Krievu valoda.

Reitings 515
Reģ: 04.03.2016
Tā vien arvien vairākos un vairākos darbos (it īpaši Rīgā) tiek likti sludinājumi, kur jābūt perfektām angļu valodas, krievu un latviešu valodas zināšanām. Apmēram, ja nezini krievu valodu, Tev darbs nespīd. Tad nu vēršos pie jums, kā jūs iemācījāties krievu valodu? Es perfekti runāju angliski un latviešu valoda ir mana dzimtā valoda, taču ar krievu valodu es galīgi netieku galā, putrojos un ļoti daudz vārdu nezinu.
Esmu izmisumā, reāli, gribu labu darbu, bet tieši tie, kuri mani piesaista prasa no manis ļoti labu krievu valodu, kas pat ir saprotami, jo tā ir apkalpojošā sfēra.
14.03.2018 10:52 |

Reitings 15092
Reģ: 29.01.2009
Nevienu neaizstāvu un ar visām 4 esmu par to, ka LV ir 1 valsts valoda un visiem valsts iedzīvotājiem tā būtu jāzina!
Bet - piekrītu krievi ir slinki vai pastulbi uz valodām. Gluži tāpat kā franči, piemēram. Tāda ir daudzu lielo nāciju mentalitāte - nemācīties citas valodas.
Jebkurā gadījumā, paskatoties kartē, cik mazi esam un kur mēs atrodamies, uzskatu, ka zināt vēl kādu valodu bez angļu ir milzīgs bonuss. Vienalga, vai tā būtu vācu, skandināvu vai krievu.
14.03.2018 12:29 |

Reitings 1884
Reģ: 08.07.2013
Uzaugu ļoti latviskā vietā, kur ikdienā krievu valodu vispār nevar dzirdēt. Esmu strādājusi 5 darba vietās (3 no tām Rīgā) un minimāla saskare ar krievu valodu man bija tikai vienā darbā, bet arī tur tas aprobežojās ar dažu elementāru vārdu saprašanu, strādājot ar dokumentiem. Tā nu joprojām krievu valodu praktiski neprotu, bet angļu valodu pārvaldu ļoti labi.
14.03.2018 12:55 |

Reitings 304
Reģ: 09.01.2018
Man skolā krievu valodu nemācīja, bet es to vidējā līmenī saprotu, jo bērnībā bija visādi krievu seriāli pa TV. Tomēr runāt nemāku, pēkšņi viss vārdu krājums pazūd.
Tev ir divi varianti - vai nu sāc mācīties valodu, vai meklē darbu, kur vajag tikai latviešu un angļu. Man ir apmēram 10 gadu darba stāžs dažādos uzņēmumos, un es vienmēr esmu atradusi darbu ofisā, kur krievu valoda nav nepieciešama.
Ja tomēr gribi strādāt apkalpojošā sfērā un ir līdzekļi, tad piesakies kādiem kursiem. Ja nav līdzekļu, tad sāc skatīties filmas krievu valodā ar titriem, atrodi internetā bezmaksas mācības, piemēram, pat youtube ir kanāli, kur diezgan forši visu izskaidro. man personīgi liekas labs šis youtube kanāls. Tur meitene paskaidro dažādus locījumus, prievārdus, gramatiku utt.
https://www.youtube.com/user/LearnEasilyRussian/videos
Galvenais ir dažādos tos paņēmienus, kā mācīties valodu - klausīties, lasīt, tulkot no/uz, mācīties no galvas vārdus, mācīties gramatiku utt. Iemācies burtus un lēnām lasi - sākumā kādas bērnu grāmatas, pēc tam jau sarežģītākas. Izdomā dažādus scenārijus, ko Tev varētu jautāt klients un ko Tu varētu atbildēt, un tad ar vārdnīcas palīdzību iztulko to krieviski. Varbūt atrodi kādas skaistas krievu dziesmas un patulko uz latviešu valodu. Katru dienu iemācies kādus jaunus vārdus no galvas.
Noteikti ievies sev kādu kladīti, kur uzraksti plānu, kā mācīsies - tas noturēs pie mērķa.
Te youtube ir paraugs https://www.youtube.com/watch?v=uT605QsOSNA
14.03.2018 13:19 |

Reitings 5119
Reģ: 29.01.2009
Izvēlos darbus, kur krievu valoda nav nepieciešama vai ir ļoti mazā līmenī.
14.03.2018 13:20 |

Reitings 949
Reģ: 03.02.2016
Skolā no mazām klasem jau mācīja krievu valodu. Patēvs ir pa pusei krievs, arī palīdzēja, ja ko nezināju. Pēc tam jau seriāli,mūzika.. Kkā pat nepiefiksēju,kad jau zināju tik daudz,lai sarunātos brībi ar krieviski runājošiem cilvēkiem :-D
14.03.2018 15:01 |

Reitings 1724
Reģ: 01.02.2013
Strādāju klientu apkalpošanā un iztiektu ar savām knapajām skolas laikā iegūtajām krievu valodas zināšanām. Neko netaisos papildus mācīties, jo jau mācos universitātē divas citas svešvalodas + angļu ir labā līmenī un esmu kategoriski pret krievu uzkundzēšanos un lai mācās paši valsts valodu vai pačakarē savu dienu un iet meklēt citas vietas, kur ar viņiem runās tekoši krieviski.
14.03.2018 16:55 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Ar laiku pazudīs šī prasība. Izmirs vecie dinozauri. Jaunie mazliet centīgāki.
14.03.2018 17:07 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Pie mums cilvēks var būt kaut vai poliglots, viņš darbu nedabūs, ja nenolaidīsies līdz "ar augstākajām izglītībām apveltīto un pieredzējušo" līmenim. Un ne jau visi var būt tādi dirsā līdēji krieviem kā vēl joprojām esošie latvieši, kuri stostās krieviski, neraugoties pat uz pašu krievu iebildumiem par šādu rīcību.
14.03.2018 17:13 |

Reitings 30
Reģ: 25.02.2018
Krievu valodai latvietim ir jābūt kā dzimtajai valodai.
Citādi nekas nespī Rīgā.
Latvijā jau reāli ir krievu loda vairākumā, kā latviešu. Latvijā reāli krievu valoda ir oficiāla sadzīviskā līmenī. Tur bija tas referendums par krievu valodas atzīšanu, kā oficiālo valodu.
Reāli Rīgā ir vistīrākā krievu ģerevņa.
14.03.2018 18:05 |

Reitings 30
Reģ: 25.02.2018
Un par to skolu reformu, kur tad bija visi deputāti 30 gadus iepriekšs.
Tak, jau padirsta Latvija!!!
Latvija sabruks pat zem čangaļu jūga. Tā viņš ir diemžēl!!!
14.03.2018 18:06 |

Reitings 137
Reģ: 05.01.2018
Velti dažas stundas nedēļā, vienkārši youtube skaties krievu seriālus, kuros izmanto vienkāršu valodu, 99% no tiem ko pazīstu, tā arī iemācījās
14.03.2018 18:07 |

Reitings 613
Reģ: 20.11.2017
Krieviski nerunāju un nevaru neko ieteikt, jo, kad cenšos runāt krieviski, tad pat krievi par mani apžēlojas un saka, lai labāk runāju latviski. It is so bad! :-D Saprotu primitīvā līmenī. Gribētu pamācīties nedaudz labāk, bet slinkums tam pieķerties. :-D
14.03.2018 19:23 |

Reitings 1330
Reģ: 29.10.2014
Es arī maz māku krievu valodu, bet gribētu mācēt. Ne dēļ darba, bet vnk gribetos. Kautko jau saprotu, no filmām, dziesmām šo to esmu pamācījusies. Bet man nelaime tāda, ka valodas nekad nav padevušās. Arī angļu valodu slikti zinu un skolā knapi sekmīgu dabūju.
14.03.2018 22:11 |

Reitings 120
Reģ: 27.02.2018
Krievu valodā runāju gandrīz perfekti, taču, neskatoties uz to, man, goda vārds, besī, ka, skaties kurā sludinājumā gribi, visur prasa labu krievu valodu. Štrunts, ja tā ir trauku mazgātājas, apkopējas vai sētnieces vakance - tik un tā pie prasībām būs krievu valoda norādīta. Man nav nekādu problēmu tajā runāt, taču es patiešām neuzskatu, ka latvietim būtu jāiet krievu valodas kursos, lai darbā varētu atbildēt krieviski Latvijā dzīvojošam krievam, kurš nemāk vai negrib runāt latviski! Tas tiešām izklausās pēc absurda.
Kad vēl dzīvoju Latvijā, kādu laiku strādāju apkalpojošajā sfērā un ļoti bieži sanāca komunicēt ar krieviem no Krievijas. Angliski! Tikai Latvijas krievi (protams, ne visiem!), kuri Latvijā bez maz vai dzimuši un auguši, uzskata, ka visiem ar viņiem jārunā krieviski. Lai gan, kā jaut eicu, krievu valodu zinu teju perfekti, šis ir viens no iemesliem, kādēļ priecājos, ka nedzīvoju Latvijā, jo man lepnums neļautu tādai tantei, kura Latvijā nodzīvojusi teju pusi sava mūža, atbildēt krieviski. Es nespētu. Un viss.
14.03.2018 22:27 |

Reitings 3897
Reģ: 01.01.2017
KKourtney atrodi sev krievvalodīgo draudzeni/draugus vai krievvalodīgo puisi un komunicējot Tu ātri vien iemācīsies valodu. Nevajag iet kaut kādos kursos, vienkārši šad tad ir jātusē vai jāapgrozās krievu vidu un ātri vien valoda būs Tavā galvā. ;-)
Un kāpēc citu valodu zināšana tiek uzskatīta par bagātību tikai latviešiem vai cittautiešiem, tikai ne krieviem? Viņi ir tik stulbi, ka nejēdz iemācīties vispār nevienu svešvalodu?

es patiešām neuzskatu, ka latvietim būtu jāiet krievu valodas kursos, lai darbā varētu atbildēt krieviski Latvijā dzīvojošam krievam, kurš nemāk vai negrib runāt latviski! Tas tiešām izklausās pēc absurda.

Nevajag "braukt augumā" visiem krieviem, ne visi ir tādi. Starp latviešiem arī ir daudz tādu, kuri māk komunicēt tikai latviski un citas valodas mācīties negrib.
Pamatā krievi un latvieši komunicē vai nu sadzīvē vai arī darbā. OK, piekrītu, sadzīvē katram no mums ir savs skats uz dzīvi, savas vērtības un ir cilvēki, kuri uzskata ka te ir Latvija un tāpēc ir jārunā tikai un vienīgi latviski. Ar darbu ir cits stāsts. Ir kompānijas, kur piemēram klienti ir no Eiropas vai ASV un ir skaidrs ka latviski ar viņiem komunicēt ir bezjēdzīgi, ir jārunā angļu valodā. Tāpat ir kompānijas, kuras strādā ar bijušajām PSRS valstīm un to klientiem, tāpēc runāt ar tādiem klientiem krieviski ir faktiski norma. Un šeit ir jābrīnās ka daži cilvēki šo te shēmu nesaprot un sūdzās ka it kā strādā Latvijā, bet tomēr darbā ir jākomunicē kādā citā valodā.
Apkalpojošā sfēra ir atsevišķs stāsts. Man neliekas savādi ka apkalpojošajā sfērā ir jāmāk krievu valodu, jo patiešām liela daļa klientu ir krievi un papildus vēl bieži vien paši uzņēmumi pozicionē sevi ka uzņēmumi, kuri komunicē ar klientiem krieviski. Ja uzņēmums man ka klientam ir piesolījis komunikāciju citā valodā, kura nav valsts valoda, tad man ir tiesības prasīt šāda veida apkalpošanu un darbinieku/apkalpojošā personāla viedoklis mani neinteresē.
14.03.2018 23:29 |

Reitings 120
Reģ: 27.02.2018
Nevajag "braukt augumā" visiem krieviem, ne visi ir tādi.

Kā jau savā komentārā minēju, nerunāju par visiem krieviem. Man pašai draugu lokā ir krievu tautības cilvēki, kuri nezaudē savu valodu un kultūru, taču tai pat laikā māk valsts, kurā dzīvo, valodu. Es vairāk, rakstot komentāru, biju domājusi tos, kuri, nodzīvojuši Latvijā 50+ gadus, bet tik un tā nemāk vai arī negrib runāt valsts valodā. Ar jauniešiem, cik man bijusi tā saskarsme, tādu problēmu nav, jo latviešu valodu zina visi. To var arī lieliski novērot piketos, kuri tagad norisinās Rīgā - starp piketētājiem vispār nemana jaunus cilvēkus, tikai vecas tantes un onkuļus, kuri uztraucās tā it kā viņiem būtu jāsāk mācīties latviešu valodā. Gados jauniem cilvēkiem tādas lietas bijušas nebijušas, jo krievu jaunieši māk latviešu valodu un runā latviski bez problēmām.
14.03.2018 23:44 |

Reitings 4227
Reģ: 31.03.2017
Mans draugs ir krievs,bet mēs runājam latviski:-)
15.03.2018 00:35 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
Pamatus apguvu pamatskolā,bet tiešām pamatus.
Valodu reāli iemācījos tikai pirmajā darba vietā, kur nebija citu variantu, kā runāt krieviski. Sākumā, protams, diezgan traki gāja, bet rezultātā, piemācījos klāt ne tikai ikdienas sarunvalodu, bet arī nozares specifiskos terminus.
Šobrīd darbā sanāk gan krieviski runāt, gan rakstīt. Tāpat arī angliski.
Uzskatu,ka jo vairāk valodas tu zini, jo labāk.:-)
15.03.2018 09:11 |

Reitings 2196
Reģ: 19.10.2012
Saprast un runāt iemācījos pagalmā un skatoties tv, rakstīt un lasīt iemācījos krievu valodas pulciņā skolā (skolā kā priekšmetu es mācījos vācu valodu). Dažus gadus atpakaļ strādāju darbā, kur apgrozījās daudzi krievi no Krievijas :D un tur bez krievu valodas nekā, tad nu kopš tā brīža esmu diez gan pārliecināta par savu krievu valodu, lai gan ar cilvēkiem vairs nestrādāju, strādāju ofisā un varētu iztikt bez. Bet jā, esmu pamanījusi un ir stulbi, ka apkalpojošās sfēras darbiniekiem bezmaz obligāti jāzina krievu valoda, bet arī piekrītu šim:
Uzskatu,ka jo vairāk valodas tu zini, jo labāk.
15.03.2018 09:22 |

Autorizēts lietotājsModerators
Reitings 6782
Reģ: 13.11.2016
Tāpat ir kompānijas, kuras strādā ar bijušajām PSRS valstīm un to klientiem, tāpēc runāt ar tādiem klientiem krieviski ir faktiski norma.

Joks vien tāds, ka tā ir procentuāli neliela daļa no tiem darbiem, kuros prasa zināt krievu valodu:-D Pamatā darba devēji apkalpojošajā sfērā krievu valodu prasa zināt, lai apkalpotu mūsu vietējos cilvēkus...
Turklāt, tā biznesa daļa, kurā jāzina krievu valodu, lai apkalpotu ārvalstu klientus, turpina samazināties - tikko viena tāda banka pārtrauca savu darbību, un vēl ir liels jautājums, kas būs ar citām šāda tipa bankām...
15.03.2018 09:42 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits