Uzvārdu topiks

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Sveikas! Taisīšu jaunu topiku, kaut gan droši vien tādi jau ir bijuši. Šobrīd tikai pārdomu līmenī, vēl īsti ar to nav jāsaskaras.
Kāda ir jūsu pieredze ar uzvārdu maiņu pēc laulībām un uzvārda "izvēli" bērnam? Man nākotnē solās būt situācija, kad es vēlētos, lai manam bērnam būtu (arī) mans uzvārds. Iemesli: mans uzvārds ir latvisks (draugam klasiski polisks), nav ļoti rets, taču nav arī bērziņa/liepiņa utml., ģimenē esmu es un brālis, nav kupla ģimene, kurā daudz uzvārda tālāk-nesēju. Esam ar draugu jau apsprieduši šo jautājumu. Tas, ka es sev atstāju savu uzvārdu, ir skaidrs abiem. Bet es labprāt gribētu arī bērnam savu uzvārdu vai dubultuzvārdu. Esmu ieminējusies draugam par to, viņš saka, ka nebūtu iebildumu pret dubulto uzvārdu bērnam. Vienīgā problēma - mans uzvārds ir vidēji garš (3 zilbes), bet drauga - garš (arī 3 zilbes un daudz līdzskaņu), tāpēc nu dikti gari kopā skan. Caur joku viņš teica, ka var jau ņemt arī manu uzvārdu, bet nu es nejustos labi, izsakot tādu uzstādījumu. Kāds ir jūs viedoklis, vai, vēl labāk, - pieredze ar uzvārdu maiņu un dubultuzvārdiem?
05.05.2018 15:53 |

Reitings 5632
Reģ: 17.07.2014
Nezinu, ko man tagad darīt - esmu latviete, uzvārds vācisks, bet pieņemšu (cerams ) drauga krievisko. Vispār nekādas nacionālās identitātes

Sasmējos :-D bet vispār man pašai šitā uzvārdu tēma būs ļoti diskutējama, kad tas kļūs aktuāli (t)
Katrā ziņā, dubultos uzvārdus atbalstu tikai tad, ja tas nēsātājam nesagādā problēmas ikdienā un ir arī labskanīgi :-)
07.05.2018 12:22 |

10 gadi
Reitings 1296
Reģ: 01.07.2013
Kur tad ir tie latvieši? Tas, ka Skaidrītei Liepiņai ir latviešu vārds un uzvārds nenozīmē, ka viņa ir tīrasiņu latviete. Un otrādi. Latvieši ir bijuši tik ilgi pakļauti dažādām nacionalitātēm, ka atrast “tīru latvieti” nebūs nemaz tik viegli. Piemēram man radu lokā nevienam nav latviešu uzvārds! Ir Zviedru, krievu un vāciešu. Bet neesam ne krievi, ne zviedri, saknes tālas! Vācieši gan ir diezgan tuvos rados, bet vāciski neviens nerunājam un par vāciešiem sevi neuzskatam.
07.05.2018 12:31 |

Reitings 2196
Reģ: 19.10.2012
Neesmu pat īsti par šo domājusi.. Man patīk mans uzvārds, ir diez gan latvisks, bet nav arī ļoti populārs, precēties negribu tuvākos gadus, bet ja vajadzētu, es nezinu.. Mainītu tikai tad, ja topošajam vīram būtu skaistāks, vienalga, latvisks, vācisks, krievisks vai vēl nezkāds. Aiz strīpiņas domāju, ka neliktu, pārāk gari sanāktu un bērniem.. oj.. :D Lai ir tēva, ja nebūs nekāds briesmīgais, arī vienalga, cik latvisks utt :D es nezinu, es tam vispār diez gan mazu nozīmi piešķiru, bet varbūt tas tikai pagaidām, kamēr neko no tā negribu. Katrā ziņā latviskums mani vismazāk uztrauc :D
07.05.2018 12:32 |

Reitings 827
Reģ: 06.06.2013
Pēc kāzām vīrs paņēma manu uzvārdu (latvisks). Viņam bija garš un sarežģīts krievisks uzvārds, kas radīja daudz problēmu un kļūdu. Nebija mums iebildumu pret krievisku uzvārdu kā tādu, tikai gribējām, lai pašiem un bērniem ir vieglāk.
07.05.2018 13:41 |

10 gadi
Reitings 1747
Reģ: 18.11.2009
kadi ir tie tipiskie zviedru,vacu,ebreju uzvardi? ok, es zinu, ka ar izskanju -ska ir polju,jo tads ir pasai :-D
07.05.2018 13:43 |

Reitings 228
Reģ: 14.12.2017
Caur joku viņš teica, ka var jau ņemt arī manu uzvārdu, bet nu es nejustos labi, izsakot tādu uzstādījumu.

07.05.2018 13:49 |

Reitings 228
Reģ: 14.12.2017
(news flash) - precēsi mīksto :-D tīrs indikators, ka Tev nav cieņas pret savu vīrieti un cik ātri aprecēsieties, tik ātri varēsi saņemt pusi un alimentus. (l)
07.05.2018 13:54 |

10 gadi
Reitings 1296
Reģ: 01.07.2013
Apšulapa, piemeram ļoti populars ir Jansons, Pētersons (Pētera dēls piemēram) Latvijā, vācu piemēram Fogelis, Frīdenbergs,Šteinbergs..
07.05.2018 13:57 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits