Tieši vakar izvārīju ķiršu ievārījumu, laukos salasīju ogas.
Izņēmu kauliņus, liku katlā, nosvēru. Tad uz lēnas uguns vāru ķiršus, viņi jau tur vārīsies savā sulā, pavāru apmēram kādas 20 min, kamēr ķirši atdod visu sulu un pašas ogas jau ir pajukušas.
tad lieku klāt ievārījuma cukuru, pusi no ogu svara, ja ogas ir 2 kg, tad ievārījuma cukuru ņemu 1 kg.
Ieberu cukuru uz novārītajām ogām katlā un gaidu kamēr uzvārīsies vēlreiz, maisot.
Tad kad uzvārās, tad uz lēnas uguns ne vairāk kā 10 min pavāru.
Slēdzu uguni nost un leju tīrās, izkarsētās burkās, lieku novārītus vākus un salieku uz galda, lai dziest.
Ķiršu zapte sanāk želejīga, tāpēc patīk tas ievārījuma cukurs, jo nav tāda cukuraina un šķidra pļura kāda bieži citiem sanāk, vārot no parastā cukura.
Par gailenēm, jā, meitenes jau pareizi saka, noteikti vajag apcept uz pannas, tad lieku kastītēs un saldētavā iekšā. Ziemā tad izņemu, lieku uz pannas un tad jau pielieku sīpoliņu un visu pārējo.
Jāņogas taisu tāpat kā ķiršus, tikai pirms lieku cukuru klāt, visu jāņogu masu izlaižu caur sietu vai marli, lai nav tās mizas un mazie kauliņi - sēkliņas. Tad sanāk garda jāņogu želeja.