Bezjēdzīgs cilvēks

Reitings 491
Reģ: 15.04.2017
Vai piekrītat tam, ka cilvēks var būt kopumā bezjēdzīgs, pat, ja it kā runā un uzvedās sakarīgi? Piemēram, dzīvē novērots, ka tie, kas izteikti aizraujas ar ezotēriskām un filozofiskām tēmām, kā arī tic dziedniekiem un tamlīdzīgiem pārcilvēkiem neko citu dzīvē īsti neprot un arī zināšanu līmenis viņiem caurmērā aprobežojas tikai ar minētajām lietām. Un, loģiski padomājot, uzmācīgas domas par to, kas ir dzīve, par visādām eksistenciālām problēmām, tostarp nāvi, liek spriest, ka cilvēkam nav nekā cita, ar ko nodarboties. Šādi cilvēki parasti nestrādā augstos amatos, bet kolīdz tiek satikti, tā ārpus tēmas par filozofisko bezsakaru nav kompetenti ne par kādu citu, daudz aktuālāku dzīves sfēru.
Vai pazīstat šādus cilvēkus savā lokā, vai esat sastapuši tādus nepazīstamo vidū, kad pirmais iespaids liek saprast, ka šis cilvēks ir plānā galdiņa urbējs un aiz skaistām runām galvā nekā dzīvei noderīga un jēdzīga nav?
08.07.2018 23:31 |

Reitings 577
Reģ: 02.07.2018
visi cilvēki ir bezjēdzīgi cilvēki. aktīva darbošanās sabiedrības labā vai muldēšana par ezotēriku to īsti neietekmē.
09.07.2018 13:15 |

Reitings 368
Reģ: 31.12.2017
Man izklausās, ka lietotais termins šeit galīgi neder. Cilvēku, lai ar';i kādu, nevar saukt par bezjēdzīgu...
09.07.2018 13:24 |

Reitings 515
Reģ: 04.03.2016
Bezjēdzīga tēma.
09.07.2018 13:26 |

Reitings 1937
Reģ: 18.05.2016
Nezinu vai pareizi uztveru autora domu, bet ja tas ka es to uztveru, daleji varu piekrist, neesmu es sasniegusi nekadas garigas virsotnes, nemediteju, ar jogu nenodarbojos, bet neuzskatu, ka saprotu mazak un esmu mazak dzives gudra par tiem daudzajiem, kuri “it ka” ir baigi garigie un “citadi” , “nemateriali”. Man ir svariga nauda, arejais izskata un ari gariga pasaule... vai tapec esmu jedzigaka vai mazak jedziga par citiem? Domaju, ka ne. Un pamacibas par to, ka nauda, ariene utt es negaidu, jo neuzskatu, ka tadi cilveki ka tu apraksti ir ar kaut ko “jedzigaki”
09.07.2018 13:31 |

Reitings 18
Reģ: 06.04.2018
Nodomātu, ka nesaskan, nevis, ka esmu jēdzīga, bet viņš bezjēdzīgs.

Ļoti piekrītu!
Diskusijas autore mazliet aprobežota šķiet.
09.07.2018 13:32 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Es drīzāk sliecos piekrist autoram. Ja liekam cilvēka jēdzīgumu skalā no 1 - 10, kur 10 atbilstu elektroinžinieris vai ķirurgs, 8 atbilstu skolotājs, jurists, 5 varētu būt glābējs, jomas speciālists, 3 varētu būt zemākā līmeņa speciālists, viesmīlis, pastnieks utt. tad jā. Sētmales bomzim es tiešām iedotu nullīti, līdz ar to bezvērtību, jo cilvēka jēdzīgumu var izvērtēt pēc tā, ko vinš prot, spēj, ar ko var būt noderīgs sabiedrībai. Krīzes situācijā ārsts būs daudz jēdzīgāks, nekā ezotēriķis, kuram īsti nekā cita nav.
Tad vēl ir tāda lieta kā potenciāls. Ja skatāmies pēc iepriekšējā kritērija, bēbis un bomzis atradīsies vienā skalā. Taču bēbim vēl ir potenciāls izaugt par varenu cilvēku, kurš veiks sabiedrībai nozīmīgus atklājumus, vērtīgu darbu vai pats izaudzinās brīnišķīgus cilvēkus, kamēr bomzi, tāpat kā bēbi uztur sabiedrība, taču tur no potenciāla un smadzeņu šūnām nekas daudz pāri nav palicis. Tāpat es arī droši atļaujos teikt, ka heroīniķis, kurš lomkās vārtās pa kāpņutelpu ir bezvērtīgs.
Labā ziņa ir tā, ka šis stāvoklis nav statisks un mēs par to varam runāt tikai konkrētā momenta aspektā. Jo iepēja, ka bomzis piecelsies no sava ūķa un mainīs dzīvi sev un varbūt vēl kādam, teorētiski ir tikpat liela, kā tas, ka bēbis kļūs par pagraba heroīniķi un sagraus dzīvi gan sev, gan kādam citam. Tomēr statistika, kādu mēs to redzam, ir tāda, kā ir, un cilvēki no sava bezvērtīgā vai mazvērtīgā stāvokļa augstāk paceļas visnotaļ reti.
09.07.2018 16:39 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Sētas bomzis varbūt rūpējas par kādu pamestu suni. Ko mēs zinām?
09.07.2018 16:52 |

Reitings 813
Reģ: 16.04.2018
Bezjēdzīgs tev (tavās acīs, iespējams aprobežotībā), ne vienkārši bezjēdzīgs.
09.07.2018 17:00 |

Reitings 470
Reģ: 26.10.2017
Piekrītu tiem, kas nodarbojas ar skatīšanos uz sevis, ne skatīšanos uz citiem. Sētas bomža stāsts var būt tik traģisks, ka pats tādā situācijā jau sen virvē karātos. Turpretī, cienījamā ķirurga stāsts var būt tāds, ka pacientus ārstē tikai pēc kabatas dziļuma un par hipokrāta zvērestu nospļaujas.
>>
Cilvēka vērtību var mērīt tik daudz dažādos faktoros, ka cipars pie tā klāt nav pieliekams. Viens ir profesors universitātē, kas iemāca tūkstošus domāt, otrs ir lielisks tēvs, kas iemāca savam dēlam dzīvot godpilnu dzīvi, trešais vīrs, kas slaucījis grīdas par minimālo algu. Es visiem trim ar mieru esmu spiest roku un pateikties par ieguldīto darbu sabiedrības labklājības celšanai.
09.07.2018 17:00 |

Reitings 948
Reģ: 18.06.2018
Cilvēki sevi pārvērtē. Iedomājas, ka viens vai otrs ir vairāk pasaulei vērtīgs nekā cits. Tāpat kā cilvēkam nav tiesību teikt, ka viens vai otrs dzīvnieks ir mazāk vērtīgs. Jebkurš no mums ir tikai niecīga daļiņa no Visuma un tajā pašā laikā, ja šīs daļiņas nebūtu, tad atkal kaut kas pietrūktu. Visiem nav jābūt izciliem ārstiem, izgudrotājiem utt. Arī bomzis setmale ir tik pat liela sastāvdaļa kā jebkurš politiķis, Nobela miera prēmijas saņēmējs u.c. Katram ir sava vieta un nozīme.
09.07.2018 17:10 |

Reitings 2520
Bet ja bomzis to vienu sunīti mīļo, aprūpē, no visas sirds, bet bezsirdīgais dakteris katru dienu izārstē 2 pacientus par labu naudu, sausais atlikums paliek kāds?...
09.07.2018 17:11 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Bet ja bomzis to vienu sunīti mīļo, aprūpē, no visas sirds, bet bezsirdīgais dakteris katru dienu izārstē 2 pacientus par labu naudu, sausais atlikums paliek kāds?...

Domā, kurš jēdzīgāks cilvēks? :D
09.07.2018 17:12 |

Reitings 470
Reģ: 26.10.2017
A ja pacienti izrādās ir, pieņemsim, Hitlera vai Staļina ideoloģijas piekritējs, pedofīls vai izvarotājs? Kāds ir tas atlikums? Sunītis varbūt tiks izaudzināts par uzticamu mājas sargu vai kādu dienesta suni.
09.07.2018 17:34 |

Reitings 2520
Loģiski, ka ar 10 izārstētiem pacientiem un vienu paēdušu suni nekas nebeidzas. Viens no pacientiem var būt slepkava, otra var būt alternatīvas enerģijas atklājējs. Suns var to slepkavu nokost un suns var ziņot par ugunsgrēku bērnu dārzā. Tieši tāpēc jau es teicu, ka šis vērtīgums ir skatāms tikai vienā laika un telpas punktā. Vienā fraktāļa zariņā, pirms tas sazarojas nākošajās varbūtībās. Un tur viņš ir - tāds, kā viņš ir. Rītdiena jau var rādīt pavisam citu ainu ;-)
09.07.2018 17:41 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Domāšana ir tāda pati prasme kā rēķināšana, lasīšana. Bērns vai cilvēks, kurš neprot lasīt, tās uzskata par bezjēdzīgām. Vai cilvēks, kas nezina augstāko matemātiku, uzskata par bezjēdzīgām matemātiskās izteiksmes. Līdz ar to, cilvēks, kurš domāšanu ārpus primitīvu pamatvajadzību apmierināšanas rāmja, uzskata par bezjēdzīgu, ir bez prasmes domāt. Tas ir akmens skolas lauciņā- daudzi bērni māk iezubrīt, bet nemāk domāt (arī teicamnieki).
Lai gan ar ezotēriku u.tml.neaizraujos, man ļoti patīk paklausīties citu cilvēku spriedelējumos par dzīvi, viņu atklāsmēs. Pat ja viņu viedoklim nepiekrītu, ir aizraujoši paskatīties uz lietām, dzīvi no cita skatpunkta.
09.07.2018 17:57 |

Patīk
Reitings 274
Reģ: 20.06.2018
Bezjēdzīgs ir šāda veida jautājums, jo objektīvas atbildes nav. Katram skatījums un vērtības ir dažādas(būs subjektīvi viedokļi). Kā atbildi uz šīs tēmas jautājumu, ieteiktu noklausīties lielisku dziesmu- Jauns mēness “horizonts”, ar uzsvaru uz liriku:-)
09.07.2018 18:27 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Katram cilvēkam ir kaut kāda sava jēga. Tas ir atkarīgs no tā, kādu pienesumu šis cilvēks spēj dot citu cilvēku dzīvēm. Nav runas par materiālu labumu, bet, ja ir kaut kāds veids, kā šis cilvēks spēj uzlabot kāda cita dzīvi, jēga viņam ir. Jēgai, manuprāt, ir jābūt kam citam, nevis materiālam labumam. Vai cilvēki, kas šodien ir bankas prezidenti, to sasniedza, jo ap viņiem bija tikai bankas prezidenti? Diez vai. Katram cilvēkam ir sava vieta, sava loma sabiedrībā. Ja sasniegums dzīvē ir bankas prezidents, tad es arī nekad neko nesasniegšu, bet jomā, kas mani interesē, šo to esmu sasniegusi.
Ja runa ir tieši par ezotēriku, tad es tai ne visai ticu, lai gan, saka, ka mums katram dzīvē dod tādus cilvēkus, kas mums kaut ko iemāca. Man ir ticis cilvēks, kas ir mani iemācījis skatīties uz lietām no katra cilvēka subjektīvā punkta - ne vienmēr tas, ko es uzskatu par sasniegumu, ir sasniegums kādam citam. Ja cilvēks jūtas labi ar to, kas viņš ir, viņš ir savā vietā un viņam ir jēga. Ja atmet savu lepnumu, labums ir gan no sētnieka, gan pastnieka, gan citiem "neveiksminiekiem". Paklausoties viņu stāstos, var izprast cilvēkus un ietaupīt savus nervus.
09.07.2018 18:30 |

Reitings 1937
Reģ: 18.05.2016
Es vispar nesaprotu tadu vertejumu, kur vertigie un jedzigie ir tikai tie, kuri ir izdarijusi kaut ko lielu cilveces laba... piemeram ejot uz kafejnicam, veikalu utt man ikdiena vajadzigi un jedzigi ir apkalpes sveras darbinieki. Daudz retak tiek izmantoti jurista uc pakalpojumi. Vajadzigi ir jebkuras profesijas parstavji. Ikdiena sastav no ka vairak ko kads ir devis lielakajai sab.dalai. Piemeram man lielaka jega ir no manas mammas, kura man daudz palidzejusi, lai gan lielai sabiedribas dalai ne silts ne auksts
09.07.2018 20:20 |

Reitings 2520
Nesen kaut kur uzdūros domai par to, ka aizceļojot atpakaļ laikā, reti kurš no mums būtu spējīgs pastāstīt cilvēkiem, kā darbojas elektrība un parādīt, kā to izmantot, to ieviest. Vai telekomunikācijas, telefonu, internetu, radioviļņus... Tā mēs tikai klabinam taustiņus, klausoties rādžiņu un pusdienlaikā ejot uz kafejnīcu, kur viesmīlis izņem kūciņu no skaistas, aukstas vitrīnas un piespiež podziņu kafijas automātā. Protams, ka mums viesmīlis nozīmē visvairāk un ir vērtīgākais cilvēks šajā visā. Tomēr es augstāk vērtēju to, kurš ir saplānojis loģistiku, kā tai kafijai pie manis nokļūt un to, kurš projektējis aparātu, kurā viņa tiek pagatavota.
09.07.2018 20:33 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Skaties no kuras puses gribi , bet mēs visi esam, vien putekļi visumā....
09.07.2018 20:45 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits