Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Nav darba stāža

 
Reitings 35
Reģ: 13.08.2019
Sveikas, meitenes. 😊
Esmu bērniņa gaidības tagad ir septītā nedēļa.
Taču neesmu strādājusi gadu, jo studēju iepriekš un esmu studijas pabeigusi dēļ covida darbu līdz šim nevarēju atrast. Esmu bezdarbnieka statusa pēdējo mēnesi.
Man ir jautājumi par bērna naudu un dekrēta naudu kas būs 1,5 gadu?
Ir iespējams, ka paņems mani darbā fiktīvi un varu pus gadu maksāt par sevi nodokļus vai otrs variants ir pašnodarbinātais?
Vai man nav par vēlu jau? Jo lasīju, ka jābūt viena gada stāžam 😕
20.03.2021 19:52 |
 
Reitings 4759
Reģ: 22.10.2020
Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā (tātad – sociāli apdrošināta) un kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu.
Vēl ir nosacījums, ka sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, ja ir zaudējusi darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statusu ne vairāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.
Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.
Taču bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā persona nav ne darba ņēmēja, ne pašnodarbinātā un nav sociāli apdrošināta ne maternitātei, ne vecāku apdrošināšanai. Tāpēc šādā situācijā, ja neesat darba attiecībās, nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu un pēc tam uz vecāku pabalstu.
Tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu ir nepieciešams arī kvalifikācijas periods. Sociālajām iemaksām maternitātes un vecāku apdrošināšanai jābūt veiktām:
- ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B),
vai
- ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.
Kvalifikācijas periods ir laika posms, kurā cilvēks ir bijis darba ņēmējs vai pašnodarbinātais un ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes un vecāku apdrošināšanai.
20.03.2021 20:06 |
 
Patīk
Reitings 2868
Reģ: 30.04.2020
Ja par sevi maksāsi nodokļus kaut tos 6 mēnešus, būs vismaz kaut kāda nauda. Puse no gada būs tukši, puse ar iemaksām. Izvilks vidējo un naudiņa būs.
20.03.2021 23:01 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits