Lustrācija

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Šorīt izlasīju delfos rakstu ar dzejnieka Jāņa Rokpeļņa atzīšanos:
http://www.delfi.lv/news/national/politics/dzejnieks-janis-rokpelnis-atzist-sadarbibu-ar-ceku.d?id=49586949
Kādas ir jūsu domas par lustrāciju, atbalstāt vai neatbalstāt? Vai personīgi pazīstat kādu, kas bija "stukačs"? Man no personīgi pazīstamajiem laikam nāk prātā tikai viens cilvēks, manā skolā viena skolotāja (labi, vismaz viena) bija stukačs un visi to zināja.
27.12.2017 11:19 |

Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Par Helsinkiem kāda starpība, kustība, grupa. Nepareizi izteicos, jā, bet lietas būtību manos uzskatos tas nemaina.
27.12.2017 23:52 |

Reitings 388
Runajot par romaniem, es loti daudzus no seit ieteiktajiem neesmu lasijusi, lidz ar to atvainojos sakarigajam gramatam, bet man kaut ka skiet, ka vairums vai vismaz paris no tam ir "romantizetas", "dramatizetas". Nu ka tagad Melanijas hronikas filma, piemeram.
27.12.2017 23:59 |

Reitings 211
Reģ: 29.11.2015
IceCream, priekš sievietes, kura vispār neredzot jēgu ar mani diskutēt un it kā arī ''negribot būt mans brūtgāns,'' Tu velti satriecoši daudz enerģijas mēģinājumiem ar mani par kaut ko sarunāties visas dienas garumā.
28.12.2017 00:00 |

Reitings 388
Es neatbalstu stučīšanu (šajā kontekstā), bet man personīgi nepatīk arī “linča tiesas”, kas ir ļoti bieži sastopamas šāda tipa gadījumos.

Bet tagad jau ari notiek politikas cilveku lincu tiesa. Tad, ja atvertu cekas maisus, vismaz pamatoti butu si linca tiesa. Man skiet, bez tas nekur, tada cilveku daba.
Bet, protams, saprotu, ka nekas nemainisies un neatvers.
28.12.2017 00:02 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Icecream, nu bija jau tā skarbāk teikts. :D
Un piemēram var noskaidroties ka kādam ļoti patriotiski nosakņotam politiķim radi/vecāki/māsas/brāļi ir bijuši aktīvi stukači, bet vecāki vispār bijuši komunistiskās partijas biedri. Līdz ar maisu atvēršanu daudzu politiķu karjerām pienāks gals un to viņi nekādā gadījumā nepieļaus.

Nu kāda vēl karjeras beigas? Ne mēs zinām kāpēc cilvēks ir ko darījis vai nedarījis.
Tāpat, protams, nav viegli iedomāties, ko paši darītu, ja sev vai savai ģimenei draudētu briesmas, jo piešūt varēja mierīgi to, kas pat nav bijis, jo nepakļaujies viņu uzskatiem un tam, kā viņi grib, lai rīkojies. Daļai arī visu mūžu tika potēts, ''kā ir jābūt, kādas vērtības, kā jārīkojas, kādas tad būs sapņu pilis'', tas ir vēl viens gadījums.
Bet reāli, kas mainīsies, ja atvērs? Nu visi barā būsim baigie gudrinieki un publiski spriedīsim, kāds kurš ir cūka, ka izvēlējās sevi, ne nāvi? Jo nebūt visi nebija tādi, kas tīkoja pēc psrs ''labumiem'' un ar prieku kaut ko štučīja. Tāpat kā izvērtēsim, cik pareizi vai nepareizi bija pateikt, ka klausās ne to radio. Neko no tā jau mēs neuzzināsim, tikai klaji varēs izpausties brašie troļļi jeb komentētāji.
Un Melānijas hronika ir cits jautājums, vai ''dramatizējums'' ir faktos, darbībā, notikumos vai tomēr vizuālās izteiksmes līdzekļos, kas nebūt nav viens un tas pats. Tas ir konkrēta cilvēka stāsts.
28.12.2017 00:06 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Man jau šķiet, ka arī šī diskusija daļēji pauž sapratni.. nav tik traki ar to linča tiesu.. Neatkarīgi no situācijas valstī, manuprāt, ir labi atbildēt par savu rīcību tostarp arī pagātnes darbiem/nedarbiem.
Piekritu Annie par to, ka visi uzvārdi pie publiskošanas visticamāk nepavīdetu..
28.12.2017 00:15 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Daļēji arī pauž to, ka sāktu viņu iznīcināšanu pārnestā nozīmē. :D Visticamāk nebūtu visi, tāpēc jau neredzu dižu starpību. Neesmu ne kategoriski pret, ne baigi par, jo tas manā skatījumā mūsdienās būtu tik veids, kā novērst sabiedrības uzmanību no reālām problēmām un pamest lietu, lai visi šūmētos.
28.12.2017 00:20 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Cik var marinēt tos maisus. Gaida kamēr tinte izbalēs
Jau 20 gadus atpakaļ vajadzēja visu publiskot.
PSRS laikā daudzi darbojās gan komjaunatnes, gan kompartijas amatos, atbalstot pastāvošo varu un idealoģiju.
Tas nenozīmē, ka viņi visi bija Latvijas neatkarības pretinieki. Daudzi ir mainījuši savus uzskatus un attieksmi. Tas ir normāli.
Čekas maisi ir vēsture, kas bijis bijis, kļūdas un muļķības daudzi cilvēki ir sadarījuši savā mūžā. Bet tikai retais spēj to atzīt.
28.12.2017 08:41 |

Reitings 5884
apartheid, es saprotu, ko Tu gribi teikt, bet ne visiem cilvēkiem ir tik augsta morāles normas, nekad nav bijušas un nekad nebūs. Vai es kādu nogalinātu (tieši vai pastarpināti), lai gūtu kādu materiālu labumu sev? Nē, noteikti nē. Vai es glābtu kāda cita cilvēka dzīvību, riskējot ar savu? Viennozīmīgi nē. Godīgi sakot, neglābtu pat tuvinieku, ja būtu reāli draudi manai dzīvībai. Ja mans vīrs tā izdarītu, teiktu, ka viņš ir muļķis, nevis varonis. Tu vari palīdzēt citiem saprāta robežās un tas arī ir jādara, bet nu riskēt ar sevi un saviem tuviniekiem, lai glābtu visu pasauli - man tas nav saprotams. Tāpēc daļēji es varu saprast arī citus cilvēkus, kurš dēļ jaunākās Volgas bija gatavs aizsūtīt pāris kaimiņus uz Stūra māju. Man tas nav pieņemams, bet man arī nav pieņemama kontrabandas tirdzniecība, bet citiem ir.
28.12.2017 09:15 |

Reitings 5884
Tas nenozīmē, ka viņi visi bija Latvijas neatkarības pretinieki. Daudzi ir mainījuši savus uzskatus un attieksmi. Tas ir normāli.

Arī šim es piekrītu un nebūšu tā, kas metīs akmeni tam cilvēkam, ja lustrācija tomēr notiks. Tomēr, piemēram, cilvēks, kurš izcietis sodu ieslodzījuma iestādē, nekad dzīvē vairs nevar strādāt pedagoģijā, nevar kļūt par skolotāju vai skolas direktoru vai augstskolas pasniedzēju. Līdzīgā veidā, uzskatu, ka cilvēkiem, kuri ir sadarbojušies ar VDK, būtu jāaizliedz kandidēt vēlēšanās, iespējams varbūt pat ieņemt valsts amatpersonas amatu. Ja man būtu darbā kolēģis, kurš sadarbojies ar VDK, nu nelīmētu es viņam matos košļenes, bet, ja uzzinātu, ka mans priekšnieks tāds ir bijis - no darba aizietu gan.
28.12.2017 09:18 |

10 gadi
Reitings 4608
Reģ: 29.01.2009
apartheid
Neesmu nevis negribu :D
Nu neglaimo sev tik ļoti, man vnk no visas diskusijas acīs lec Tavi diezgan aplamie secinājumi, bet tagad es tā padomāju, ka laikam jāpaklausās ir, jo tak vesela paaudze, ka šobrīd, iespējams, domā tāpat.
28.12.2017 10:32 |

Reitings 567
Reģ: 19.09.2017
Pirmkārt, neticu, ka savervētie gāja labprātīgi no brīvas gribas. Vai nu bailes, vai nu sistēmas propagandas izskalotās smadzenes aizveda pa stukača taku. Un dzirdēt autentiskus dzīvesstāstus, lai arī kādi tie būtu, ir interesanti.
.
Otrkārt, vēsturi vajag izstāstīt arī caur personiskiem dzīvesstāstiem. Lai no vēstures varētu mācīties un neatkārtot vēstures nejēdzības.
.
Treškārt, grēksūdze atbrīvo, dara brīvu un liecina par lielu gara spēku. Un ļauj piedot pašam sev. Lai nu par ko, bet par Rokpeļņa garaspēku neesmu šaubījusies.

Tavs izglitibas trukums un pastaviga roza brillu nesasana liedz tevi uztvert nopietni.
Vesture neko un nevienu nemaca pavisam vienkarsa iemesla del: ta nav zinatne. Vesture pastav tikai tapec, ka ta ir visdrosakais panemiens ka izkroplot pagatni. Pagatnei ir svariga iezime-ta nekad nav tada ka "vajag" un ir loti neaizsargata. Ar to var izrikoties pec patikas. Ta kalpo visadam idiologiskam vajadzibam. Visadi romanisti, vesturnieki ar to tiek baroti.
Ka redzams, tu ietilpsti to ticigo skaita, kuri uzskata, ka galvenais ir tas, ko tu doma, kam tu tici. Kaut ko sastradaji-dievs piedos. Par rokpelni - старость не радость.
Saja foruma ir vel viens romanists - Burkans. Tu vareru but burkana draudzene :)
28.12.2017 10:40 |

Reitings 4218
Reģ: 29.01.2009
Būšu ļoti pārsteigta, ja drīzumā nenāks klajā Elitas Veidemanes sarakstīta biogrāfiska grāmata par Rokpelni, kur visa cita vidū būs arī dzejnieka stukača gaitas - ja viņš viņai ir uzticējis savas pirmās publiskās pārdoms par padUmjlaikā piedzīvoto krišanu čekas manipulāciju tīklos, tad gan jau būs arī turpmāka sadarbība.
Un Veidemane noteikti ir pietiekami liels interviju, žurnālistikas un biogrāfiskās prozas meistars, lai Rokpelnim vismaz izteiktu piedāvājumu par viņa biogrāfijas uzrakstīšanu. ;) Vai Rokpelnis būs ar mieru, tas jau ir cits jautājums. :)
.
Jolly, dārgumiņ.(l)
Mūsu abpusējās simpātijas vienam pret otru ne man, ne Tev, ne arī vairs citiem šai forumā galīgi vairs nav pārsteigums. (s) 8) Vēl joprojām nesaprotu Tavu nepamatoto greizsirdību pret Burkānu. :-P
28.12.2017 11:05 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Bet tagad jau ari notiek politikas cilveku lincu tiesa. Tad, ja atvertu cekas maisus, vismaz pamatoti butu si linca tiesa.

Iespējams.
28.12.2017 11:50 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits