Krievu valoda- IR VISUR?

Reitings 489
Reģ: 17.04.2015
Sveikas.
Patreiz kad esmu darba meklējumos,manī derdzās viena lieta..Krievu valodas zināšanas!
Vai tiešām nevar atrast normālu un labu darbu ja nezinu krievu valodu?!
Atbilstu visām citām prasībām,taču tā krievu valoda mani patreiz ļoti iegāž. Saprast, es saprotu viņu,bet lasīt vai rakstīt tajā nemāku, un viss jau ir aizmirsies jo visu laiku komunicēju latviešu/angļu valodā..

Vai tiešām šīs valodas nezināšana ir liela barjera lai atrastu darbu?
29.03.2016 17:05 |

Reitings 915
Reģ: 07.09.2011
gabijagabija - šķiet, esi krietni iekarsusi. Ej aplejies ar aukstu ūdeni.
30.03.2016 00:48 |

Reitings 960
Reģ: 04.02.2016
Cik jauks ieteikums! Paldies!
30.03.2016 00:49 |

Reitings 102
Reģ: 10.03.2016
Es īstu brīdi strādāju pastā un aizgāju, jo vecas krievu tantes teju agresīvi pieprasīja ,lai runāju pareizā krievu valodā. Pareizā! Latvijas pasts ir valsts iestāde un krievu valodas zināšanas bija "vēlamas" nevis obligāts. Bet es psiholoģiski to nevarēju panest ,ka man mana valstī pavēlēja runāt pareizā krievu valodā.
30.03.2016 01:03 |

Reitings 2357
Reģ: 17.02.2016

Ko var cepties 14 lapaspušu garumā, palasiet likumus un dzīvojiet mierīgi :-P
http://m.lvportals.lv/visi/skaidrojumi/250275-ko-drikst-un-ko-nedrikst-noradit-darba-sludinajumos/
30.03.2016 09:08 |

Reitings 4962
Reģ: 24.08.2013
Latvijas pasts ir valsts iestāde un krievu valodas zināšanas bija "vēlamas" nevis obligāts.

Latvijas Pasts nav valsts iestāde. Latvijas Pasts ir valsts akciju sabiedrība un tur ir liela atšķirība. Pastam nauda jāpelna pašiem.
30.03.2016 09:17 |

Reitings 452
Reģ: 25.09.2015
Daudzas lietas sludinājumos nedrīkst pieprasīt, bet kā tas notiek reālajā dzīvē? Ja tu ej uz darba interviju, tur parasti notiek konkurss kur izvērtē visus kandidātus un izvēlās labāku, piemērotāku... Protams darba devējs izvēlēsies cilvēku kurš prot vairākas valodas. (Jā darbam tas ir nepieciešams) Manuprāt, ja tu dzīvo Latvijā - jāzina RUS, LAT, ENG un tas ir minimums!

Piemēram manā darbā zvanot ārzemju piegādātājiem ar latviešu valodu neizbrauksi, bieži vien pat ar to angļu valodu nepietiek, jo ka te jau bija teikts iepriekš - Beļģija, Francija, Itālija... Baigi reti šo valstu pārstāvji prot labi angļu val.

Nepatīk aprobežoti cilvēki, kuri neprot un nevēlas mācīties šo valodu minimumu, ja tas nepieciešams darbā. Ļoti bieži saskaros ar tādiem un tad jātaisa pārrunas citu cilvēku vietā. Rodas jautājums - ko tu darīji skolā? Man no kādas 2. klases bija gan krievu, gan latviešu valoda, vēlāk klāt pievienoja angļu..
30.03.2016 10:11 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Rodas jautājums - ko tu darīji skolā? Man no kādas 2. klases bija gan krievu, gan latviešu valoda, vēlāk klāt pievienoja angļu..

Gan jau mācījās vācu valodu. Man pirmā svešvaloda bija vācu, otrā - angļu.
30.03.2016 10:15 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Man pirmā svešvaloda bija vācu, otrā - angļu.

kurā skolā tā ir , ja nav noslēpums ?
30.03.2016 10:19 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Manā bija otrādāk, bet nu varēja izvēlēties - vācu vai krievu, tad stulbuma dēļ paņēmu vācu, jo "principi", tāpēc tagad rauju krievu valodu kā varu :-D
30.03.2016 10:20 |

Reitings 452
raven, tas gan nav forši..
Bet man darbā vairāk bija krievu valodā runājošie kolēģi un priekšnieki, tāpēc mana kritika vairāk vērsta uz viņiem, jo pat krievu skolās latviešu valoda bija obligāta.
Manā skolā 10. klasē piedāvāja franču/vācu, bet tā kā aizgāju uz RVT, bija tikai vācu.
30.03.2016 10:22 |

Reitings 102
Reģ: 10.03.2016
Marissa, mīļš paldies par kļūdu labojumu :)
30.03.2016 10:47 |

Reitings 3647

Dzīvojot Norvēģijā man daudz vairāk noder vācu valoda, nekā krievu. Pirmkārt, tas palīdz apgūt norvēģu valodu. Otrkārt, vasarā strādāju ar tūristiem un ļoti daudzi vecāka gājuma vācieši, austrieši un šveicieši nerunā citās valodās. Daudz mazāk ir krievu tūristu, bet tie, kas ir, runā angļu valodā.. atceros tikai vienu gadījumu, kad ieradās pusmūža vecuma krievu grupiņu, kas runāja angļu valodā, bet ar grūtībām, tāpēc pārgāju savā lauzītajā krievu valodā. Viņas bija ļoti priecīgas, jo norvēģi pārsvarā runā tikai norvēģiski un angliski.
jo pat krievu skolās latviešu valoda bija obligāta.

Tevi izbrīna, ka skolā ir obligāta valsts valoda? Šaubos, vai vairums šo skolēnu tiktu Krievijas universitātēs, bet Latvijā universitātēs lekcijas pārsvarā notiek latviešu valodā. Nezinu, kā šiem jauniešiem ietu universitātē, ja viņi skolā nebūtu mācījušies latviešu valodu.
30.03.2016 11:01 |

Reitings 915
Reģ: 07.09.2011
Tevi izbrīna, ka skolā ir obligāta valsts valoda?

Ne jau ir izbrīna fakts, ka valsts valoda skolās ir obligāta, bet gan tas ka daudzi nezina to latviešu valodu, vai varbūt tēlo muļķus.
30.03.2016 11:10 |

Reitings 452
Dzīvojot Norvēģijā man daudz vairāk noder vācu valoda, nekā krievu.

No tevis teiktā par svešvalodām - domāju ka skolā netika dota iespēja izvēlēties vācu/krievu. Ja jau tā ir tava izvēle, tad tas ir tikai labi :-)
Runa taču ir par Latviju un mūsu vienaudžu problēmām atrast darbu LV nezinot valodu minimumu.

Tevi izbrīna, ka skolā ir obligāta valsts valoda? Šaubos, vai vairums šo skolēnu tiktu Krievijas universitātēs, bet Latvijā universitātēs lekcijas pārsvarā notiek latviešu valodā. Nezinu, kā šiem jauniešiem ietu universitātē, ja viņi skolā nebūtu mācījušies latviešu valodu.

:-D :-D:-D
Mani izbrīna nevis tas, ka krievu skolā latviešu valoda ir obligāta, mani izbrīna cilvēki, kuri pabeidzot skolu nevar normāli izteikt savu viedokli valsts valodā (vai arī kādā citā valodā ko tu mācies vairākus gadus) :-D

Par lekcijām - var aiziet arī angliski mācīties, kas arī būtu tikai vēl labāk :-)
30.03.2016 11:16 |

Reitings 5497
Reģ: 31.01.2013
Kaut kā pofigs. Man nav grūrti ar cilvēku runāt tajā valodā, kurā viņš mani saprot, vēl jo vairāk, ja man pašai no šī cilvēka kaut ko vajag. Un ja cilvēks ir pozītīvi noskaņots, tad pavisam nesaskatu problēmu.
krievu valodu es diemžēl pilnīgi brīvi nepārvaldu. Es saprotu un varu atbildēt, bet nejūtos kā zivs ūdenī. Skolā mācījos, bet mana krievu valodas skolotāja bija vairāk kā ar putniem. :D Jauks cilvēks, bet skolotājs nekāds. Visu gadu laikā tik vien kā burtus iemācījos. :D Bet... Pateicoties viņai, krieviski uzrakstītu tekstu es varu izlasīt. Lēni, bet varu. Un arī uzrakstīt, kļūdaini, bet varu.
Es uzaugu pilsētā, kur gandrīz neviens nerunāja krieviski, izņemot vecākus, kad viņi nevēlējās, lai es saprotu sacīto, un televizoru, kuru es pārāk bieži neskatījos.
Un arī šobrīd manā dzīvē saskarsme ar krievu valodu ir diezgan niecīga. Man ir pāris draugi krievi, bet viņi ar mani runā latviski.
Es ļoti vēlētos šo valodu zināt labāk un ar savu nezināšanu nebūt nelepojos. Katra papildus valoda, kuru Tu zini, ir tikai un vienīgi Tavs ieguvums. Tā paver plašāk Tavus iespēju apvāršņus.
Es ceru, ka ar laiku es varēšu orģinālvalodā lasīt Pušķinu un Tolstoju, izbaudot šīs valodas bagātīgo smeķi.

Un, manuprāt, tikai normāli ir prasīt krievu un angļu valdoas zināšanas, darba vietā. Īpaši jau vietās, kas saistītas ar klientu apkalpošanu. Es arī diezin vai ņemtu darbā cilvēku, kurš krieviski vai angliski ne bū ne bē. tas nozīmētu, ka klientu, kurš runā tikai angliski vai tikai krieviski, mans darbinieks nebūtu spējīgs apkalpot. Un neņmetu darbā arī tādu - Latvijā jārunā Latviski - sludinātāju.
30.03.2016 11:26 |

Reitings 3647
Ja godīgi, tagad jauniešiem es ieteiktu mācīties tādas valodas, kā norvēģu, zviedru, ķīniešu, franču, vai citas, kas nav tik izplatītas labas angļu valodas zināšanas, bet svarīgs nosacījums - ļoti labā līmenī. Un tad var tēmēt uz darbu firmās, kas sadarbojas ar valstīm, kur šīs valodas tiek lietotas.
30.03.2016 11:27 |

Reitings 549
Reģ: 22.12.2013
Ja mekle tiesam labu darbu, macies citu Eiropas valstu valodas. Apkalpojosa sfera, lai paliek tiem, kuru zinasanas nekam citam isti neder vai ari studentiem, kuri mekle darbu, ko apvienot ar studijam.
30.03.2016 12:47 |

Reitings 489
OMG!!!
Es tikai vakar šo tēmu uztaisīju,kad izgāju bija tikai 2 lapas ar komentāriem un tagad jau 15 :D
30.03.2016 13:07 |

Reitings 489
NU MAN TIKKO pazvanīja no Baltic Beach hotel- un pirmais jautājums- vai es protu krievu valodu.. Es uzreiz pateicu,ka man ir jāpiedomā,kā salikt kopā teikumu, bet saprast saprotu ko no manis jautā.. Nu un viss ja nezinu krievu valodu darbu nedabūšu!
30.03.2016 13:14 |

Reitings 15092
Reģ: 29.01.2009
Es nedomāju, ka Latvijā ir tāds darbinieku trūkums, lai tūrismā vai apkalpojošā sfērā ņemtu cilvēkus bez valodu zināšanām. Tas par to Baltic Beach, kur vasarās šķiet lielākā daļa ir krieviski runājoši tūristi.

Pirms pāris dienām dabūju tulkot vienam tūristam no Āzijas sarunu ar Rimi kasieri, kura nezināja elementāras lietas ne angļu, ne krievu valodā. Man laikam bija kauns viņas vietā.
30.03.2016 13:24 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits