ko studēt?

Reitings 460
Reģ: 31.12.2018
Sveikas! Šobdrīd mācos 12.klasē un mani nomoka jautājums par studijām. Man intersē vēsture un kultūra. Patīk arī literatūra. Pēdējā laikā parādījusies interse arī par politiku. Nezinu, ko lai studē, man pašai ir vairāki varianti:
1. LU vēsturnieki
2. LU juristi
3. LU politika
4. LKA kultūras un mākslas studijas
pastāv kā ideja arī sabiedriskās attiecības vai žurnālistika, bet uz šiem tik ļoti netēmēju, sekundārais variants.
Es jau saprotu, ka šo man pašai jāizlemj, bet interesanti uzzināt jūsu viedokli. Varbūt kāda no jums ir kādā no šīm programmām ir studējusi? Zin pastāstīt kāda konkurence katrā uz budžeta vietām, kā vispār patīk studijas un kādas ir darba iespējas?
Strapcitu, pirms citas raksta, ka var jau pačekot studiju plānu, gribu pateikt, ka esmu to izdarījusi:-D, intersē reālas atsaukmes. ;)
Apmeklēju arī Jauno Juristu skolu LU...nuuu, nav tā, ka būtu starā un baigā vilkme to visu mācīties, bet kaut kāda interese jau ir. Tas ko sapratu - oj, būs grūti. Un nezinu vai iet uz juristiem ar nepārāk lielu interesi, vai iet studēt vēsturi vai kultūru, kas tiešām patīk, bet bažas rada darba iespējas.
Paldies! Laimīgu jauno!
31.12.2018 18:25 |

Reitings 1093
Reģ: 05.09.2018
Forumu varone cer, ka es redzu viņas ierakstu?
Pelni tālāk savus Jūdas grašus forumos, labi, ka tikai latviski normāli proti:-D.
02.01.2019 16:08 |

Reitings 842
Reģ: 17.12.2018
es Tevi nelasīšu, tavus klonus ari ne
Iešu apēst konču 8-)
02.01.2019 16:08 |

Reitings 1093
Vēl nepieleca, ka nelasīšu?
02.01.2019 16:10 |

Reitings 842
labi, ka tikai latviski normāli proti
Man pat bail vizualizēt kāda ir tava engliš, rusiš, doiciš, ja pat in latvian nespēj normāli izteikties. :-P
02.01.2019 16:12 |

Reitings 842
Vēl nepieleca, ka nelasīšu?
Cilvēk, apēd kādu dropi vai iedzer 100 gramus un aizver acis. :-P
02.01.2019 16:13 |

Reitings 1093
Nabadzīte, atslābsti, tāpat man skaidrs, kāda ir tava funkcija un maizesdarbs LV soctīklos un forumos. :-D Centies labāk, citādi vajadzēs meklēt citu darbavietu, gudriniece atradusies. :-D Tādas kvalifikācijas cilvēkus kā Tu var ar liekšķeri par minimālo algu grābt. :-P
02.01.2019 16:15 |

Reitings 842
Centies labāk, citādi vajadzēs meklēt citu darbavietu, gudriniece atradusies.]
Eu, aizdod štuku, gribās uz kādu Vecrīgas bodi aizšaut. Štuku atdošu pēc desmit gadiem, varbūt. :-P
02.01.2019 16:22 |

Reitings 1093
Tak els tālāk, es netaisos lasīt. Domā ka baigi gudrā esi jo citi tevi uztur un vari kvernēt dienām un naktīm latviešu valodas forumos? Būtu tev tik daudz eiro, cik komentāru un profilu forumos, tad gan Tevi katra šeit apskaustu.
02.01.2019 16:30 |

Reitings 842
es netaisos lasīt
Es nelasu, bet zinu, ko tu raksti. Man vienalga, bet atbildes es tev rakstu. Es zinu to, ko tu nezini, bet tu nezini, ka es zinu. :-D
02.01.2019 16:37 |

Reitings 1093
Neels, tava epopeja sen kā uz delnas, vari nepūlēties. Tiešām citas par tik prastām uzskati, ka nepamanīs daudzdubultošanos, kaut ar tīši mainītu stiliņu? Nuja, kas citu naivumu redz iztēlē, savu lētumu negrib apjēgt. :-)
02.01.2019 17:00 |

Reitings 16
Reģ: 28.08.2018
pati studēju pirmo gadu juristos. Jāmācās ir vairāk nekā klasesbiedriem, kuri studē , piemēram, Jelgavā. Apjomu, kas jāapgūst varētu salīdzināt ar mediķiem, arī konkurence uz budžeta vietām ir sīva un budžetā netiku, lai gan atzīmes bija labas un eksāmeni tika nokārtoti veiksmīgi. Uz juristiem, ja netiec budžeta grupā, ir jēga iet tad, ja 1)esi pārliecināta, ka to vēlies vai arī 2) ja nav nekā cita, kas patiktu. Pati sevi pieskaitītu otrajam variantam, jo, izskatot visas studiju iespējas, jurisprudence bija vienīgais, kur daudz maz sevi redzēju.
04.01.2019 18:13 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
nesuks, juristos vai tad katru gadu nav rotācija?
04.01.2019 18:49 |

Reitings 1093
Labāk par maksu tiesību zin bakalaurs nevis par velti vēsture, filozofija vai politoloğija.
Cilvēkam bez stipra blata darbu, kaut lietvedes, asistentes, dabūt vieglāk ar tiesību studijām. Vismaz līgumus un aktus prot, to vajag katrai firmai. Atšķirībā no fantazēšanas un pagātnes pētniekiem.
04.01.2019 19:26 |

Reitings 463
Reģ: 25.10.2012
Es ieteiktu izvēlēties tad kaut ko saistītu ar kultūru.
Nekādā gadījumā politologus. Mana radiniece studēja un studijas patiešām bija sausas un hmm.. manuprāt, pat bezjēdzīgas...Itkā kaut ko studēja, mācījās. Bet ko tad iemācījās? Laikam tikai runāšanu kā politiķiem..(t)
Pēc tam viņa pat nevarēja atrast nekādu sakarīgu darbu ilgstoši, kaut arī maģistrus pabeidza politikā...(t) Tagad gan atrada darbu un strādā valsts iestādē, ierēdņa amatā, kas viņai arī nepatīk īsti, bet vismaz nopelna labāk.
Labāk izvēlēties kaut ko radošāku.
04.01.2019 20:08 |

Reitings 16
Reģ: 28.08.2018
nesuks, juristos vai tad katru gadu nav rotācija?

Jā, vismaz LU ir noteikti. Ja netiec budžetā, to var izdarīt pēc pirmā mācību gada un ja īpaši paveicas un aiziet kāds no budžetniekiem un esi pirmais no tiem, kas ir maksā, tad pat pēc 1.semestra var nonākt budžetā
04.01.2019 21:40 |

Reitings 284
Reģ: 25.07.2012
Es neieteiktu studēt juristos tikai tāpēc, ka tā radi saka, vai tāpēc, ka pēc izslēgšanas metodes tas ir labākais variants, vai tāpēc, ka tas it kā ir prestiži un labi atalgoti. Ja nebūs interese par to, ko studēsi, būs grūti pabeigt studijas. Bez intereses par jurisprudenci diez vai arī būsi virs vidējā studenta līmeņa. Savukārt juristi, kam švakas zināšanas, un viduvējības-juristi neieņem labi atalgotos amatus un nepelna tos lielos ciparus, kurus mēdz piesaukt, ka juristi it kā pelna. Neaizmirsti, ka juristus ik gadu beidz liels skaits cilvēku. Un ne tikai LU, bet arī RJA, Turību, RSU un ko tik vēl ne. Līdz ar to konkurence uz labajām darba vietām ir liela. Ja teici, ka apmeklējot Jauno juristu dienas joma likās so so, tad, sākot studēt, diez vai iepatiksies vairāk, jo būs jāapgūst liels lērums šķietami sausas informācijas. Bet arī citi Tevis minētie varianti no iespējamā atalgojuma viedokļa nešķiet īsti perspektīvi. Varbūt izej cauri studiju programmām vēlreiz. Mazums vēl kas cits acīs iekrīt.
04.01.2019 23:41 |

Reitings 460
un mani tas mārketings, kas te sākumā bija minēts ieintriģēja, kā ir ar to? labākās augstskolas? un cik reāli ar darba iespējām? man matemàtika gan neiet, nu kā neiet, 7 man ir optimālais matemātikā, bet neuzskatu, ka tas ir ļoti labi. Zinu, ka ekonomika tur arī esot, ar to man arī pašvaki, 10 priekš atestāta nopelnīju, bet tas vairāk tāpēc, ka bija haļava un visiem par blatu atzīmes, tas ir, stundās vairāk paši burāmies caur grāmatu un atbildējām uz nodaļas jautājumiem, nekā reāli kaut ko rēķinājām, kd arī bij reti, vairāk tie radošie uzdevumi - izdomāt savu biznesa plānu utt., tāpēc nejūtos, ka tur kaut ko zinātu.
05.01.2019 02:36 |

Reitings 460
nezinu pat pie kā ķerties, jo esmu izteikts sociālo un humanitāro zinātņu cilvēks, bet diemžēl viss tas, kas mani tiešām aizrauj un sanāk ir pieticīgs darba iespēju ziņā, meklēju variantus, kad rakstīju zpd par reklāmām man pat iepatikās, škita interesanti, tāpc krita domas arī uz mārketingu, vismaz vairāk dinamikas nekā juristiem, kur galvenokārt buršanās papīros. Bet nu tā augstākā matemàtika un makro/mikroekonomikas mani biedē:-D starpcitu, varbūt kāda ir studējusi kultūras menedžmentu un socioloģiju? tas škiet kaut kas konkrētāks kā mākslas un kultūras studijs vispārgi
05.01.2019 02:43 |

Reitings 1093
Protams, juristi labi pelnīt var tikai kad jau ir ilggadīga pieredze, pārprodukcija ir milzīga.
Tomēr ir arī citi ofisa amati, kuros tikt pieņemtai darbā jaunietei ar bakalauru tiesībās, grāmatvedība/finanses, mārktetings ir DAUDZ lielākas nekā vēstures, politoloğijas, filozofijas bakalauram.
Nopoetni padomājiet, cik daudz dažādu ofisa amatu pastāv, saprotiet, ka ja nav blata arī valsts iestādēs vairs nav pa vecam, ka tik dajebkāds bakalaurs, tie skaistie laiki sen ir pagājuši.
Vajag sekretāres, kredītu noformētājas, uzskaitvedes, lietvedes, līgumu slēdzējas, dsrbinieces darbam ar debitoriem, audits, inventarizācija, reklāmas, mārketinga departamenti, personāla departamenti utml.
Saimnieki labāk paļaujas, ka tajos darbos juriste, grāmatvede vai finansiste drīzāk pratīs noformēt līgumus, aktus, orderus, uzskaiti utml, argumentēt klientiem un droši justies. Protams, līgumus gatavo pieredzējušie, grāmatvedībā bilanci rēķina tikai profi, bet.......vismaz uzskaiti un citus papīrus noformēt ir jāprot.
Nodokļu un citas valsts iestādes kļūst arvien prasīgākas un stingrākas!
Uzņěmējiem arvien svarīgāki eksistencei ir darbineki ar labām tiesību, grāmatvedības zināšanām!!!! Kļūdas var pazudināt biznesu.
Konkurence aug katru dienu, līdz ar to arvien lielāka atkarība no mārketinga un reklāmas! Uzvar nevis labākā prece, bet gan labāk pārdotā prece.
Uz tā visa, kam ir lielākas izredzes tikt ofisa darbā? Tiešām filozofijas, vēstures, mākslas vēstures, politoloğijas bakalauriem? :-D
Tagad modē ir slavināt IT, noklusējot, ka iesācēji ar 0 pieredzi 1000 uzreiz nepelnīs, ka bez jurista, grāmatveža un laba mārktetinga to datoriķu darbu arī nevar pārdot, izturēt konkurenci, valsts iestādes un bezkaunīgus klientus. Tāpat arī veikli noklusējot, ka vajadzēs visu laiku mācīties, kā vāverei ritenī, kamēr citi mācās progresam, tu mācīsies lai neizkristu no aprites. Gribēsi progresu, vismaz pirmos gadus 5 pēc augstskolas mācībām vajadzēs veltīt ļoti daudz laika. Lūdzu vieglā nauda IT. Nāciet, studějiet. Beigās pēc gadiem 10 - 12 apjēgsiet, ka labs jurists, finansists vai pārdošanas guru nepelna mazāk, tikai labāk izgulējusies. :-)
05.01.2019 10:13 |

Reitings 2829
Reģ: 06.07.2010
Galvenais nepavilkties citu ieteikumiem, ja pašai tas nešķiet labākais variants. :) Bet... eh, manas pirmās studijas bija pilnīgi no šī brīža skatpunkta nejēdzīgas priekš manis. Otrās bija par manu tēmu, bet biju vīlusies pasniegšanas manierē un atmetu tam ar roku, nu iešu mācīties par to pašu līniju tikai "kursu līmenī". Tā kā virziens tāds visai humanitārs, sociāls, tad ticu, ka darba iespējas jeb hobijus kā realizēties šajā jomā atradīšu arī bez augstskolas grāda. ;-) LU ir plašs piedāvājums, bet esmu mazliet vīlusies skolā. No, šķiet, konservatīvas (cik esmu dzirdējusi atsauksmes par agrāko LU darbību) tā ir palikusi ļooti liberāla (šobrīd) un mani tas nesaista. Citādi - jautā sev vairāk, ko tiešām vēlētos darīt, ar ko savu ikdienu dienu no dienas saistīt. Neskaties pēc algas, domājot, kurš vairāk pelna (kā es darīju pirmo reizi iestajoties augstskolā), jo sapratu, ka pelna jau viņi... Bet es nebūšu viņējā, jo šis nav man! Es kā ticīgs cilvēks par nopietniem lēmumiem lūgtu Dievam palīdzību, Tavā vietā varbūt - censtos apdomāt katru iespēju mazliet detalizētāk un ilgāk pakavēties pie šīs domas "ja es būtu tas..., tad būtu tā..." un par to variantu, par kuru domājot Tevī ir miera un harmonijas sajūta - to izvēlētos. :-) Ceru, ka kaut nedaudz palīdzēju.
05.01.2019 16:33 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits