Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Par tiem ģimenes ārstiem

 
Reitings 253
Reģ: 31.05.2016
Visu cieņu ģimenes ārstiem, jo viņi ir pirmie, pie kuriem cilvēks iet, kad ir klepus, temperatūra, kāda saslimšana sākuma stadijā.
.
Un tomēr - ir sajūta, ka tad, kad cilvēkam ir kas nopietns, ģimenes ārsts der tikai lai pakonsultētos vispārēji. Uzzināt to pašu, ko var uzzināt internetā no citu stāstiem. Man ir bijušas 3 ģimenes ārstes.
.
1) mazpilsētas mazu bērnu ārste, kura bija ģimenes ārste man līdz padsmit gadiem. No lielām sāpēm ķermenī, kā es stāstīju, ārste padomāja, ka man vēders sāp, bet tai pat laikā viņa nevarēja ar aci pamanīt apskatoties, ka viens sāns taisns, otrs nē, tāpēc ir sāpes zem ribām un kā izrādās - skolioze. Viņai acis izbolījās, kad pati beidzot to saprata.
.
2)Rīgā ģimenes ārste, kura man palīdzēja sākt cīņu ar gastrītu, izrakstot omeprozolu un sakot, ko neēst, bet tai pat laikā man pajautā, kas tie par asinsvadiņiem man uz ribām?? Man liekas, ka ārstei jāpaskaidro no kā man tas, nevis jājautā man, kāpēc tā tas ir
.
3)atkal mazpilsētā ģimenes ārste. Cik zinu, cilvēka slimības vēstures kladi viņi nosūta savā starpā, ja mainās ģimenes ārsts. Šī to neuzskatīja par vajadzīgu izdarīt. Gastrīta sakarā izrakstīja recepšu zāles, kuras der, kā atklājās, vairāk tiem, kam ir jau kas vairāk par gastrītu. Un, iztaustot vēderu, uzstāja, ka man kustas krūšu kauls (? tas mazais kauliņš ribām pa vidu). Nosūtīja turpat pie ķirurģes, kura gudriniece ieņēma galvā, ka man ir tā un tā problēma un ieteica nopirkt vēdera jostu, no kuras man palika tikai sliktāk.
.
Nu, stāsts ir beidzies ar to, ka ir sajūta, ka ģimenes ārsti neko vairāk par klepus ārstēšanu nejēdz, jo kad ir kas nopietns, jāsāk domāt, pie kura no citiem 100 speciālistiem iet.. Vecmammai ir cita ģimenes ārste, kura veciem cilvēkiem saka "Cilvēciņ, cik tad tev vispār dzīvot palicis?" vai arī sāk runāt tikai kad uzliek 20 eiro. Ir cilvēki, kas stāsta, ka pārrakstās pie viena, ja kas nepatīk, pie cita un tā jau ļoti ilgi. Tas liek šaubīties arī par to, vai privātpraksēs esošie ir diez cik gudrāki?
.
Visi ārsti (ne ģimenes, bet speciālisti) vislabākie ir bijuši tieši lielākajās Rīgas slimnīcās, pie kuriem ja iet par pilnu maksu un negaida pusgada rindā, tikai tad ko izskaidro. Vai tiešām cilvēkam pašam mūsdienās jādomā, kāds speciālists viņam der, jo ģimenes ārsts nevar ieteikt pat kurā virzienā skatīties??
05.08.2016 10:13 |
 
Reitings 12651
Reģ: 29.01.2009
Vai tiešām cilvēkam pašam mūsdienās jādomā, kāds speciālists viņam der, jo ģimenes ārsts nevar ieteikt pat kurā virzienā skatīties??

Jā, es tā daru! Dažreiz, ja galīgi nevar saprast, piezvanu uz kādu iestādi un paprasu viņiem, pakonsultējos.
Man ģimenes ārsts vispār nav, vienu brīdi gribēju meklēt kādu, bet tad sapratu, ka īsti nav jēga. Man pārsvarā visu sedz apdrošināšana, līdz ar to eju pa taisno pie ārstiem. Un arī visa vēsture glabājas konkrētā ārstniecības iestādē, jo uz to parasti eju. Vēl vairāk neiespringu uz sava ārsta meklēšanu pēc gadījuma, kad vīram viņa iedalītā ģimenes ārste (nezinu, no kurienes tāda rādījās latvija.lv lapā, jo viņš nekad mūžā nebija tādu redzējis) pie ļoti stiprām galvassāpēm nevis ieteica doties pie speciālista, bet sadeva visādas reklāmu lapas un izrakstīja urīndzenošas zāles. (t)
05.08.2016 10:21 |
 
Reitings 253
Reģ: 31.05.2016
Man ir bijis gadījums, kad ģimenē cilvēkam kādu pusgadu raksta tikai vienas firmaz zāles. Vienalga kāda kaite. Vai ģimenes ārstiem to liek darīt vai kā?
05.08.2016 10:23 |
 
Reitings 1129
Reģ: 19.04.2015
Tā ir! Uztveru ģimenes ārstu kā cilvēku, kas man dod nosūtījumus, kur man vajag. :-)
05.08.2016 10:30 |
 
Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Pie ģimenes ārsta eju tikai, ja vajag sl.lapu.
Ir ļoti daudzi, kas pie tā ģimenes ārsta iet aiz neko darīt vai uzmanības deficīta, izdomā sev visvisādas kaites, prasa nosūtījumus bez nekāda pamatojuma, tjipa- man gribas, lai man pārbauda to un šito. Zinu tādus eksemplārus. Iespējams, tas ārstus notrulina, ej nu 15 minūtēs saproti kas atnācis- slimnieks vai pīkstulis.
man ģimenes ārsts vispār nav, vienu brīdi gribēju meklēt kādu, bet tad sapratu, ka īsti nav jēga. Man pārsvarā visu sedz apdrošināšana, līdz ar to eju pa taisno pie ārstiem

Man šķiet, ka ģimenes ārsti ir visiem, automātiski tiec pie kāda piereģistrēts. Vai tad slimības lapu ari var dabūt ejot pie kaut kāda cita, ne ģimenes ārsta? Bez pieraksta taču neviens neņem, ne par kādu naudu, vismaz mani visur atšuva, kad reiz interesējos.
05.08.2016 11:31 |
 
Reitings 12651
Reģ: 29.01.2009
Nikola, nē, automātiski nav, jau esmu vairākas reizes skatījusies, neesmu ne pie viena piereģistrēta. Aizmirsu piebilst pie "nav jēga" to, ka tieši man nav jēga, jo nekad nav bijusi vajadzība tāda. Slimības lapu par laimi nekad nav nācies ņemt, jo vienk neslimoju (tfu tfu tfu). Bez pieraksta jau es nemaz nekur neeju, pierakstos pie speciālista un eju. :-) Es eju ļoti regulāri profilakses nolūkos pie dažādiem speciālistiem, tāpēc nav tā, ka saku, ka nav vajadzīgi ārsti kā tādi, man vienkārši šim nolūkam to ģimenes ārstu nevajag. :-D
05.08.2016 11:41 |
 
Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Es reiz poliklīnikā strīdējos, jo apgalvoju, ka man ģimenes ārsta nav, nekad un nekur nebiju pierakstījusies. Reģistratūrā teica, ka tā nevar būt, reģistrē automātiski pie kāda, paskatījās sistēmā pēc pers.koda un pateica ārstes uzvārdu. Varbūt, ja nav deklarētās dzīvesvietas vai kādu laiku nedzīvo Latvijā, ārsta nav.
Es arī kādreiz lapas neņēmu, bet tagad ir daudz ar cilvēkiem jāstrādā, nevaru iet uz darbu, ja lielākas iesnas vai klepus, jāņem lapa gribot negribot. ņam ņam Labāk tomēr pieraksties pie kāda,mazums kas, ja to lapu vajag, būs kā man, visu laiku nevajadzēja, bet pēkšņi savajadzējās, man puņķi un asaras pa gaisu:-D,jo vispār nezinu ko lai dara, nekur ārsti nepieņem, saka, jāiet pie ģimenes, bet man tāda it kā nav, tad nu vienā reģistratūrā apžēlojās un paskatījās.
05.08.2016 12:05 |
 
Reitings 228
Reģ: 29.12.2015
Es pie ģimenes ārsta vispār neeju, man tas liekas bezjēdzīgi iztērēts laiks un nauda, eju uzreiz pie speciālista. Līdz šim vienmēr pati esmu sapratusi kāds speciālist man vajadzīgs. Un aizejot pie speciālista man vēl nekad nav prasīts ģimenes ārsta nosūtījums. Slimības lapas var izrakstīt arī speciālisti, man vairāki speciālisti ir piedāvājuši ņemt slimības lapu, es gan vēl nekad neesmu ņēmusi.
05.08.2016 12:50 |
 
Reitings 817
Reģ: 21.02.2015
Ģimenes ārsts man Jelgavā, pati jau vairākus gadus Rīgā - tā kā man apdrošināšana pie kaut kādām saslimšanām, kur vajadzīga slimības lapa, piezvanu uz VC4 un pierakstos pie kāda maksas ārsta.. Tieku vienmēr pēc pāris h un viss :))
Mana ģimenes ārste Jelgavā ir unikums- māsu nesūtīja uz rezonansi ceļiem, jo ja neko neatklāšot viņu varot ielikt cietumā- protams, kad mamma izcīnija pierakstu atklājās ka ir menisku bojājumi un jātaisa operācijas. Ārstei tik bija komentārs- bērns aug tāpēc ceļi sāp...
Pie savas ģimenes ārstes eju tikai max 1x gadā, lai dabūtu nosūtījumu uz masāžām- apdrošināšana pieprasa
05.08.2016 13:00 |
 
Reitings 350
Reģ: 09.08.2011
Man arī besī sava ģimenes ārste, kad sūdzejos par biežu iešanu uz tualeti naktī, viņa man pateica, lai mazāk dzeru pirms miega, tas nekas, ka tas bija izteikti tieši naktī. Un par citu sūdzību nepateica pilnīgi neko. Tagad plānoju iet un prasīt norīkojumus, ja nedos, tad iešu prom no viņas. Vienīgais, ko viņa no manis gribēja, lai eju iztaisu obligāto plaušu rtg.
Par izrakstītajām zālēm runājot - pati kādu laiku strādāju poliklīnikā un tur katru nedēļu brauca zāļu firmu pārstāvji (ar kafiju, maizītēm utt.) pie dakteriem un stāstīja par zālēm. Uz sapulci gāja gandrīz visi ģimenes ārsti un vienmēr laimīgi paēduši atgriezās.
Es pati citreiz mēdzu aptiekā prasīt analogus izrakstītajām un tie bieži vien ir lētāki.
05.08.2016 13:25 |
 
Reitings 3533
Reģ: 27.01.2014
Cik labi, ka neesi mana paciente!
Un vispār, med.karti nekur nesūta "savā starpā". Sūta tikai tad, ja jaunais ĢĀ uzraksta lūgumu un pieprasa izrakstu vai pašu karti. Visas nozarēs ir speciālisti, kuri pavīžīgi dara savu darbu, bet mest visus ĢÂ vienā maisā gan ir rupji!
05.08.2016 13:32 |
 
Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Man ir līdzīga pieredze, esmu arī zaudējusi tuvinieku ārstu pofigistiskās attieksmes dēļ. Tagad tikai ar apdrošināšanu uz Arsu vai VC4.
05.08.2016 13:32 |
 
Reitings 350
Reģ: 09.08.2011
Ā, un par to slimības vēsturi ir tā, ka tu pats izņem, uzrādot apliecinājumu, ka esi reģistrēts pie cita.
05.08.2016 13:47 |
 
Reitings 312
Reģ: 22.07.2015
Problēma tiešām slēpjas tajā, ka labu ģimenes ārstu ir ļoti grūti atrast un, ja arī izdodas atrast, viņiem ir tik daudz cilvēku, ka pierakstiem jāgaida ilgāks laiks, bet ir arī labi, no personiskās pieredzes, šobrīd vecāki tādu atraduši, ļoti apmierināti un spēj nosūtīt pie vajadzīgajiem speciālistiem, ja tādi nepieciešami. Bet tik pat daudz ir tādu, kas nav ieinteresēti, nepārcenšas ar izglītošanos, taupa sev atvēlētās kvotas, pat tad, ja tiešām pacientam vajag, lūk tad ir vienkārši žēl noskatīties, jo arī ar šādiem ir bijusi pieredze.
Runājot par konkrētām farmācijas firmām, - ir tā, jā, brauc uz slimnīcām/konferencēm, taisa pasēdēšanu reklamē sevi, bet ir jautājums, vai tiešām ģimenes ārsts (un ne tikai ĢĀ) sāk izmantot kādas konkrētas firmas preci, zinu, protams, gadījumus, kad dara tā, bet tas nav obligāti, tā ir viņu izvēle, nu ja nu vienīgi, konkrēti samaksā par reklāmu, bet vienmēr jau pacients var paskatīt, kāda ir aktīvā viela zālēm un, ja finanses neatļauj vai negribās pārmaksāt, ja tiešām tas ir dārgākais un nav obligāti jāizvēlas to, tad aptiekā var prasīt lētāku analogu, ja tāds pastāv (protams, ir orģinālzāles, kas patentētas, un analogiem mēdz būt vairāk blakus parādību, dažkārt, jo tie ir patentbrīvie, kas izmanto konkrēto formulu, kurai jāatbilst par 70%, ja nemaldos, bet lielākoties, analogi nemaz nav tik slikti, par šo jau arī var padiskutēt, ja ne ar GĀ, tad aptiekā, pie farmaceita, kuram vajadzētu būt atbilstošai izglītībai jomā, līdz ar to, būtu jābūt arī zināšanām, ja vien nav tikai asistents).
Par savu slimības vēsturi, - būtībā, nav gan pašam jāiet pakaļ, cik man zināms, ja vien, Tu ļoti gribi, bet tā, viņi sūta savā starpā, šī atbildība, protams, jāprasa jaunajam ĢĀ.
Komentārs par to urīndzenošo līdzekli, ir tā, ka diurētiskie līdzekļi palīdz samazināt asinsspiedienu, varbūt šajā gadījumā Tava ĢĀ bija domājusi, ka tieši tas izraisa galvassāpes, bet nu jā, katrs gadījums individuāls, mēs forumā nevaram ne spriest, ne izārstēt.
Par to, ka speciālistiem iet bez nosūtījuma, ja var saņemt to, - mazliet muļķīgi, jo tā Jūs tomēr apkrāpjat sevi, - maksājot pilnu maksu, - protams, speciālistam tas mazsvarīgi, bet tās jau Jūsu finases, kas varbūt dažkārt bez vajadzības tiek "kaisītas vējā", ja citādāk, daļēji, maksājumu būtu nosegusi valsts, bet nu tās tikai manas domas.
Un jā, pēdējā piebilde, citreiz bez ĢĀ nekā, - bija brīdis, kad nekādi nevarēju tikt pie savējā, vajadzēja nokārtot sanitāro grāmatiņu, - cerēju aiziet pie kāda cita, kamēr netieku, reāli nesanāca, visās reģistratūrās konkrēti norādīja, ka šo oficiāli var veikt tikai ĢĀ.
Mans novēlējums, tomēr, mēģināt atrast normālu ĢĀ, tādi pastāv, tikai mazliet pacietīgi jāpameklē. ;)
05.08.2016 14:16 |
 
Reitings 1129
Reģ: 19.04.2015
Un aizejot pie speciālista man vēl nekad nav prasīts ģimenes ārsta nosūtījums

Nosūtījums ir jāņem tad, ja vēlies stāvēt rindā un gaidīt savu bezmaksas kārtu. Ja ej par maksu, nosūtījums nav vajadzīgs.
05.08.2016 14:38 |
 
Reitings 4083
Reģ: 22.11.2013
Man gan ir lielisks ģimenes ārsts, kurš neatteiks nevienā diennakts stundā, palīdzēs kā varēs un vienkārši viņš ir ļoti izcils ārsts :)
05.08.2016 14:53 |
 
Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Uh, mana pieredze ar ģimenes ārstiem ir stipri vien bēdīgāka :D
Uz pirmās ģimenes ārstes sirdsapziņas ir izstaigāts smadzeņu satricinājums, vēl viena gadiem ignorēja skoliozi - mugura no augšanas sāpot.
Trešās dēļ divreiz tiku slimnīcā, jo vienreiz nespēja pareizi noteikt diagnozi un ielaida slimību, otrreiz vispār atteicās apskatīt un uzklausīt sūdzības, jo laika neesot. Nemaz nerunājot par gadījumiem, kad ir nācies ar skandālu "izsist" nosūtījumu vai zāles, jo, viņasprāt, nekas jau nekaiš, lai gan patiesībā kaiš un kā vēl. Augstskolas laikā jau tiku pie jēdzīgākas ģimenes ārstes, bet arī ar saviem putniem - visu laiku uzbāzās ar homeopātiju un centās ignorēt tradicionālo medicīnu.
Jau labu laiku neuzticos ģimenes ārstiem kā tādiem.
05.08.2016 15:51 |
 
Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
ģimenes ārsts, kurš neatteiks nevienā diennakts stundā
Tas tā kā pieņemami skaitās traucēt ģimenes ārstu jebkurā diennakts stundā? :-O
05.08.2016 17:08 |
 
Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Piekrītu viedoklim, ka ne visi ārsti ir vienā maisā bāžami.
Liela problēma ir arī sabiedrības attieksmē. ĢĀ tiek uzskatīti par muļķiem, kas to vien jēdz kā ārstēt iesnas un rakstīt nosūtījumus. Patiesībā ģimenes ārsts var (vismaz vajadzētu) izdarīt krietni vairāk.
Par tiem nosūtījumiem.. arī tā ir problēma, jo Latvijā bieži vien tiek veikti dārgi izmeklējumi, bez kuriem mierīgi var izlīdzēties.
Vēl liels klupšanas akmens ir komunikācija starp pacientu un ārstu. Manuprāt, ir jauki, ja bez tā, ka ārsts izsaka savu redzējumu par to, kas paciencam kaiš, un iesaka ārstēšanas taktiku.. arī apjautājas, ko pacients par to domā.. un izanalizēt viņa uzskatus (ja piem. pacients grib veikt datortomogrāfiju, kurai nav īsta nepieciešamība.. ārstam ir vēlams paskaidrot, kāpēc bez tā var iztikt, un kas tomēr būtu tagad labākais risinājums).
06.08.2016 13:12 |
 
Reitings 2442
Reģ: 20.04.2014
Lasu šo diskusiju un šausminos (t) Man laikam ir paveicies ar savu ģimenes ārstu, kas ir vienkārši brīnišķīgs - vienmēr saņemu lieliskus padomus un ieteikumus, vienalga, par kādu veselības tēmu ir runa, pēc nosūtījumiem nav jālūdzas, tieši otrādāk, pats iesaka labākos speciālistus un mudina pie viņiem doties, ja ir tāda nepieciešamība, utt. Ir ļoti palīdzējis laikā, kad biju satraumējusi kāju, arī kad māsai atklāja nopietnu ģenētisku slimību, viņš bija ieinteresēts konsultēt, nosūtīt mani uz pārbaudēm un ieteikt pie kā māsai griezties (lai gan viņai ir cits ģ.ā.).
06.08.2016 13:49 |
 
Reitings 1884
Reģ: 08.07.2013
Mana ģimenes ārste kopumā ir gudra un jauka, tomēr ir bijis, kad viņa apstrīd acīmredzamas lietas. Kopumā līdz šim vispār reti apmeklēju (iepriekšējo 3 gadu laikā 1x), bet jūlijā pabiju pie viņas kādas 5x, jo man ir visdažādākās sūdzības par veselību un veicu dažādus izmeklējumus. Vienā no šiem apmeklējumiem, papildus citām sūdzībām, parādīju sastrutojumu zem mēles, kurš ļoti sūrstēja. Viņa paskatījās un pateica, ka tur nekāda sastrutojuma nav, laigan gan es pati, gan citi cilvēki, kam rādīju, tiešām redzēja strutas.
06.08.2016 13:59 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits