Oi, te es varētu izvērsties. Esmu gandrīz saorganizējusi savas kāzas, un daudz kas uz sirds sakrājies. Visi mani ieteikumi ir it kā elementāras lietas, kas man pirms sāku organizēt kāzas likās pilnīgi pašsaprotamas, bet izrādās ka LV kāzu darboņiem tās stipri pieklibo. Mani te droši vien noēdīs bez sāls, bet aiziet!
1. Cena – saprātīga. Kāzu joma LV profesionalizējas. Katrs otrais kaut ko saskatījies Pintrest tagad kāš piķi kāzu jomā, un trakākais ir tas, ka cilvēki tiešām ir gatavi maksāt. 1000 EUR par darāmo darbu saraksta izstrādi – nopietni? 5000 EUR par ziedu arku un dažām kompozīcijām iekštelpās? Ikea štrunti, kas maksā 2-3 EUr gab. tiek izīrēti par 5EUR nedēļas nogalē? Šie ir reāli piedāvājumi, kas tika izteikti man, un es pat nejautāju kāzu jomas zvaigznēm. Ja cena par taviem pakalpojumiem būs saprātīga un pakalpojuma kvalitāte normāla, tici man, tava reputācija izplatīsies un pāri tevi atradīs.
2. Mērķa grupa – latvietis tipiskais, kas gribēs kāzas saorganizēt par iespējami saprātīgu cenu droši vien organizēs pats. Tu droši vien met aci uz cilvēkiem kam ir brīvāki līdzekļi un kas vēlas skaistas kāzas un saprot, ka tas kaut ko maksā. 20 -30 000 un uz augšu budžeta kāzu sektors LV vismaz man liekas jau pārpildīts. Ja tu varētu piedāvāt labus risinājumus cilvēkiem, kas kāzām vēlas tērēt 5000 –15 000, tev varētu būt piekrišana.
3. Esi internacionāla – iepriekšējais punkts noved mūs pie tā, ko saka visi kāzu jomas darboņi: 50% kāzu Latvijā ir internacionālas (ti. latviete + ārzemnieks). Šiem cilvēki pelna vairāk nekā Latvijas vidējais iedzīvotājs un izvēlas LV, jo šeit pakalpojumi tomēr ir lētāki nekā citās valstīs. Turklāt, viņi neatrodas LV pastāvīgi, tā kā viņiem tiešām nepieciešams palīdzība, lai saorganizētu visu. Tajā pašā laikā svešvalodu zināšanas LV kāzu jomā ir traģiskas: tikai pa retam ir sastopami kāzu vietu pārstāvji, vakara vadītāji un fotogrāfi, kas spēj uzturēt elementāru sarunu angļu valodā. Man tiešam nebija ne jausmas, ka latviešiem ir tik švaki ar svešvalodām pirms saku organizēt kāzas. Vienvārdsakot – runā angliski un vēl jo labāk citās svešvalodās. Tur ir nauda.
4. Neignorē līgavaini – kļūda, ko pieļauj lielākā daļa kāzu darboņu. Tā ir tikpat lielā mērā viņa diena kā līgavas. Nepieņem, ka viņu neinteresē lietas, tikai tāpēc, ka viņš ir vīrietis. Jebkurā gadījumā, sasveicinies, paspied roku, neizvairies no acu kontakta un uzdod jautājumus par viņa vēlmēm. Elementāra saziņa ar klientu? Jā, bet lielākā daļa latviešu diemžēl uz to nav spējīgi.
5. Esi mobila un pieejama: šis akmens vairāk dekoratoru dārziņā, bet lai iet. Cilvēki sevi reklamē, bet uz zvaniem, sms, epastiem, ziņām FB neatbild. Sola atsūtīt piedāvājumu vai kādu informāciju, un to izdara tikai pēc vairākkārtējiem atgādinājumiem. Daži atzinās, ka nezina kā darbojas skype, whatsapp. Esi pieejama un atbildi. Ja man katrs sīkums jāizlūdzas no super aizņemtā kāzu darboņa, man tiešām nerodas vēlme ar viņiem sadarboties. Šādi cilvēki vnk zog manu laiku.
6. Izstrādā konkrētu piedāvājumu/uzskates materiālu, kas ir pārskatāms un izskatās profesionāli. Daudzi nespēj piedāvāt konkrētu tāmi vai budžeta uzmetumu, tikai runā un sola, bet neko konkrētu nepiedāvā. Vari mācīties no fotogrāfiem, kam šis pasākums ir ļoti atstrādāts, un piedāvāt dažādas pakas par dažādu cenu, lai cilvēki labāk spētu saprast ko viņiem vajag/nevajag, un ko viņi var atļauties. Līgums ir ļoti svarīgs, daži vēl joprojām strādā bez tiem, kas manuprāt ir pilnīgi garām.
7. Šķiet, ka LV vēl nav tik pieejams wedding day of koordinatora pakalpojumi. Tas varētu būt tavs USP.
Lai veicas, LV noderētu par vienu sakarīgu kāzu pakalpojumu sniedzēju vairāk!:-)