Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Kā sākt mājas konditora biznesu

Reitings 15
Reģ: 30.09.2024
Es esmu mājas konditors Anglijā.
Sakarā ar lielām dzīves pārmaiņām,man steidzami jāpārvācas uz Latviju,kur es vēlos strādāt savā arodā.
Anglijā ir daudz un dažādi noteikumi un ierobežojumi mājas konditoriem, kuri lielākoties ir izveidoti,lai varētu iekasēt soda naudas,nekādas īstas jēgas tam nav. Redzu,ka Latvijā ir līdzīgi.
Lielākā daļa mājas konditoru šeit (arī es) gadiem strādā bez oficiālas reģistrācijas no savām mājām, ievērojot visas higiēnas normas,bet varbūt tās virtuves neatbilst 100% oficiālajam prasībām...
Un tā tiek darīts, kamēr nav sapelnīts, lai iekārtotu atsevišķu profesionālo virtuvi vai noīrētu telpas.
Vai tāda lieta iespējama arī Latvijā?
Varbūt kāda ir tam gājusi cauri, var kaut ko ieteikt, sniegt padomu?
Ja nevēlaties publiski, droši sūtiet man privāti ziņu, būšu ļoti pateicīga par jebkādu informāciju.
30.09.2024 17:17 |

Reitings 1529
Reģ: 15.09.2023
Labāk jau nu visu darīt oficiāli, reģistrēties, ievērot sanitārās normas. Ja nu kāds pasūdzēsies PVD vai VID, būs daudz sliktāk nekā ievērot visas prasības. Turklāt, tie mājas konditori Latvijā ir pārāk daudz, ļoti liela izvēle, tā kā būs jāpapūlas izcīnīt savu vietu. Nelegāli to darot, nekas labs nesanāks. Es personīgi, neko nesūtu no tādiem kuri nespēj izrakstīt čeku vai uzrādīt PVD reģistrāciju.
PVD mājaslapā viss ir smuki pa soļiem aprakstīts, nav nekāda raķešu zinātne un prasības arī nav pārāk augstas.
30.09.2024 17:22 |

10 gadi
Reitings 1945
Reģ: 04.05.2009
Ir IG profils:
https://www.instagram.com/citada_kuka?igsh=bGk3Z2lpcGE5MWE5
highlights mape "PVD" vari palasīt.
30.09.2024 17:53 |

Reitings 661
Reģ: 31.07.2023
Latvijā labāk visu nokārtot oficiāli jau uzreiz. Gribēsi klientus -> liksi internetā reklāmu (IG, tiktoks, FB) -> nonāks līdz PVD, loģiski, ka uzprasīsies uz vizīti. Latvija ir maza, gribēs kāds tev ieriebt, nedod dies, būs kāds neapmierināts klients, tie arī var pasūdzēties.
Nav tās prasības tik neiespējamas, ka nevar nokārtot. Kā arī mājražotājiem, PVD piesaka vizīti iepriekš, nav tā, ka uzkrīt uz galvas darbu dunā, kā tas ir lielās konditorejās.
Ar VID arī labāk laicīgi sakārtot papīrus.
30.09.2024 18:39 |

Reitings 240
Reģ: 30.08.2024
Kādas būtu tās neizpildāmās PVD prasības Latvijā mājas konditoriem?
30.09.2024 19:31 |

Reitings 15
Sveikas, mīļās,paldies Jums par atbildēm un padomiem. Godīgi sakot, kārtīgi izpētot PVD prasības,viss ir normāli un diez ko neatšķiras no Anglijas. Pat mazāk visādu muļķīgu prasību. Labāk tiešām darīt visu pareizi jau no sākta gala.
Mans vienīgais error ir tāds,ka man ir kaķis, un bija minēts,ka dzīvnieki nedrīkst būt tur,kur ir mājražosanas process. Es tā saprotu, ka, ja man ir dzīvoklis ar atsevišķu virtuvi, kur dzīvnieki netiek laisti, tad jau viss ok?
01.10.2024 09:44 |

Patīk
Reitings 44437
Reģ: 12.10.2022
€rica @ 30.09.2024 17:53
Ir IG profils:
https://www.instagram.com/citada_kuka?igsh=bGk3Z2lpcGE5MWE5
highlights mape "PVD" vari palasīt.
Ne par tēmu, bet kūka 80 eiro par 1,4 kg? Vai ir kāds, kas to pērk?
01.10.2024 15:36 |

10 gadi
Reitings 5522
Reģ: 05.08.2013
Bebermans @ 30.09.2024 19:31
Kādas būtu tās neizpildāmās PVD prasības Latvijā mājas konditoriem?

Tieši Mājražotājiem ir viselastīgākie noteikumi.
Patiesībā, ja kāds saindēsies ar tavu kūku, tev nekas par to nebūs :D
01.10.2024 17:47 |

Reitings 240
yay @ 01.10.2024 17:47

Tieši Mājražotājiem ir viselastīgākie noteikumi.
Patiesībā, ja kāds saindēsies ar tavu kūku, tev nekas par to nebūs :D

Nezinu par konditoriem.
Es vienreiz dabūju PVD sertifikātu. Tā nebija konditorija.
It kā nekas sarežģīts - aizsūta vēstuli, dabū prasības, izpilda prasības, dabū sertifikātu.
Gan jau ka autore nemaz nezin tās briesmīgās PVD prasības.
Jeb tur nedrīkst virtuvē uzturēties mājdzīvnieki un tas nav izpildāms, jo ir kaķis. Vai arī virtuvē vajag divas izlietnes, bet ir tikai viena. Vai vispār nav un viss tiek mazgāts bļodā un liets laukā atejas podā...
Tā jau pie mums uz reiz ir pieņemts pa PVD ir monstri un pieprasa nereālas lietas. Bet man bija izdevies apiet to briesmīgo sistēmu. Un ar minimālām izmaksām.
Patiesībā ar tām prasībām ir vērts vismaz iepazīties pirms sāk strādāt.
Ja nu kas PVD pavisam noteikti atnāks ciemos laiciņu pēc tam kad izsniegs sertifikātu. Un tāāād... padzers kafiju, aprunāsies...
01.10.2024 18:53 |

Reitings 1529
Reģ: 15.09.2023
CallMeAnnika @ 01.10.2024 15:36

Pērk Instagram mammas, kurām vajag skaistas bildes ar skaistām kūkām. Es jau sen vairs neiespringtu uz kūkām, man liekas, ka sen noeiet etaps. Tagad arī svētkos liela daļa nemaz negrib to kūku ēst, beigās paliek pāri, pašiem jāpārēdas vai jāmet ārā. Esmu arī baigi vīlusies populāros Instagram kūku cepējos, meh garša.
01.10.2024 18:54 |

Reitings 240
Mashka Kakashka @ 01.10.2024 18:54

Pērk Instagram mammas, kurām vajag skaistas bildes ar skaistām kūkām. Es jau sen vairs neiespringtu uz kūkām, man liekas, ka sen noeiet etaps. Tagad arī svētkos liela daļa nemaz negrib to kūku ēst, beigās paliek pāri, pašiem jāpārēdas vai jāmet ārā. Esmu arī baigi vīlusies populāros Instagram kūku cepējos, meh garša.

nu nē. Kūkas dažiem sanāk ļoti pat foršas. Un mūsdienās... ja pa tiešām vajag kūku,
tad obligāti vajag pasūtījuma. Neder Staburadze vai Maxima kulinārija.
Izskatās pārāk prasti un nodrāzti.
Kūkotava , Lāči ... arī nederēs (man).
Sala vēl var būt... viņi daudz maz jēdz.
Bet pasūtījma kūka ir daudz labāk. Un var palūgt lai uztaisa garšīgu ... lai nešķebina... lai nav muļķīgie dekori un krēmi.
01.10.2024 19:27 |

Reitings 992
Reģ: 13.05.2022
Bebermans @ 01.10.2024 19:27

nu nē. Kūkas dažiem sanāk ļoti pat foršas. Un mūsdienās... ja pa tiešām vajag kūku,
tad obligāti vajag pasūtījuma. Neder Staburadze vai Maxima kulinārija.
Izskatās pārāk prasti un nodrāzti.
Kūkotava , Lāči ... arī nederēs (man).
Sala vēl var būt... viņi daudz maz jēdz.
Bet pasūtījma kūka ir daudz labāk. Un var palūgt lai uztaisa garšīgu ... lai nešķebina... lai nav muļķīgie dekori un krēmi.
nu Lāči no minētajiem ir vienīgie, kuri ļoti piestrādā pie izejvielu kvalitātes
01.10.2024 21:26 |

Reitings 240
NIKOLAA @ 01.10.2024 21:26
nu Lāči no minētajiem ir vienīgie, kuri ļoti piestrādā pie izejvielu kvalitātes

Pie izejvielu kvalitātes jāpiestrādā nav.
Visas izejvielas ir kvalitatīvas.
01.10.2024 22:18 |

Reitings 15
Bebermans @ 01.10.2024 18:53

Nezinu par konditoriem.
Es vienreiz dabūju PVD sertifikātu. Tā nebija konditorija.
It kā nekas sarežģīts - aizsūta vēstuli, dabū prasības, izpilda prasības, dabū sertifikātu.
Gan jau ka autore nemaz nezin tās briesmīgās PVD prasības.
Jeb tur nedrīkst virtuvē uzturēties mājdzīvnieki un tas nav izpildāms, jo ir kaķis. Vai arī virtuvē vajag divas izlietnes, bet ir tikai viena. Vai vispār nav un viss tiek mazgāts bļodā un liets laukā atejas podā...
Tā jau pie mums uz reiz ir pieņemts pa PVD ir monstri un pieprasa nereālas lietas. Bet man bija izdevies apiet to briesmīgo sistēmu. Un ar minimālām izmaksām.
Patiesībā ar tām prasībām ir vērts vismaz iepazīties pirms sāk strādāt.
Ja nu kas PVD pavisam noteikti atnāks ciemos laiciņu pēc tam kad izsniegs sertifikātu. Un tāāād... padzers kafiju, aprunāsies...

Vai es varu, lūdzu, Jums uzrakstīt un dzirdēt nedaudz sīkāk par to, kā rīkoties ar prasībām un to kafijas dzeršanu?
Mani divi punkti - var nebūt 2 izlietnes virtuvē (es vēl neesmu noirejusi dzīvokli, bet pagaidām nav redzēti tādi ar 2 izlietnēm, un jā,ir kaķi, kuri ražošanas procesā nav klāt, viss tiek dezinficēts pirms un pēc....
02.10.2024 18:02 |

Reitings 15
CallMeAnnika @ 01.10.2024 15:36

Omg. Ok, es nebiju gaidījusi,ka tādas cenas ir, vai tas ir adekvāti vispār? Tā ir cena šeit, UK,bet nu te ir citas cenas.... Man liekas kaut kā par šerpu Latvijai, ja vien nav kaut kāds izteikti wow dizains.
Pēc maniem aprēķiniem 3kg par 90-100€ (ar dizainu, augstas klases) ir tā cena,ko es ņemtu, ko Jūs par tādu cenu domājat?
02.10.2024 18:05 |

Reitings 15
Mashka Kakashka @ 01.10.2024 18:54

Arī manā galā ir tāda problēma, kūkas ir sausas, negarsigas un tiek ņemtas tikai bildei ig.
Bet,man ir citi standarti un manas kūkas gan garšo super,gan izskatās labi,tāpēc esmu pārliecināta par saviem panākumiem. Esmu speciāli strādājusi pie savām receptēm,lai kūkas būtu neparsaldinatas, ne taukainas, sulīgas, gaisīgas, maigas, ar fantastiskām garšu kombinācijām un izskatītos burvīgi 💖
Bet jā,esmu dzirdējusi no draudzenēm,ka galīgi nav labi,ka ir smukas,bet negaršīgas bieži vien no populārajām cepējām
02.10.2024 18:09 |

Reitings 240
KGBOR @ 02.10.2024 18:02

Vai es varu, lūdzu, Jums uzrakstīt un dzirdēt nedaudz sīkāk par to, kā rīkoties ar prasībām un to kafijas dzeršanu?
Mani divi punkti - var nebūt 2 izlietnes virtuvē (es vēl neesmu noirejusi dzīvokli, bet pagaidām nav redzēti tādi ar 2 izlietnēm, un jā,ir kaķi, kuri ražošanas procesā nav klāt, viss tiek dezinficēts pirms un pēc....

Rīkojas tā.
Apskata mājas lapu https://www.pvd.gov.lv/lv
meklē tur nepieciešamo informāciju.
iznalizē.
un ja kas neskaidrs - raksta uz PVD. Vai piezvana.
Ar kafiju ir tā. PVD noteikti pārbaudīs. Un te ir divi varianti. Vai nu tu piedāvāsi kafiju vai arī ne. Tas rezultātu neietekmēs. Bet nu forši cilvēki, var aprunāties un iegūt daļu no viņu pieredzes.
Tie PVD noteikumi parasti ir ar kaut kādu jēgu. Ja no tavas tortes kāds saslims. Vai arī saslims no kā cita, bet saliks vainu uz torti - tad sertifikāts noderēs.
Vai pat nesaslims, bet būs cita veida konflikts - pasūdzēsies uz kādu uzticības tālruni. Vai konkurenti sadomās tevi malā pastumt...
02.10.2024 22:17 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits