es Tev daļēji piekrītu, bet te tomēr bērnu aprunā tieši vecāku nolaidības kontekstā, ne vnk ne no kurienes aprej bērnu aiz nekodarīt.. Visas taču te labi saprotam, ka tā nav tā nabaga bērniņa vaina un es ceru, ka meitenīte izaugs un uzbūvēs sev laimīgu dzīvi, neskatoties uz to miskasti, kur nācies uzaugt.mokabezpiena @ 30.01.2026 10:20
Tu jau tā lieta, ka tas nav “internets”. Aiz katra profila ir reāls cilvēks, sieviete (?), mamma, sieva utt. anonīmais profils ir tikai maska, kas ļauj pretīgi izteikties par citiem, atpakaļ nesaņemot neko. Ir vērts padomāt, vai jūs to pašu varētu iedirst ar savu īsto seju profila bildē. :) Tādēļ izteicu aicinājumu paskatīties sev acīs spogulī un apdomāt, vai šāda rīcība (5gadīga bērna aprunāšana publiskā telpā) ir jūsu būtības cienīga :) Ja jūsu ģimene/draugi/kolēģi uzzinātu, kādus vārdus rakstāt internetā, vai viņi uz jums skatītos tāpat kā parasti? Pēkšņi, piemēram, nāk gaismā, ka skolotāja, 2 bērnu mamma “Solvita Bērziņa” no Auces (izdomāts tēls ?) aprunā mazu bērnu internetā un visi par to uzzina - vai tas būtu normāli?
rūpēm par zobiem ir ļoti liela nozīme neatkarīgi no iedzimtības. Man bija katastrofāli piena zobi, līdzīgi kā Miai, un attiecīgi atkarība no zobārstiem visu turpmāko dzīvi. (Vecāku ğimene inteliğenta un tiem laikiem visādi progresīva, bet zobu birstes un pasta diemžēl mūsmājās bija tikai kā dekorācija uz plauktiņa virs izlietnes...) Bērnu tēvam ar pilnīgu ignoranci pret savu zobu tīrīšanu, vēl tagad, pensijas vecumā, kādi 20+ pilnīgi veseli zobi gan jau ka mutē ir. Attiecīgi maniem bērniem tā iedzimtība būtu vidēji laba. Cik zinu, zobi vēl visi vietā ir, vecums ap 40. Savukārt mazbērni savos 16 un 18 gados nezina, kas ir zobu urbšana. 2reiz gadā higiēnists kā izklaide un draudzīga parunāšanās. Zinu, ka zobiņi kārtīgi tīrīti no maza vecuma plus ierobežoti saldumi un saldie dzērieni. Tā kā...Annie @ 30.01.2026 10:38
Man nav labi zobi, arī vīram ne. Jo manā bērnībā nebija pieņemts rūpēties par mutes higiēnu. To sāku darīt jau pati apzinātā vecumā. Bet saviem bērniem zobus tīram jau no 1.zobiņa. Un rezultātā - viss ir ļoti labi. Meitai gan ir plāna emalja, tāpēc 3 gadu vecumā viens zobiņš bija jālabo (un, jā, sarunājām tā, ka tas bija izdarāms bez raudāšanas. Un ik gadu ar prieku turpina iet pie zobārsta, jo nav ne baiļu, ne nepatikas). Puikām vispār viss ideāli.
Tusnelda @ 29.01.2026 22:42
Pa kuru laiku Bīriņi?
Bija informācija, ka Dikļos tie vēmekļiem līdzīgie gleznu izstrādājumi bija izstutēti gar sienām, lai vietējie garāmgājēji varētu paņirgt par tā saukto "māxlu".
Mangosaldejums @ 30.01.2026 11:54es Tev daļēji piekrītu, bet te tomēr bērnu aprunā tieši vecāku nolaidības kontekstā, ne vnk ne no kurienes aprej bērnu aiz nekodarīt.. Visas taču te labi saprotam, ka tā nav tā nabaga bērniņa vaina un es ceru, ka meitenīte izaugs un uzbūvēs sev laimīgu dzīvi, neskatoties uz to miskasti, kur nācies uzaugt.
hurrem @ 30.01.2026 12:06Es domāju, ka nevajag te izvērst nebeidzamas diskusijas par zobu ģenētiku. Visiem bija publiski redzams,ka Mija tika barota ar aptamilu līdz 4 gadu vecumam, visi zina, ka par Miju nerūpējas, viņa ir novārtā atstāts un neaprūpēts bērns. Paši piviči staigā netīri, nekopti, novanckājušies. Te viss ir skaidrs kā uz delnas.
Es domāju, ka nevajag te izvērst nebeidzamas diskusijas par zobu ģenētiku.
akul12 @ 30.01.2026 12:31
Bet ja cilvēki savu zobu stāvokli sasaista ar piena zobu caurumiem vai kopšanu... Sen, kā tie piena zobi nav mutē un īstie zobi ir ģenētika, arī sakodiens veidojas, tad, kad nomainās piena zobi pret īstajiem.
Uz mia zobiem te ieciklējušās tikai tāpēc, ka tā var ieknābt kivičiem... izaugs mia liela un ar zobiem būs čotka, ja vien ģenētika nenospēlē lomu un nav nepieciešama zobu taisnošana, raušana u.c žokļa problēmas.
hurrem @ 30.01.2026 12:39
Vai tiešām Tu nesaproti, ka Mijas gadījumā zobi ir mazākā bēda?
Anīle līne @ 30.01.2026 12:52Mias zobi stāvoklis nav unikāls - tajos pašos b/d nākas redzēt 4-5 gadus vecu bērnu bez priekšzobiem. Saldinātie dzērieni, tajā skaitā piena maisījumi ļoti bojā zobiņus, ja to neņem vērā, tad rezultāts ir tāds pats kā Miai.
Tusnelda @ 30.01.2026 12:45Vai Liene savus izstādei domātos gleznu izstrādājumus pati veda uz Daugavpili, vai tikai nosūtīja?
LilyLady @ 30.01.2026 12:54Kādas muļķības, ka sakodiens veidojas tikai pēc piena zobu izkrišanas????! ?♀️ Pēdējie lielie piena zobi daudziem izkrīt tikai pusaudžu vecumā! Sakodiens veidojas jau zīdainim, tāpēc, piemēram, ir svarīgi neļaut zīst īkšķi, tāpēc noteiktā vecumā jāsāk dot cietu pārtiku, utt.
Bet es nešaubos, ka dzērāji tieši tā arī domā par savu bērnu - pohuj, kas tur ar tiem piena zobiem, tie tāpat izkritīs. Savā mucā dzīvojot, nekad nav dzirdējuši bērnu zobārstu viedokli, ka ir svarīgi saglabāt piena zobus maksimāli, kamēr tie secīgi izkrīt, jo tad pareizi iznāk pastāvīgie zobiņi.
Ja vecāki nestāv blakus un nepārtīra bērnu zobiņus katru dienu, tad šādu rezultātu var dabūt. Plus vēl pudeļu kariessLilyLady @ 30.01.2026 13:04
Nu, man tas šķiet unikāli. Unikāla nerūpēšanās par bērna zobiem. Jo saldie dzērieni ir, bija un būs, bet tas nav attaisnojums novest bērnu līdz izpuvušai mutei.
Bet planckai taču to bērnu vajadzēja tikai, lai noturētu Kvieci. Ne vienam, ne otram tas meitēns neinteresē. Viņu laimīgie brīži, kad var atstāt bērnu dārziņā.hurrem @ 30.01.2026 10:43Labdien forumietes! Laukā šodien patiesi ir burvīgs laiks, neskatoties uz salu, dzidras debesis, svaigs un tīrs gaiss, saulīte! Kaut reizi Liene ir atstājusi Miju mājās tik skaistā dienā lai vnk dotos kopīgā pastaigā, pabrauktu ar ragaviņām, dotos slidot? Es saviem bērniem ik pa laikam devu brīvdienas no dārziņa, protams ne bieži, bet tomēr, ja ir īpaši skaists laiks un visi darbi padarīti,tad vienmēr kur aizdevāmies un bērniem tā bija kā svētku diena, vienmēr to ar prieku atceras (''atceries mamm, kā mēs toreiz palikām mājās un gājām slidot/vizināties/uz kafejnīcu/kino/utt). Šādu pieeju pat ļoti iesaka terapeiti, jo bērnam šīs atmiņas gan paliek uz mūžu, gan ļauj apzināties, ka ir svarīgs vecākiem...bet te.... man liekas, ja būtu kā senlaikos diennakts dārziņi,Mija mājās vispār neatrastos. Bēdīgi.
Hermiine89 @ 30.01.2026 13:22Ja vecāki nestāv blakus un nepārtīra bērnu zobiņus katru dienu, tad šādu rezultātu var dabūt. Plus vēl pudeļu kariess
Tusnelda @ 30.01.2026 12:45Vai Liene savus izstādei domātos gleznu izstrādājumus pati veda uz Daugavpili, vai tikai nosūtīja?
Kremakucinja @ 30.01.2026 14:24
tieši tā. Paziņas bērnam ir pudeļu kariess , bet regulāri apmeklē higiēnistu, zobiņus pārtīra un seko līdzi uzturam . Viens ir pats kariess kā tāds, bet otrs ir kā vecāki rīkojas. Žēl redzēt, ka nekas netiek darīts lietas labā un viņs izplatās gaismas ātrumā. 21.gs ir taču iespējas kā vismaz apturēt kariesa izplatību, piestrādāt pie zobu kopšanas un tīrīšanas.