Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
bigsister ka vienmera parada savu loti zemo limeniti. Ka deam galu ta edisim..palagus ar sviestu nelasisim:-P:-P:-P
21.01.2018 15:20 |

Reitings 1164
Reģ: 16.09.2015
Visu palagu nelasīju, bet lasītājām (jo īpaši jaunām meitenēm, kas šo lasa) ieteiktu būt uzmanīgām.
Kad man bija kādi 18-20 gadi es arī sadomāju neēst gaļu, un pēc aptuveni gada sāku just, ka man nav spēka, nogurums un kopumā apātisks garastāvoklis. Veicu analīzes, kas uzrādīja, ka esmu uz robežas, lai būtu anēmija.
Tātad, vēlieties būt veģetārietes - viss ok, bet tikai aprunājieties ar savu ģimenes ārstu, veiciet analīzes un pajautājiet ārstam kādus papildus vitamīnus jums vajadzētu uzņemt.
21.01.2018 15:20 |

Reitings 4041
Reģ: 20.07.2014
macaw, taču izlasi reiz tekstu, ja tik ļoti gribi visu oponēt (tas par tiem rīsiem un salātiem). :-D
Es nekad neesmu brīnijusies par cilvēkiem, kuri neēd gaļu un/vai piena produktus. Apsveicami, es tā nevarētu, man visi šie produkti ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa (bez gaļas gan es ilgi varu iztikt). Es vienkārši apbrīnoju tos, kuri to tik ļoti sludina un sevi slavē. Tik pat labi mēs, mežonīgie gaļēdāji, tagad varētu sākt sludināt gaļas ēšanas vajadzību un nepieciešamību.
21.01.2018 15:24 |

Reitings 1877
Reģ: 21.05.2011
Pameklē info, kā apstrādā laukus un cik daudz kaitīgu vielu to uzņem. Un cik tas ir dabīgi. Pārstāsi vispār ēst. 8-)
21.01.2018 15:25 |

Reitings 1164
koijots, pameklē īstus pētijumus ne tikai to, ko mediji uzskricilē :-P
21.01.2018 15:31 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Tekstu, kurā nav aplūkoti visēdāji, vispār nav vērts ņemt vērā.
21.01.2018 15:31 |

Reitings 762
Un ko tu gribēji pateikt ar šo romānu? Negribi ēst gaļu - neēd. Ar varu tev to neviens rīklē nestums, apsolu.

Man patīk diskusiju dažādība :-)
Pameklē info, kā apstrādā laukus un cik daudz kaitīgu vielu to uzņem. Un cik tas ir dabīgi. Pārstāsi vispār ēst.

Zinu, tamdēļ pērku to, kur rakstīts organic. Un tas ir vēl viens no iemesliem, jo arī gaļa tiek pamatīga apstrādāta un tā pati vista tiek barota un špricēta ar hormoniem, lai ātrāk izaugtu.
Sava māja ar pašu audzētiem produktiem būtu mans sapnis.
21.01.2018 15:33 |

Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
Wallee,
Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas.

Nu tad jau visi citi produkti arī būtu jēli jāēd, lai garšu nebojā. Apstrādāt arī nevar, kā bija tālāk, jo citādi neesot spējīgi. Nu tad pienu pa taisno no govs - ok. Olas arī, jēlas - necepam un nevārām, bet sasitam un dzeram.
Tekstu, kurā nav aplūkoti visēdāji, vispār nav vērts ņemt vērā.

un sevi slavē. Tik pat labi mēs, mežonīgie gaļēdāji, tagad varētu sākt sludināt gaļas ēšanas vajadzību un nepieciešamību.

+
Pameklē info, kā apstrādā laukus un cik daudz kaitīgu vielu to uzņem. Un cik tas ir dabīgi. Pārstāsi vispār ēst.

Labs. :D
Bet liela daļa izklausās pēc fanātiskiem murgiem, kas mijas ar apmātību.
21.01.2018 15:34 |

Reitings 1164
21.01.2018 15:36 |

Reitings 1164
Ja nēvēlies tērēt savu dārgo laiku, iemetīšu smuku rindkopiņu
1. Vistu audzēšanā tiek izmantoti augšanas hormoni
Nē. No. Ņet. Vistu audzēšanā ne tikai neizmanto augšanas hormonus, bet tas ir arī aizliegts ar likumu. No kurienes tad aug kājas šādam uzskatam? No tā, ka fabrikās vistas pieaug neiedomājami ātri – kamēr pie tavas omes cālīši vēl čiep-čiep-čiepst, fermā skraida milzīgas topošās filejas, kas no mīlīga cālīša pārvēršas par ievērojamu gaļas masu 36 dienu laikā.
21.01.2018 15:38 |

Reitings 1531
Reģ: 28.07.2017
Zinu, tamdēļ pērku to, kur rakstīts organic. Un tas ir vēl viens no iemesliem, jo arī gaļa tiek pamatīga apstrādāta un tā pati vista tiek barota un špricēta ar hormoniem, lai ātrāk izaugtu.
Sava māja ar pašu audzētiem produktiem būtu mans sapnis.

Ne tikai palasi, ko tu mutē bāz, bet ko uz ādas smērē un kādas zāles lieto. Ja atbalsti šādu dzīvesveidu, tad līdz galam ar cruelty free.
21.01.2018 15:40 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Earthlings, nevis Earthline :-D
21.01.2018 15:52 |

Reitings 762
Jā ir aizliegts ar likumu, bet cik es esmu 100% droša, ka tā vista tomēr ne ar ko nav sašpricēta? Kā paliek ar antibiotikām? Tas ar likumu nav aizliegts, bet to vienalga dara.
Starp citu liellopu gaļā nav aizliegts špricēt hormonus.
Ticētu tikai tiešām manas vecmammas audzētam.
Runājot par dārzeņiem, tur kur es dzīvoju pat nevienu mušu neatradīsi, jo lauki tiek apstrādāti pamatīgi.
Ne tikai palasi, ko tu mutē bāz, bet ko uz ādas smērē un kādas zāles lieto. Ja atbalsti šādu dzīvesveidu, tad līdz galam ar cruelty free.

Zāles nav vajadzība lietot-neslimoju.
Jā pērku un skatos, kur mazāk ķimikāliju,vismaz mēģināt jau var šādi dzīvot.
21.01.2018 15:54 |

Reitings 762
Earthlings, nevis Earthline

Tiešām:-D, Ha sorry :-D autocorrect.
21.01.2018 15:55 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Lasot šo, sagribējās tādu kārtīgu steiku ar jēlu vidiņu, nom nom
21.01.2018 15:59 |

Reitings 1164
Tajā linkā ko ieliku ir arī aprakstīts par antibiotikām - lūdzu ziedo pāris minūtes, lai izlasītu un izglītotos.
Slimiem dzīvniekiem dod antibiotikas, jā, bet, pirmkārt, noteiktos daudzumos, un otrkārt, dzīvnieks tiek nokauts, kad antibiotikas ir izgājušas no viņa organisma, tātad nekāda ietekme uz cilvēka netiek atstāta. Mēs tomēr nedzīvojam ne 3. pasaules valstī, ne arī 18 gs, pārtikas produkti tiek kontrolēti un tie, kas neatbilst prasībām, nemaz nenokāk veikala plauktos.
21.01.2018 16:05 |

Reitings 137
Reģ: 05.01.2018
Ak vai vai,
KĀDAM TE IR SLIKTI AR DARVINA TEORIJAS IZPRATNI,
nu ja nepatīk gaļa tad sēdi klusu un beidz izplatīt savu vegānu propagandu, par to kā nogalina dzīvniekus.
21.01.2018 16:07 |

Reitings 1330
Reģ: 29.10.2014
Pērku kur rakstīts - oragnic

Sasmējos. Tam, ka vistām nekādus hormonus nešpricē tu netici, bet šiem uzrakstiem gan tici :-D
Zini, esmu kādu laiku atpakaļ Holandē strādājusi pie tomātiem, un tici vai nē, bet tomāti tie paši, tik to uzrakstu vai attiecīgi iepakojumu ar uzrakstu organic vnk nomaina.
21.01.2018 16:17 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Ir zinātniski pierādīts, ka, ja visi būtu vegāni, tad uz pasaules nepietiktu lauksaimniecības zemes, lai cilvēki izdzīvotu, pārtiekot no zāles.

zajcheens, man, lūdzu, linku uz šo zinātnisko pētījumu, jo līdz šim ir nācies lasīt tikai pretējo.
Kad man bija kādi 18-20 gadi es arī sadomāju neēst gaļu, un pēc aptuveni gada sāku just, ka man nav spēka, nogurums un kopumā apātisks garastāvoklis. Veicu analīzes, kas uzrādīja, ka esmu uz robežas, lai būtu anēmija.

Mischa, es veģetārismam pievērsos pusaudžu vecumā, kad anēmija ar visu gaļas ēšanu man bija jau vairākus gadus. Gaļu neesmu ēdusi vairāk kā desmit gadus, analīzes ik pa laikam uztaisu un šo 10+ gadu laikā pat tuvu anēmijai neesmu nokļuvusi, tāpēc neizplati savu pieredzi kā vienīgo pareizo, jo, ja ir kaut niecīga saprašana un interese veselīgā veģetārismā, tad pieredze būs līdzīga manai, ne tavai. ;)
21.01.2018 16:43 |

Reitings 386
Reģ: 17.05.2012
Es ari par so esmu daudz domajusi, it ka gala garso, bet kops paliku stavokli neprasas man vina, lidz ar to loti maz edu, varu paris nedelas neest un tad kada edienreize ieest. Piena produktus censos ierobezot, ar pienu pie kafijas un krejumu gan iet gruti :-D
Meitenem, kas saka, ka rodas veselibas problemas un vitaminu trukums un kas vel ne, gala atrodamais dzelzs un b12 vitamins ir jaaizstaj ar citiem produktiem, piem., spinati prieks dzelzs, un b12 gan maksligi jauznem, jo tas ir vienigais vitamins, ko nevar uznemt nekur citur, ka tikai no dzivnieku valsts produktiem. Ja uzturs ir vegana/vegetariesa, tad ir loti jaskatas lidzi, lai tiek uznemti visi vitamini un mineralvielas. Paslaik esmu 7.menesi bebja gaidibas un arsti man taisa asinsanalizes, lai sekotu lidzi dzelzim, ari needot galu, man ar dzelzi viss ir kartiba un papildus neko nevajag uznemt.
Ari tam, kas saka, lai netic visam, ko lasa interneta un blogos par veganu dzivesveidu, vai pasas varat pamatot, kapec gala ir jaed? Pamatojums, ka visi ta dara un vienmer ir darijusi, neskaitas.
Man vispar ir daudz, ko teikt par so tematu, bet tad bus tikai kaski :-D
21.01.2018 16:46 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (1)