Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 386
Reģ: 17.05.2012
Hippie chick, vot veseligs vegetarisms ir tas vards, ko mekleju. Partikt no kolas un fri kartupeliem ari teoretiski butu veganisms, bet neviens nevar teikt, ka tas ir veseligi..
21.01.2018 16:48 |

Reitings 4041
Reģ: 20.07.2014
vai pasas varat pamatot, kapec gala ir jaed? Pamatojums, ka visi ta dara un vienmer ir darijusi, neskaitas.

Gaļa nav obligāti jāēd, nekas nav obligāti jāēd. Gaļu ēd tie, kuriem tā garšo. Tie kuriem negaršo vai to negrib ēst, lai neēd. :-)
21.01.2018 16:49 |

Reitings 59
Reģ: 03.12.2017
Palags parak gars, bet galu edam un edisim.

+++
21.01.2018 16:49 |

Reitings 762
Izlasīju, bet tas tāpat nemaina faktu, ka negribas stumt karbonādes un kotletes. Bet Es tevi sapratu, lai nepareiza informācija netiktu nodota citiem tālāk.
Bērnībā tāda I-neta nebija, visi ēda galju un es arī, kaut arī man negribējās, tāpēc atī šeit lieku uzsvaru uz pavisam ko citu.
Par dzīvnieku nogalināšanu tā nav vegānu propoganda, bet gan realitāte :-P. Mums dzīvnieks tiek nolikts tādā pašā līmenī kā jebkura prece. Un mēs taču drīkstam nogalināt, jo esam barības kēdes augšgalā vai ne tā :-) Bet tas jau ir cits stāsts un jā es neeju ar plakātiem un neblaustos pa ielām, tik vien kā šeit ierakstīju diskusijā. Domājams, ka nekur agresiju arī ne pret vienu neizrādu, kas uzskata savādāk.
Tikko vēl tā atcerējos, kad man draudzene palika stāvoklī, kura arī par galjas ēšanu nav bijusi sajūsmā un pirmajos mēnešos pāris reizes apēda uz ko priekšniece darbā bez maz vai plaukstas sita un bija gatava izmaksāt pat nākamās pusdienas :-D
21.01.2018 16:50 |

Reitings 386
Wallee, prieks, ka tev tads uzskats, vnk lasot komentarus jutu agresiju no daziem cietiem lietotajiem, un gribeju zinat, vai ir kadi argumenti par galas esanu
21.01.2018 16:51 |

Reitings 4041
Reģ: 20.07.2014
pavedinataja, šāda veida agresija parasti izpaužas tad, kad vegāni un veģetārieši sāk stāstīk, ka neēst gaļu, nelietot piena produktus un dzīvnieku izstrādājumus ir pareizāk. Tad kad savs uzskats tiek bez maz vai uzspiests, ka tā taču ir naturālāk, pareizāk un vispār dzīvē tā ir iekārtots.
Es parasti to visu cenšos laist gar ausīm un neko personīgi no tā visa neuztveru, jo tas tāpat man neko nemainīs. Es savu uzturu mainīšu tikai tad, kad mans organisms tagadējo sāks atgrūst.
Par nopietniem vegāniem es uztveru tos, kuri to dara sevis dēļ nevis slavina savus uzskatus visapkārt un mēģina citiem uzbāzties ar dzīvnieku mocīšanas video.
21.01.2018 16:58 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
b12 gan maksligi jauznem, jo tas ir vienigais vitamins, ko nevar uznemt nekur citur, ka tikai no dzivnieku valsts produktiem.

pavedinataja, b12 vitamīnu spēj sintezēt tikai noteiktas baktērijas un vitamīnu var uzņemt arī cilvēki ar nemazgātiem dārzeņiem, piemēram, jo tas ir sastopams augsnē, bet tas nav īsti higiēnisks risinājums, tāpēc veģetāriešiem un vegāniem ir ieteicams šo vitamīnu uzņemt ar uztura bagātinātājiem vai pārtikas produktiem, kas ir bagātināti ar b12, bet visēdāji to uzņem ar sarkano gaļu, sevišķi aknām, pienā un olās b12 var būt un var arī nebūt. Baltās gaļas un cūkgaļas cienītājiem arī par b12 papildus uzņemšanu vajadzētu aizdomāties, jo šīs gaļas satur niecīgu daudzumu šī vitamīna, lai neteiktu, ka nemaz.
21.01.2018 17:05 |

Reitings 386
Nevienam nepatik, kad tiek uzspiests savs dzivesstils un teikts, ka dzivo nepareizi un vajadzetu ta un ta, protams. Ari veganiem/vegetariesiem ar to ir gruti, man cilveki ir parmetusi, ka bojaju savu un berna veselibu needot galu. Ir teikusi, ka ar savu kermeni un veselibu varu darit, ko gribu, bet berna del man vajadzetu est galu. Ka bus forss bebis,zel ka veseliba sabojata. Un tad ari saskumstu un raudiens nak no tadiem vardiem, jo mani nesaprot. Uzskatu, ka ja man negribas, negarso, tad nav jaaed, kamer asinsaina rada, ka viss kartiba, tad galu ar varu est nevajag..
21.01.2018 17:07 |

Reitings 386
Hippie chick, zinu un centos to pateikt isuma, tu vnk manu domu paplasinaji :-)
Nemazgati darzeni nav risinajums, ipasi grutniecei :-D
21.01.2018 17:09 |

Reitings 762
Jā starp citu par b12 vitamīnu-tas pazūd pilnībā galjas apstrādes laikā.
B12 atrodas algēs, ko būtu visai pagrūti apēst :D tāpēc ir tāda saucamā “spirulina”, kas ir tās pašas aljges tikai saberztas pulverī.
21.01.2018 17:11 |

Reitings 1323
šāda veida agresija parasti izpaužas tad, kad vegāni un veģetārieši sāk stāstīk, ka neēst gaļu, nelietot piena produktus un dzīvnieku izstrādājumus ir pareizāk.

Wallee, no ētiskā viedokļa šāds dzīvesveids IR pareizāks un tie agresīvie visēdāji ļoti bieži to saprot, bet negrib atzīt, tāpēc uzbrukums tiek izmantots kā aizsardzība. Es nekad neesmu bijusi kareivīgi noskaņota šajā jautājumā, bet esmu saņēmusi savā virzienā veltītus uzbrukumus par savu izvēli un komentārus par mana šķīvja saturu kopīgu maltīšu laikā kaut pati, nekad nekādus komentārus neesmu izteikusi. Agresija šajos jautājumos man riebj' kā no vienas tā no otras frontes.
21.01.2018 17:13 |

Reitings 762
Pavedinataja neuztraucies, tā draudzene par kuru iepriekš minēju, vinja jau ir piedzemdējusi veselīgu mazuli un viss ir kārtībā. Un arī kad taisīja asins analīzes viss bija labi.
21.01.2018 17:15 |

Reitings 1164
Reģ: 16.09.2015
Hippie-Chick, lūdzu neizņem manu komentāru ārpus konteksta ;-) jā, tā ir mana pieredze, bet Tu noņēmi turpinājumu, kur es teicu:
Tātad, vēlieties būt veģetārietes - viss ok, bet tikai aprunājieties ar savu ģimenes ārstu, veiciet analīzes un pajautājiet ārstam kādus papildus vitamīnus jums vajadzētu uzņemt.
21.01.2018 17:15 |

Reitings 1517
Reģ: 12.09.2010
Autore malacis, ta turpini! Es jau 3 gadus needu galu un 1 gadu esmu vegane. (l)
21.01.2018 17:16 |

Reitings 1323
pavedinataja, tev es ieteiktu šādās muļķībās neklausīties un pie sirds neņemt. Ja no apkārtējiem nav iespējams saņemt nepieciešamo atbalstu, tad pameklē domubiedru grupas internetā, kaut vai lai iegūtu apstiprinājumu tam, ka tikai tāpēc, ka gaļu neēd, sava bērniņa veselību tu nebojā. :)

Reitings 490
Reģ: 10.08.2014
Wallee, no ētiskā viedokļa šāds dzīvesveids IR pareizāks un tie agresīvie visēdāji ļoti bieži to saprot, bet negrib atzīt, tāpēc uzbrukums tiek izmantots kā aizsardzība.

Ļoti piekrītu - konkrēti un ietilpīgi.
Diez ko nepatīk apspriest šo tēmu, jo agri vai vēlu tā eskalējas ja ne līdz kautiņam, tad līdz lūpas uzmešanai gan. Protams, gaļas industrija nav vienīgais vardarbības veids, kas ik dienas notiek, bet neatzīt to, ka ētiskāk ir paēst bez kāda nogalināšanas, šķiet, mazākais, dīvaini.

Reitings 386
Un ja godigi, ari saprotu veganus, kas slave savus uzskatus un unbazas ar tiem dzivnieku mocisanas video. Esmu vinus visus redzejusi un ja, nav patikami, bet tik loti mani tas neietekme, bet cilvekiem, ko tas ietekme, tas acimredzot ir sapigs temats un grib, lai visi ir par to informeti un ar pienemt lemumu atteikties no ta visa. Es to salidzinu ar piemeram, bernu audzinasanu, tagad, kad pati gaidu mazuli sis lietas uztveru krienti jutigak, man darba ir grutniece, kas iet uzpipet ik pec 30min un es to nespeju uztvert ar vesu pratu, ka mani tacu tas neietekme. Kadreiz, ja, vnk nodomatu, ka nu gan mate un turpinatu savas dienas gaitas, bet tagad es visu laiku pie sevis cepos, vinai pasai gan neko teikusi neesmu, jo esmu pieklajiga un nelienu kur nevajag. It ka nav mana darisana, bet man zel ta bernina punci, kuram iespejams bus veselibas problemas. Tapar ar tiem dzivniekiem.
21.01.2018 17:17 |

Reitings 1323
Hippie-Chick, lūdzu neizņem manu komentāru ārpus konteksta jā, tā ir mana pieredze, bet Tu noņēmi turpinājumu, kur es teicu:
Tātad, vēlieties būt veģetārietes - viss ok, bet tikai aprunājieties ar savu ģimenes ārstu, veiciet analīzes un pajautājiet ārstam kādus papildus vitamīnus jums vajadzētu uzņemt.

Var jau būt, ka tev ir paveicies ar ģimenes ārstu un šāda saruna būtu konstruktīva, bet manā gadījumā pat pēc 10+ gadiem un perfektiem analīžu rezultātiem visu šo gadu laikā man tiek atgādināts, ka gaļu jau nu tā kā vajadzētu ēst. Un vienīgais uztura bagātinātājs, ko uzņemu papildus ir b12, visu pārējo var bez problēmām uzņemt ar pareizu uzturu, tāpēc es ieteiktu to sakārtot, nevis skriet pie ārsta un tad uz aptieku, jo citādāk būs anēmija un kas tik vēl ne. Jau iepriekš teicu, ka veselīgs veģetārisms/vegānisms ir panākumu atslēga, nevis vienkārša gaļas gabala noņemšana no šķīvja, kā tas acīmredzot bija tavā gadījumā.
21.01.2018 17:28 |

Reitings 762
Pavedinataja +++
21.01.2018 17:28 |

Reitings 1164
Reģ: 16.09.2015
Jā, es iestājos par to, ka ir jārunā ar ārstiem - ar speciālistiem, kas ir ieguvuši izglītību medicīnas jomā, nevis salasīties rakstus dieviete.lv, Delfos vai alternatīvās medicīnas blogos un uz savu galvu izslēgt gaļu. Jā, es tajos 18-20 gados izslēdzu gaļu, centos ēst pareizi, bet man tas nederēja. Prieks, ka Tev viss perfekti :-)
21.01.2018 17:34 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits