PCOS

Reitings 37
Reģ: 03.01.2022
Sveikas.
Redzēju tikai vecu diskusiju par šo tēmu.
Varbūt kāda var padalīties pieredzē ar PCOS un grūtniecības iestāšanos?
Daktere izrakstīja duphaston noteiktās cikla dienās, pēc tam tikai jāgaidot…
Lūdzu padalaties pieredzē, kā citām veicās ar palikšanu stāvokli, cik ilgi pēc hormonu lietošanas viss sanāca.
Paldies!
23.08.2023 14:04 |

Reitings 203
Reģ: 18.07.2023
Man ir PCOS un arī ar keto diētu cikls sakārtojās uz 28 dienām kā pēc pulksteņa, lai gan pirms tam vienmēr bija neregulārs. Es gan nekad neesmu mēģinājusi palikt stāvoklī, bet pēc idejas tam vajadzētu palīdzēt.
24.08.2023 21:48 |

Reitings 5198
Reģ: 10.04.2022
Terra Incognita @ 24.08.2023 21:48
Man ir PCOS un arī ar keto diētu cikls sakārtojās uz 28 dienām kā pēc pulksteņa, lai gan pirms tam vienmēr bija neregulārs. Es gan nekad neesmu mēģinājusi palikt stāvoklī, bet pēc idejas tam vajadzētu palīdzēt.
Terra Incognita @ 24.08.2023 21:48

Kā Tu domā, vai nav prātīgak aiziet pie uztura speciālista vai nodot analīzes uz pārtiku no kā vajadzētu izvairīties un tikai tad ievērot keto diētu?
Vispār kā pareizāk iesākt visu? Savādāk eju pie ginekologa un tas tikai dod zāles un viss, jāmēģina cits ceļš iet - sākt ar uzturu.
Starpcitu, Jūnija mēnesi biju ievērojusi veselīgu maltīti visa mēneša garumā, bez sliktajiem ogļhidrātiem, Jūlijā MR klauvēja pie durvīm. Tagad augustā atkal nav. Sakritība, vai tiešām pārtika strādā uz to visu!
25.08.2023 09:27 |

Reitings 203
sauliiite.paula @ 25.08.2023 09:27

Kā Tu domā, vai nav prātīgak aiziet pie uztura speciālista vai nodot analīzes uz pārtiku no kā vajadzētu izvairīties un tikai tad ievērot keto diētu?
Vispār kā pareizāk iesākt visu? Savādāk eju pie ginekologa un tas tikai dod zāles un viss, jāmēģina cits ceļš iet - sākt ar uzturu.
Starpcitu, Jūnija mēnesi biju ievērojusi veselīgu maltīti visa mēneša garumā, bez sliktajiem ogļhidrātiem, Jūlijā MR klauvēja pie durvīm. Tagad augustā atkal nav. Sakritība, vai tiešām pārtika strādā uz to visu!

Būtībā jau vajadzētu, esmu domājusi iet pie gastroenterologa, jo daudzi OH bagāti produkti man izraisa šī speciālista kompetencē esošas problēmas. Bet faktiski mana situācija ir tāda, ka zinu, kas man strādā, bet nezinu, kāpēc. Kad savai ginekoloģei-endokrinoloģei jautāju par keto, viņa teica, ka esot dzirdējusi par gadījumiem savu pacienšu vidū, kad tas strādā, un, ja strādā, tad lai turpinu (bet nu varēja noprast no atbildes, ka viņa pati pēc savas iniciatīvas pacientei tādu ieteikumu nedotu, jo tas šobrīd ir tāds pašdarbnieku lauciņš).
Es esmu lietojusi progesteronu un Inovo, kas te iepriekš bija pieminēti, bet bez lielām izmaiņām (mani simptomi ir cistas ap olnīcām, neregulārs cikls, hormonālais disbalanss, insulīna rezistence ar no tā izrietošo iespēju ātri pieņemties svarā un citām ikdienā apgrūtinošām lietām, taukaina āda, pumpas).
Otra lieta, kas man ļoti efektīvi strādā cikla sakārtošanai uz tām pašām 28 dienām, taču ēdot bez ierobežojumiem, ir regulāra grūtnieču vitamīnu lietošana. Konkrētie, ko lietoju, ir no Olimp Labs, bet nezinu, vai tam ir liela nozīme (tikai no tāda viedokļa, ka tiem vitamīniem sastāvā ir daudzas lietas). Tas man lika aizdomāties, ka varbūt man vienkārši kaut kas konkrēts organismā trūkst un no tā rodas problēmas? Bet man neviens ārsts nav īsti to teoriju atbalstījis.
25.08.2023 09:50 |

Reitings 37
Varat pastāstīt vairāk par insulina rezistenci?
Kā to nosaka? (Kadas analīzes jānodod?)
Mana daktere šo vsp nepieminēja, tik hormoni un mazāk ēst (ieteica vēl nomest svaru, atteikties no miltu produktiem, apm. 2mēnešus noturējos, bet svarā vsp nekādu uzmaiņu, pat par pus kg mazāk nebija)
25.08.2023 11:20 |

Reitings 5198
Sauleee @ 25.08.2023 11:20
Mana daktere šo vsp nepieminēja, tik hormoni un mazāk ēst (ieteica vēl nomest svaru, atteikties no miltu produktiem, apm. 2mēnešus noturējos, bet svarā vsp nekādu uzmaiņu, pat par pus kg mazāk nebija)

Insulīna rezistence ir jūtīgums uz cukuru. Man arī bija uz robežas, kad ir paaugstināts. Dzeru katru dienu pa vienai tabletei Hromu.
Un viņu nosaka ar analīzēm pie ginekologa
25.08.2023 12:47 |

Reitings 5
Reģ: 17.02.2021
Sauleee @ 25.08.2023 11:20

Jānodod analīzes uz HOMA indekss. nu mana daktere arī neko par tādām analīēm neteica...tā teikt,pati neraksi dziļāk un nepētīsi,neviens cits par tevi tavā vietā neparūpēsies... forši,ka atmeti miltu produktus utt, bet no totālas saldumu mīles,atmetot saldumus un visu aizliegto keto uzturā,pirmo nedēļu bija "lomkas", pēc nedēļs jau organisms adaptējās un tiešām,kad organismam padod beidzot labos taukus,kuri iepriekš uzturā ir iztrūkuši,saldumus vienkàrši neprasās un visa domāšana par uzturu pilnīgi pamainās. Arī labo tauku pietiekama uzņemšana ar uzturu ir viena no svarīgajām lietām,lai tiktu ražots progesterons... Īsumā mans veiksmes ceļš bija tāds...keto(labie tauki,cukurs nē,ogh nē) +cyclebalance+dvit. Ne ar vienu ārstu nesaskaņoju neko,vnk eksperimenteju,jo jau bija nogurums ka nekas isti nestrada... keto tomer prieks manis ir bijusi nevis vnk istermina dieta bet tiešām izmainija manus ēšanas paradumus ilgtermiņā.
25.08.2023 21:03 |

Reitings 5198
Pie kura/as ginekologa/ģes gājāt ar pcos? Ar kuru bija forša pieredze?
30.08.2023 15:45 |

Reitings 92
Reģ: 14.08.2023
Biju pie ginekoloģes, sakarā ar pamatotām aizdomām par. PCOS, kuras bija arī manai Ģā.
*) neregulārs cikls jau 2gadus
*) pumpas, uz pleciem, dekoltē, muguras un sejas
*) pastiprinata matu izkrišana gadu
*) biezs un melns apmatojums uz vēdera un citur.
*) liekais svars
*) paaugstināts testosterons
Bet apskates laikā man pateica, ka man nav PCOS.. Lai gan simptomi atbilst.
gineloloģe prasija vai man neaugot bārda vai ūsas nevarēja saprast vai es skujos vai nē. Es teicu, ka es neskuju bārdu, jo man tādas nav. 😃
Vai sievietēm kam ir PCOS ir ūsas vai melnie matiņi aug uz zoda?? Uz kādām zonām ir jaaug, lai skaitītos PCOS??
Un ko jums ieteica ginekologs pret matu izkrišanu?? Jo man ieteica dzert dārgus vitamīnu pa 15.eiro tas arī viss. Neko jēdzīgu nepaskaidroja.
30.08.2023 23:17 |

Reitings 37
31.oktobris @ 30.08.2023 23:17
Biju pie ginekoloģes, sakarā ar pamatotām aizdomām par. PCOS, kuras bija arī manai Ģā.
*) liekais svars
gineloloģe prasija vai man neaugot bārda vai ūsas nevarēja saprast vai es skujos vai nē. Es teicu, ka es neskuju bārdu, jo man tādas nav. ?
Vai sievietēm kam ir PCOS ir ūsas vai melnie matiņi aug uz zoda?? Uz kādām zonām ir jaaug, lai skaitītos PCOS??
Un ko jums ieteica ginekologs pret matu izkrišanu?? Jo man ieteica dzert dārgus vitamīnu pa 15.eiro tas arī viss. Neko jēdzīgu nepaskaidroja.

Man nav ne ūsas, ne bārdas 😁
Pumpas gan ir, kā arī liekais svars un neregulārs cikls.
Bet ir apstiprināts PCOS. Un olnīcas pilnas ar cistām.
Tagad pirmo mēnesi izdzēru duphasten pēc norādījumiem, Mr tāpat nav sākušas, pēc Flo aplikācijas vajadzēja jau pag.nedēļa būt 😕
31.08.2023 06:52 |

Reitings 5198
*) liekais svars
gineloloģe prasija vai man neaugot bārda vai ūsas nevarēja saprast vai es skujos vai nē. Es teicu, ka es neskuju bārdu, jo man tādas nav. ?

PCOSam ir simptomi arī regulāra miegainība/bezspēks, pastiprināta ēšana ogļhidrātu/saldumu/cukura, miega traucējumi.
Tu vari google ierakstīt angliski simptomus un tev tur izmetīs. Anglijā ir izplatīta šī problēma, es piemēram smeļos tur info, kā palīdzēt sev. Latvijā šo vēl tikai pēta un ārsti paši nezina, kā ārstēt, tikai nogrūž kontracepciju un viss.
Par apmatojumu: Viņš ir visur, bet atkarīgs no tevis pašas vai tu sāc skūt/raut pūku. Ja neaiztiec tad arī nekas melns neaugs, bet jā pūka ir visur. Pcosam ir raksturīgi tieši ūsas, bakenes, zods.
31.08.2023 07:34 |

Reitings 203
PCOS gadījumā nav obligāti jābūt tik pastiprinātai liekā apmatojuma augšanai, lai tas būtu redzams.
PCOS ir daudz iespējamo simptomu, bet galvenie ir:
1. olnīcas ar cistām - policistiskas olnīcas;
2. neregulārs menstruālais cikls (un attiecīgi var būt problēmas ar ovulāciju un palikšanu stāvoklī);
3. hormonālais disbalanss, "vīrišķo" hormonu pārprodukcija (kas noved pie liekā apmatojuma, matu atkāpšanās līdzīgā veidā, kā tas notiek vīriešiem, un pastiprinātas ādas taukošanās, kas savukārt liek rasties pumpām). Bet šie simptomi var izpausties ļoti dažādā intensitātē, tas ir individuāli. Kādai tiešām augs bārda, bet citai kaut kur būs pa kādam retam tumšam matiņam.
Šie ir tie simptomi, pēc kuriem diagnosticēs PCOS. Tādas lietas kā, piemēram, insulīna rezistence, liekais svars - var būt un var nebūt. Savukārt tādi simptomi kā apmatojums, pumpas, matu izkrišana/atkāpšanās/kļūšana plānākiem ir saistīti ar hormoniem un izriet no "lielā simptoma".
31.08.2023 08:49 |

Reitings 203
*) liekais svars

Sanāk, ka tev nav policistiskas olnīcas? Tad jā, tādu diagnozi droši vien nedos.
31.08.2023 08:56 |

Reitings 132
Reģ: 16.04.2023
No 1 ieteica man pilnīgi izslēgt cukuru un smaazibāt ogļidrātu lietošanu. Pēc 3 mēnešiem paliku stāvokli!
22.09.2023 11:08 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits