Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 1817
Reģ: 26.04.2014
Par nopietniem vegāniem es uztveru tos, kuri to dara sevis dēļ nevis slavina savus uzskatus visapkārt un mēģina citiem uzbāzties ar dzīvnieku mocīšanas video.

Ja nebūtu to ''nenopietno'' vegānu, kas izplata informāciju, veido filmas utt, daudzi par to nemaz nezinātu, un cilvēkiem, kas paliek slimi no dzīvnieku pārtikas uzņemšanas, nebūtu informācijas, ko darīt. Tālāk, pēc informācijas saņemšanas, katrs jau var izvēlēties, ko darīt. Neviens taču neliek ieroci pie deniņiem, lai mainītu ēšanas paradumus, nekāds krusta karš nenotiek.
25.01.2018 09:17 |

Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Un vel es neuzskatu, ka "cuku tapat nokaus, tapec var est" vai "vistas tapat tures sprostos, tapec var est sprostu olas". Ja aizvien vairak lielveikalu atteiksies no, piemeram, to pasu sprostos tureto olu pardosanu ka veikals Sky to izdarija, tad pircejiem nebus citas (vieglas, pieejamas, izplatitas - protams, kkadas kreisas bus) iespejas ka pirkt to labo preci, tapat ka razotajiem nebus jega taisit tik daudz "slikto" preci, ja lielveikali tos atteiksies pardot.
Tas ir tikai viens no aspektiem.
25.01.2018 09:18 |

Reitings 388
Es ari Dzivnieku brivibai atsekoju, jo man besi visi tie negativie atteli, jo man nevajag atgadinajumus par to, ka pasaule ir vardarbiga, es to tapat zinu. Bet saprotu, kapec vini to dara - jo daudziem tiesi negativais paliek atmina (piemeram, ka manai mammai) vai liek aizdomaties, vai rada sensaciju. Ja nepamanijat, tad ari parastas lmt utt. zinas ir daudz vairak negativa neka pozitiva.
Es esmu pierakstijusies uz Dzivnieku brivibas jaunumiem epasta, tur nekadus vidjikus un bildes nesuta, bet man pienak jaunumi par prostestiem, peticijam un jaunumi par so jomu ka, piemeram, par sky atteiksanos pardot savos lielveikalos sprostu olas.
25.01.2018 09:23 |

Reitings 762
crimson, lūdzu paskaties, gaļas bizness arī ir tiešā mērā saistīts ar dabas resursu pamatīgu izšķērdēšanu.(tas ir viens no avotiem ko paskatīties)
http://uk.businessinsider.com/one-hamburger-environment-resources-2015-2?r=US&IR=T
25.01.2018 09:51 |

Reitings 803
Reģ: 15.12.2015
Man šķiet, ka vegānu diēta nav pasaulē labākā diēta un gaļas ēšana aŗī nav pasaulē vislabākā lieta, jo visa atslēga ir - darīt visu samērīgos daudzumos. Cilvēks nav radīts par zāļēdāju vai gaļēdāju, viņs var ēst visu, tas ka šobrīd izvēlas neēst dzīvnieku produktus ir ok, kamēr tā nekļūst par agresiju. Pati daudz sportoju, interesējos par uzturu, man visinteresantākā un 'labākā' šķiet paleo diēta. paleo diet (also nicknamed the caveman diet, primal diet, Stone Age diet, and hunter-gatherer diet) , goes by one simple question: What would a caveman eat? Tīri atsaucoties uz to, kā cilvēki dzīvoja un ko ēda, kad nepastāvēja dzīvnieku audzēšana fermās, graudu un dārzeņu plantācijas, bet pārtika no tā, ko dabā varēja atrast. Tīri interesanta lieta, ja kādam interesē uzturs, iesaku papētīt.
25.01.2018 09:54 |

Reitings 803
Reģ: 15.12.2015
Par gaļas lopiem un fermām - to es zināju. Filmā "earth" par to arī runāja, kā vienu no faktoriem, kas piesārņo zemi.
25.01.2018 09:56 |

Reitings 1817
Bet gaļas ēšana katru dienu nebūtu tas, ar ko baigi lepoties. Ja visi cilvēki pārietu uz gaļas ēšanu reizi, divas nedēļā, tad atrisinātos milzīgie postījumi, ko nodara lopkopības uzturēšana- amazones mežu izciršina lopkopības zemēm, milzīgie ūdens kvantumi, ko dzīvnieki izdzer u.c.
Un, kad celulītainie cilvēki saka ''fui, fui'''veģetāriešiem, vegāniem, vispār ar tādiem nav vērts diskusiju turpināt :)
25.01.2018 10:34 |

Reitings 15092
Reģ: 29.01.2009
Forums maina nosaukumu, bet ne vecos, labos cosmo tikumus :D Tāds pērļu birums te, izklaidējoša lasāmviela pie rīta kafijas. :D
Pag, tad kurš ir lielāks maita?
Tāds cūkēdājs (nenormāli iepatikās šis termins, būs jāatceras) kā es, kurš sezonā visur pārvietojas ar velo, iet uz veikalu ar savām auduma tašiņām un taupa elektrību vai veģetārietis, kurš brauc ar auto, katru dienu pērk 5 plastmasas maisiņus un nevajadzīgi dedzina elektrību visā mājā? (t)
25.01.2018 10:43 |

Reitings 1817
Zakjis*, īstenībā elektrības patēriņš un degviela kopumā nenodara tik lielu kaitējumu videi, kā resursi un piesārņojums no lopkopības, lopkopība ir vislielākais kaitnieks globālajai sasilšanai, nevis degviela un elektrība. Iepriekšējā lapā tika ielikts links uz business insider rakstu. Protams, ja cilvēki pārieti uz gaļas patēriņu reizi nedēļā, tas jau vien drastiski mazinātu resursu izšķiešanu.
25.01.2018 10:53 |

Reitings 388
Zakjis, kāpēc tu domā, ka kāds no viņiem ir labāks? Pirmkārt, būtu jāizvērtē, vai tavi maisiņi vispār atmaksajas, jo biju kaut kur lasijusi, ka vienu audumu maisiņu būtu jānēsā vismaz gadus 5, lai tas atpelnītu savu labumu. Varbūt nepatiesība, tikai tāds atsyastijums mans, lai saprastu, ka jāizvērtē, vai tiešām tavas izvēles ir tādas, kādas tu domā par pareizām esam. Otrkārt, parasti, ja cilvēkam kaut kas tāds rūp, tad viņš tomēr skatās uz visām jomām, ko var ietekmēt,ja viņam tieši vides piesarnotiba interesē, nevis vardarbība pret dzīvniekiem, bet var būt arī vegans, kas grib arī tīru vidi un visu to ievēro. Treškārt, katrs dzīvo pēc saviem uzskatiem par labo un slikto, tāpēc tava situācija neviens nav labāks.
**
Es varu godīgi atzīties to, ka es nesekoju ne vides uzlabošanai kaut kā pastiprināti, ka arī neesmu veģetāriete vai vegane, un lietoju daudz zāles, bet man ir savi dzīves uzskati, kam nepārkāpju pāri (piemēram, kažoku nenesana, nepiedalisos dzīvnieku kaušana un vispār jebkāda vardarbība arī pret mājdzīvniekiem, neēdu neierasto galu - mežacūkas, bebrus utml, tas gan vairāk pat garsas dēļ, parakstu petīcijas, reizēm piedalījos aktīvi protestos un pārsvarā sekoju līdzi kaut kādiem jaunumiem šajā ziņā un ļoti atbalstu un saprotu veganus utt). Bet nekādos rāmjos sevi nelieku, vnk daru tā, kā man ērti. Agresiju pret veganiem vnk nesaprotu un manuprāt to tiešām vairāk pauž galedaji. Redz, es neesmu vegane, bet es saprotu veganus. Manuprāt, tas arī ir tas saprātīgakais komunikācijas ceļš.
25.01.2018 10:58 |

Reitings 1817
Un šeit pieminētā uztura zinātnes Ksenija, kas vienmēr ieliek rakstus pret visām modes diētām, raksta, ka gaļas un dzīvnieku produktu patēriņš ir jāsamazina arī veselības dēļ, nevis katru dienu rīt karbonādes. Es nesaprotu, kā šajos laikos, kad lieko kilogramu sērga uzņem apgriezienus, cilvēki ir pret dzīvnieku produktu lietošanas kaut vai samazināšanu un tas tiek kaunināts un smīkņāts. (t)
25.01.2018 10:59 |

Reitings 388
Ksenija man senāk patika, bet nu kaut kā arī viņas ir par daudz. Reizēm izlasu, ko raksta, reizēm piekrītu, bet vairs nav tā, ka atbalstu katru viņas rakstu un atsauktos uz to. :D
25.01.2018 11:00 |

Reitings 388
A, un vēl ir daudzi vegani, tostarp dzīvnieku brīvība, kas nemaz nelolo cerības, ka visi needis galu, bet viņi padara šos procesus cilvecigakus, piemēram, par sprostu olām, cirku utml. Respektīvi cīnās par to, lai noteikumi būtu ievēroti un lai viss būtu ka valstis, kur labklājības līmenis ir labāks, jo noteikumi tajās audzētavas un vispār izturēšanās pret dzīvniekiem daudzas jomas ir slikta.
Tas nav tā, ka viņi tev atņem gaļas gabalu no mutes tik burtiski, cik jūs iztēlojoties, ja, varbūt viņi to gribētu, bet saprot, ka nereāli un galvenokārt tomēr iestājas par tieši labklājību pat tad, ja tomēr cilvēki ēd to gaļu.
25.01.2018 11:03 |

Reitings 762
Starp citu es vakar par Kseniju uzgāju rakstu, kur viņa pati izmēģina uz mēnesi vegānismu, kur bija vieglā šokā par citu cilvēku attieksmi.:-D
25.01.2018 11:04 |

Reitings 1817
Lai gan Ksenijai pašai ir liekā svara problēmas, kuras derētu atrisināt, ja viņa raksta izsmejošus rakstus par diētotājiem :-D
25.01.2018 11:14 |

Reitings 665
Reģ: 17.08.2017
Un, kad celulītainie cilvēki saka ''fui, fui'''veģetāriešiem, vegāniem, vispār ar tādiem nav vērts diskusiju turpināt
:D
Lauku apstrāde, augļu, dārzeņu audzēšana, tāpat arī citu vegānisko produktu ražošana nav nekāda dāvana pasaule ar savu piesārņojumu. Tā kā var atslābt ar šiem argumentiem, ka, graužot svaigu barību, nu baigo pakalpojumu izdara visiem.
25.01.2018 11:39 |

Reitings 1983
Reģ: 13.01.2012
Un šeit pieminētā uztura zinātnes Ksenija, kas vienmēr ieliek rakstus pret visām modes diētām, raksta, ka gaļas un dzīvnieku produktu patēriņš ir jāsamazina arī veselības dēļ, nevis katru dienu rīt karbonādes.

Ksenija tajā rakstā nepamatojas uz zinātniskām publikācijām, bet uz citu blogu. Un šis cepiens ir no vienas publikācijas (līdzīgi, kā ar publikāciju, ka vakcīnas izraisa autismu. Tā bija tikai viena, bet daudzi atsaucās un tas aizgāja pasaulē), kura bija nekorekta, jo netika ņemti vērā citi faktori, piemēram, fiziskās aktivitātes un pārējais uzturs. Tu vari uzņemt gaļu ar čīzburgeru vai uzņemt svaigu medījuma gaļu ar pākšaugiem. Ir starpība tomēr.
Vienā Roe Rogan podcastā bija uztura speciāliste un zinātniece, kas tieši kometēja to publikāciju. Pasaulē novērtētiem zinātniekiem ticu vairāk nekā to ko raksta blogos.
25.01.2018 11:59 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Tas nav tā, ka viņi tev atņem gaļas gabalu no mutes tik burtiski, cik jūs iztēlojoties,

Manam vienam paziņam vienreiz izrāva vistas kāju no rokas un lekciju nolasīja par to, kāds maita viņš ir, ka vistu vispār ēd. Tā, ka ir arī tādi. Un tādu dēļ daudzi nekad nemaz nesāks pat interesēties, vai vegānisms varētu būt forši.
25.01.2018 12:18 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Mani neinteresē, kur to dara, es prasu jums pašām
Ar ko trusis mazāk mīļš par kaķi vai čivavu, kāpēc vienus ēdat un otrus mīlat?

Esmu par šo domājusi.
Pirmā, vienkāršākā atbilde - tā ir mūsu, ziemeļnieku kultūra. Tā tas ir bijis tūkstošiem gadu, tā mēs esam audzināti, to mēs esam pieraduši redzēt. Un šāda sistēma strādā.
Ir arī dzīvnieki, ko ne ēd, ne lolo, ne izmanto ādām. Well, es domāju normālas dzīves, ne bada apstākļus. Tai pat laikā, tai pašā Ķīnā arī žurka aiziet uz urrā, kaut gan pie mums šis dzīvnieks, kamēr paliek pats savā teritorijā, mums ir stipri vienaldzīgs. Nu tāpat kā ar putniem. Papagaiļus lolojam, pīles ēdam, bet par ķīvītēm ir diezgan vienalga.
Manā zemapziņā glabājas jau iedzimtas zināšanas un uztvere par to, ko senči ir ēduši, ko ne. Un šī zemapziņā glabātā informācija un pieredze ir daudz spēcīgāka, nekā jebkura dokumentālā filma vai neauglīga diskusija jebkad būs.
Ne tikai pret dzīvniekiem, bet arī cilvēkiem savā starpā ir selektīva uztvere un attieksme - vienus mēs lolojam un mīlam, citus esam gatavi kara vai biznesa dēļ sist un šaut. Un vēl būs tie, par kuriem mums ir pilnīgi vienalga, kamēr vien mūsu ceļi nekrustojas.
25.01.2018 12:47 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits