Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

#blacklivesmatter jeb par situāciju Amerikā

 
Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Vēlos paklausīties latviešu viedokļus par šī brīža kustību #blacklivesmatter. Ko jūs domājat par protestiem, par grautiņiem, par rasismu kā tādu. Vai uzskatāt, ka situācija un dusmas ir pamatotas vai tomēr domājat, ka situācija ir pārspīlēta? Pirmo reizi, kopš šis sākās, palasīju kā situācija tiek atspogļota Latvijas mēdijos un esmu nepatīkami pārsteigta.
13.06.2020 18:09 |
 
10 gadi
Reitings 218
Reģ: 14.01.2012
Tās ir šausmas, kas tur notiek! Protesti noteikti ir vajadzīgi un ir pamatoti, taču tie grautiņi ir kkas debīls. No tiem cieš pilnīgi visi - gan melnie, gan baltie, gan visi pārējie. Sevišķi jau tā vismazāk aizsargātākā sabiedrības daļa. Nu un pats rasisms - es uzskatu, ka tā ir tāda tumsonība. Es esmu pilnīgi pret jebkādu cilvēku šķirošanu.
13.06.2020 18:25 |
 
Reitings 1927
Reģ: 28.04.2019
Man žēl cilvēku veikalus, imigrantu bodītes, kuras tika izdemolētas, cilvēku biznesi, no kuriem viņi ieguva iztiku, tika izpostīti :( šausmas
13.06.2020 18:27 |
 
Reitings 1927
Reģ: 28.04.2019
Tā protestēšana aizgāja par tālu. Paši savu komūnu dedzina.. tas nav normāli
13.06.2020 18:28 |
 
10 gadiPatīk
Reitings 3715
Reģ: 31.10.2010
Protams, ka grautiņos cieš visi, bet cilvēki acīmredzot uzskata, ka viņus nesadzirdēs, ja viss notiks mierīgi. Rasisms ir reāla problēma un katrs, kurš uzskata, ka melnādainie saņem tādu pašu izturēšanos kā baltie, smagi maldās. Caur caurēm vēsturei āfrikāņi ir saņēmuši veselu kaudzi mēslu savā virzienā.
Nu un 21. gadsimtā būt rasistam - tur ir jāārstē galva. Arī baltie cilvēki nebūt nav nekādi zelta gabaliņi.
13.06.2020 18:32 |
 
Moderators
Reitings 3676
Reģ: 13.11.2016
https://www.delfi.lv/news/versijas/janis-bergs-par-sputniku-un-grautiniem.d?id=52205475
Ja cilvēks ir gudrs, ar plašu redzesloku, spēj domāt kopsakarībās, turklāt, vēl ir latvietis, kurš jau kādu laiku dzīvo un strādā ASV, tad viņa redzējumā par notiekošo vērts ieklausīties.
13.06.2020 19:43 |
 
Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
Vienai daļai sabiedrības tas neintersē vai uzskata par muļķībām, jo tas jau nenotiek pie mums, bet tur kaut kur Amerikā.
Esmu pret rasismu un atbalstu protestus. Tādi jau ir bijuši daudz arī iepriekš, bet ne tik lielā apmērā. Kāpēc, vajadzīgi grautiņu un veikalu izlaupīšana to gan nesaprotu. Tas nekadā veidā nenovērš vai nemazina, rasismu, bet tieši pretēji varu izraisīt naidu, pret BLM kustību.
Protams, Latvijā ir daudz vecās paaudzes ar aizspriedumiem un cik nav dzirdēts no tādiem kāds rasistisks komentārs. Vienreiz braucot tramvajā iekāpa indietis ar turbanu uz galvas trīs apkārt esošās vecās tantes aizbēga no viņa prom uz otru tramvaja galu.
13.06.2020 20:07 |
 
10 gadi
Reitings 904
Reģ: 09.11.2009
Nu un 21. gadsimtā būt rasistam - tur ir jāārstē galva.

Pilnīgi piekrītu. Nespēju saprast kaaaaaaaa, nu kā var kas tāds būt mūsdienās. Uzskatu, ka rasisti ir slimi cilvēki.
13.06.2020 22:30 |
 
10 gadi
Reitings 2151
Reģ: 02.04.2011
Caur manām brillēm - jebkurš cilvēks, neatkarīgi no ādas krāsas, nacionalitātes, dzimuma, reliğiskas piederības, vecuma, sociālā statusa ir pelnìjis tikpat lielu cieņu, cilvēcību, pietāti un līdzcietību, cik pats ğenerē. Bet mani absolůti uzvelk tas viss murgs ar demolēšanām, grautiņiem un trulumu. Un par attiecīgu filmu izņemšanu no straumēšanas vietnēm vispār nevaru diskutēt, psihie uznāk. ?
Manuprāt, sākums šim vājprātam bija pamatots un atbalstāms (lai gan, atzīšos, Džordža Floida piesaukśana arī sāka kļūt zombijiska un vēlāk tika izmantota kā nožēlojams makšķerāķis), bet forma un izpildījums šobrīd ir absolūti all over the place.
Jā, rasisms ir nopietna problēma, cilvēkus vajag izglītot un apgaismot, bet notiekošie grautiņi dara gluži pretējo - naids un dusmas aug lielāki un ticu, ka daudziem rasistiņiem un rasistiem esošā situācija viņu slimo attieksmi palìdzējusi darīt vēl treknāku un leknāku.
13.06.2020 22:36 |
 
Reitings 54
Reģ: 17.05.2020
Uzskatu, ka jebkurš, kurš domā, ka "white privilege" nepastāv, ļoti maldās. Tāpat tie, kuri tagad brēc, ka "all lives matter", acīmredzot, nesaprot un pat nevēlas iedziļināties problēmā, tikai izkliedz šo saukli, tādā veidā demonstrējot sava intelekta līmeni un smadzeņu kapacitāti. Rasisms ASV, tāpat kā daudzviet citur pasaulē (un Latvija pilnīgi noteikti nav izņēmums!) ir milzīga problēma. Esmu skatījusies filmas, lasījusi literatūru par šo tēmu. Nemaz nerunājot par to, ka, piemēram, tajā pašā ASV melnādainie tiek nogalināti visneiedomājamāko iemeslu dēļ, kamēr baltais, kurš pirms dažiem gadiem nošāva 9 cilvēkus melnādaino baznīcā, ne tikai tika arestēts mierīgi un bez problēmām, bet vēl nopelnīja to, ka policisti piestāja šim nopirkt hotdogu. Problēma pastāv un tikai idiots to var noliegt.
Protestus atbalstu pilnībā! Jā, varbūt neatbalstu veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu, bet te var vilkt paralēles kaut vai ar bēdīgi slaveno 13.janvāra grautiņu, kad paši latvieši izlaupīja "Latvijas Balzama" veikalus un gāza apkārt policistu automašīnas. Ja protestā piedalās milzīgs skaits cilvēku, tas ir tikai loģiski, ka vienā brīdī viss iziet no kontroles un atrodas kāds, kurš radušos situāciju izmantos savā labā, kaut vai nosperot no veikala datoru. Lai vai kā, ASV mierpilni protesti notiek daudzviet, taču ļoti daudzos gadījumos tieši policija veicina nekārtību sākšanos, mierpilnus protestētājus sākot daudzīt ar stekiem, šaut ar gumijas lodēm un pielietot asaru gāzi. Ir pietiekoši daudz video, attēlu un aculiecinieku liecību, lai šo faktu pierādītu.
Par Floidu. Zinu, ka daudzi tagad brēc, ka, redz, viens noziedznieks tagad tiekot celts slavas saulītē, taču, grozies kā gribi, viņa nāve arī aizsāka šos protestus. Par mirušā pagātni es netaisos izteikties, jo pagātne ir mums visiem. Tas, kas ir svarīgs, ir tagadne un netrūkst faktu tam, ka cilvēks centās mainīt savu dzīvi. Bet ne par to tagad. Neviens cilvēks nav pelnījis mirt tādā nāvē, tāpēc mani nepārsteidz, ka notikušais sacēla vētru ne tikai ASV, bet visā pasaulē.
Te vēl varētu sākt tēmu par Trampu, viņa sekotāju kultu un izteikumiem medijos, jo tas ir briesmīgi, ja pie lielvalsts varas pults atrodas rasists, kurš turklāt atstāj garīgi nelīdzsvarota indivīda iespaidu, taču tā jau būtu cita tēma.
Jā, un par to, kā notikušo atspoguļo Latvijas mediji, arī esmu mazliet pārsteigta, bet, ja godīgi, ne šokā, jo es negaidīju, ka Latvijā, kurā arī rasisms ir liela problēma, notikušais tiks atspoguļots kaut kā savādāk. Katrā ziņā, anonīmajiem komentētājiem lieli prieki, jo ir iemesls atkal izgāzt savu žulti.
14.06.2020 00:07 |
 
Reitings 6676
Reģ: 07.02.2009
Es nesaprotu loģiku cīnities par līdztiesību taisot grautiņus. Ar vārdiem saka, ka ir tādi paši kā visi, bet reāli paspilgtina esošos stereotipus, laupot veikalus ?
Latvijā uzskatu, ka rasisms ir, bet savadāks un izveidojies teikšu skarbi, bet pamatoti. Mums rasisms nav gluži pret melnādainajiem, bet gan vairāk pret visiem indiešiem uc. Bet nejau tāpēc, ka tie pēkšņi vienkārši tāpat nepatiktu un viss, bet gan tāpēc ,ka darba devējiem nakas saskarties ar to ka viņi ir slinki un nevīžīgi. Visas netīrās kebabnīcas utt. Viņi atbrauca un izveidoja par sevi priekstatu ar darbiem ( drīzāk nedarbiem). Taču, manā gadījumā es visus vienā maisā nebāžu, es ticu, ka kāds no viņiem ir arī strādīgs, kārtīgs un izdarīgs. Bet paši atbrauca un radija stereotipu kurš agrāk nebija LV ?
Vienīgais laikam kur izpaužas mans rasisms, es neuzticos čigāniem. Ejot gar Origo vienmēr pieturu somiņu stingrāk redzot kādu. ? Bet vai mani var vainot? Civēki tur bieži saskarās ar viņu uzbrukumiem. Tāpēc pieļauju, ka Amerikā līdzīgi, melnadainie kaut kā ir radījuši kopējo ainu par sevi tādu, ka tiem kuri ir normāli, godīgi un nav noziedzinieki ir grūti dzīvot. Tāpat kā LV, gan jau ir sakarīgi godīgi čigāni, bet dēļ tā, ka vairums un jau vēsturiski ir nestrādājoši zagļi, tiem kuri tādi nav ir stipri grūti, un tiek diskriminēti, jo cilvēki uzreiz automātiski visus saliek vienā maisā.
14.06.2020 06:36 |
 
Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
watchingandtalking
Palasi šo.
https://www.tvnet.lv/6995783/rasisms-asv-ir-ka-apburtais-loks
Labi izskaidrots White privalge un kāpēc melnādainie ir spiesti dzīvot sliktāk kā citas rases ASV.
Saistībā ar indiešiem... Viņi nāk no tādas zemes. Tur viss ir tīrs un spīd, laistās? Viņi citādāk nezin. Jā protams viņiem ir jāmācās, bet tavi izteikumi ir rasistiski. Tur jau sākas rasisms, ka saka nē, ne jau visi melnādainie ir slepkavas, bet tikai daļa...
Kāpēc melnādainie ir tur kur viņi ir? Jo vairākus gadu desmitus viņiem ir bijusi sliktāka izglītība, kaut kādi finsiāli ierobežojumi (piemēram neņem darba, jo esi ar tādu ādas krāsu) un tad nu viņi ir spiesti dzīvot tādos rajonos, strādāt par zemām algām, sākt laupīt un zagt. Tas ir apburtais loks. Varbūt tieši tā pat ir ar čigāniem. Cilvēki skatās uz viņiem šķībi un nemaz nedod iespēju.
14.06.2020 06:47 |
 
Patīk
Reitings 395
Reģ: 28.03.2020
Ieturu diezgan neitrālu pozīciju šinī jautājumā, jo tiklīdz kā pieslēdzos vairāk, pārņem nomāktība. Esmu par iekļaujošu sabiedrību, bet pēdējos gados un it sevišķi šobrīd, šinī "minoritātes" jautājumā ir skaidri redzams tas, kā liberālisma un lojalitātes filozofija sāk lēnām aprīt pati sevi - zūd kritisks skatījums, proti, liberāļi aizmirst svarīgu faktoru - lai veidotu jebkādu dialogu, ir jāgrib iesaistīties abām pusēm. Attiecībā uz melnādainajiem jau gadiem ir vērojams, ka iesaistīties grib tikai viena puse, proti, liberāļi. Paši upuri joprojām dzīvo savos geto, nodarbojas ar noziedzību, ir bravūras un aizvainojuma pilni, lai gan paši to izprovocē:
melnadainie kaut kā ir radījuši kopējo ainu par sevi tādu
.
Piekrītu par apburto loku, bet tas noslēgsies tad, kad paši melnādainie atvērs acis un sapratīs, ka patiesībā dzīvo labā vietā, kur ir daudz iespēju. Bet paies gadu desmiti, varbūt pat simti, kamēr tā notiks.
Skumdina arī #blacklivesmatter sekotāju aklums un nekritiskā domāšana, kas būtībā pielej eļļu aizkaitinātajām melnādaino masām - šis skaļais atbalsts ir viens no iemesliem, kāpēc grautiņi turpinās. Man ir draudzene, kuras IG profils šobrīd ir veltīts tikai un vienīgi šai tēmai un filtrēts netiek nekas - tik stūķē video, kā baltie sit melnos un vaimanā. Tikmēr neviens nav papētījis, cik balto novākti no melnādaino rokas..
Es laikam kļūstu veca, jo nespēju vairs degt par minoritātēm, jebkādām. Vienkārši vados pēc principa - ja man pretī ir sakarīgs cilvēks, viņš ir pelnījis sakarīgu attieksmi / palīdzību / atbalstu. Ādas krāsai utt. nav nozīmes, kretīnu un neliešu ir pilna pasaule, visos līmeņos.
Runājot par melnādainajiem, varu dalīties divās jaukās pieredzēs, kas joprojām silda manu sirdi:
pirmoreiz nēģeri redzēju Vācijā, 1999.gadā, kad man bija 6 gadi. Gājām ar tēti un viņš nāca pretī pa ielu. Skatījos ar atvērtu muti un nēģeris man pamirkšķināja ar aci. Tētis teica, ka man mute vēl platāk pavērusies. :D
Otrā reize bija puteņaina ziemas diena, kad gāju garām operai. Nobridusies, apsnigusi, bet bez cepures, jo cepuri nevalkāju. Pa priekšu man gāja kāds vīrietis, abi apstājāmies pie luksofora. Pēkšņi viņš mani uzrunā skaidrā latviešu valodā:
- Kāpēc tev nav cepures?
Redzu, ka melnādainais. Sirds pielija ar siltumu, ka tik labi runā latviski, atbildēju, ka cepuri nevalkāju. Viņš iepleš acis:
- Es gan, man šeit ir dikti auksti, brrr!
Vēlreiz sasmaidījāmies un gājām savus ceļus.
Labāk koncentrēties uz šiem pozitīvajiem piemēriem. Paldies dievam, ka ir pietiekami labā vidē auguši minoritāšu pārstāvji, kuri izaug un kļūst par iedvesmojošiem un atvērtiem cilvēkiem, kuri organiski iekļaujas jebkādās sabiedrībās, apzinoties, ka pamatā jau tā ir viņu pašu atbildība.
14.06.2020 08:38 |
 
Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
Tikmēr neviens nav papētījis, cik balto novākti no melnādaino rokas..

Ja paskatās kriminālo statistiku tad puse no noziegumiem ASV ir izdarīši melnādainie un otru pusi baltie. Tātad?
Un cik melnādainie ir novākti dēļ baltajiem. Runa nav par noziegumu skaitu, bet rasismu.
Iedomajies tu izej uz ielas paskriet kaut kāds redneck izdomā ka tu bēdz no nozieguma vietas un tevi nošauj. Tieši tā...
Jābeidz ādas krāsu saistīt ar noziedzību.
14.06.2020 08:53 |
 
Reitings 1296
Reģ: 01.07.2013
Uzskatu, ka rasisms ir problēma un tas ir jārisina, bet arī otrajai pusei ir jānāk solis pretī. Rasisms pret baltajiem arī ir problēma. Daudzi vēl jo projām ir dziļi aizvainoti par laiku, kad melnais bija kalps baltajam. Melnie draudzējas pārsvarā ar melnajiem, lai gan ir daudz balto, kas ar tiem labprāt būtu draugos. Sen tā kā būtu laiks atmest simt gadu vecos aizvainojumus un jaaizliet “Vējiem līdzi”, kas vispār ir stulbums.
Salīdzinu to ar rusofobiju Latvijā un pasaulē - tā arī ir problēma. Un krievs pie tā ir vainīgs un tam ir jāmainās, lai uz to neskatītos šķībi. Ne visi krievi ir agresīvi noskaņoti pret Eiropu un ne visi melnie ir noziedzinieki. Bet abām pusēm ir jāmainās, lai būtu rezultāts.
Nav normāli, ka darba vietā, ja Tu, baltais, darba devējs, aizrādīsi melnajam par darba kvalitāti, ir liela iespēja, ka viņš tevi uztvers par rasistu. Esi uzedies viņam tikai ādas krāsas dēļ. Arī melnajiem ir jāmet stereotipi malā un jāsaprot, ka ne viss grozās ap ādas krāsu. Un arī baltajiem tas ir jāsaprot.
2019 gadā policists, baltais, tieši tādā pašā veidā nogalināja citu balto, precīzi. Ja par policistiem, tad jācīnās ar visatļautību, lai tādā veidā neietu bojā ne baltie, ne melnie.
14.06.2020 08:57 |
 
Patīk
Reitings 395
Reģ: 28.03.2020
Tātad?

Cilvēki viens otru nogalina.
Mani gan drusku kaitina dubultmorāle - ja baltais novāc melno, tas ir rasisms, bet, ja ir otrādi, tad nē. Bet, kā jau teicu - slepkavas ir visos sabiedrības līmeņos.
14.06.2020 09:02 |
 
Patīk
Reitings 395
Reģ: 28.03.2020
Sen tā kā būtu laiks atmest simt gadu vecos aizvainojumus un jaaizliet “Vējiem līdzi”, kas vispār ir stulbums.

Mani patiesībā uzjautrina fakts, ka pirms pāris gadiem neviena filma / seriāls nevarēja iznākt bez melnādaino līdzdalības, tagad šos ņem no visurienes ārā un aizliedz filmas. Vēl viens uzskatāms piemērs, ka liberālisms ēd nost pats sevi.?
14.06.2020 09:04 |
 
Reitings 6676
Reģ: 07.02.2009
Mjā, piekrītu viedoklim, ka abam pusēm ir janāk pretīm. Arī melnadainiem ir uzskats, ka visi baltie ir kretīni, bet daži ir OK un tad ar tiem draudzējas, stradā komunicē utt. Tas ir uz abām pusēm.
Jā, vēsturiski viņus apspieda utt. Pašlaik ir situacija, ka visiem jāmainās kopā. Baltajiem jasāk nešķirot, un melnajiem jābeidz ienīst baltie par vēsturisiem netikumiem.
Latviešiem arī bija dzimtbūšana, un Baronam bija pirmtiesības uz jaunavam utt. Nu mēs tam kaut kā esam tikuši pāri.
Īsāk sakot, tam naidam jābeidzas ne tikai no balto puses, bet abām un efekts būs tikai tad ja tas notiks reizē. Tāpēc šāda plaša mēroga aktivitate kā tagad ir laba, bet ja tie būtu miermīlīgi protesti, ne laupīšanas.
14.06.2020 12:11 |
 
Reitings 437
Reģ: 10.11.2019
Viss ir ļoti vienkārši - maziem, nenobriedušiem prātiem par šo nav jāspriež, bet jāberž traukus un jāmazgā veļa.
Jā, tieši tā.
Rases un tautības jaukt nedrīkst. Vienā tēmā nepatīk padomju aura, citā jau priecājas, ka Latvijā pilns ar čurkām un melnajiem.
Es Latvijā vēlos baltus cilvēkus - Latviešus, tad viss būs kārībā. Gribās dzīvot Indijā vai Senegālā, lūdzu braucam uz turieni.
14.06.2020 12:58 |
 
Reitings 6676
Reģ: 07.02.2009
Bulta
Nu teorētiski, tā dabā iekārtots, ka tā ādas krasa ir tumšāka ,jo tuvāk ekvatoram. Un katrai rasei ir sava atbilstošā zona un izskats, kas piemerojies apstākļiem dabā konkrētajās vietās. Taču mūsdienu globalizācijas laikmetā ir arī diezgan apdrobežoti mēģināt naidīgi to visu sadalīt kā akmens laikmetā, laiki mainās, jāprot pielāgoties, bet japielāgojas ir visiem.
Arī baltie dzīvo āfrikā, DAR vispar ir vairāk baltie nekā melnie gandrīz jau. BET ko es personīgi uzskatu par pareizu un svarīgu, lai visi sadzīvotu. Ja tu brauc dzīvot kaut kur ārpus savas teritorijas, tev jāpieņem jaunās vietas, likumi, tradīcijas utt. Nevis jāaizbrauc un jāmaca dzīvot vietējos pa savam. Ir maksimāli jāpielāgojas.
Tas ir ja, Indietis atbrauc, viņam maksimali jāpieņem mūsu kultūra un jāciena tā un ja mēs aizbraucam uz Indiju mums nav jabāžas viņiem virsū ar savējo, bet jāciena viņu. Tieši tik vienkārši...
14.06.2020 13:09 |
 
10 gadiPatīk
Reitings 3715
Reģ: 31.10.2010
Labi, ka šajā portālā ir bloķēšanas poga, lai nav jālasa īpaši prātā apdāvinātu, uz motocikliem sēdošu ļaužu murgošana.
14.06.2020 13:38 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!