21. gs. sievietei rokdarbus vairs neprot?

Reitings 175
Reģ: 21.05.2017
Sēžu, tamborēju un sāku filozofēt: jaunas sievietes mūsdienās vel klasiskos rokdarbus, nu, tur adīt, tamborēt, šūt vel prot? Man pašai šīs prasmes ir tādā viduvējā līmenī, bet dažreiz iedvesma uznāk un tad ķeros pie adatām. Izbrīnu rada tas, ka 90% cilvēki to padzirdot vai, piemēram, redzot manis tamborētu bērnu cepuri, ir izbrīnīti.
Otrs iemesls, kādēļ par šo sāku domāt, ir facebookā redzētas pārdosanā izliktas preces, kas savā sarežgītībā iekļaujas manas pamatskolas mājturības standartos, bet cenas ir kosmosā. Es saprotu, ka katrs savu darba augli var pārdot par tādu cenu kā grib, bet mani parsteidz klienti, kas raksta sajūsmas pilnus komentarus par precēm kuras var radīt jebkurš ar pieeju dzijai, tamboradatai un internetam.
Kā tad ir? Mūsdienās ar rokdarbiem noņemas tikai atsevišķas dīvaines? Un kā ar vīriešiem? Lodēt māk? Mašīnas labot?
13.03.2018 18:57 |

Reitings 1832
Reģ: 27.12.2012
Māku gan šūt, gan adīt, gan tamborēt, gan batikot un vēl visādus brīnumus, bet visvairāk man patīk izšūt..
ļoti piekritīšu šim te:
Nedomāju, ka visām to vajadzētu mācēt, tiešām reālas vajadzības vairāk nav, bet konkrēti man vnk patīk būt daudzpusīgai un mācēt viskko

Vienīgais, kas man noder, ir šūšana. Ar šujmašīnu daudzus apģērbus esmu sev iešuvusi, pāršuvusi, garinājusi un īsinājusi, šuvusi mājas lietas visādas.. Ir noderīgi to mācēt, piemēram, vajag atšūt aizkarus, jo par gari nopirkti (man nestandarta māja, viss vai nu par garu vai par īsu), bet nu nav tā, ka pavisam nevarētu bez tā.
Visu, ko māku, iemācījos mājturībā. Skolotāja nebija īpaši forša, ienīdu šo priekšmetu un mums prasības bija nu taaaadas, tik apjomīgi darbi bija jātaisa.. Vienreiz pat vajadzēja adīt sev džemperi. Laikam to visu moku dēļ nu galīgi nepatīk adīt
18.03.2018 12:07 |

Reitings 1716
Reģ: 27.07.2012
Vai tad visām nebija jāada džemperi?
Man bija.
18.03.2018 12:47 |

Reitings 207
Reģ: 04.01.2018
Serēna - man nebija jāada džemperi. Tikai zeķes.
Šūšana mums arī nebija.
18.03.2018 13:05 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Pogu māku piešūt, caurumu aizlāpīt arī protu.. skolā gan regulari izšmaucu mājturībā, bija izteikta nepatika pret rokdarbiem :-)
Interese par tamborēšanu radās krietni vēlāk pēc skolas. Jāatzīst, ka adīšana/tamborēšana ir dārgs prieks, ja esi nedaudz izvēlīgāks meklējot dziju.
18.03.2018 13:16 |

Reitings 1716
Reģ: 27.07.2012
Mums bija jāada zeķes, cimdi, džemperis. Šuvām priekšautu, naktskreklu. (Varēja arī šūt kā kleitu, lai varētu normāli valkāt, tikai bija bez oderes un vienkārša ļoti man. Tamborējām somiņas, izšuvām utt.utjpr.
18.03.2018 13:21 |

Reitings 586
Reģ: 03.04.2018
Tādas iemaņas jau nu par sliktu nenāk. Būtu briesmīgi, ja pie katra mazākā darbiņa jāmaksā un galvenais jāmeklē kāds, kurš būs gatavs to izdarīt. Nav jau tāpēc jāada kalniem, bet nu ar adatu un diegu tā kā jebkuram bērnam pat būtu jāmāk apieties. Arī vīriešiem. Tāpat spuldzīti ieskrūvēt vai vēl kaut ko abi var noteikti. Vīrietim arī jāmāk uzturēt mājas kārtībā, citādi nu kāds tur vīrietis.
04.04.2018 11:13 |

Reitings 1531
Reģ: 28.07.2017
Es arī uz rokdarbiem esmu tizla. Bet tūlīt čāpošu uz pastu un stiepšu mājās šujmašīnu. Nekad mūžā neesmu sašuvusi nevienu vīli ar mašīnu, es pat nekad tuvumā neesmu pētījusi tādu. Varēšu mācīties diegu ievērt, vīles dragāt utt. Man laika daudz, tikai pacietības maz.
04.04.2018 11:20 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits