Vegānisms, mentālā veselība.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Sveikas meitenes.
Es biju domājusi to atstāt pie sevis, nekā neteikt, bet es nevaru, es vēlos padalīties ar savu pieredzi.
Es centīšos gari neizplūst, jo stāstīt man būtu daudz ko un plaši, bet kopumā, varu pateikt vegānisms bojā mentālo veselību un fizisko, protams, arī.
Kopumā dzīvnieku produktu izslēgšana man noritēja četru gadu laikā, es studēju ļoti daudz par ēdiena uzturvērtību, ko un kā aizstāt, lai netrūktu vitamīnu. Pati visu gatavoju, neaizstāju ar fake vegan produktiem, papildus lietoju vitamīnus. Kad sākās pirmās veselības problēmas, es vainoju visu, kas man ir apkārt, bet noteikti ne uzturu(jo vegānisms taču ir veselīgs). Tas nesākās, protams, uzreiz, jo no sākuma kā visiem vegāniem es jutos ļoti labi, enerģijas pilna, plus vēl saskaloju savu smadzeni pētot citus vegānus un to cik viņi labi jūtas un līdz ar to tas radīja vēl lielāku efektu. Vēlāk man sākās galvas reibšana, emocionalās garastāvokļa svārstības, jūtīgums, aizkaitinātība un visbeidzot pati lielākā problēma-bezmiegs. Es gāju pie ārstiem, taisīju analīzes un viņi neko neatrada. Beigās man pasaka, ka man sākas VD pirmās pazīmes. Izraksta antidepresantus, es iedzēru pāris reizes, bet saprotu, ka tas nepalīdz, mans bezmiegs turpinās. Tad sāku pīpēt marihuānu tieši pirms gulētiešanas un tas arī bija vienīgas, kas man palīdzēja(biju dzērusi gan melatonīnu, nomierinošās utt.) Un, tad es rēali sāku domāt, kas ar mani notiek??? Kāpēc es tā jūtos? Jo NEKAS nebija slikts noticis, man nebija nekāda trauma, man ikdienā pilnīgi nav nekāda stresa, bet man vienalga ir problēmas. Pa vidu šīm problēmām es sāku pāriet uz veģetāru uzturu un man sāka šis tas uzlaboties, bet mentāli es vienalga jutos slikti. Uz doto brīdi esmu atsākusi ēst gaļu, olas, piena produktus un mana veselība uzlabojas, es beidzot varu izgulēties!
Pirmā lieta par vegānisko uzturu-pamatā tiek ēsts cukurs(augļi, graudaugi, pākšaugi, kas arī pārvēršas beigās par cukuru). No tā rodas tā enerģija, bet tu neesi pabarots līdz ar to atkal ir kaut kas jāēd, vegāni vispār ļoti daudz ēd ar milzīgām porcijām un vēl paralēli priecājas, ka nepaliek resni. Jā es arī par to priecājos, bet beigās padomājot vai nerodas atkarība no ēdiena? Visu laiku domā par to ko tu ēdīsi, kādas receptes izdomāsi un ikdiena paiet vienā ēšanā. Organisms nav pabarots un viņš pēc laika sāk ''ēst'' sevi, līdz ar to arī ir tas tievums.
Otrā lieta, tā ir reāla kults, smadzeņu skalošana, kas tik ļoti sevī ievelk un Tu reāli notici, ka esi atradis to laimes atslēgu visai dzīvei, lai nekad neslimotu un pareizi dzīvotu. Tāpec strīdēties ar vēgāniem ir bezjēdzīgi un, ja kāds vairs nav vegāns, tad populārakais teikums būs-Tu to darīji nepareizi.
Mani tajā ievilka viens pazīstamais, kas pats par to bija tādā ekstāzē, kur jau pārgāja nakamajos līmeņos līdz svaigēšanai un tikai auglu ēšanai. Gulēja labi, ja pa 5h, bija zaudējis ķermeņa masu un uz visu viņam bija attaisnojums, ka tā tam jābūt. Zīmīgi, protams, ka paralēli bija lsd lietošana, marihuāna un droši vien vēl kautkas, kas man liek tagad saprast, ka tādā veidā viņš izgāja no reālās pasaules un viņam noteikti bija sačakarēta mentāla veselība. Ja cilvēks labi jūtas, viņam nav jalieto narkotikas.
Šeit es vēl varētu pieminēt Alisi un Mārtiņu Mičuļus, viņi ļoti slikti izskatās, neveselīgi ar riņķiem zem acīm un jā viņi pīpē marihuānu.
Es ceru, ka kāds šo izlasot vismaz aizdomāsies pirms pāriet uz vegānismu, vai veģetārismu, neskatīties poztīvos vegānu video vai vēl sliktāk izskalot savu smadzeni ar dokumentālajām filmām. Viss balstās uz biznesu jau pārdodod uztura bagātinātajus, fake vegan produktus, gaļas aizstājējus utt. Un šobrīd vēl ir pilns Youtube ar Ex-vegānu video, kur viņi stāsta par savu pieredzi.
Ja Jums arī ir ko teikt un saskārāties ar slikto pusi, tad rakstiet tiešām, nevajag to slēpt vai būt vienaldzīgam.
08.06.2020 10:56 |

Reitings 436
Reģ: 04.06.2015
Neesmu un nekad neesmu bijusi vegānie, bet izlasīju tēmu un arī nenoticēju. Autores argumentācija ir aptuveni šāda: kļuvu par vegāni > cītīgi studēju uzturu > domāju, ka visu par uzturu zinu, bet dabūju nopietnas veselības problēmas > tagad saprotu, ka tas bija vegānisma dēļ, jo ļoti labi zinu visu par uzturu un vegāns uzturs ir neveselīgs!
Bet par kultu un visādiem YouTube video taisnība. Atceros kādreiz bija trends, ka YouTube vegāni lielījās, ka dienas laikā apēduši 12 banānus. Tas skaitījās normāli. Kādas dīvainībām tik tur nebija :D Ļoti daudziem pēc tam bija veselības problēmas, par to arī vēlāk tika entie video filmēti.
27.06.2020 22:35 |

Reitings 331
Reģ: 15.11.2019
Paldies, Tev par šo ierakstu, diemžēl nav pirmais stāsts tāds dzirdēts...
Nelasīju komentārus. Uzturs ir ļoooooooti svarīgs veselībai! Ļooooti! Tiesa ar vegāniem labāk nediskutēt, brīžiem savu viedokli tik ļoti cenšās pierādīt,ka patiesi aizdomas,ka nav pilns rublis.
Mans personiskais viedoklis- cilvēks ir dzīvnieks un gadsimtiem ilgi esam ēduši gaļu. Protams,pasaule mainās...vairs nav jāmedī, ir fermas utt. Tas var šķist nežēlīgi...bet man kā mednieka meitai, kas uzauga laukos, nogalināt dzīvnieku ir saprotami un loģiski...sorry, visiem vegāniem! ?
27.06.2020 22:41 |

Reitings 762
putns
Es rakstīju visu kā ir, man ir pietiekoši liels vecums un pieredze, lai saprastu un izzinātu savu organismu un to kā tas funkcionē.
Rakstot es liku galveno akcentu uz mentālo veselību, nevis cik daudz uzturvielas var dabūt konkrētajā diētā. Man vairs nav jādomā par ēdienu un es vairs neesmu badā ejot gulēt.
Mana studēšana par uzturu bija par to, kur varu dabūt dzelzi, B12 vitamīnu utt. un kur ar ko aizstāt. Mans organisms ar laiku izsīka un sāka pārtikt no rezervēm, ar laiku es sāku justies slikti.
Nu ticiet vai neticiet, tas jau būs Jūsu ziņā.
Galvenais ir tiešām piedomāt pie tā ko mēs ēdam.. Tagad man viss ir forši :)))
27.06.2020 22:58 |

10 gadi
Reitings 904
Reģ: 09.11.2009
Tieši kāpēc cilvēkiem liekas, ka tam vegānam uztrauc ko citi liek mutē? Jā, ok, ir tie atsevišķie kadri, kuri aizrādīs pie katra gaļas kumosa, bet tie jau nav visi vegāni kā tādi. Tie vnk ir tādi cilvēki un visticamāk viņi uzspiež savu vienīgo pareizo viedokli ne tikai ēdiena jautājumos.
Pa visu laiku (pāris gadi, neskaitu īsti) ko neēdu gaļu NEVIENU reizi neesmu kādam bakstījusi, ka tas ir slikti :D ar draudzenēm ejam kopā uz mcdonald utt. šajā ziņā jau visēdāji pārspēs vegānus ar saviem GRIBU UN ĒDĪŠU GALJU random izaucieniem.
Un kāpēc jātaisa tāds trādi rīdi par to, ko mēs katrs ēdam? Veselīga diskusija, kurā ir cieņa un tolerance, ok, tas tiešām kādreiz būtu cool. Bet nē, vnm vajag nolikt VISMAZ VIENU ēdienkartes izvēli. Taču sen jau pierādījies, ka vienam strādā vegānisms otram nē, vienam keto, vienam vegan keto, cits carnivore un vēl sazin kas. Ja cilvēks jūtas ok un ar prātu saprot savu organismu, seko līdzi savai veselībai, nu lai ēd kaut ķieģeļus...
27.06.2020 22:59 |

Reitings 762
Kiki007 paldies, ka uzrakstīji :)
27.06.2020 22:59 |

Reitings 72
Reģ: 27.08.2019
Kiki007
Tiesa ar vegāniem labāk nediskutēt, brīžiem savu viedokli tik ļoti cenšās pierādīt,ka patiesi aizdomas,ka nav pilns rublis.

Tas, ka kāds sniedz pierādījumus, liecina par labām prāta spējām nevis par to, ka nav pilns rublis. Izskatās, ka Tev vienkārši ir grūti pieņemt, ka nevari atspēkot šos pierādījumus.
nogalināt dzīvnieku ir saprotami un loģiski...sorry, visiem vegāniem!

Arī vegāni saprot, ko nozīmē dzīvnieku nogalināšana, un šāda ideja patiešām nav pretrunīga kā apaļa kvadrāta ideja, tādā nozīmē tā patiešām ir loģiska. Tam visam vegāni piekrīt, tā ka te nav nekādas nesaskaņas ar vegānismu.
27.06.2020 23:55 |

Reitings 72
keegan
Bet nē, vnm vajag nolikt VISMAZ VIENU ēdienkartes izvēli.
Ir ne tikai viena, bet daudzas iespējamās ēdienkartes izvēles, kuras vajadzētu kritizēt un "nolikt". Daži piemēri:
1. Ēdienkarte, kurā ietilpst suņi.
2. Ēdienkarte, kurā ietilpst tumšādaini cilvēki.
3. Ēdienkarte, kurā ietilpst zīdaiņi.
4. Ēdienarte, kurā ietilpst sprostā dētas olas.
5. Ēdienkarte, kurā ietilpst cūkas.
Vai Tev ir kāds pierādījums tam, ka šāds uzskats, ka minētās ēdienkartes izvēles vajadzētu kritizēt, ir kļūdains?
27.06.2020 23:59 |

10 gadi
Reitings 904
plutarh @ 27.06.2020 23:59
keegan
Ir ne tikai viena, bet daudzas iespējamās ēdienkartes izvēles, kuras vajadzētu kritizēt un "nolikt". Daži piemēri:
1. Ēdienkarte, kurā ietilpst suņi.
2. Ēdienkarte, kurā ietilpst tumšādaini cilvēki.
3. Ēdienkarte, kurā ietilpst zīdaiņi.
4. Ēdienarte, kurā ietilpst sprostā dētas olas.
5. Ēdienkarte, kurā ietilpst cūkas.
Vai Tev ir kāds pierādījums tam, ka šāds uzskats, ka minētās ēdienkartes izvēles vajadzētu kritizēt, ir kļūdains?

Nu kāpēc ir jāiet uzreiz kaut kādās galējības un jāsāk ēst zīdaiņi?
28.06.2020 00:18 |

Reitings 72
Protams, ka nav jāēd ne zīdaiņi, ne cūkas, ne arī daudzas citas būtnes. Tieši tāpēc arī saku, ka šādas ēdienkartes izvēles vajadzētu "nolikt" jeb kritizēt.
Taču Tu neatbildēji uz manu jautājumu, kas radās pēc Tava apgalvojuma, ka nevienu ēdienkartes izvēli nevajadzētu kritizēt:
28.06.2020 00:33 |

Patīk
Reitings 274
Reģ: 20.06.2018
Plutarh, pārlasīju tavu pseido morālu nostāju(tas ir manuprāt), kurš tik pat ļoti nesakarīgs un cik, tavuprāt, mans. Pirdiens vējā, tā teik.
Būtība jau ir tā- man pilnīgi vienalga ko tu ēd un nav tava darīšana ko citi(ja vien tas atbilst sabiedrības normām un likumam). Nevajag citus taisīt par amorāliem cilvēkiem, par to, ka viņi piekopj normālus, atļautus, pieņemtus ēšanas paradumus.
Es pats, personīgi, nelietoju cūkgaļu, kartupeļus graudaugus, to izstrādājumus, tai skaitā soju un rīsus. Man tam ir savi apsvērumi. Pamatā lietoju dārzeņus, jēra, liellopa, medijuma gaļu, kas ražota lv. Atšķirībā no tevis un tev līdzīgiem sludinātājiem, es nenocinu, neuzbāžos par savām izvēlēm citiem un pats, galvenais, nemoralizēju un neuzmetos par svēto.
Es esmu dzīvē saticis radikāli, pat reliģiozi noskaņotus vegānu/veģitāriešu tipus un pēc tava teksta, noprotu, tu i līdzīgs. Augstprātība un kautkāds mistisks morāls pārākums tavā galvā spiežas ārā. Nu ēd taču ko tu gribi, nevienu tas neinteresē un nemāci citus vai nemeties visiem virsū par uzturu guru.
28.06.2020 00:41 |

10 gadi
Reitings 904
Vai Tev ir pierādījumi, ka vajadzētu?
Atļaušos tomēr iestarpināt, ka, ja gadījumā no mana komentāra nenojauti - es Tevis minētās lietas un vēl dažas neēdu. Tāpēc nesaprotu ko Tu man tagad gribi mācīt vai pārmācīt? Es to visu ļoti labi saprotu, bet neatbalstu ēdienkaršu noriešanu. Tādu, kā šajā diskusijā. Ja ir vēlēšanās sludināt savu pārliecību par to, kas ir labs vai slikts, to jādara gudrākā veidā. Nevis ar pliku bravūru un pārspīlējumiem šajā portālā (jo camon, taču arī pati saproti, ka tā te nevienu nepārliecināsi, sanāks tikai pastrīdēties).
28.06.2020 00:43 |

Reitings 331
Reģ: 15.11.2019
Plutarh... atšķirība starp mani un vegāniem ir tāda, ka man nekas nav jāpierāda! Es ēdu gaļu un man viss ir super! ? Ja kādam neēdot dzīvnieku izcelsmes produktus arī viss ir super-es tikai priecājos ?
28.06.2020 00:49 |

Reitings 72
Freids
Tavā komentārā ir vairāki teikumi pavēles formā, taču nav piedāvāts neviens arguments tam, ka man šīm pavēlēm vajadzētu sekot.
Kas tieši manā morālajā pozīcija ir nesakarīgs? Vai ir kāda pretruna vai kāda cita veida kļūda?
Nevajag citus taisīt par amorāliem cilvēkiem, par to, ka viņi piekopj normālus, atļautus, pieņemtus ēšanas paradumus.
Es kritizēju sliktas izvēles nevis cilvēkus, un izvēles, protams, var būt sliktas arī tad, ja tās ir plaši izplatītas un likumā atļautas. Tāda izvēles bija piemēram vergturība pirms dažiem gadsimtiem.
Atšķirībā no tevis un tev līdzīgiem sludinātājiem, es nenocinu, neuzbāžos par savām izvēlēm citiem un pats, galvenais, nemoralizēju un neuzmetos par svēto.
Nav iespējama situācija, ka kāds nemoralizē un nevienu nenosoda, bet vienlaikus pats ir pelnījis, ka viņš tiek nosodīts?
28.06.2020 01:06 |

Reitings 72
keegan
Vai Tev ir pierādījumi, ka vajadzētu?
Ja Tu izvirzi minēto apgalvojumu, tad pierādījuma nasta ir uz Tevis. Kāds ir pierādījums tam, ka nevajadzētu kritizēt zīdaiņu ēšanu?
Ja ir vēlēšanās sludināt savu pārliecību par to, kas ir labs vai slikts, to jādara gudrākā veidā. Nevis ar pliku bravūru un pārspīlējumiem šajā portālā (jo camon, taču arī pati saproti, ka tā te nevienu nepārliecināsi, sanāks tikai pastrīdēties).
Es nepiedāvāju pliku bravūru un pārspīlējumus, un Tu kļūdies, domājot, ka vienīgais iemesls piedalīties diskusijā ir kādu pārliecināt.
28.06.2020 01:10 |

Reitings 72
Kiki007 @ 28.06.2020 00:49
Plutarh... atšķirība starp mani un vegāniem ir tāda, ka man nekas nav jāpierāda! Es ēdu gaļu un man viss ir super! ? Ja kādam neēdot dzīvnieku izcelsmes produktus arī viss ir super-es tikai priecājos ?

Nesaku, ka Tev ir kaut kas jāpierāda, un nesaku, ka Tev kaut kas nav super. Arī vegāniem nav nekas noteikti jāpierāda. Es saku, ka Tev jāpārstāj atbalstīt dzīvnieku izmantošanu un nogalināšanu bez īpaša iemesla.
28.06.2020 01:12 |

Patīk
Reitings 274
Tu pats izmanto pavēles formas un kādēļ tās kādam jāpieņem?
Morāli(vispārpieņemto) nosaka sabiedrība(vairākums) nevis indivīds. Šajā gadījumā tu esi indivīds ar savu pārliecību, kuru neatbalsta sabiedrība un tās vispārpieņemtās normas. Tu vari eksistēt ar savu nostāju, bet neko neietekmē. Ja kāds ņemtu nopietni tavus argumentus tad es nevarētu lietot gaļu uzturā, jo tad tiktu izslēgts no sabiedrības, kā amorāla pabira(pēc taviem argumentiem).
Kā jau teicu- tu esi pirdiens vējā ar savu uzskatu, jebšu esi, bet nevienam no tā nav ne silts ne auksts.
Tev laikam jāmaina valsts, vide, sabiedrība vai jāiet ielās un jāsāk revolūcija, lai pierādītu savu taisnību.
28.06.2020 01:29 |

Reitings 72
Freids
Tu neatbildēji: Kas tieši manā morālajā pozīcija ir nesakarīgs? Vai ir kāda pretruna vai kāda cita veida kļūda?
Tu pats izmanto pavēles formas un kādēļ tās kādam jāpieņem?
Tu melo. Neviena komentārā šajā diskusijā manos komentāros nav pavēles formas.
Morāle nav tas pats, kas sabiedrībā dominējošās pārliecības par to, kas ir morāls.
Lamāšanās nav arguments.
28.06.2020 01:53 |

Patīk
Reitings 274
Es saku, ka Tev jāpārstāj atbalstīt dzīvnieku izmantošanu un nogalināšanu bez īpaša iemesla.

Tas, viens no vairākiem, lai tu pajoli mani par meli nesaukātu?
Man tiešām šovakar slinkums rakstīt, lai gan ir ko teikt, bet tas bezjēdzīgi. Šis vairāk der alus kausa sarunām nevis forumam.?
28.06.2020 01:59 |

Reitings 72
Redz, ka šī diskusijas ir produktīva! :) Esam noskaidrojuši, ka Tev nav saprašanas nedz par to, kas ir vegānisms, nedz par to, kas ir morāle, nedz arī par to, kas ir pavēles forma un kā tā atšķiras no priekšrakstošiem teikumiem formā "jādara tas un tas". Tagad gan izteikšu pirmo teikumu pavēles formā šajā forumā: Izmanto google un iepazīsties ar šo vārdu nozīmēm!
28.06.2020 02:08 |

Patīk
Reitings 274
? well played. Varbūt maniem bērniem gramatiku iemācīsi labāk nekā to esmu apguvis es, uz neko vairāk neceru.?
Lai Tev viss izdodas mīļum.?
28.06.2020 02:17 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online

Šobrīd nav neviens reģistrēts profils portālā!