Ko jūs domājat par skolotājiem?

Reitings 14
Reģ: 17.06.2014
Sveikas!
Man jau vienmēr bijis skolotājs kā paraugs, nekad nebiju izrādījusi pret viņu necieņu kā skolēns, tagad arī atzīstu šīs profesijas pārstāvjus. Tādēļ sāku apsvērt ideju pēc pāris gadiem varētu arī par tādu kļūt.
Tomēr, kāds ir jūsu viedoklis par šo profesiju mūsdienās?
Ja esat vecāks skolas vecuma bērnam - Kā jūs vērtējat sava bērna skolotāju(kl. audzinātāju) darbu?
Kurus, jūsuprāt, būtu vieglāk mācīt - pirmsskolnieku, sākumskolu, pamatskolu vai vidusskolu?
Protams, ja man būs vēlme tik stipra, tad iešu to studēt, bet dažkārt jāpaskatās uz lietām no cita rakursa.:-):-)
13.06.2018 22:27 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Pastāv, tiesi eksaktajā skolā. ;)
Uz papīra ļoti skaisti, bet ir ļoti daudz šo "bet". Ja vadība ir pretimnākoša, tad tiešām nekas nesekos pēc stundas paskatīšanās. Ja tā nav, tad tu dabūtu pa kaklu par katru savu teikumu, par to, ka atļāvies apsēsties pie galda, jo tas rada norobežotu vidi, tas nekas, ka tās bija piecas minūtes pa visu stundu. Tavas metodes komentēs un pateiks, kas (vispār ar priekšmetu nesaistītam cilvēkam) likās, kā vajag. Ja vēl atļausies pajokot par klusumu, tad dabūsi vēl daudz ko. Kas faktiski nozīmē, ka bez novērotājas tu klasi savākt nespēj un tas spēlē tieši tev par sliktu.
Tālāk, kas tāds var strādāt, ja klasei tiešām ir kaut kāda starpība sēž tur vadība vai nesēž. Mūsdienās īsti nu jau vairs nav, viņi pateiks vēl visu, kas viņiem nepatīk. Ja klasē ir trīs nesekmīgie, trīs ar uzmanības noturības traucējumiem, četri hiperkatīvi bērni, divi sociāli noslēgti, divi sākumu kavētāji un četri, kuri vispār cenšas saprast kaut ko un sekot līdzi, viens, kurš sūta dirst (tiešos vārdos un kārties) skolotājas, tad nekāda vieglā dzīve nav. Uz ko izm atbildz ka tie jau pusaudzīši, vajag saprast bērniņus, viņi tādi ir. Tas nekas, ka pazemo skolotāju, pazemo citus klasesbiedrus un kā paiet piecas minūtes, tā atkal kaut ko izdomā, lai redzētu, kā klase pavelkas līdzi. Vecāki arī paši atbild, ka nu viņam nav interesanti, visu zina. Nu labi, iedod viņam papildus darbu interesantu, kamēr citi pabeidz, viņš atgāžas solā, nostumj lapu un demostratīvi pasaka, ka viņam nekas tāds nav jāpilda un turpina traucēt citiem. Atkal vecāki, kas tā arī saka, nu viņi jau paši mājās netiekot galā, jo viņš zinot, ka dabūs visu tāpat, ko grib. Nu sorry. Nekādu instrumentu, lai ar to cīnītos nav, skolotājs maļas viens pats pa vidu visām šīm problēmām. Ja skolēnam slikts vērtējums, vainīga skolotāja, uz ko bērns atreferē mammas tekstus, ka neviena skolotāja​ viņai redz neko neesot iemācījusi, tāpēc viņa nezina. Ir jau patīkami celt sevi uz iedomāta fona, bet nu tā tas nav. Un nav runa par palīgskolām, labu skolu.
15.06.2018 13:13 |

Reitings 1164
Reģ: 16.09.2015
Duuja, kādā skolā Tu esi gājusi? Wow (t)
15.06.2018 13:16 |

Reitings 1164
Un ka tik žulti paliet :-P i
15.06.2018 13:16 |

Reitings 8847
Un pēc tam vēl nokomentēs, piemēram, matemātikā, ka skolotāja stulba, jo liek zīmēt koordinātu plaknes, bet bērnam redz riebjas un nepatīk viņas. Lai domājot kaut ko citu, ko mācīt. :D Ir tāpat starpība, cik bērnu klasē utt. Viss vecāku iemācītais skatījums ļoti uzkskatāmi nāk līdzi bērnam, ir veiksme, ja klasē visi (kaut lielākā daļa) ir tiešām sakarīgi cilvēki, lai kā nu ietu kurā priekšmetā, jo var redzēt, bet ne vienmēr tik efektīvi palīdzēt šī noslāņojuma dēļ.
15.06.2018 13:20 |

10 gadi
Reitings 2670
Reģ: 20.04.2014
Nu tad nosauc to savu labo skolu. Un atsakos ticēt, ka eksaktās programmas stundu sarakstā bioloģiju, ķīmiju un fiziku aizstāj "Dabaszinības". Nevajag muldēt. Daudzās valsts ģimnāzijās pat humanitārajā novirzienā dabaszinību priekšmetus izšķir un pasniedz atsevišķi.
15.06.2018 13:20 |

Reitings 8847
Nē, runa par kopējo skolas eksakto virzienu, kur tomēr pastāv arī humanitārā klase, kur nav ne ķīmijas, ne fizikas, ne bioloģijas, bet vienkārši dabaszinības.
15.06.2018 13:23 |

Reitings 4218
Reģ: 29.01.2009
Twinmom
Lielisks komentārs. (l)
.
Un, pardon, arī kādu no eksaktajiem priekšmetiem var noļurināt. :D
Labi, ka man bija lieliski skolotāji pamatskolā, kuru vadībā ieguvu kārtīgus pamatus, citādi tas viens gads videnes klasē ar fizikas un matemātikas ļurinātāju būtu gaužām grūts. :D Pēc tam no ļurinātāja tiku vaļā - kas par atvieglojumu. :D
15.06.2018 13:26 |

Reitings 1164
Nav gadījumā pilnmēness? Kaķenes satrakojušās (l):-D
15.06.2018 13:33 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
tomēr pirms pāris gadiem dažādi apstākļi mani uz gadu ieveda vienā Rīgas mikrorajona skoliņā, kurā, paralēli savām akadēmiskajām studijām, pasniedzu vienu no dabaszinību priekšmetiem 8-12 klašu grupām

Twinmom
Ja darbs skolā ir tāda medusmaize, kāpēc tad tu skolā strādāji tikai vienu gadu? Ko tad tu aizgāji prom? Tev labi padodas, skolotāja darbs šķita viegls- papildus pedagoģiskā apmācība ir īsa un elementāra?
Pieņemu, ka tavs priekšmets bija bioloģija vai ģeogrāfija- citus dabaszinību priekšmetus nevar uz dullo mācīt. Vēl jautājums par kvalitāti- cik diplomu valsts olimpiādēs ieguva tavi audzēkņi? Un kādi bija CE līmeņi?
15.06.2018 13:59 |

Reitings 175
Reģ: 21.05.2017
Forumā nopietni pietrūkst facepalm smailija.
Starp medusmaizi un sūdu bedri, ko daži te mēğina pievilkt skolai ir vel pāris starpstāvokļi. Es savā komentārā vairāk koncentrējos uz labajām lietām, jo negācijas jau šeit bija izvemtas biezā slānī.
CE neviens no mazpadsmit 12tajiem nekārtoja un jautājums par valsts olimpiādēm viena gada griezumā, domāju, tu pati saproti, ka ir smieklīgs. Viens no maniem čaļiem gan manā vadībā dabūja 2. vietu valsts ZPD konkursā, tas bija gadā, kad es jau biju pametusi skolu. Bet vispār, ja tu gribēji norādīt, ka labas skolotājas ir tikai tās, kuru skolēni valsts olimpiādēs medaļas vāc, tad tev ir vai nu nulle izpratne par mācību darbu vai arī tas bija ļoti vājš un izgāzies mēğinājums mani personīgi apvainot.
Lai ilgtermiņā strādātu skolā ar kursiņiem nepietiek.
Bioloğiju un ğeogrāfiju nevar uz dullo mācīt. Es arī nevienā mirklī to neapgalvoju. Ja skolotājai ir speciāli jāgatavojas, lai pastāstītu skolas vielu, tad viņa acīmredzami to nepārvalda un tādiem cilvēkiem skolā nebūtu jāstrādā.
Darbu pametu, jo saņēmu piedāvājumu pasniegt Universitātē un tas a) labāk izskatās cv, b) mazāk traucēja pirmajai prioritātei un pamatdarbam, proti, zinātnei
15.06.2018 14:33 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Twinmom, Tavi minētie priekšnoteikumi, manuprāt, darbojas arī citās profesijās (es neesmu skolotāja) :-). Patīkami lasīt.
15.06.2018 14:44 |

Reitings 8847
Ir būtiska atšķirība, vai pamācīt, cik nu katrs grib uztvert, vai tomēr ir uzstādījums būt vismaz tik un tik %. Tāpat, gatavot eksāmenam ir vēl pilnīgi kaut kas brutālāks nekā tad, ja iegūst atzīmi un viss, nekārto.
15.06.2018 14:49 |

Reitings 175
Reģ: 21.05.2017
Nu, es jau būtu tikai par obligātajiem CE vismaz vienā/divos dabaszinību priekšmetos. Kaut kāda muļļāšanās ap fiziku un ķīmiju bija, ieviesa?
15.06.2018 15:07 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Ja skolotājai ir speciāli jāgatavojas, lai pastāstītu skolas vielu, tad viņa acīmredzami to nepārvalda un tādiem cilvēkiem skolā nebūtu jāstrādā.
Vismaz vēl viens cilvēks arī atzīst šādu apgalvojumu! (l)
15.06.2018 16:09 |

10 gadi
Reitings 3734
Daudziem gaudotājiem par kādas profesijas pārstāvja grūtībām ir šāda domāšana: ja pats vai draugs nevar, tātad, nevar neviens.
15.06.2018 16:59 |

Reitings 4218
skudrulacis
Kas ir Tavi briesmīgie učiki?
15.06.2018 17:07 |

Reitings 532
Reģ: 07.03.2016
kamēr sporta vai latviešu valodas vairāk tāda "lafa"

droši vien kait kas no humanitārā (ļurinātāju) gala

Kas liek domāt, ka valodu skolotāji ļurina ?
15.06.2018 17:20 |

10 gadi
Reitings 3734
Kas ir Tavi briesmīgie učiki?
Pārsvarā briesmīgi jau viņi nav, tikai jēga no viņiem maza, ja ir runa par iemācīšanu tiem, kas paši neprot iemācīties.
15.06.2018 17:22 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Man ir bijuši gan fantastiski skolotāji, ko es joprojām bieži atceros ar pateicību un sirsnību, gan tādi vidēji "nasing spešal" skolotāji, kurus es vairs īpaši pat neatceros ko viņi un kā, un arī pārītis tādu, kas spējuši nogalināt simpātijas pret savu priekšmetu uz ilgu laiku. Pirms gadiem 10 īsu brīdi uz mazu slodzi strādāju skolā ar vidusskolas klasēm, man patika, konfliktu ar skolēniem nebija, arī vadība un kolēģi bija ārkārtīgi atbalstoši.
.
LABI un IZCILI skolotāji - tas ir wow. Viduvējības un tie zem, nu...
.
Bet nu, šodien es skolotāja profesiju neizvēlētos. Slodzes un algas attiecība nav optimāla.
15.06.2018 19:05 |

Reitings 4218
iemācīšanu tiem, kas paši neprot iemācīties.
Tad iemācies iemācīties. :) Neesi vairs mazais bērns. :-P
15.06.2018 19:58 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits