Terra Incognita @ 28.08.2024 13:15Visdrošāk – krājobligācijās. Vai lielo banku piedāvātajos depozītos, ja, atskaitot nodokļus, gada likme sanāk nedaudz augstāka par krājobligācijām.
Tomēr vissakarīgākais veids, manuprāt, ir naudu ieguldīt indeksu fondos (ETF), kas sastāv no pasaules lielo uzņēmumu akcijām. Gada griezumā vidēji 7-10% peļņa, kas ir apmēram divreiz vairāk kā krājobligācijās vai depozītos. Bet tas ir paredzēts ilgtermiņa ieguldījumiem, ja pārskatāmā nākotnē tā nauda nebūs vajadzīga, jo var būt gan labāki gadi ar padsmit procentu peļņu, gan sliktāki gadi, kad stāv uz vietas vai pat aiziet mīnusos.
Kaut kādas kriptovalūtas iesācējam noteikti neieteiktu. Pat atsevišķu akciju pirkšanu nē, jo ar tām var iebraukt lielākos mīnusos nekā ETF, kur risks ir izlīdzinātāks.
law7 @ 28.08.2024 13:34
Kopumā piekrītu.
Ar tiem indeksu fondiem gan ir tā, ka popularākais indekss SP500 2000. gadā maksāja tikpat, cik 2013. gada sākumā. Tas nozīmē, ka šajā laika posmā ieguldījums tajā nesedza turēšanas izmaksas, par inflāciju nemaz nerunājot.
Pēdējie 10+ gadi, protams, ir bijuši ļoti veiksmīgi. Taču šobrīd akciju cenas ir vēsturiski augstākajā līmenī un nav nekādu garantiju, ka neiestājas tāds periods, kā 2000.-2013.g. Tas, protams, nemaina faktu, ka cilvēkiem, kuriem ir vismaz 20 gadi līdz pensijai, ieguldot indeksu fondos vai pensiju fondos, kas iegulda indeksu fondos, ir jēga tādā veidā krāt pensijas vecuma laikam.
Reiboņa @ 28.08.2024 14:15Visdrošāk valsts obligācijās vai krājkontā tādā kā neverless.com ap 13% gadā.
Nākamais varētu būt ETF dividenžu fondi, kas darbojas ar Nasdaq vai S&P500. Ir tāds QDTE un XDTE, kad maksā dividendes katru nedēļu. (Atdeve ap 30% gadā)
Ir arī tādi fondi kā CONY, MSTY, NVDY maksā ik mēnesi. (Atdeve ap 60-80% gadā)
Ja nepieciešams konts biržā, kur reģistrējoties var vinnēt līdz 700€, tad var sekot šai saitei un reģistrēties Lietuviešu biržā: https://freedom24.com/invite/?utm_source=referral&utm_medium=invite&utm_campaign=pfu8562256
Un iegādāties šos ETF. Daudzās citās biržās nebūs šie ETF. Tāpat šeit ir krājkonts ar 8% gadā ( D account)
Kripto var tirgoties, taču tad jābūt starp pirmajiem, kad palaiž kādu monētu. Tur var meklēt Airdrop iekš twitter un izpildīt uzdevumus, tad par mazām naudiņām var tikt pie monētām un gaidīt palaišanu.
Zeltu var pirkt un glabāt Šveicē: https://www.goldavenue.com/en/r/bc84dbdb58
law7 @ 28.08.2024 11:32Kriptovalūta ir azartspēle. Turklāt autores jautājums bija par drošākajiem ieguldījumiem.
Man arī ir trading212, bet krāšanai, tad jau labāk wise, kur var iegūt karti un normāli lietot procenti arī ap 4%.Terra Incognita @ 28.08.2024 14:29
13% atdeve krājkontam izklausās aizdomīgi, es neieteiktu tur nekādu naudu ieguldīt, iepriekš neizpētot, cik droša ir platforma, kur un kā iegulda naudu, kur un kā tur klientu naudu, vai ar platformu viss ir ok. Es pati kā krājkontu izmantoju Trading212, kur ir 4,2% atdeve. Tas arī ir apmēram maksimums, ko sagaidu no šādiem kontiem.
Kā arī dividendes un Distributing ETFi rada apgrūtinājumus saistībā ar nodokļu uzskaiti, tāpēc es izmantoju tikai Accumulating ETFus. Un nezinu, kāpēc šajā diskusijā tik daudz runā par S&P500 un NASDAQ, ja no Latvijas sakarīgāk ir ieguldīt Īrijā reģistrētajos ETFos un Eiropas biržās.
Terra Incognita @ 28.08.2024 14:29
13% atdeve krājkontam izklausās aizdomīgi, es neieteiktu tur nekādu naudu ieguldīt, iepriekš neizpētot, cik droša ir platforma, kur un kā iegulda naudu, kur un kā tur klientu naudu, vai ar platformu viss ir ok. Es pati kā krājkontu izmantoju Trading212, kur ir 4,2% atdeve. Tas arī ir apmēram maksimums, ko sagaidu no šādiem kontiem.
Kā arī dividendes un Distributing ETFi rada apgrūtinājumus saistībā ar nodokļu uzskaiti, tāpēc es izmantoju tikai Accumulating ETFus. Un nezinu, kāpēc šajā diskusijā tik daudz runā par S&P500 un NASDAQ, ja no Latvijas sakarīgāk ir ieguldīt Īrijā reģistrētajos ETFos un Eiropas biržās.
Reiboņa @ 28.08.2024 15:16Ar kripto var darīties arī tā, ka reģistrējies Bybit zem manas saites https://www.bybit.com/invite?ref=LP4VAM
Un izmanto funkciju copytrading. Atrodi treideri ar augstu reitingu 5/5 un tad kādus 30% arī mēnesī pelnīt.
Es izmantoju copytrading. Ir dažādi cilvēki, dažādās ienākumu grupās, dažādās rezidencēs. Tāpat arī inflācija ir un būs.Elīzīte12345 @ 28.08.2024 15:21
Diez vai kāds te baigi gribēs nodarboties ar treidingu. Pārāk riskants pasākums - pat, ja to dara augsta līmeņa profesionālis.
Reiboņa @ 28.08.2024 15:24Es izmantoju copytrading. Ir dažādi cilvēki, dažādās ienākumu grupās, dažādās rezidencēs. Tāpat arī inflācija ir un būs.