Ja par sevi, tad arī esmu tajā bariņā, kura bērnus negrib un nekad nav gribējusi. Jo vecāka palieku, jo stiprāk nostiprinās šī pārliecība. Iemesli daudz un dažādi, bet galvenokārt tas, ka nebaidos atzīt, ka esmu drausmīga egoiste un šo dzīvi, kura katram no mums ir tikai viena, gribu veltīt tikai un vienīgi sev.
Vispār uzskatu, ka šī tēma (bērnu esamība/neesamība) ir viena no tām tēmām, kurā svešiem cilvēkiem mazāk vajadzētu bāzt savus degunus. Es nerunāju par šo diskusiju, kurā katrs dalās ar savām pārdomām, bet par to, ka gan sveši, gan pazīstami cilvēki nereti pārāk bieži izskata par nepieciešamu obligāti izteikt savu viedokli par lietām, kuras uz tiem vispār neattiecas. Ja esi daudzbērnu māmiņa, tad kāds vienmēr sarauks degunu, paužot savu izbrīnu un neizpratni par to, kāpēc sieviete izšķīrusies par tādu soli - radīt ne vienu vai divus, bet trīs, četrus un vairāk bērnus. Ja sievietei ir viens bērns, tad gan jau vienmēr atradīsies kāds, kurš tincinās kad tad plāno nākamo, nemaz nepavaicājot vai sieviete to vēlas, vai finansiāli var atļauties audzināt vēl vienu bērnu. Ja sievietei nav bērni, tad vienmēr atradīsies kāds, kurš uzdos jautājumus par to, kad tad būs, nemaz nepadomājot par to, cik netaktisks vispār ir šis jautājums un ka, iespējams, šī sieviete gadiem ilgi vēlas tikt pie bērna, bet nevar, tāpēc, lai atkal kāds nenosodītu, sāk melot, ka bērnus negrib, nevis nevar radīt. Ja kāda pasaka, ka bērnus nevēlas vispār, tad atkal atradīsies kāds, kurš kliegs "egoiste!", "tu to vēlāk nožēlosi" vai sāk izdomāt nesmieklīgus tekstus no sērijas "būsi vientuļa vecmeita ar desmit kaķiem...", tā it kā tad, ja nav bērnu, dzīve apstājas un visas dzīves sniegtās iespējas (atskaitot kaķu audzināšanu, protams) automātiski tiek atņemtas. Respektīvi - es uzskatu, ka visas šīs replikas un cilvēku vēlme bāzt savu degunu tik intīmās lietās, ir ne tikai nepieklājīga, bet daudz ko arī pasaka par paša cilvēka dabu. Ja ir sievietei bērni, tad es tikai priecāšos. Ja nav - neuzplīšos ar n-tajiem jautājumiem, jo tā nav mana darīšana. Ja vairāk cilvēku iemācītos takstiski paklusēt par lietām, kuras attiecas uz citu cilvēku privāto dzīvi, iespējams, būtu daudz mazāk sieviešu, kurām sabiedrības priekšā jājūtas bez maz vai vainīgām par to, ka nevēlas bērnus vai ka, tieši pretēji, ir daudzbērnu mammas. Tiesa gan, cik man gadījes saskarties ar replikām par šo tēmu, tās pārsvarā vienmēr nākušas no gados vecākās paaudzes, kamēr jaunā paaudze tomēr vairs nedzīvo pēc to laiku modeļa, kurā dzīvoja mūsu vecvecāki. Un jāsaka, ka labi vien, ka tā.