Vegānisms, mentālā veselība.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Sveikas meitenes.
Es biju domājusi to atstāt pie sevis, nekā neteikt, bet es nevaru, es vēlos padalīties ar savu pieredzi.
Es centīšos gari neizplūst, jo stāstīt man būtu daudz ko un plaši, bet kopumā, varu pateikt vegānisms bojā mentālo veselību un fizisko, protams, arī.
Kopumā dzīvnieku produktu izslēgšana man noritēja četru gadu laikā, es studēju ļoti daudz par ēdiena uzturvērtību, ko un kā aizstāt, lai netrūktu vitamīnu. Pati visu gatavoju, neaizstāju ar fake vegan produktiem, papildus lietoju vitamīnus. Kad sākās pirmās veselības problēmas, es vainoju visu, kas man ir apkārt, bet noteikti ne uzturu(jo vegānisms taču ir veselīgs). Tas nesākās, protams, uzreiz, jo no sākuma kā visiem vegāniem es jutos ļoti labi, enerģijas pilna, plus vēl saskaloju savu smadzeni pētot citus vegānus un to cik viņi labi jūtas un līdz ar to tas radīja vēl lielāku efektu. Vēlāk man sākās galvas reibšana, emocionalās garastāvokļa svārstības, jūtīgums, aizkaitinātība un visbeidzot pati lielākā problēma-bezmiegs. Es gāju pie ārstiem, taisīju analīzes un viņi neko neatrada. Beigās man pasaka, ka man sākas VD pirmās pazīmes. Izraksta antidepresantus, es iedzēru pāris reizes, bet saprotu, ka tas nepalīdz, mans bezmiegs turpinās. Tad sāku pīpēt marihuānu tieši pirms gulētiešanas un tas arī bija vienīgas, kas man palīdzēja(biju dzērusi gan melatonīnu, nomierinošās utt.) Un, tad es rēali sāku domāt, kas ar mani notiek??? Kāpēc es tā jūtos? Jo NEKAS nebija slikts noticis, man nebija nekāda trauma, man ikdienā pilnīgi nav nekāda stresa, bet man vienalga ir problēmas. Pa vidu šīm problēmām es sāku pāriet uz veģetāru uzturu un man sāka šis tas uzlaboties, bet mentāli es vienalga jutos slikti. Uz doto brīdi esmu atsākusi ēst gaļu, olas, piena produktus un mana veselība uzlabojas, es beidzot varu izgulēties!
Pirmā lieta par vegānisko uzturu-pamatā tiek ēsts cukurs(augļi, graudaugi, pākšaugi, kas arī pārvēršas beigās par cukuru). No tā rodas tā enerģija, bet tu neesi pabarots līdz ar to atkal ir kaut kas jāēd, vegāni vispār ļoti daudz ēd ar milzīgām porcijām un vēl paralēli priecājas, ka nepaliek resni. Jā es arī par to priecājos, bet beigās padomājot vai nerodas atkarība no ēdiena? Visu laiku domā par to ko tu ēdīsi, kādas receptes izdomāsi un ikdiena paiet vienā ēšanā. Organisms nav pabarots un viņš pēc laika sāk ''ēst'' sevi, līdz ar to arī ir tas tievums.
Otrā lieta, tā ir reāla kults, smadzeņu skalošana, kas tik ļoti sevī ievelk un Tu reāli notici, ka esi atradis to laimes atslēgu visai dzīvei, lai nekad neslimotu un pareizi dzīvotu. Tāpec strīdēties ar vēgāniem ir bezjēdzīgi un, ja kāds vairs nav vegāns, tad populārakais teikums būs-Tu to darīji nepareizi.
Mani tajā ievilka viens pazīstamais, kas pats par to bija tādā ekstāzē, kur jau pārgāja nakamajos līmeņos līdz svaigēšanai un tikai auglu ēšanai. Gulēja labi, ja pa 5h, bija zaudējis ķermeņa masu un uz visu viņam bija attaisnojums, ka tā tam jābūt. Zīmīgi, protams, ka paralēli bija lsd lietošana, marihuāna un droši vien vēl kautkas, kas man liek tagad saprast, ka tādā veidā viņš izgāja no reālās pasaules un viņam noteikti bija sačakarēta mentāla veselība. Ja cilvēks labi jūtas, viņam nav jalieto narkotikas.
Šeit es vēl varētu pieminēt Alisi un Mārtiņu Mičuļus, viņi ļoti slikti izskatās, neveselīgi ar riņķiem zem acīm un jā viņi pīpē marihuānu.
Es ceru, ka kāds šo izlasot vismaz aizdomāsies pirms pāriet uz vegānismu, vai veģetārismu, neskatīties poztīvos vegānu video vai vēl sliktāk izskalot savu smadzeni ar dokumentālajām filmām. Viss balstās uz biznesu jau pārdodod uztura bagātinātajus, fake vegan produktus, gaļas aizstājējus utt. Un šobrīd vēl ir pilns Youtube ar Ex-vegānu video, kur viņi stāsta par savu pieredzi.
Ja Jums arī ir ko teikt un saskārāties ar slikto pusi, tad rakstiet tiešām, nevajag to slēpt vai būt vienaldzīgam.
08.06.2020 10:56 |

Reitings 6676
Reģ: 07.02.2009
Nu mentālas problēmas te ir jūtamas pamatīgi ??? Cerams uzturs tev to mainīs ???
Mūsdienu mentālas problēmas, distonija utt. rodas no pārslodzes, noliksi savu telefonu, nelasīsi forumus, fb, intagramas, tiktokus, epastus utt, tad arī paliks labāk. Uzturam tur nav ne mazākā sakara.
Bet placebo ir efektīvs ? un pat pierādīts, ka efektīvs. Līdz ar to, ja vainosi uzturu tik degsmīgi kā pašlaik, visticamāk arī paliks labāk, jo viss ir galvā ??
08.06.2020 15:33 |

Reitings 72
Reģ: 27.08.2019
Es taisīju asins analīzes, kā arī veicu citus izmeklējumus, man neko neuzrādīja.

Sauc to kā gribi, es meklēju tam cēloni un viņu atradu. Man pie vainas bija uzturs.

Tas, ko Tu raksti, īsti nelīmējas kopā. Ja Tavas iepriekšējās problēmas būtu saistītas ar uztura neveselīgumu, tad, pirmkārt, tam būtu jāparādās objektīvos izmeklējumos nevis tikai subjektīvās sūdzībās, un, otrkārt, tam būtu jābūt redzamam, uzskaitot uzturvielas, piemēram, izmantojot cronometer.com.
Ja nebija ne viens, ne otrs, tad subjektīvas pašsajūtas izmaiņas, visticamāk, izskaidro placebo efekts vai kāda ar uzturu nesaistīta izmaiņa nevis tas, ka uzturs bijis nepilnvērtīgs.
Nav gan zināms, kādus tieši izmeklējumus veici. Tie varbūt bija nepietiekami. Varbūt, piemēram, netika pārbaudīts, vai nav pret kādu vielu alerģija.
08.06.2020 15:46 |

Reitings 762
watchingandtalking @ 08.06.2020 15:33
Nu mentālas problēmas te ir jūtamas pamatīgi ??? Cerams uzturs tev to mainīs ???
Mūsdienu mentālas problēmas, distonija utt. rodas no pārslodzes, noliksi savu telefonu, nelasīsi forumus, fb, intagramas, tiktokus, epastus utt, tad arī paliks labāk. Uzturam tur nav ne mazākā sakara.
Bet placebo ir efektīvs ? un pat pierādīts, ka efektīvs. Līdz ar to, ja vainosi uzturu tik degsmīgi kā pašlaik, visticamāk arī paliks labāk, jo viss ir galvā ??

Debīliķe, kas Tu tāda vispār esi, lai par mani sprediķotu? Tu vispār zini ko nozīmē sastapties ar VD vai bezmiegu? Domā, kad sastopies ar šādām problēmām baigi gribās sēdēt internetā un komunicēt ar citiem?
Nav teikts ka pie vainas var būt tikai pārslodze, pārslodze varbūt tas, kas Tevi novedīs līdz galam, lai sāktos pirmās pazīmes.
Es internetā reti sēžu, jūtos ļoti labi, esmu izgulējusies ar labu garastāvokli un entuziasma pilna, iegāju pēc seniem laikiem šajā forumā. Bet tad uzrodas tādas debīlas govis kā Tu, kas visu zina labāk.
08.06.2020 16:13 |

Reitings 762
plutarh @ 08.06.2020 15:46

Tas, ko Tu raksti, īsti nelīmējas kopā. Ja Tavas iepriekšējās problēmas būtu saistītas ar uztura neveselīgumu, tad, pirmkārt, tam būtu jāparādās objektīvos izmeklējumos nevis tikai subjektīvās sūdzībās, un, otrkārt, tam būtu jābūt redzamam, uzskaitot uzturvielas, piemēram, izmantojot cronometer.com.
Ja nebija ne viens, ne otrs, tad subjektīvas pašsajūtas izmaiņas, visticamāk, izskaidro placebo efekts vai kāda ar uzturu nesaistīta izmaiņa nevis tas, ka uzturs bijis nepilnvērtīgs.
Nav gan zināms, kādus tieši izmeklējumus veici. Tie varbūt bija nepietiekami. Varbūt, piemēram, netika pārbaudīts, vai nav pret kādu vielu alerģija.

Šeit runa ir par mentālo veselību, pašsajūtu, emocionālo stāvokli, miegu, kas ir VD pazīmes un VD asinsanalīzēs neuzrādīs.
Man tika veikts arī tests alerģijām.
08.06.2020 16:19 |

Reitings 762
plutarh vēl es domāju, ka ar šo uzturu, iespējams, ka biju pusbadā un atgriežoties pie dzīvnieku produktiem es esmu paēdusi.
Es arī nekad neesmu ēdusi lielos apjomos, iekļāvu dienas gaitā visas vajadzīgās uzturvielas no augu valsts, ēdu vairākas reizes dienā un droši vien ar to nepietika.
08.06.2020 16:32 |

Reitings 72
Es neteicu, ka asinsanalīzes uzrāda emocionālo stāvokli. Es saku, ka, ja nevēlamu emocionālu stāvokli izraisa ar uztura neveselīgums, tad analīzēs kaut kur ir jāparādās kādas vielas trūkumam vai pārmērībai.
To, vai biji pusbadā, varēji viegli noskaidrot, uzskaitot kalorijas.
08.06.2020 16:39 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Es redzu Tavu nostāju, un īsti nav skaidrs ko vēlies panākt? Pateikt, ka pati esmu vainīga?Ka darīju kaut ko nepareizi? Ok, ja Tev no tā vieglāk paliek.

Jā, tieši tā arī domāju. Es gaļu no ļoti agriem pusaudžu gadiem neesmu ēdusi, vegāns dzīvesveids man ir gadus 7 vai 8, guļu labi, visi vitamīni ir pietiekami, jūtos ļoti labi.
Šeit runa ir par mentālo veselību, pašsajūtu, emocionālo stāvokli, miegu, kas ir VD pazīmes un VD asinsanalīzēs neuzrādīs.

VD nekādi nav saistīta ar vegānismu, ja nu vienīgi tevi šis dzīvesveids tā satrauca, ka tiki pie VD. Ja analīzes ir normas robežās, tad problēma ir galviņā un, ja šo mentālo problēmu izdodas risināt ar gaļas gabalu uz šķīvja, good for you, bet nevajag teikt, ka vegānisms ir pie vainas un visiem vegāniem ir mentālas problēmas, jo tev tādas bija/ir.
08.06.2020 16:50 |

Reitings 6676
Reģ: 07.02.2009
Paga tad tagad esi atsākusi ēst visu un tavas problēmas pazuda? ?
Pēc komunilacijas stila, spriedelējumiem utt. šķiet, ka līdz uzlabojumiem tālu . ?
Es zinu kas ir VD ļoti labi, un ar uzturu tam nav ne minimāla sakara ?
08.06.2020 16:59 |

10 gadi
Reitings 1296
Reģ: 01.07.2013
Tāpec strīdēties ar vēgāniem ir bezjēdzīgi un, ja kāds vairs nav vegāns, tad populārakais teikums būs-Tu to darīji nepareizi

Tāpēc, ka tā tas arī ir. Tavā tekstā ir ļoti daudz pavedienu un narādes uz to, ka Tu to tiešām darīji nepareizi. Un nu tagad vaino vegānisku uzturu savā pašas neprasmē.
08.06.2020 17:06 |

Reitings 81
Reģ: 27.06.2019
Pareizi darīji, vegānisms ir BS, un veselībai labāk ēst dzīvnieku valsts produktus. Neklausies gudrajās spriedelētājās! Galvenais, ka jūties labāk.
08.06.2020 17:11 |

10 gadi
Reitings 1049
Reģ: 05.02.2011
Organisms nav pabarots un viņš pēc laika sāk ''ēst'' sevi, līdz ar to arī ir tas tievums.
Joptv**, ko es tikko izlasīju ?
08.06.2020 20:42 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Danaja @ 08.06.2020 20:42
Organisms nav pabarots un viņš pēc laika sāk ''ēst'' sevi, līdz ar to arī ir tas tievums.
Joptv**, ko es tikko izlasīju ?

Ko Dievs nav devis, ar biezpienu neizlabot. :D
08.06.2020 21:20 |

10 gadi
Reitings 904
Reģ: 09.11.2009
Esmu veģetāriete jau ilgu laiku un ļoti bieži izvēlos ēst veganiski. Ar pašsajūtu vai veselību nav nekādu problēmu, tikai uzlabojumi. Un es pasaulē tāda neesmu vienīgā. Tā kā norakstīt galīgi veganismu nevar. Kad cilvēki iemācīsies teikt "tas nebija priekš manis" vai "iespējams, darīju ko nepareizi" tā vietā lai uzreiz brēktu cik vegānisms slikts.
Un kāds marihuānai sakars ar pašsajūtu? Ir cilvēki kuri to dara jo vnk patīk, ne tāpēc, ka jūtas draņķīgi. Es pati esmu agrāk izvēlējusies labāk paņemt to alkohola vietā kādās ballītēs utt. Jo nav paģiru, slikti utt. Man ir draugi kuri to pīpē samērā bieži neatkarīgi no tā kā ēd. Vnk patīk!
Izklausās, ka esi dusmīga uz vegānismu, jo nesanāca, bet ir cilvēki kuri dzīvo veseli un priecīgi tā ēdot. Nevajag visu merit pēc sevis.
08.06.2020 22:10 |

Patīk
Reitings 1762
Reģ: 24.05.2019
Katrs ir individuāls, nav tāda dzīvesveida, kas der visiem. Es, piemēram, nespēju būt veģetāriete, pēc 3 gadiem veģetārisma man pasliktinājās ādas, matu stāvoklis, vēders gzndrīz katru dienu pūtās, es centos sev iestāstīt, ka tas ir nekas traks nav. Cits ar vegānu uzturu jūtas lieliski, vēl kāds ēd gaļu katrā ēdienreizē un analīzes lieliskas, ne paaugstināts holesterīns, nekas. Reakcija uz uzturu atkarīga ne tikai no organisma individuālajām īpatnībām, bet arī no dzīvesveida, vecuma un citiem apstākļiem. VD ir psihosomātiska slimība, to var veicināt jebkas. Nav korekti vispārināt, balstoties uz atsevišķi izlasītiem piemēriem.
08.06.2020 22:37 |

Patīk
Reitings 274
Reģ: 20.06.2018
bigsis
Tak necepies. Pareizi teici- sākt strīdēties ar veģetārieti/vegānu ir tas pats, kas ar sektantu. Abi dzīvo savam Pestītājam, kas glābs pasauli no apokalipses un ļaunuma. Jebšu viņi ir pestītāji, bet tu grēcinieks. Un pat neiedomājies apstrīdēt, iebilst, jo tiksi apvainota rekordātrumā. Tu esi līķēdājs, dzīvnieku nīdējs. Savā brīvājā laikā droši vien mazgājies jēru asins vannās un spārdi klaiņojošus suņus un kaķus(ko visdrīzāk uzskati par ļoti ģimenisku un patīkamu laiku pavadīšanu).
Vnk nevajag aiztikt tos cilvēkus par šo tēmu un iesaistīties JEBKĀDA veida diskusijās par uzturu, dzīvniekiem.
Lai neapvainojas, normālie veģetērieši/vegāni kas vēl spēj pieņemt citu viedokli un vienkārši dzivo mierīgi, savā dzīvesveidā, netraucējot vairumam, kas to nepiekopj, jo tiešām ne visiem organisms var pieņemt šādas pārmaiņas. Diemžēl, vairāk nācies sastapt ļoti agresīvus un uzbāzīgus veģetāriešus.
Cilvēka ķermenis un ko tas pieprasa ir vislabākais dakteris(dabīgi produkti domāti) un ja tas prasa gaļu un gribas, to vajag darīt, nevis ignorēt. Nevajag ignorēt evolūcijas procesu, kas iet kopā gaļas lietošanu uzturā. Ja prasa- jāēd, nevis jāklausas trendīgajā salātu biktsTēvā, kuram nav ne jausmas par tavu ķermeni un tā nepieciešamībām.
Pa lielam es priecājos par cilvēkiem, kuriem ķermenis pieņem dzīvesveidu bez gaļas, jo tiešām gaļas rūpniecība ir liels slogs planētai, kurā bieži pieklibo ētiskās normās kā jebkurā industrializētā nozarē.
08.06.2020 23:49 |

Reitings 72
Doublechoco
Katrs ir individuāls, nav tāda dzīvesveida, kas der visiem.
Šis ir aplami. Visiem cilvēkiem der, piemēram, tāds dzīvesveids, kas paredz pieturēties pie uztura, kas satur vairāk kā 1 litra ūdens dienā.
Tava kļūda ir tā, ka Tu iedomājies, ka visu vegānu uzturs ir vienāds un ka atšķiras tikai vegānu organisma īpatnības. Tā nav. Dažādi vegāni pieturas pie dažāda uztura. To, kāpēc dažādiem vegāniem dažādi veicas ar vegānismu, izskaidro galvenokārt nevis atšķirīgas organisma īpatnības, bet gan atšķirības uzturā - daži ir izvēlējušies veselīgu vegānisku uzturu, bet citi ir izvēlējušies neveselīgu vegānisku uzturu.
09.06.2020 00:08 |

Reitings 72
Freids
Acīmredzami Tev nav ne mazākās saprašanas nedz par vegānismu, nedz par uzturu. Vegānisms nav nekāda reliģiska pozīcija, kā Tu savā savārstījumā to mēģini attēlot. Vegānisms tāpat kā uzskats, ka mums nevajadzētu izmantot vai nogalināt cilvēkus ēšanas vajadzības apmierināšanai, ir morāla pozīcija, ka mums arī nevajadzētu izmantot vai nogalināt dzīvniekus ēšanas un tml. vajadzību apmierināšanai.
09.06.2020 00:11 |

Patīk
Reitings 274
plutarh
Kanibālismu pielīdzināt dzīvnieku produktu lietošanai? Super. Lai tā būtu. Man patīk un pārliecināji. Un kā ar augu lietošanu? Augs nav dzīvs organisms. Baktērijas? Mikrobi? Ak, Visviedais, saki man tā, kur sākās un kur beidzās morāle, lai zinu ko likt uz sava neticīgā zoba! Ja tas runā, nedrīkst? Ja tas mauj? Ja tas elpo/fotosintezē? Pag....bet varbūt nedrīkst ēst to kas jebkādā veidā vairojas un tādēļ uzskatāms par dzīvu?
Pastāsti!
Es pieņemu tavu viedokli un eksistenci. Tu man netraucē un pilnīgi neko neietekmē. Lai ir abpusēji
15.06.2020 00:37 |

Reitings 72
Freids
WTF? No kurienes izrāvi, ka vegāni uzskata, ka jāizvairās no visu dzīvo lietu ēšanas? Vegāniem nav tāda muļķīga uzskata.
Vegāniem ir uzskats, ka jāizvairās no tādu būtņu ēšanas, par kurām ir pierādījumi, ka tās ir sentientas. https://en.wikipedia.org/wiki/Sentience Par tādiem dzīviem organismiem kā cilvēkiem un lopkopībā izmantotajiem dzīvniekiem tādi pierādījumi ir. Taču par tādiem dzīviem organismiem kā augiem un baktērijām nav. Tāpēc no pirmo ēšanas jāizvairās, bet no pēdējo ēšanas nav jāizvairās.
27.06.2020 10:47 |

Patīk
Reitings 274
Labi labi. Izvairies no kā gribi, galveinais, ka nedari neko nelikumīgu. Es darīšu tāpat.?
Pirms 2ar pus gadiem biju veģetārisma šūpulī indijā, kur man ar ēdienu bija reālas problēmas visos iespējamos veidos. Redzēju arī cik “attīstīta, tīra, ekoloģiska un morāla” ir šī sabiedrība kur valsts vairums ir veģetāri. Varbūt vaina mentalitātē vai kur citur? Liek aizdomāties, vai tiešām izvēle ēst vai neēst gaļu ir tik būtiska sabiebiedrībai kā tādai, indivīdam vai planētas glābšanai.
27.06.2020 16:20 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits