Zīle, mana meita izteikties nespēj, jo 3 valodas jaucas pa galvu, bet es viņas sacīto saprotu. Es pēc darbiem redzu, ka meitai savos 3 gados bieži vien saprašana par tīrību kārtību un pieklājību ir vairāk kā dažam labam divdesmitgadniekam.
Mana meita jau 3 gados prot pagatavot pati gan sev kakao, gan vecākiem kafijas. Kad es pati gatavoju kaut ko pie plīts, man atliek tik meitai pajautāt vai vēlas man palīdzēt un pagatavot rīsus, nomizot gurķus (pati aizstumj krēslu, kur vajag, pati paņem rīsus, sagatavo visu multivāres katlam manā uzraudzībā, pati paņem mizotāju, trauciņu kompostam, nomizo gurķus/ābolus u.c. mizojamos augļus un dārzeņus). Prot sagatavot galdu ēšanai (saliek traukus, dakšas, karotes, glāzes), palīdz man ar veļas šķirošanu, likšanu veļas mašīnā/žāvētājā, pati loka dvieļus. Palīdz man izkrāmēt trauku mazgājāmās mašīnas sastāvu. Ja redz netīrumus, pēc savas iniciatīvas vai nu palūdz vai pati paņem rokas putekļu sūcēju un satīra. Aiz sevis pēc ēšanas vai rotaļām visu pati satīra/ sakārto bez strīdiem. Vēl ir tik daudz ikdienas lietiņu, kur meita parāda savu lielo atbildības sajūtu šajā vecumā, kas mani fascinē.
Kāpēc gan lai es liegtu viņai veikt jau pašai savas izvēles? Kaut kā tam mazajam cilvēkam ir jāiemāca spēt atbildēt par savām rīcībām un prast veikt secinājumus.