Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Kaķis. No mājas uz dzīvokli.

 
10 gadi
Reitings 493
Reģ: 29.01.2009
Sveikas! :-)
Domāju, ka kādai no jums varētu būt līdzīga pieredze vai padoms, runājot par to, kā pieradināt mājas kaķi pie dzīvokļa. Šeit ir gana daudz meiteņu, kurām kaķu tēma nav sveša.
Citā diskusijā jau minēju, ka uzņēmos rūpes par pieklīdušu kaķenīti. Kaķenīte pieklīda laikā, kad mūsu mājās sākās remonts un pārcēlāmies pie vecākiem uz privātmāju ar dārzu un platību. Kaķis pierada gan pie dzīvošanās istabā, gan ārā, respektīvi – pie dzīves mājā. Ir pienācis tas brīdis, kad jāpārceļas atpakaļ un šajā brīdī es raizējos par kaķi. Protams, esmu apdomājusi visus variantus, tādēļ nevarētu teikt, ka esmu no cilvēkiem, kas vēlas spīdzināt kaķi un atņemt viņam brīvību.
Ja atstājam laukos, tad kaķis no vienas puses ir brīvībā, bet no otras puses…mājās cilvēki atgriežas tikai vēlā vakarā. Tas nozīmē, ka kaķis ir viens vai nu ārā vai ieslēgts mājā. Nāks rudens, ziema…apkārt ir vanagi, kāda lapsa vienmēr dzīvo tuvumā. Ne vienmēr būs iespējams nodrošināt siltu plediņu, dīvānu un regulāru barošanu, jo kā jau minēju, no agra rīta līdz vakaram mājā neviena nav. Otrā izvēles pusē ir dzīvoklis, kurā es vienmēr kādu dienas daļu noteikti būšu mājās, ap sešiem jau mēs būsim trijatā, jo atriezīsies draugs. Bet tas ir dzīvoklis bez iešanas ārā. Protams, brīvdienās ņemtu līdzi uz laukiem, kad brauktu ciemos pie vecākiem. Jāņem vērā arī to, ka īsti nezinām, kas ar kaķi ir noticis līdz šim, bet var novērot panikas lēkmes tiklīdz cilvēka nav blakus vai brīžos, kad dodos pastaigā ārpus teritorijas it kā prom ejot, kad kaķis izmisīgi skrien pakaļ un brēc. No tā var secināt, ka kaķis ir izsviests vai atstāts, arī uz siksnu rokās, kad pārlieku no vienām biksēm uz otrām, viņa reaģē. Istabas kaķis viņa noteikti ir bijusi – no pirmās dienas dzīvo pa dīvāniem.
Viņai ir ļoti svarīga mana klātbūtne, jo es viņu baroju un biju pirmais cilvēks , kas viņu “saņēma” jeb pieradināja. Šo lasot jau var nojaust, ka kaķi negrasos ne pamest, ne atstāt. Protams, vēlos ņemt līdzi, bet mani mazliet satrauc tā pāreja no mājas uz dzīvokli un jāatzīst, ka arī dažu līdzās esošu cilvēku žēlabas no sērijas – “šausmas, nabaga kaķīti iespundēs dzīvoklī, viņš taču tur nojūgsies” un līdzīgi. Protams, būtu jauki, ja būtu māja, dārzs un viss pārējais, bet , manuprāt, šobrīd esošā brīvība , ko es viņai varu piedāvāt, nav īsti labāks variants kā dzīve dzīvoklī.
Vai kāda ir mēģinājusi pieradināt āra kaķi pie dzīves dzīvoklī? Kāds ir jūsu viedoklis šajā situācijā?
18.07.2016 12:32 |
 
Reitings 158
Reģ: 22.06.2015
Viens kaķis dzīvoja 3 mēnešus pa laukiem, tad paņēmu viņu uz dzīvokli un nekādu problēmu.
Tad vēl vienu kaķi savācu no ielas, tad viņai bija 3-4 mēneši un arī nekādas problēmas, ārā neprasījās.
18.07.2016 12:47 |
 
Reitings 688
Reģ: 19.04.2015
Visu palagu nelasīju, paldies, ka beigās izcēli to savu jautājumu. A kur var būt kādas problēmas āra kaķi pieradināt pie dzīves dzīvoklī? Patversmēs jau pārsvarā ir ielu kaķi, vai bijušie mājas kaķi, kas dabūjuši padzīvot uz ielas, zaudējot saimnieku.
Man ir šāds kaķis. Nezinu, tagad viņš pat baidās no āra dzīves, tik uz mājām, tik pie cilvēka.
18.07.2016 12:47 |
 
Reitings 2056
Reģ: 31.07.2010
Dzīvojat mazpilsētā?
Varbūt vari siksniņā vismaz reizi dienā vest ārā?
18.07.2016 12:53 |
 
Reitings 503
Reģ: 07.03.2016
Mēs apstākļu spiesti arī paņēmām uz dzīvokli kaķi, kurš pirms tam visu laiku dzīvojās pa āru, iekšā ienāca tikai paēst vai sliktos laikapstākļos. Nu jau divus gadus ir pie mums dzīvoklī, nojūgusies noteikti nav. Pie jaunajiem apstākļiem pierast mēs viņai palīdzējām ar maksimālu būšanu blakus, jo iepriekšējā vietā varēja just, ka ir ļoti nobijusies, ka viņu nepamet un kā gaidīja mūs atbraucam kā nekad(īstais saimnieks nomira), pagāja arī laiks, kamēr pierada pie jaunās vietas, bet nu ir iedzīvojusies un pa šo laiku nav mēģinājusi izsprukt ārā vai kā citādi. Varbūt arī mierīgāka dzīve, jo ir vēl viens kaķis - nav viena pati.
Tavā gadījumā es mēģinātu kaķi ņemt līdzi un skatītos, kā viss rit uz priekšu.
18.07.2016 12:53 |
 
10 gadi
Reitings 493
Reģ: 29.01.2009
LACE, mums pie mājām ir visai aktīva satiksme un tuvumā nav parka vai zaļās zonas, taču to grasāmies kompensēt ar dienu zaļumos, kad brauksim pie ģimenes palīdzēt apdarīt mājas darbus.
18.07.2016 13:00 |
 
Reitings 4481
Reģ: 03.01.2014
kad būs pieradis, varbut varetu vairak njurdet, padot balsi
18.07.2016 13:10 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!