Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Atsauksmes pie VeA Tulkošanas studiju fakultāti

 
Reitings 19
Reģ: 25.11.2013
Ko varat pateikt par šo fakultāti? Vai esat apmierinātas? Kas šajā studiju fakultātē ir visgrūtākais? Cik dienas nedēļā ir jābūt skolā? Vispār jau gribu jebkādu informāciju dzirdēt par šo fakultāti, arī par dienesta viesnīcu, tā kā speriet droši vaļā!
29.04.2016 19:44 |
 
Reitings 73
Reģ: 19.03.2014
Pirms gada mācījos tur, aizgāju prom, jo nepatika/nebija priekš manis. Pirms tam biju daudz dzirdējusi, ka tur izcili sagatavo tulkus un tā ir viena no labākajām augstskolām, kur vispār iet mācīties, bet, tur esot, sapratu, ka tā vairs nav un to pašu atklāti saka arī paši pasniedzēji.
Varu pastāstīt par to kā bija “angļu tulkos”, jo studēju tur. Pasniedzēji ir 50/50 – citi ir jauki un pretimnākoši, citiem atkal šausmīgi sakāpis galvā. Studijas pamatā ir angļu valodā, tikai daži priekšmeti ir latviski. Jāmācās fonētika, gramatika, teksta leksikostilistiskā analīze angļu valodā, starpkultūru/vispārējā komunikācija, retorika, lingvistika, rakstiskā tulkošana utt. Jāizvēlas arī otra valoda – krievu vai vācu. Krievu valodu sāk mācīt no pamatiem – dzimtes, galotnes, locījumi, tikai teksti sarežģītākas pakāpes. Principā pēc gada gudrāka krievu valodā nekļuvu, un tā ir teikuši vairāki. Bet 2. kursā ir jau jāsāk tulkot no latviešu krievu valodā, kas ir grūti, jo, lai vispār tulkotu, tev labi jāpārzina tā valoda, kurā jātulko. Otrajā kursā ir jāizvēlas vēl viena valoda – spāņu vai franču.
Mājasdarbi ir salīdzinoši maz, citur apjomīgāki, citur mazāk apjomīgi, bet nav tā, ka būtu ļoti daudz jāmācās katru nedēļu. Vislielākā mācīšanās ir sesijas laikā, kad jākārto visi eksāmeni un ieskaites viens aiz otra. Kas varētu būt grūtākais? Laikam leksikostilistiskā analīze, kur padziļināti ir jāanalizē tekstus, ar visiem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem utt. Pēc katra teksta ir testi, kuri jāpilda uz laiku. Arī normatīvajā gramatikā visi gramatikas likumi ir jāmācās teorētiski un jāzina, jo visi kontroldarbi sastāv 50% teorija, 50% praktiskie uzdevumi. Bet tā slodze nav nemaz tik liela.
Tā kā kursā sākumā ir ap 50 cilvēkiem (gada beigās jau ap 40 :-D), visus dala grupās. Man bija lekcijas no pirmdienas līdz ceturtdienai, bet ceturtdienās tikai viena lekcija no rīta. Bet citām grupām ceturtdiena bija pilna, jo citas dienas bija tādas, kur tikai viena vai divas lekcijas. Visas lekcijas, kas ir izkritušas, ir jāatstrādā citā dienā (zinu, ka citur tā nav, bet VeA ir).
Kojas ir ļoti labas, sakoptas un tīras. Dalās jaunajā un vecajā korpusā, bet arī vecajā korpusā ir ok un viss ir remontēts. Uz divām divvietīgajām istabiņām ir vannas istaba un WC. Gaitenī kādas 2-4 virtuves. Gaiteņus un virtuves tīra apkopēja, savu bloku tīra tie, kas tur dzīvo. Komendante Velta ir diezgan stingra, tāpēc kojās vienmēr ir kārtība un tīrība, arī istabiņās. Viņa var atnākt arī deviņos no rīta, tevi pamodināt un bļaut virsū, ka netīra istaba, un tas ir normāli. :-D Man bija paveicies – dzīvoju istabiņā ar balkonu (tas vienīgi bija jādala vēl ar divām istabiņām). Sadzīves apstākļi tādā ziņā ir super.
Tas laikam arī lielos vilcienos viss, nezinu, ko vēl pateikt. Man pašai nepatika, arī pusei no priekšmetiem neredzēju jēgu un vispār saistību ar tulkošanu. Tā laikam ir no tām programmām, kur nevar tā pamācīties mācīšanās pēc, arī, ja nepatīk. ;-)
25.05.2016 16:54 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits