Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 665
Reģ: 17.08.2017
Ak vai, cik šausmīga bilde, jāiet akniņas būs uzcept, nezin cik gadus nav bijušas. :D Neiebraucu, vienmēr vegāni (liela daļa, īpaši, ja var publiski izpausties, tātad šeit) mūžīgi ar kaut ko neapmierināti, kaut ko jāpierāda, jāraksta palagi ar greiziem faktiem, jāvārās un par katru cenu jāatspēko viss, kuri ir visēdāji. Priekš kam? Kāds bāž rīklē gaļu? Kāpēc tad mums jābāž sava zaļbarība un iedomātās lietas par to, kas nu kuram būs labāk? Nu grauz burkānus pie troņu spēlēm un miers, par ko jāceļ šums un jāčakarē prāts bērniem, kuri lasīs? Kaut kādi uzbrukumi, naids, neiecietība, ko ar bildēm gribēju parādīt, jo slinkums rakstīt par to, kas te tiek pausts, par daudz jākopē.
21.01.2018 18:12 |

Reitings 1517
Reģ: 12.09.2010
Asterete, paldies, seit var redzet, kura puse ir agresiva un uzreiz sak varities. :-)
21.01.2018 18:16 |

Reitings 665
Kaut kā nav vēlme savu izvēli apliecināt, dabūt biedrus, kuri arī atkarībā aizgājuši ar šo - gaļēdājs rakstītu, cik nu kas ir tur labs, ēdiet, ēdiet. Tad nozākātu pārējos. Kaut kas tomēr ar to pārtikas iztrūkumu laikam trūkst, jo nu pretējais netiek novērots. Tāpat mūžīgā pārspīlēšana, ka citiem tad jau dzīvnieki neinteresē, dārzeņi tikai ''tīri'' un vēl visas galējības - kur savā rakstā aplamības jau neredzēt un to pašu, kam netic gaļas faktorā, kaut kā mistiski sāk ticēt ''zāles'' faktorā.
21.01.2018 18:17 |

Reitings 137
Reģ: 05.01.2018
Ir viens labs teiciens - jebkurš vegānu/veģetāriešu ēdiens garšo labāk ar gaļu.
Domāju ka tūlīt pat dzīvnieku aizstāves būs TRIGGGERED. :D
21.01.2018 18:19 |

Reitings 1267
Reģ: 30.08.2013
Asterete, nu nezinu gan cik smuki ir lepoties ar savu cietsirdību :)
Man ir žēl tos lopus, kuri dzīvē nav saules gaismu redzējuši un aug būrī stāvot viens otram uz galvas vai arī restes visus sānus noberzušas. Un tā paiet visa dzīve. Ja dzīvotu laimīgi un tiktu nokauti miermīlīgā veidā, nodarot pēc iespejas mazākas ciešanas, tas būtu jau pavisam cits stāsts.
Nav tie lopi tik dumji, ka neko nesaprot. Saprot un kā vēl saprot. Žēl

Reitings 665
seit var redzet, kura puse ir agresiva un uzreiz sak varities.

Neredzu vārīšanos, bet iezviegšanu par kārtējo īssavienojumu. :D

Reitings 4041
Reģ: 20.07.2014
Renesanse, līdz ieradies tu, neviens te nesāka tik agresīvi izpausties. Tu parādīji tieši to, par ko es runāju, apsveicu.
21.01.2018 18:20 |

Reitings 289
Reģ: 14.08.2017
Ja šo diskusiju novedam līdz patiesības meklēšanai, kas, cik saprotu, galīgi nebija autores mērķis, tad man ir liels prieks - prieks, ka man ir taisnība!:-D:-D:-D:-D:-D Jo šī diskusija tiešām uzskatāmi pierāda, ka taisnība katram sava, pietam, vēl jāņem vērā, ka arī jebkuram pieminētajam informācijas avotam ir sava taisnība un redzējums, kā arī iemesli, zinātnisks pamatojums vai nezināšana...
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam.

Šo es noteikti atbalstu, tāpat kā paļauties uz sevi un savām sajūtām. Man ir periodi, ka neēdu gaļu, un? Pienu vispār ļoti reti lietoju, tāpat kā burkānus, jo organismam neprasās... Nav pareizi, ir pareizi? Kāda strapība - vienam pareizi, otram nē! Galvenais, lai esi saksaņā ar sevi, savu ķermeni un savu dzīves uzskatu. Kaut gan piekritīšu tam, ka pilnībā pārliecināts vari būt tikai par to, kas izaudzēts paša saimniecībā. Par daudziem pesticīdiem un antibiotikām pagaidām nevar būt objektīvu pētījumu, vismaz ne par to, kā tas ietekmē katru nākošo paaudzi. Ar hormonu manipulācijām ir vēl lielāks iespringums, jo tur iesaistīta lielāka nauda, nerunājot par nanotehnoloģijām, kas pa lielam izstrāde stadijā...
21.01.2018 18:20 |

Reitings 665
Luī, neredzēji, ka tas tika rakstīts, lai parādītu veģetāriešu stilu? Un tad vēl spriest, kādus nu gaļas gabalus citi ēd, kur ņēma utt. Fascinējoši.
21.01.2018 18:21 |

Reitings 137
Reģ: 05.01.2018
nokauti miermīlīgā veidā

tu domā ka lopiem nodīrā ādu un tad tad ar mietiem viņus sit?
Nē, tiek izdarīts precīzs trieciens pa galvu/kaklu (sāpes nejūt)
vai arī pat cērtot galvu (neko nejūt)

Reitings 1022
Reģ: 04.11.2017
Wtf mēs neesam kaut kādi suņi kas ēstu neapstrādātu asiņainu gaļu. Pamēģini, no tava izdomātā scenārija varēsi no jēlas gaļas cērmes vilkt no pakaļas ārā
Nu ja tev gaļa negaršo tad neēd. Kur problēma? Kāpēc jāblamējas apkārt ar gariem palagiem?!!
Aha, aizej nošauj meža cūku un turpat uz vietas apēd. Tu vispār esi lietas kursā, ka tagad izplatās Āfrikas cūku mēris? Sevišķi meža cūkām.
Neesam tak nekādi kanibāli

Reitings 4041
Reģ: 20.07.2014
asterete parādīja Renesanse vai jebkura cita agresīva vegāna stilu, tikai apgrieztā un daudz maigākā veidā.
Protams, tā bija kurināšana, to es nenoliedzu.
21.01.2018 18:23 |

Reitings 665
asterete parādīja Renesanse vai jebkura cita agresīva vegāna stilu, tikai apgrieztā un daudz maigākā veidā.
Protams, tā bija kurināšana, to es nenoliedzu.

Paļdis! Vismaz viena uztvēra. :)
21.01.2018 18:24 |

Reitings 386
Reģ: 17.05.2012
Rudens,un ari par savu saimniecibu nevar zinat. Kas zina, ka saimniekojusi ieprieksejie saimnieki, vai ka kaimini saimnieko, ar lietu un veju ari sava darza dabusi visas kimikalijas un ko tik vel ne..
21.01.2018 18:26 |

Reitings 1267
Reģ: 30.08.2013
Nezinu, es pilnībā sapotu vegānu agresijas cēloni un man tas šķiet pašsaprotams.
21.01.2018 18:26 |

Reitings 762
Rudens, paldies, Tev. Pareizi saskatīji :-)
21.01.2018 18:28 |

Reitings 3871
Reģ: 14.09.2015
Es esmu galas eedaaja ,taa man ir nepieciesama,lai uznemtu vajadziigaas aminoskaabes.
Man vispaar nav taads variants garso ,negarso-eedu paarsvaraa visu sameeriigos daudzumos!
Man vienalga ,ko dara citi,bet esmu noveerojusi,ka vegetaariesi ir taadi "mieriigaaki cilveeki",nav tik energiski kaa "viseedaaji"!Tad esmu arii ieveerojusi,ka apeed daudz vairaak,lielaakas porcijas ,lai vareetu justies paeedusi dienas laikaa.
21.01.2018 18:29 |

Reitings 1517
Reģ: 12.09.2010
Man vispar patik, ka viena puse vienmer ir "atlauta" izteikt domas un zakat otru, un tikt ar to cauri, uzskatot, ka vini jau neko nedara. Vienmer pastav sita kurinasana un apsaukasana, un tad brinas, kapec otra puse sak sevi aizstavet. Nav dumu, nav uguns. Katram ir izvele, ka dzivot savu dzivi, bet, ludzu nevajag uz citiem riet virsu. Vienigais, kas, manuprat, ir saja pasaule vajadzigs, ir, lai cilveki zina, no kurienes nak vinu ediens un ka tas radies. Tas tapec, lai nav ta, ka, tad, kad ierauga isto realitati, paliek pretigi un skermi ap dusu. Ja to ed, tad jabut ir miera ar savu izveli un procesu, kas notiek si ediena radisana.
Es tiesam nevelos strideties, dzivosim saticigi. :-)
21.01.2018 18:30 |

Reitings 762
Tweek uhh kāda agresija, ja nesaproti sarkasmu un attiecīgi pieņem to kā patiesību, tad varu tālāk neielaisties sarunās. Jauku vakaru.
21.01.2018 18:31 |

Reitings 386
Reģ: 17.05.2012
Odette, par mierigumu nezinu, bet ja, ed vairak, tapec, ka gala parstradajas krietni lenak, un vegetariesiem atrak sak gribeties est atkal. Vajag vairak, lai paestu, kas galigi nav slikti, jo tiek uznemtas vairak visadas labas lietas un vitamini :-) un tas nenozime, ka bus resni :-D
21.01.2018 18:33 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits