Vai ar bērnu 2istabu dzīvoklī dzīvot ir ērti?

Reitings 1557
Reģ: 09.05.2013
Sveikas,
vēlos dzirdēt viedokļus, pieredzes, ieteikumus mājokļa jautājumā! :-)
Ar kung plānojam iegādāties dzīvokli. Resursi ir ierobežoti, piesaistīsim banku.
Dzīvokli pērkam, jo vēlamies ģimenes pieaugumu (1 bērnu, šobrīd 0), bet īrētos dzīvokļos ar bērnu dzīvot nevēlos.
Tad nu esam pārdomu priekšā. Sākotnēji vēlējāmies 3 istabu dzīvokli. Mūsu finanšu iespējam un plānojuma gaimei +/- atbilst 602. un 467. sērijas tipveida padomju mājas. Lielākoties dzīvokļiem nepieciešams kosmētiskais remonts kā minimums, bet toties tās ir trīs istabas - mums un bērnam katram sava guļamistaba. Ir arī balkons, kas mums ir ļoti svarīgi.
Bet ne mazāk saistoši estētiski, emocionāli un visādi citādi ir jaunie projekti. Viens no galvenajiem faktoriem ir kaimiņi! Tādos projektos gan varam atļauties vien divistabu dzīvokli, turklāt plānojumā dominē stulbais "virtuve apvienota ar viesistabu". Tādēļ sanāks, ka principā mēs dzīvosim virtuvē, bet bērns savā istabā. Meklējam tādu plānojumu, lai istabas vismaz nav caurstaigājamas vai var uztaisīt kā izolētas telpas. Šādi dzīvokļi ir savus 10-18K EUR dārgāki kā tipveida 3istabnieki, ko noskatījām, un attiecīgi lielāki ikmēneša maksājumi.
Jautājums jums - vai labāk ir mazāks, bet jauns vai tomēr lielāks, bet vecais projekts? Ja iepriekš rēķinājāmies ar ~60m2 platību 3 istabām, tad tagad platība sarūk uz 40-45m2 divu istabu dzīvokļos jaunajā projektā, ko varētu atļauties. Ne visos variantos ir arī balkoni
Man emocionāli saista jaunie projekti, bet vai mums būs vieta tik mazā dzīvoklī visiem trīs? :-/ Bet vecās mājās - vai viņas izturēs vēl vismaz 20 gadus?
09.04.2018 09:54 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Mums bērns, kad paaugsies, gulēs viesistabā, pārvērtīsim to par bērnu istabu uz laiku, kamēr nopirksim lielāku dzīvokli. Paši nu gan no savas guļamistabas prom neiesim, kur tad lielo gultu likt un pārcelties uz dīvānu? Nu nē. :-D:-D:-D Nav tā, ka mums katru dienu nāktu ciemiņi, ja atnāks pāris reizes mēnesī, tad tajos vakaros bērns var aiziet gulēt mūsu istabā.
09.04.2018 11:07 |

Reitings 1093
Reģ: 02.11.2011
Mēs nopirkām 3 istabnieku, virtuvi apvienojām ar viesistabu, tādā veidā iegūstot plašu virtuvi un vairāk gaismas, vizuāli vairāk vietas liekas. Dzīvoklis 80kvm + balkons. Esam 2 + 1 bērns. Pirkām veco projektu, jo jaunajā tādu platību nevarējām atļauties, tas būtu aptuveni pusmiljons :D (dzīvojam Helsinkos). Ar bērnu mazākā dzīvoklī dzīvot negribētu, ne vien tas, ka katram savs stūris, bet arī meitas mantām gana vietas :D smieklīgs iemesls, bet mammas sapratīs :D
09.04.2018 11:09 |

Reitings 553
Reģ: 23.03.2016
Riry,
ja ir kā raksti un platība jums nesagādā problēmas, tad jau tiešām jāapsver rajons, kur skatāties dzīvokli, pats mājas stāvoklis, kaimiņi, apkārtne, kas apsaimnieko māju ( biedrība, firma), aprunāties ar apsaimniekotāju par mājas stāvokli/plānotajiem uzlabošanas darbiem un tml.
Bet no taviem minētajiem variantiem, es laikam tad ņemtu to trīsistabu dzīvokli vecajā mājā, bet izvērtējot visus faktorus.
Man laikam ļoti ir nepieciešama sava telpa, vieta un nespētu dzīvot, ja nav sava stūrīša, kur relaksēties un kaut vai palasīt grāmatu. :)
09.04.2018 11:10 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Ja plānojas ģimenes pieaugums, tad izveletos 3 istabu dzīvokli.. ar kaimiņiem var nepaveiksies arī jaunā un superglaunā projektā :)
09.04.2018 11:14 |

Reitings 1972
Reģ: 06.11.2013
protams, lielāka kvadratūra ir lielākas izmaksas, tas ir saprotams. Bet - ar mazo arī mantu skaits pieaugs, kur jūs tik mazā platībā ratus liksiet, ja pašiem, piem., velosipēdi, mazajam gultiņa utt.

Tā jau ir...
Par mantām. Šobrīd dzīvojam 37 kvadrātmetros. Man te vēl 2 cilvēki varētu ar savām mantām piepildīt telpu

Dzīvē jau neko nevar paredzēt. Piemēram, gribat tikai vienu bērnu, bet opā! Dvīņi! :D
Varbūt nākotnē vēlēsieties arī mājdzīvnieku (suni, piemēram), un tad būs vēl grūtāk dzīvot tik mazā platībā. Divatā tomēr viss ir citādāk.
09.04.2018 11:35 |

10 gadi
Reitings 3281
Reģ: 18.01.2011
Labāk lielāku, pašiem būs patīkamāk, turpretī tu nezinu vai nākotnē nesagribēsiet arī otro bērnu. Tie jauno projektu divistabu dzīvokļi, kur virtuve ir kopā ar viesistabu ir vairāk piemēroti ģimenēm bez bērniem.
09.04.2018 12:05 |

Reitings 1557
Vēl viens faktors, kas piesaista pie jaunā projekta, kur dzīvoklis ir remontēts - man, godīgi sakot, ir nenormāls slinkums ņemties ar remontu, kur nu vēl maksāt kādam par to, jo tie ir vēl papildu tēriņi. Jaunajā projektā vilina jau gatavs, tīrs remonts, bet biedē, ka nezinu, kā šāds remonts veikts. Varbūt flīzes pēc pāris gadiem nolidos, piemēram. (t)
Jau kādu pusgadu ik dienu par to domāju. Un jo vairāk domāju, jo lielāka putra. :-(
09.04.2018 12:22 |

Reitings 4320
Reģ: 24.04.2012
Es nekad neesmu sapratusi to šausmināšanos par virtuve + viesistaba apvienotajā variantā. Mums ir un man ļooooti patīk. Pati guļu uz dīvāna, skatos TV, vīrs gatavo vakariņas, pļāpājam, priekš manis ideāli. Tieši kā murgu atceros tās mazās nodalītās virtuvītes, kur ne normālu ēdamgaldu ielikt, ne sarunāties, ja pati neatrodos virtuvē. Bija iepriekš tāda īrētā dzīvoklī, man riebās.
Par platību, izvēlējāmies mazāku, bet labākā vietā un jaunajā projektā, mūsu gadījumā 65kvm divistabu dzīvoklis, kam plānojums tāds, ka uztaisīsim mazu bērnistabu atdalītu no viesistabas. Viesistabā gan negribētu dzīvot, man svarīga lielā gulta savā istabā, kur ciemiņi neuzturas.
09.04.2018 12:25 |

Reitings 4320
Reģ: 24.04.2012
Riry
Bet nu jābrauc uz vietas un jāskatās. Mēs , piemēram, apskatījām daudz jaunos projektus sliktā stavoklī, ok, nevar redzēt visu, bet nu kvalitāte jūtama. Tad aizbraucām uz savu jauno renovēto māju un man uzreiz bija jā, gribu dzīvot te, viss tik skaists, manai gaumei atbilstošs, uzreiz redzēju, ka materiāli un viss cits ir kvalitatīvs, tas pats grīdas segums utt.
Daudz ko dod emocionālais, vismaz man, tā sajūta, vai jūtu to vietu , kā savu, vai nē.
Vīram māsa nopirka Iļģuciemā vecajā mājā dzīvokli, izremontētu, 3 istabas, pamazs, bet nu cena laikam 45tk. Nu man vienalga, ka uz pusi lētāks, kā mums, es tur uzturēties nespēju, tā vide visa man liekas drausmīga. Bet nu katram jau savādākas tās prioritātes un emocijas. Man tur bail uzturēties, liekas drausmīgs rajons, kāpņu telpa, vieni urlas apkārt. Man svarīga ir vieta, drošība, kāpņu telpa, kaimiņi, un tas viss tomēr jaunajos / atjaunotajos projektos vienmēr ir labāk.
09.04.2018 12:31 |

Reitings 2478
Reģ: 03.11.2016
Paziņas nopirka dzīvokli jaunajā projektā (1 guļamistaba un virtuve + viesistaba). Rajons zaļš, apkārt tikai jaunie projekti, nedaudz tālāk privātmājas. Gandrīz katrai mājai jauns bērnu laukums, un apsargāta autostāvvieta pie mājas. Kamēr bērns bija mazs, dzīvoklis likās ideāls. Arī virtuves un viesistabas apvienojums, kad ir mazs bērns, vai kad ir ciemiņi ir ļoti ērts, bet problēmas sāka rasties, kad bērns sāka augt un viņam vajadzēja privāto telpu. Šķietami nepārplānojamu dzīvokli mēģināja pārtaisīt, lai būtu 2 izolētas istabas. Beigās izdevās izveidot mazu guļamistabu, mazu bērnu istabu. Palika maza viesistaba apvienota ar virtuvi, kuru dienas laikā apgaismo vairs tikai viens logs, kā rezultātā dzīvoklis ir diezgan tumšs.
09.04.2018 12:35 |

Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
Neesat skatījušies ārpus Rīgas nedaudz? Varētu būt lētāk un vairāk dominēt normālie, stabilie projekti, kur pēc gada siena nenobruks.
Vēl variants nogaidīt, jo tagad pirkt ir neizdevīgi, vēlāk būtu vismaz mazāki kredīta maksājumi. Jo viegli jau diskutēt, man patīk vai nepatīk, man derētu vai nederētu, bet nu par finansēm jau tomēr arī jādomā - kādam 2ist, kādam 3ist, bet jums jau tur būs jādzīvo, jums jāmēģina saprast, kādu to zonu dalījumu pēc jūsu dzīvesveida/ciemiņu biežuma/pļāpāšanas vajadzībām/nodalījuma prom no visiem utt. vajag. Ja būtu tagad stingri nolēmuši meklēt mājokli, tad tas būtu ārpus Rīgas nedaudz, citas cenas, nav rīgas stulbo noteikumu, haosa, ja kaut ko vajag nokārtot. Bērnam arī vieglāk un lētāk būtu ar dārziņiem, tuvāk skola, kamēr mazs, labāk audzināt mazo, mierīgāk, svaigāk utt. Pēc tam varēs izbraukāt, ja nu 1.ģim. spēs tēmēt. Zinu ģimenes, kas tieši priecīgi, ka nav pa burzmu jādzīvo, izdevīgāk bija pirkt citur un apmierināti. Viena ģimene ar 2 bērniem ir 3ist dzīvoklī. Viena ģimene vēl bez bērniem, bet plāno, 2ist. Mājas normālā stāvoklī, kaut ko pieremontēja laikam iekšā, lai tā vairāk pēc savas gaumes, bet cik zinu, tad nekāds kapitālais nebija jātaisa, jo bija renovācija bijusi un viss tīri labs vēl bija.
09.04.2018 12:39 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Domāju, ka daudzi no mums ir uzauguši dzīvoklī, kur vecāku istaba bija arī dzīvojamā istaba. Visi dzīvi un veseli

it kā jā, BET...
Pa TV3 iet baigi laba reklāma par TV attīstību - no tā, kā visi spiedās ap to vienu mazo TV līdz šodienai, kad katram savs dators, planšete, telefons, bla, bla, bla.. Nu tik smuki parāda to iespēju un ekonomikas izaugsmi... Tas, ka mēs esam auguši tā un tā, esam dzīvi un tā un tā - vai tas ir standarts? Vai tas ir ok?
Esmu pusaudžu gados ar vecākiem dzīvojusi 2istabu dzīvoklī. Bija grūti. Ja visi grib savākties kopā, tad tas notiek kāda personīgajā telpā. Līdz ar to, dzīvo mūžīgi kā tādā viesistabā. Ne pusaudzim savus draugus ciemos aicināt, ne vewcākiem ar savām lietām nodarboties.
Ja ir ierobežoti līdzekļi, visdrīzāk taisītu to bēbi augšā, dzīvotu, kamēr bērns sasniedz skolas vecumu un pārvāktos uz plašākām telpām. Varētu arī pirkt 2istabnieku, lai pēc tiem 5-6 gadiem pārdotu, bet tur mūsu finansistēm jāprasa, vai ir jēga. Man liekas, ka šobrīd ir neizdevīgi un dārgi pirkt. Bet varbūt pēc pieciem būs vēl dārgāk. Katrā ziņā divistabniekā dzīvotu tikai ar mazu bērnu.
Un ja nu drīz pēc tam sagribas otro? Vai piesakās 2 uzreiz?
09.04.2018 12:44 |

Reitings 3521
Ā, viens pāris ārpus rīgas arī, kas šobrīd gaida bērnu, ir jaunā dzīvokļu mājā vēl. Viņiem vēl laikam ir tas, ka 1,5st telpa (nu klāt vēl pusstāvs tā kā) ar balkonu, pazemes stāvvietu un vēl pie mājas stāvvietu auto. Cenu gan nezināšu.
09.04.2018 12:44 |

Reitings 3521
Nu divi uzreiz, tātad viena vecuma, nebūtu nekāda vaina, ka viņiem viena istaba. Tas pats, kad viens ir, kamēr mazi. Tā kā tas gluži nav arguments, ka ar vienu mazu tikai pēc laika varētu domāt par citu telpu, bet ar diviem jau nu uzreiz. Ar diviem tāpat pēc laika, kad paaugas mierīgi var to darīt.
09.04.2018 12:47 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Gribētu zināt, kur ir tā "nedaudz ārpus Rīgas", kur ir laba vieta un labas cenas dzīvokļiem?
Cik skatos, tad pierīgā cenas ir ļoti pat līdzīgas Rīgai. Stundas attālumā jau draudzīgākas, bet ņemt kredītu un braukāt gaisa gabalus arī nemaz tik "izdevīgi" neliekas.
09.04.2018 12:53 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Man ļoti pat patīk apvienotā virtuve ar viesistabu, BET ar noteikumu, ka tas ir 3 istabu dzīvoklis, kur viena istaba ir vecākiem, otra bērnam un trešā apvienota. "Veco māju" dzīvokļos virtuvītes parasti nav īpaši lielas un kārtīgu ģimenes galdu iespiest nevar, bet apvienotajā visam pietiek vietas - gan atpūtas zona, gan virtuve ar kārtīgu ģimenes galdu.
09.04.2018 12:57 |

Reitings 1557
Bet nu katram jau savādākas tās prioritātes un emocijas. Man tur bail uzturēties, liekas drausmīgs rajons, kāpņu telpa, vieni urlas apkārt. Man svarīga ir vieta, drošība, kāpņu telpa, kaimiņi, un tas viss tomēr jaunajos / atjaunotajos projektos vienmēr ir labāk.

šis ir tieši tas, kā dēļ arī diskusija. Jo no vienas puses gribas lielāku platību, bet no otras puses urlas, kašķīgi pensionāri un veca, nolietota, lielākoties nekopta, degradēta vide.
Tieši kā murgu atceros tās mazās nodalītās virtuvītes, kur ne normālu ēdamgaldu ielikt, ne sarunāties, ja pati neatrodos virtuvē

Tajos tipveida projektos, kurus skatāmies, virtuve ir diezgan normāla izmēra. Tas arī ir viens no faktoriem, kas man svarīgs, jo pašlaik virtuve LT projektā ir kaut kāds kambaris. Mani psihi pārņem, kad kungs nāk ar mērķi man palīdzēt, jo man nav vietas, es jūtos apspiesta.
Man nepatīk virtuve+viesistaba, jo, piemēram - ir svētki, pie tevis nāk ciemiņi, un tā jau esi nopēries gatavojot, dekorējot, tev vēl jāsaved ideālā kārtībā virtuve. Un tāda sajūta, ka tev skatās uz rokām citi, kad gatavo. Nezinu, labprātīgi es tā dzīvokli neplānotu. Tas ir lielākais mīnus jaunajā projektā, manā skatījumā.
09.04.2018 13:13 |

Reitings 1557
Sākotnēji skatījāmies arī ārpus Rīgas, pat 50km robežās. Es tomēr nebūšu gatava braukāt. Tādēļ to vairs neskatos. Turklāt tās būs pārāk drastiskas izmaiņas. Viss tas dzīvokļu pirkšanas process jau tā rada man migrēnu, negrib vēl apgūt jaunas teritorijas. Domājot par to vien rodas nelaimīga sajūta.
09.04.2018 13:16 |

Reitings 638
Reģ: 29.01.2009
Mes ari esam savas dzivesvietas meklejumos. neesam tava situacija, bet saprotu problemu.
Tiesi no emocionala viedokla, bet es to skaidroju ta, ka, vismaz mums, pirmoreiz ir iespejams nopirkt kaut ko savu, savu lielu- dzivokli vai maju!! lidz ar to gribas lai viss ir spozs un jaun un forss!
mums nav bail ari no remonta un no riktigiem ukiem, ja redzam potencialu.
remonts, tas ir gads, ja loti pa lielam nemam!! bet cik ilgi planojat dzivot saja pirkuma- 5, 10 gadus??
kas ir svarigak- gads diskomforta ar remontu un pec tam mazliet lielaki ikmenesa maksajumi, bet viss ir ta ka gribi, ka velejies 3istabu dzivokli
vai noperc, dzivo, viss smuks, bet pec pieciem gadiem viss jaunais jau bus apbruzajies un diskomforts par sauro telpu bus visus piecus gadus dzivojot!
ka mineji savu piemeru par masinu- es izveletos veco, bet tadu ka gribeju, ka man ir erti! jo materialas lietas ir materialas lietas, tas agrak vai velak ir jamaina, jo nolietojas! bet nemt tikai jaunu tapoec, ka jauns, bet nav erti!?
09.04.2018 13:20 |

Reitings 1557
Echinacea
paldies, ļoti labas piezīmes manam haosam galvā, kas šobrīd tur valda!
Principā lielākā problēma ir finanses. Tāpēc es te žonglēju starp "gribu" un "varu atļauties". Un nav tik vienkārši to visu līdzsvarot. Jāsaprot, ko es visvairāk gribu no tā, ko varu atļauties...
09.04.2018 13:29 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits