Kad es izvēlējos studijas, man nebija 100% priekšstata par to, ko tieši vēlos studēt. Ņēmu visas jomas, kas man padodas, patīk, kurās varētu sevi redzēt un veidoju tabuliņu ar studiju programmu, augstskolu, atrašanās vietu, iespēju tikt budžeta vietā, maksu utt. Pēc tā atlasīju vairākas programmas, ko pēc tam ievadīju prioritātēs. Bija dažādas programmas, augstskolas, bet vismaz virziens viens, humanitārais.
Bet saprotu, kāpēc dažiem tik ļoti atšķiras prioritātes. 1. Man ir pazīstami cilvēki, kuri skolas laikos bija izcilnieki, kuriem padevās pilnīgi viss, bet padziļinātāk neinteresēja nekas vai interesēja vienādā mērā viss. Viņiem bija grūti izdomāt, kur studēt, tāpēc lika visādas programmas. Starp citu, viena no tādām meitenēm joprojām ir bez augstākās izglītības, kaut kopš vidusskolas jau pagājis laiciņš, vairākas reizes startēja gan humanitārās, gan eksaktās programmās, bet pameta. Atgādināšu, ka skolā ļoti labi mācījās visur.
2. Daudziem ir svarīgs budžets, jo par maksu nevar atļauties studēt, bet kaut kādu iemeslu pēc (paši vai vecāku spiesti) grib iegūt augstāko izglītību.
Pirmo reizi dzirdu, ka kāds tik ļoti vēlas studēt tieši konkrētā augstskolā.
Ja cilvēks dzīvo, piemēram, Rēzeknē, tad pavisam iespējams, ka viņš ļoti gribēs tikt Daugavpils universitātē, lai nav jābrauc uz Rīgu.