Kā iemācīt just laiku?

Reitings 262
Reģ: 23.06.2017
Sveiki! Problēma tāda, ka cilvēks nejūt laiku. Sarunājam tikties vienā laikā, vienmēr ierodas ar kavēšanos. Pat ja kaut kur kopā jāiet un taisamies kopā, tad es esmu gatava, visu laiku bakstu, ka jāiziet, citādi nokavēsim, bet viņš tāpat nepaspēj un mēs ierodamies ar nokavēšanos. Ja pasaka, ka būs pēc 5 minūtēm, tad tās būs 10 minūtes. Ja braucu pie viņa un saku, lai gaida mani ārā (iepriekš nosūtu ETA caur waze, kur visu laiku uzrādās precīzs laiks, cikos būšu un atnāk paziņojums pāris minūtes pirms ierašanās), bet vienmēr sanāk atbraukt uz zvanīt, kur tad viņš ir. Vienreiz man bija sarunāta svarīga tikšanās, uz kuru mums abiem bija jābrauc, es pateicu viņam laiku, kas bija par 15 minūtēm ātrāks, bet mēs tāpat nokavējām. Es vienkārši vairs nevaru izturēt. Es vispār esmu cilvēks, kas vienmēr ierodas ātrāk nekā nepieciešams, bet ar šādu cilvēku es vienkārši jūku prātā. Es nesaprotu, kā var tā neorientēties laikā. Ko iesakat darīt, lai cilvēkam iemācītu just laiku? Kā ar šo cīnīties?
26.09.2017 18:15 |

Reitings 1224
Reģ: 17.08.2015
Es tiekoties ar šādiem cilvēki vienkārši esmu pati sākusi kavēt. Piemēram, ja sarunāts tikties 16:00, tad es tikai tajā laikā izeju no mājas.
27.09.2017 13:15 |

Reitings 2051
Reģ: 29.01.2009
Man jau šķiet, ka nav iespējams pārmācīt hroniskus kavētājus. Es esmu sasodīti punktuāla, tāpēc mani droši vien kavēšana tracina dubultā. Man ir viena tāda draudzene, es vienkārši jau rēķinos, ja tikšanās sarunāta uz 15.00, tad ap 17.00 sāku viņu gaidīt. Nezinu, kā viņa tiek galā ar šito darbā. Ķirsītis uz tortes šajā sakarā bija brīdis, kad viņa gandrīz nokavēja manas kāzas, atstājot baru viesu un mūs - jauno pāri - stāvot pie dzimtsarakstu nodaļas durvīm. Un viņai tas likās uzjautrinoši. (t)
27.09.2017 13:18 |

10 gadi
Reitings 2563
katra, un jūs speciāli gaidījāt draudzeni, lai sāktu ceremoniju? :-O Manas kāzas arī vairāki cilvēki kavēja, bet mēs pat neapsvērām iespēju gaidīt, kamēr viņi ieradīsies. Viņiem bija zināms cikos sākas ceremonija, ja nokavē, paši vainīgi.
Šķiet, ka bieži vien tie gaidītāji uztaisa sev problēmu ne no kā, derētu viņiem pamācīties no kavētājiem uztvert visu vieglāk. Nu neatnāca laikā, nu pats vainīgs, dari, kas tev jādara bez viņa.
27.09.2017 14:49 |

10 gadi
Reitings 2563
Turklāt, bieži vien ir pat nepieklājīgi ierasties laikā vai ātrāk.
Un es sevi neuzskatu par nez kādu pasaules nabu, kuru visi baigi gaida un bez kuras neviens pasākums nevar sākties, tāpēc priekš manis kavēt normas robežās ir normāli un to sagaidu arī no citiem.
27.09.2017 14:54 |

Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
No saviem skatpunktiem tā sanāk, tikai parasti katrs un savu pusi nedaudz grib pavilkt :-D
27.09.2017 15:53 |

Reitings 819
Reģ: 21.02.2015
Nu jau nepieklājīgi ir ierasties laikā!?
Nu kas par sviestu!
Par laiku vienojas, jo laikam jau ir svarīgi.... tad jau varētu vnk vienoties ejam sodien uz vīna studiju... Un tad cerēt, ka domas sakrīt, kurā laikā ejam.
Besī kavēt un kavētāji. Es bieži ierodos nedaudz ātrāk, BET- es nedošos iekšā tai vietā, viesos vai jebkur... mašīnā vai ārā pagaidīšu laiku, kas ir pieklājīgs.
Kāpēc frizieres laiks piemēram ir svarīga, bet mans ne?
Ja ballītes ielūgumā minu 19:00, tas nozīmē, ka es gatava būšu 18:45, un gaisīšu viesu. Protams, ka vienu lielo kavētāju visi negaidīs, bet atceros, ka manā18 dz.d, ak labu laiku atpakal jau tas bija, gandrīz visi kavēja, un tā nu mēs pāris cilvēki gaidījām visus, lai normāli sāktu ballīti.
Ja kavē dēļ kkā neparedzēta, ok, ziņo. Bet sastrēgums uz Vanšu tilta, kam brauc pāri katru dienu nav iemesls. Paredzi cik laika tas var aizņemt parēķinot arī kaut kādu negaidītu misēkli... nez kāpēc man sanāk...
27.09.2017 16:04 |

Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
*uz
-
Zem "laika izjūtas" paveras vispār daudzas ar cilvēku saistītas lietas.
27.09.2017 16:11 |

Reitings 2629
Reģ: 20.01.2014
Esmu ļoti punktuāla un, ja kas sarunāts, pat kaut kā dabiski sanāk būt maksimāli precīzai. Godīgi sakot, pat neatceros, kad būtu kaut ko nokavējusi, varbūt pāris reizes mūžā, bet tiešām neatceros, man vienkārši nav raksturīgi kavēt. Abi ar vīru tādi esam (kā smejamies, ir tāds citāts:"Precizitāte ir inteliģences pazīme"), tāpēc ar cilvēkiem, kas regulāri kavē bez tiešām attaisnojoša un iepriekš neparedzama iemesla, cenšamies vairs nerēķināties. Piemēram, ja cilvēks katru reizi tiekoties, izdomā kavēt stundu-divas, tad šādas tikšanās vairs nenorunājam vai labprātāk tiekamies ļoti reti. Man nav pilnīgi nekādu iebildumu pret gadījumiem, kad kavēšanās ir cilvēkam neraksturīga, vienu/divas reizes es to pieņemu, bet ir zināmi vairāki cilvēki, kas kavē burtiski katru reizi, pat vairs necenšoties attaisnoties un skaidrot, kāpēc kavēs. Kavē un viss. Un savādi ir tas, ka tieši lielākie kavētāji visvairāk dusmojas, ja kavēt atļaujas kāds cits.
27.09.2017 16:33 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Nu jau nepieklājīgi ir ierasties laikā!?

+++
Gribēju vaicāt to pašu. Kur tad ir noteikts, ka ierašanās LAIKĀ ir nepieklājīga? Jā, ierasties pirms laika ir pilnīgi saprotams, tas ir ne tikai nepieklājīgi, bet var pamatoti arī kaitināt.
**
Kavēšana 10-15 min. robežās manā uztverē nav kavēšana, tāpat kā ierašanās ballītē pat ar pusstundu nobīdi nekas abnormāls nav. Neviens jau tādos neformālos pasākumos nesēž un negaida Anniņu. Protams, ja pasākumā nav tik 2 cilvēki :D
Mana draudzene šajā ziņā ir kaitinoša ... no 100 gadījumiem 99 būs, ka nokavēs 10-15 min. Vienmēr! Nedusmojos, bet tiešām nesaprotu. Ja paprasu, vai esi gatava, atbilde ir jā. Saku, ok, braucu pakaļ. Tas ir 3 min. Tiešām tikai tad ir jāsāk kko darīt??? Bet esmu samierinājusies, lai jau.. gadās, ka man arī slinkums kustēties, kas ir normāli un var paciest, bet 99% gadījumos..(t) bet pēc šīs diskusijas saprotu, ka nieks vien ir, citi kavē tiešām stundām
27.09.2017 16:47 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Kaut kur lasīju, ka ejot pie kāda ciemos ir "jākavē" 15 minūtes un pēc etiķetes nedrīkst ierasties precīzi laikā, jo namamātei jādod laiks visu sagatavot. Un man tiešām nepatīk ciemiņi, kuri ierodas agrāk un traucē man visu pabeigt...(t)
Te pieminēja kāzas un es atcerējos laikam trakāki kavēšanas gadījumu... Mana "draudzene" tika uzaicināta būt par vedējmāti manās kāzās (tikai kā statuss, nebija jāvada kāzas). Nedēļu pirms kāzām viņai bija paredzēts ceļojums. Sarunājām, kad atgriežas, cikos būs pie manis kāzu rītā un visus tamlīdzīgus sīkumus. Viņas ceļojuma laikā nesazvanījāmies. Pienāk kāzu rīts. Es pošos pamazām. Mani uzkrāso, saveido frizūru u.tml. Skatos, ka nu jau tākā būtu laiks ierasties manai draudzenei sastādīt kompāniju... Zvanu viņai uzjautāt, cikos tad atbrauks. Viņa paceļ klausuli un pasaka, ka ceļojumā izdomājusi pavadīt vairāk laika, jo baigi foršs ceļojums esot un uz manām kāzām neieradīsies!:-O Un to man pasaka vedējmāte kāzu rītā! :-O Nu ok... Sarunāju citu savu draudzeni, kura paspēja gan saposties, gan atbraukt laicīgi pie manis, gan godam veikt savus negaidīti uzgāztos pienākumus. (t) Taču man līdz šim brīdim nav skaidrs, par ko domāja tā draudzene, ka šitā izrīkojās... Un pat neatvainojās!
27.09.2017 16:56 |

Reitings 4320
Reģ: 24.04.2012
Ciest nevaru mūžīgos kavētājus. Manuprāt, tā ir necieņa pret apkārtējiem.
Jā, protams, pati arī kādreiz esmu ko nokavējusi, bet tas ir reti, pārsvarā sastrēgumu dēļ. Ja grib, tad var izbraukt laikā, labāk ierodos tad 10min par ātru, nekā kavēju.
Atceros, ka kāzās šoferītis, kas mani veda uz baznīcu, teica, ka mums noteikti jāizbrauc vēlāk, jo svarīgi viesi ierodas ar nokavēšanos :-D Tas bija jauki un lika pasmaidīt, bet nu šī ir savādāka situācija.
27.09.2017 17:38 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Diez kā tiem kavētājiem ir/bija ar eksāmenu, ārstu, darbu pārrunu apmeklējumu?!
Ui, eksāmens jau sācies, paliec ar nepabeigtu vidējo :-D Smagi slims? Nokavēji pierakstu? Vari dabūt jaunu pierakstu pēc pāris dienām :-P
Kā viņi jūtas, kad alga kavējas par pāris dienām? (l)
27.09.2017 18:39 |

Reitings 2264
Reģ: 21.01.2013
Zvanu viņai uzjautāt, cikos tad atbrauks. Viņa paceļ klausuli un pasaka, ka ceļojumā izdomājusi pavadīt vairāk laika, jo baigi foršs ceļojums esot un uz manām kāzām neieradīsies! Un to man pasaka vedējmāte kāzu rītā!

:-O Nu gan draudzene!
Diez kā tiem kavētājiem ir/bija ar eksāmenu, ārstu, darbu pārrunu apmeklējumu?!
Ui, eksāmens jau sācies, paliec ar nepabeigtu vidējo Smagi slims? Nokavēji pierakstu? Vari dabūt jaunu pierakstu pēc pāris dienām Kā viņi jūtas, kad alga kavējas par pāris dienām?

Algas kavēšanos droši vien arī paši rūdītākie kavētāji neatbalsta. :D Kaut gan man ir trāpījušies grāmatveži, kuri naudu regulāri ieskaita tikai pašā pēdējā brīdī. Tiem, kam banka atšķiras no uzņēmuma bankas, tas vēl vairāk iegriež, it īpaši pirms brīvdienām.:-|
27.09.2017 19:46 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Sarunāju citu savu draudzeni, kura paspēja gan saposties, gan atbraukt laicīgi pie manis, gan godam veikt savus negaidīti uzgāztos pienākumus. Taču man līdz šim brīdim nav skaidrs, par ko domāja tā draudzene, ka šitā izrīkojās... Un pat neatvainojās!
Ja tu to otru draudzeni pirms tam nebiji ka sapratu uz kazam aicinajusi, tad milzigs vinai paldies jasaka ka vispar skreja un ieradas. Es atteiktu.
27.09.2017 19:57 |

Reitings 92
Reģ: 24.03.2014
šeit šis viedoklis ir mazākumā, bet es vairāk vai mazāk piekrītu delusion Light it up!:-)
Man arī patīk ierasties laikus. Agrāk uz skolu braucu tik laicīgi, ka minūtes 40 sēdēju un gaidīju. Un tā daudzās lietās. Mietpilsoniski, perfekcionistiski u.tml. Par laimi no tā tiku vaļā.
Esmu sākusi tvert dzīvi vieglāk. Un, jā, reizēm kavēju. Ja kavēju ilgāk par 10, 15 min cenšos paziņot. Negribi negaidi, ar to rēķinos. Un man nav iebildumu, ja šampi atšauj vaļā bez manis vai ēdu atdzisušu kotleti.
Un, tai pat laikā, nekad neesmu izjutusi necieņu par to, ka kāds cits kavē. Ir taču daudz būtiskākas kvalitātes cilvēkā par precizitāti. Un, ja man gribas ar kādu pavadīt laiku kopā, tad man pilnīgi vienalga vai viņš ierodas viesībās precīzi vai ar kavēšanos. Ir gan nācies satikt tādus kavētājus, kas paši savu kavēšanu neredz, bet citu gan. Nu tas pa to skabargu un baļķi.
28.09.2017 17:04 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits