiet parakstīties? :-)

11.05.2011 19:08 |

Reitings 953
Reģ: 13.02.2010
Ir absurdi, ka diezgan liela sabiedrības daļa nemāk izlasīt pāris teikumus valsts valodā, ka neprot aizpildīt veidlapas, kurās tiek prasīti elementāri dati, ka neprot uzrakstīt iesniegumu, lai to saprot ne tikai pats rakstītājs. Tāpat ir absurdi, ka ļoti liela sabiedrības daļa saziņā ar līdzpilsoņiem, valsts valodā māk tikai sasveicināties un varbūt kāds arī dažas pieklājības frāzes.
Te ne smakas nav no nacionālisma- tieši pretēji, beidzot kāds ir izdomājis, ka pietiek šķelt sabiedrību, izolējot krievus krievu skolās un nemācot viņiem saprast to, kas te vispār notiek valstī un ko viņiem saka sabiedriskās vietās. Integrācija ir tad, kad minoritātes iekļaujas sabiedrībā, pieņemot tur esošās normas un ar cieņu izturoties pret vietu, kurā dzīvo. Un iekļaušanās jebkurā sabiedrībā sākas ar valodas apgūšanu. Tas par ko runā šīs reformas pretinieki ir viņu sapnis par latviešu valodas iznīdēšanu. Tas, lūk, ir tas, ko es nesaprotu. Ja reiz ir tāds naids pret latviešu valodu, kultūru un tautu- tepat pāri robežai ir milzīga valsts, kurā itin viss notiek viņiem pa prātam. Kur problēma? Čemodānu nav?
Un Becky komentārs pašā sākumā ir sviesta kalngals. Kāda trauma bērniem? Bērni, kam otru valodu sāk mācīt 2-3 gadu vecumā, to apgūst lieliski- nav nekādu traumu, apgrūtinājuma. Un efektīvākais veids, kā to izdarīt, ir ielaist bērnu latviskā vidē. Bez piepūles bērns apgūst divas valodas un tas tikai attīsta smadzenes nevis traumē. Un lai skolā nebūtu grūtību ar mācībām, vecākiem vajag jau savlaicīgi gatavot bērnus- daļēji ar atvasēm runāt valsts valodā (varu saderēt, ka vairāk kā puse krievvalodīgo vecāku paši nemāk ne vārda latviski) vai laist latviešu bērndārzā. Tādas sistēmas efektivitāti mēs jau varam šobrīd redzēt ielās- tie ir tie krievi, kas mācījās latviešu skolās. Viņi māk lieliski prot brīvi sazināties abās valodās un tāpēc jūtas Latvijā komfrotabli. Turpretī tie, kas nāk no krievu skolām, to vien dara, kā naidu kurina un nicīgi izturas pret valsti, kurā dzīvo. Tas nav normāli.
Es par parakstīšanos! Jo gribu, lai Latvija ir Latvija nevis kaut kādas Krievijas province.
11.05.2011 23:02 |

Reitings 264
Reģ: 18.05.2009
Nedrīkstu neiet, man Dombrava topošais radinieks:D

Katrā ziņā, liekās diskusijās neiekļaujos, pastāvu pati par sevi un eju parakstīties, nav nekas pret krievu tautības cilvēkiem, bet ir jāzina mūsu valoda, jo ir ļoti, ļoooti daudz cilvēku, kas dzīvo šeit visu mūžu un latviski nezina nevienu vārdu, un, domājams, viņu pēcnācēji ir tādi paši. Ja gribam, lai arī krievu tautības cilvēki varētu strādāt mūsu valsts iestādēs, kur valsts valoda ir jāzina, būtu taču vieglāk, ja viņi to mācītos jau ātrāk ;)
11.05.2011 23:06 |

Reitings 953
tulipa
Vai tad vispārizglītojošajās mācību iestādēs mācību programmas atšķiras? :D Ja atšķiras, kā tad var būt vieni centralizētie eksāmeni? :D :D
11.05.2011 23:06 |

Reitings 45
Reģ: 26.08.2009
Iešu.
Šis ir attieksmes jautājums, lielākoties. Visi, kas ir īsti latvieši, atbalstīs to.
11.05.2011 23:13 |

Reitings 696
Reģ: 03.11.2010
tulipa jeb vienkāršāk sakot, tev vnk gribējās izcelties? :-D
laikam pusaudžu gados bija stilīgi latvietei mācīties krievu skolā?
es pat varu iedomāties cik forša latviete (atšķirībā no citiem latviešiem) tu biji :-)

Reitings 414
Reģ: 29.01.2009
lolipop atšķiras gan un kā vēl :-D
ir vispārējāsklases, ir humanitārās klases, eksaktās klases utt. Pat vispārējajās klasēs mācību priekšmeti mēdz atšķirties gan arī vienādajiem priekšmetiem atšķiras stundu skaits.

Reitings 454
Reģ: 13.11.2009
Īstenībā viss ir ļoti vienkārši, ar šo reformu krievi runās perfekti latviski, bet glupie letiņi vervelēs tik savā valodā,kas nav nevienam vajadzīga ārpus LV robežas (ko gan nevarētu teikt par krievu valodu). Latvijā vienmēr būs vajadzīgas krievu valodas zināšanas un ieguvēji no visa šitā "kautiņa vistu kūtī" būs krievi. Bet mēs taču esam lepna tauta - sprāgsim badā,bet tomēr ar savu nacionālo identitāti un valodu! :D Nezinu raudāt vai smietiies par šo visu. Pie tam referendums maksā vairākus miljonus un kā mums visiem zināms naudas nav - nu tad varēsiet čīkstēt un pīkstēt par kārtējo cenu un nodokļu kāpumu,kad būs jākasa nauda referendumam. Es esmu latviete un arī uzskatu,ka valodu ir svarīgi saglabāt un lietot, bet es arī esmu neizsakāmi laimīga,ka perfekti runāju krieviski,jo kā nekā arī tā ir svešvaloda,kas man ir palīdzējusi profesionālajā jomā (un es nestrādāju veikalā!) :D Valdība zina "uz kurām pogām jāspiež",lai cilvēkus novērstu domāt par patieso situācijas nopietnību valstī (kam,protams, nav nekāda sakara ar valodām), jo krievu jautājums ir kā strutojošs augonis vēl lielai daļai latviešu. Un kamēr nenomainīsies vismaz 2 paaudzes, tikmēr krievu valodas jautājumu varēs izmantot kā fantastisku uzmanības novēršanas elementu :D Nu varat apliet mani ar sūdiem un lamāt par okupantu aizstāvi! :D
11.05.2011 23:14 |

Reitings 264
Cupcake - vai tad vāc parakstus par to, lai izslaucītu krievu valodu no šīs valsts? (t)
11.05.2011 23:17 |

Reitings 414
es tak teicu, ka mācījos latviešu klasē, klasē 2/3 bija latviešu!
un nē tas nebija stila dēļ! Izvēlējos tādēļ kādēļ rakstīju un vēl dažu personisku iemeslu dēļ.
Un vispār kādēļ uz reiz jāapspriež kādēļ izvēlējos mācīties tajā skolā???
es tik sevi liku par piemēru, tam kā tiek ieviestas reformas.
11.05.2011 23:19 |

Reitings 953
Cupcake
Es ļoti vēlētos dzirdēt tuvāku izklāstu par to, kā krievu valoda var noderēt Eiropas savienības valstīs :D :D :D Krievu valodu pat Igaunijas viesnīcās nesaprot un lietuviešu kafejnīcās :D Krievu valoda nozīmīga ir tikai tiem, kas ir orientēti uz NVS valstīm, bet parasti ar tām nelabprāt sadarbojas citas valstis, jo viņiem ir savdabīga mentalitāte, slimīga tieksme visu politizēt un tāda pasaules nabas izjūta. Ir dzirdēti pietiekami daudz gadījumi par sadarbību ar NVS valstu iestādēm, uzņēmumiem- nu tādus brīnumus var izdomāt tikai trenūzēnēs semkas graužot :D :D :D
11.05.2011 23:21 |

Reitings 953
Tulipa
Tev viens no vecākiem ir cittautis? :D
11.05.2011 23:22 |

Reitings 454
sh-e, nu palasot komentārus rodas tāds iespaids :D Man tikai interesē viens - un kas mainīsies no tā,ka visi krievi runās latviski? :D Man liekas,ka lielākā "sāpe" ir tā,ka puse no šeit sēdošajām dalībniecēm nevine avārda nevar pateikt krieviski un attiecīgi ir stress,ka darbā neviens neņems... :D
11.05.2011 23:26 |

Reitings 106
Reģ: 07.10.2009
"Un iekļaušanās jebkurā sabiedrībā sākas ar valodas apgūšanu. "

Piekrītu. Aizbraucot dzīvot/mācīties/strādāt uz ārzemēm, pirmais, ar ko nākas sastapties ir konkrētās valsts valoda! Kāpēc pie mums tā nav?
Kāda minēja, ka svešvalodu apgūšana vienmēr dzīvē noder. Piekrītu! Es krievu valodu varu mācīties arī tāpat, pati no savas gribas - bet kāpēc man šī valoda ir jāmācās kā svešvaloda var teikt piespiedu kārtā? Cik esmu redzējusi sludinājumos, tad prasa ne tikai latviešu valodu, bet arī krievu, bet nu par to jau tika runāts iepriekš šajā diskusijā. Saprotu, ir vēsturiskais faktors+tas, ka pie mums ir daudz krievu tautības cilvēku, bet kāpēc mūsu valstī pat parastai veikala pārdevējai ir jāzina vismaz 2 valodas?!Kāpēc nepietiek tikai ar valsts valodas zināšanām?Tāpēc, ka pie mums dzīvo daudz tādu cilvēku, kas vienkārši negrib iemācīties tās valsts valodu, kurā dzīvo?
Pati tagad studēju, vidusskolā mācījos krievu valodu vairākus gadus + angļu valodu. Angļu valodu zinu labi, krievu - pamatfrāzes+saprotu, ko man saka.
Vēl nezinu, vai iešu parakstīties. Skolā runāt krievu valodā īpaši nemācīja, netrenēja, bet ja godīgi - tad šī valoda mani kaut kā neuzrunāja. Ik pa brīdim apskatu sludinājumus, darba pieredzes praktiski nav, krievu valodu nemāku. Domāju par pārdevēju varētu piestrādāt (atradu vairākas iespējas strādāt pusslodzes darbu), bet visos prasības bija - vidējā izglītība + latviešu un krievu valoda. Iespējams, ka dabūtu pārdevējas darbu ar savām necilajām krievu valodas zināšanām, bet kāpēc man ir jāsaskaras ar tādām problēmām savā valstī?? Kāpēc nepietiek ar to, ka zinu savu dzimto valodu un vienu svešvalodu, kas nav krievu valoda?
11.05.2011 23:28 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Cupacake, protams, latvieshu valoda aarpus Latvijas nevienam nav vajadziiga, bet nevajag arii paarspiileet par to krievu valodu. Nu vismaz rietumeiropaa. vienkaarshi izklausaas kruti, kad pasaku franchu draugiem, ka runaaju krieviski :D visi uzreiz uuu un aaa, bet taa, nekur man taa valoda nav noderiiga sheit. vieniigi, ja braukshu uz austrumeiropu.
Taapat ir daaaaudz vairaak latvieshu, kas runaa latviski un krieviski, nekaa krievi, kuri runaa abaas valodaas, so neplurksti par tukshajaam pieriiteem ;)
11.05.2011 23:29 |

Reitings 414
nē nav man vecāki, ne vecvecāki cittautieši ;-) taču taisnības labad jāsaka krievu skolā, aptuveni puse skolēnu mācījās latviski vai bilingvāli.
Un kad es beidzu, tajā gadā bija pēdējais izlaidums krievu vidusskolas klasei. Vienkārši bez kādām pretestībām skolā nonāca pie secinājuma,ka nav nepieciešama viduskolā apmācība krievu valodā :-)
11.05.2011 23:30 |

Reitings 454
Lollipop,nu protams,ka ikdienā vienmēr un visur krievu valodu nav jāizmanto,bet piemēram,ja strādā tādās iestādēs kā Amnesty International, bankās,kurās lielie noguldītāji ir krieviski runājošie vai tajā pašā apkalpojošajā sfērā - krievu valoda noderēs daudz vairāk nekā latviešu valoda :)
11.05.2011 23:34 |

Reitings 953
Cupcake
Vai, tavuprāt, ir normāli, ka sabiedriskā vietā uzrunājot cilvēku, piemēram, lai palūgtu, lai cilvēks pabīdās, jo netiec garām, uz tavu lūgumu atskan- što? Kad Tu vērsies veikalā pie pārdevēja ar lūgumu pastāstīt par piedāvāto preci, Tev pieprasa jautājumu atkārtot pārdevēja dzimtajā valodā un atbildi saņem svešvalodā? Es nezinu, kā jums meitenes, bet mani tas reāli tracina. Kāpēc dzīvojot Latvijā man gandrīz nemitīgi ir jārunā un jāklausās svešvalodā? Tad zūd jēga dzīvot Latvijā.
Tāpat- paskaties, kā jūtas mazi bērni. Reāla situācija- uzgaidāmajā telpā ienāk māte ar meitu (gadi 4 pēc skata). Māte saka- paskat, kādi tur divi bērniņi (pēc skata- vienaudži)- negribi iet ar viņiem paspēlēties? Mazā meitenīte pienāk, tie sīkie krievulēni vervelē krieviski, meitenīte paskatās, paskatās un aiziet atpakaļ pie mammas. Tā mazā bērnu pasaule atspoguļo tieši to pašu, kas notiek pieaugušo sabiedrībā. Ja man ir izvēle sarunāties ar cilvēku, kas mani saprot un nepārprot un ja mēs runājam vienā valodā, vai ar cilvēku, kas runā svešvalodā un jebko, kas ir manā dzimtajā valodā nesaprot vai pārprot vai runā tā, ka es nesaprotu to bezjēdžigo vārdu virknējumu, tad diezgan loģiski, ka es izvēlos nekontaktēties ar cittautiešiem. Gluži tāpat kā viņi ar mani. Un tā veidojas sašķeltība. Tāpēc mums ir triju veidu partijas katrās vēlēšanās- krievi, latvieši un tie, kas pa vidu.
11.05.2011 23:36 |

10 gadi
Reitings 2563
Cupcake, ''bet glupie letiņi vervelēs tik savā valodā,kas nav nevienam vajadzīga ārpus LV robežas.'' - kāds sakars vispār?? Protams, ka ārpus LV latvieši nerunās latviski, tāpat kā gandrīz jebkura cita tauta. Runa ir par to, ka savā valstī jārunā valsts valodā!
''Bet mēs taču esam lepna tauta - sprāgsim badā,bet tomēr ar savu nacionālo identitāti un valodu!'' - nu tieši tā!!!
Un es, piemēram, krieviski protu, taču nekad ar krieviem neesmu runājusi krievu valodā un arī netaisos to darīt.
11.05.2011 23:38 |

Reitings 454
demoiselle, es pārspīlēju ar tekstiem par krievu valodu gluži tāpat kā visi šeit pārspīlē par "lielo problēmu",ka krievi nerunā latviski un kā tas iespaido viņu dzīvi un ikdienu :D Un latvieši ir "divupirkstu pierītes",diemžēl...tāda mentalitāte,latvieši kā ir bijusi zemnieku tauta, tā tāda arī palikusi :) Tie, kuriem vajadzēs - iemācīsies gan krievu, gan latviešu valodu. Un kādēļ neviens nebļauj,ak lielākajā daļā darba piedāvājumu viena no prasībām ir angļu valoda???? Tā taču tāda pati svešvaloda...?
11.05.2011 23:41 |

Reitings 264
Cupcake - bet krieviem NAV jārunā tikai latviešu valodā, viņiem tā ir JĀZINA, jāprot runāt šajā valodā! Ko tu tur vervelē, vai arī vienkārši gribēji palielīties, ka perfekti runā krievu valodā un nestrādā veikalā? Apsveicu, bet laikam tas ir vienīgais, dēļ kā vadība tevi patur.
11.05.2011 23:42 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)