Maltīšu plānošana

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Iedvesmojoties no šī (nepavisam nesliktā) Delfu rakstiņa - http://www.delfi.lv/vina/majas/ka-saplanot-nedelas-edienkarti-lai-pec-tam-nebutu-jadoma-par-partiku.d?id=47232689, nospriedu, ka mums varētu būt interesanti dalīties savos maltīšu plānošanas paradumos. Uz cik ilgu laiku uz priekšu plānojat? Ja plānojat, tad kā tas pozitīvi/negatīvi ir ietekmējis jūsu ēšanas paradumus, laika patēriņu, budžetu, labsajūtu, svaru, utt.? Kādi ir labākie atklajumi, padomi, ieteikumi?
29.03.2016 16:56 |

Reitings 7596
Reģ: 29.01.2009
Esmu mēģinājusi plānot draugam, bet viņš tad vienu dienu visu laiku ēd bez maz vai bez apstājas, a citu dienu tā ka ēdiens paliek pāri un nākamajā dienā to viņš neēd un jāmet laukā. Saldētavā vienmēr atrodas visādu veidu gaļa, vnm sekoju līdzi lai pārtikas produkti kādām pāris dienām uz priekšu ir, bet tik un tā gadās ieiet veikalā jo kaut kā vienmēr pagadās ka kaut ko citu savajag. Man nepatīk staigāt katru dienu pa veikaliem, cenšos vismaz katru otro dienu iet. Tā plānošana mūsu ģimenē neizdodas...Es savas maltītes saplānoju visai nedēļai, produktus sapērku bet draugs kurš saka ka neēd manus bio un organiskos produktus, bieži tomēr izdomā kko no mana plaukta paņemt...tā nu es bizoju tiem uz veikalu atkal pakaļ :D Bieži ledusskapis un plaukti pilni, bet draugs grib to kas nav mājās :D trakums vai ne!:D
30.03.2016 00:56 |

Reitings 960
Reģ: 04.02.2016
Tagad, kad cenšos piedomāt, ko ēst un atturēties no neveselīgā, plānoju kādas 3-4 dienas uz priekšu. Tas ļoti palīdz nenorauties un arī sanāk ieekonomēt, jo nebūs tā, ka veikalā tiks nopirkts kāds lieks saldums vai čipsu paka. Ja atļauju sev ēst visu, ko vēlos, tad jau šeit iepriekš minētais variants - daudz saldētu produktu, ko var pagatavot dažādās variācijās. Ja gribās kaut ko specifisku, bet nu galīgi nav nevienas sastāvdaļas, dažreiz arī pasūtu ēdienu uz mājām. :) Bet vispār esmu par plānošanu!
30.03.2016 01:05 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Siiki un smalki neplanoju ko katru dienu pasniegt brokastis/pusdienas/vakarinas. Kapec lai es to daritu? Maajas virtuve nav restoraans. Turu majas lielaakaa vai mazaakaa vairumaa sapirktus produktus, kuri var ilgaak staaveet- visa veida beramie (riisi, pilngraudu milti, leecaz, pupas, kuskus, griki),dazhi konserveeti produkti, saldeetie produkti (galvenokaart galja, zivis, zaljumi, zalie zirniishi), daarzeni, augli, dazhadi piena produkti, garshvielas un garshaugi, dazhadas maizes, dazhaadi grauzhamie (rieksti, zaveti augli), olas u.c. Katru dienu peec noskanjojuma un vajadziibaam izdomaaju ko gatavot, ja nepiecieshams piepeerku kaadu siikumu. Taa kaa majas gatavoto ne tikai eedam majas, bet arii nemam liidz uz darbu/skolu, tad var pirkt daudz, dazhaadi un nekas tapec neaiziet postaa. Viena dziivojot nevareetu edamo pirkt ar tik plashu veerienu, lai neaizietu zuudiiba.
Peerkam un gatavojam to ko gribam bez striktiem finansiaalajiem vai psihodieetas ierobezhojumiem t.i. neieverojam nekadas paleo dietas principus, neesam vegani un tada gara; taukus paranoiski neskaitam. Nepeerkam gan nekaadus kechupus, makaronu merces, burcinju zupas un taadaa garaa, neperkam cepumus, shokolades, saldas brokastus parslas, saldos jogurtus, graudu batoninjus utml. un Dievs pasarg neperkam nekadus gazetos dzerienus vai sulas.
30.03.2016 01:28 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Man sanāk 50:50, cenšos plānot, bet ne vienmēr sanāk, un tas nekas, izeju no situācijas citos veidos. Man gan sanāk nopirkt produktus max. 5 dienām uz priekšu, un var gadīties, ka kāds sīkums beidzas ātrāk un aizeju uz piemājas veikalu. Dzīvojot Rīgas centrā ar savu auto tā nudien nav problēma.
30.03.2016 01:45 |

Reitings 737
Reģ: 26.10.2014
Parasti neko neplānoju, bet zinu ka vajadzētu... man nepatīk iepirkties pārtikas veikalos tādēļ to daru reti... lielākoties ēdu ārpus mājas vai ēdienu pasūtu...leduskapī ir tikai uzkodas un daži ātri pagatavojamie ēdieni ārkārtas gadījumiem...vienīgais ko pērku regulāri ir augļi un piens (kafijai)... kad uznāk iedvesma tad kaut ko pagatavoju, bet tas ir 4-5 reizes mēnesī...
30.03.2016 02:00 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Es atkal fiziski nevaru negatavot. Man ēst gatavošana pēc darba ir atslēgšanās no darba, man to procesu organiski vajag. Vienu brīdi manam dzīvesbiedram bija daudz brīvā laika un viņš sāka mācīties gatavot, sanāca jau labi, bet pēc pāris nedēļām tas izvērtās par skandālu, jo viņš atņēma manu nodarbi.
30.03.2016 02:02 |

Reitings 737
Reģ: 26.10.2014
Man arī patīk gatavot, kad ir iedvesma...ja vien tie produkti paši uz mājām atnāktu, tad varētu gatavot katru dienu!:-P
30.03.2016 02:07 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
ja vien tie produkti paši uz mājām atnāktu, tad varētu gatavot katru dienu!

Odria, kā ar variantu pasūtīt veikalā, kas piegādā uz mājām? Latvijā ir vairākas šādas bodes (e-maxima, nuko.lv), ja esi ārpus LV, domāju, arī tavā miestā ir šāda opcija :)
30.03.2016 07:13 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Nu, mēs negatavojam katru dienu.
Es plānoju tikai tādā līmenī, ka reizēm ielieku saldējamos maisiņos samarinētus vistas gabaliņus. Pārtiku arī sapērkam it kā uz nedēļu, bet reāli jau tikai pāris dienām, jo beidzas piens, maize u.c. ikdienas produkti.
30.03.2016 08:16 |

Reitings 12651
Pārsvarā uz nedēļu. Ja paliek kaut kas no ieplānotā nepagatavots, tas pāriet uz nākošo nedēļu. Visādi saldie tiek ieplānoti tālāk kā nedēļu uz priekšu. Man patīk, ka man nav darba dienās jāiespringst, domājot par to, ko vēl gatavot vakariņās. :-) Mums arī tādā veidā sanāk daudzveidīgāk un veselīgāk ēst, jo, pērkot konkrētajā dienā vakariņām kaut ko, pārsvarā sanāk aptuveni viens un tas pats, jo ir slinkums (un negribas tērēt laiku) domāt kaut ko jaunu veikalā uz vietas.
30.03.2016 11:22 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
plānoju nedēļu uz priekšu, sestdien vai svētdien visu arī sapērku uz nedēļu. Stāvēšanu garās rindās lielveikalos darbdienu vakaros uzskatu par zemē nosviestu lielu daļu no dzīves.
30.03.2016 11:28 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Mums arī tādā veidā sanāk daudzveidīgāk un veselīgāk ēst, jo, pērkot konkrētajā dienā vakariņām kaut ko, pārsvarā sanāk aptuveni viens un tas pats, jo ir slinkums (un negribas tērēt laiku) domāt kaut ko jaunu veikalā uz vietas.

Piekrītu ņam ņam par šo! Īpaši kopš esam sākuši ar to aplikāciju, piedomājam, lai vismaz 2-3x nedēļā vakariņās būtu zivs un dārzeņu piedevas būtu aizraujošākas par vienkārši tvaicētiem brokoļiem.
Citi noderīgi resursi, ko esam atklājuši: man patīk Pinterest - tur vienmēr var atrast visādus gardumus un iedvesmu plānošanā. Veselīgām darba dienas vakariņām - Jamie Oliver receptes. Ja gribas tievēt vai vismaz kontrolēt savas kcal, tad "EatThisMuch" aplikācija plāno tavā vietā ar visām receptēm, gramiem un makro, kcal, vitamīniem, utt (l)
30.03.2016 14:18 |

Reitings 1304
Kafija un vīns ir uz kādu pus gadu iepirkts, tad mēs izdzīvosim :D
Tā kopumā iepērkamies apmēram uz nedēļu un atsevišķi klāt vēl nedēļas nogalei, ja esam mājās un vairāk ko īpašu gatavojam. Vakariņās parasti kaut ko viegli pagatavoju, vai sagriežu salātiņus. Vēl mēdzam tematiski, vai vairiējot ar kādu produktu dažādos veidos gatavot. Mums tagat sparģeļu iet.
04.04.2016 06:53 |

Reitings 5625
Gaļu iepērku 1x mēnesī un tad nu ņemu ārā, kad un ko vajag, un gribās...

Ikdienā piemājas veikalos pērku piena produktus/maizi/ja ko vajag.

Algas un avansa dienās ir lielās ieprirkšanās - rīsi, griķi, makaroni, dārzeņi, garšvielas, saldēti produkti (pelmeņi, piem.)

Gaļa uz visu mēnesi ap 35 eiro
Algas un avansa dienās iepērkamies ap 50 eiro.
04.04.2016 07:49 |

Reitings 1832
Reģ: 27.12.2012
Draugam nepatīk pirkties uz nedēļu, iemesls ir "nezinu, nevaru izdomāt, ko gribēšu rīt" (manuprāt, pilnīgi aplams apgalvojums . ;D), tāpēc mums ar to plānošanu ir diezgan grūti, bet es cenšos

Pašai sanāk iepirkties aptuveni reizi 5 dienās. Tik ilgi aptuveni glabājas atvērti piena produkti un pietiek ar vienu maizes kukulīti, arī dārzeņi aptuveni tik ilgam laikam pietiek.
Tas ietaupa ļoti daudz naudas - reizi piecās dienās mēs uz diviem cilvēkiem atstājam veikalā +/- 20eur (salīdzinājumam: draugs mēdza iet uz veikalu aptuveni reizi 2 dienās, katru reizi atstājot aptuveni 10eur sev vienam pašam). Tas ietaupa arī laiku - veikala apmeklējums reizi piecās dienās aizņem aptuveni stundu, nevis 30 min katru dienu, pēc kurām tāpat neko negribas gatavot vairs, jo ir jau vēls vakars. Un tas ietaupa laiku izdomāt, ko gatavot, jo vienmēr ledusskapī ir daudz dažādu opciju - nopērku dažādus produktus un tad varu izvērsties un gatavot šo produktu robežās.

Es īsti neplānoju maltītes visai nedēļai konkrēti, eju uz veikalu un skatos, kas varbūt uz atlaidēm vai kas vienkārši iekrīt acīs, zinot, piemēram, to, ka sen nav ēsta zivs, vai gribas kaut kādu sautējumu utml. BET mūsu ēdienkarte ir diezgan vienkārša, jo abi esam aizņemti cilvēki un svarīgākā ēdienreize mūsu mājās ir brokastis. Tad nu dažādu brokastu opciju mūsmājās ir visvairāk. No darbiem un hobijiem mājās esam aptuveni 8 vai pat 9 vakarā, tāpēc nekāda ilgā šmorēšana nenotiek, ēdieni, kas gatavojami ilgāk par stundu, tiek gatavoti tikai brīvdienās.
04.04.2016 08:26 |

Reitings 1832
Piebilstot par summām - cūkgaļu, kartupeļus, burkānus, bietes, sīpolus, ķiplokus u.c. dārzeņus vedam no lauku mājām, tāpat arī dažādi garšaugi, ogas un viss cits iespējamais ir sasaldēti ziemai.
04.04.2016 08:28 |

Reitings 3871
Reģ: 14.09.2015
Es laikam plaanoju,jo tiesi tad,kad sapeerku daudz saknes,kaa tagad,kad ir nopirkti tie 5kg burkaanu,domaaju,kaa es vareetu interesantaak tos sataisiit katru dienu ,dziivojot Hawaii.Es katru vakaru tagad taisu vakarinas 6 cilveekiem,kuri eed pavisam citaadi kaa mees.Pagaidaam loti veiksmiigi sanaak-no visa kaut kas...Es izdomaaju uz prieksu ,piemeeram arii peerkot galu-ko es no taa klunca jeera taisiisu!Man jaapateicaas manai draudzenei,kura kaadu laiku mani iedvesmo,pastaastot man dazaadas variaacijas,gan ar sakneem,gan galaam utt.
Te arii ir Costco , mees jau otraa dienaa taa kaartiigi sapirkaamies ,ar domu pietiks taam divaam nedeelaam.Mans meerkis ,no taa,kas ledusskapii iztaisiit katru vakaru ko interesantu-it kaa taas pasas saknes un tomeer cits katru vakaru.
04.04.2016 08:32 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Neplānojam, ejam katru dienu uz veikalu un cenšamies ņemt tikai to, ko attiecīgajā vakarā arī apēdīsim. Gribētos plānot uz nedēļu, bet kkā nevaru saņemties :D
Senāk esam mēģinājuši iepirkt vairāk, bet kkā vienmēr paliek pāri un nākas izmest. Arī dārzeņi mums nestāv svaigi nedēļu, tomāti paliek mīksti, gurķi arī tādi švakāki..
04.04.2016 08:41 |

Reitings 618
Reģ: 05.04.2012
ES nekad neesmu sapratusi par to gaļas saldēšanu. Es nopērku gaļu un piemēram tai derīgu termiņš ir līdz 10.02.2016.g.
Es ielieku to saldētavā un varu lietot pat pēc tā laika vai kā? :-D Ar visa veida gaļām var tā darīt?
04.04.2016 08:42 |

Reitings 1832
Mona, nu jā, tā arī dara. Piemēram, mājās kaujot cūku, neviens taču netur svaigu gaļu ārpus saldētavas, lai gan termiņš virsū tai nav rakstīts. Nokauj cūciņu un liek visu saldētavā, kur gaļa glabājas pat līdz pusgadam. Es tagad precīzu skaitli nepateikšu, par cik ilgu laiku saldēšana pagarina glabāšanās termiņu, bet domāju, ka info par to var atrast.
04.04.2016 08:45 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)