Darbs un dzīvošana Norvēģijā

Reitings 34
Reģ: 10.11.2011
Sveiki, sveiki!
Ļoti ceru uz atsaucīgiem cilvēkiem. Tēma - darbs Norvēģijā.
Vasarā plānojam ar manu otro pusīti doties strādāt uz Norvēģiju (Oslo vai Bergen).
Aktīvi sākām ievākt informāciju, taču māte Google neko daudz nestāsta. :-/
Man vidējā izglītība, ir sertifikāts darbam par manikīri lv un angļu valodā, angļu valoda sarunvalodas līmenī, 21 gads. Draugam - nepabeigta vidējā, tiesības B kategorija, angļu - sarunv.līm. 23 gadi.
Ar ko jāsāk? Cik naudu vajag pirmajam laikam? Kādi dokumenti jākārto? Kā tikt pie darba un kāda? Kādas algas? Kādas izmaksas (īre, pārtika, komunālie)?
Man ir teikts, negādā gadījumā nemeklēt darbu no Latvijas aģentūrām, jo tās it kā apšņāc. Vai ir iespējams jau esot Latvijā sazināties un sarunāt darbu un īri.?:-)
16.02.2016 14:44 |

10 gadi
Reitings 1207
Reģ: 29.01.2009
Silvushka,es neko baigi daudz nezinu. zinu,ka tur brauc izmeklēta publika. kad man draugs atļāva braukt tad bija jau jau aizņemtas vietas. es ap šo laiku prasīju,ka gribu braukt.
Viņa nopelnīja gada maksai RTU studijām + palika pāri, lai dzīvotu LV + pati turpināja strādāt LV. Tā viņai bija rezerves nauda neparedzētiem gadījumiem. Es nezinu cik daudz nopelna. To neteica. Divus ar pusi mēnešus strādājot katru dienu pa daudzām stundām, tikai 7dienas brīvas vajadzētu mājās atvest vismaz 3 - 4 tūkst.
16.02.2016 21:29 |

Reitings 34
Elza_Elza a kur var pieteikties? tas baig forši.
16.02.2016 21:58 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
vai siltumnīcās ogas lasa. Nekritīšu tik zemu

Tas ir sezonas darbs? Ir tev kaut kādi kontakti? Un kā tur maksā tad, par dažiem mēnešiem tik labi, lai varētu sapelnīt naudu studijām? Izklausās ļoti forši !

Ātri gan kažociņu apmeti uz otru pusi! Ceru, ka saproti, ka sapelna GADA studiju maksu nevis 3 vai 4 gadu studiju maksu, kas nozīmē, ka mājās atved pāris tūkstošus, kas, protams, nav slikti, bet nekāda baigā nauda tā arī nav.
16.02.2016 22:44 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Man viena paziņa studiju laikā brauc uz Zviedriju mazliet piepelnīties, tīrot objektus pirms to nodošanas. Samaksa 10 vai 15 eiro stundā laikam bija, jāstrādā 10-12h dienā aptuveni nedēļu, brauc vairāki cilvēki, ceļš turpu atpakaļ apmaksāts, dzīvošana un ēšana uz vietas nodrošināta bez maksas, tā kā viss nopelnītais ir tīrā peļņa uz rokas. Piedāvājumu braukt saņēma ar draugu starpniecību.
Bet traki, ja tev neviens paziņa negrib palīdzēt pat ar informāciju, par darbu un dzīvesvietu nemaz nerunājot.
16.02.2016 22:54 |

Reitings 4041
Reģ: 20.07.2014
Visu nelasīju, slinkums :D

Bet mans draugs jau gandrīz gadu strādā Norvēģijā. Sākumā mēģināja caur aģentūru abi kopā ar savu brāli. Brālis tika uz turieni, draugu vēl nepaņēma, jo nebija ļoti labas angļu valodas zināšanas. Brālis aizbrauca uz turieni un nedēļas laikā sarunāja arī viņam vietu. Viņi abi ir pavāri tāpēc pilnīgi pietiek ar angļu valodu, jo norvēģi visi zin angļu valodu.
Ar cenām teikšu tā - iedomājies mūsu cenas un sareizini ar 3! Sākumam būs vajadzīga diezgan liela nauda. Ar aģentūru no sākuma ir labāk, jo viņi nodrošina ar darbu, dzīvošanu, ēšanu un internetu. Un nenoņem nemaz tādu % nost, jo mans draugs nebija caur aģentūru, bet ar tiešo līgumu un viņam no brāļa alga diezgan maz atšķīrās. Noslēdz vismaz līgumu uz 3 mēnešiem un pa to laiku var atrast kaut ko citu. Ja nav paziņu, būs daudz grūtāk ja nav norvēģu valodas.
Plus ko es arī esmu pamanījusi, jo braucu turp katru otro mēnesi - ja tev nav ļoti laba angļu valoda, kā tūrists tiksi sagaidīts silti, bet kā strādnieks nemaz tik labi vairs neies, jo jāstaigā būs pa bankām un policiju dabonot to kodu un atļauju tur strādāt, izvazās pa visurieni tā ka maz neliekas.
Ja gribi strādāt labu darbu un pelnīt lielu naudu, diemžēl jāmācās norvēģu valoda.
Plus, ja esi jau atradis uzreiz darbu, darbs viestrādniekus nodrošina ar dzīvesvietu pēc iespējas tuvāk darbam. Citādi par īri un drošības naudu uzreiz jāatdod vismaz 1500€, dzīvokļu īre tur arī ir dārga, nu kā jau viss.
16.02.2016 23:27 |

Reitings 4041
Reģ: 20.07.2014
Un neticu, ka tev pietiks ar vājām angļu valodas zināšanām bārā. Nu neticu.
Un vispirms izmēģini iziet A1 kursu norvēģu valodai, tad redzēsi cik "ātri'' to var iemācīties. Es mācījos, caur asarām un puņķiem. :D Tiešām ļoti grūta valoda. Ja skolā vēl liekas daudz maz ok, tad aizbraucot uz turieni ciemos es neko nesapratu, viņiem ir ļoti savāds akcents.
Man piedāvāja strādāt viesnīcā par istabeni, pagaidām vēl nebraucu jo es mācos un strādāju, un tālmācībā iet negribu. Bet es diži nečīkstētu, kaut ietu tās istabas vākt, kaut ogas lasīt, jo iekrāt tur var labi, ja vien krāj. Tāpēc es nedomāju, ka sūdzēties, ka aģentūra tevi apšņāks būtu pareizi, protams paņems savu %, bet tev būs darbs tur un galvenais tu tur jau būsi! Tālākais jau būs tavā ziņā, pēc tam būs vieglāk atrast darbu.
16.02.2016 23:38 |

Reitings 285
Tēmas autore ir sajūsmā par to, ko raksta ļaudis, kas Norvēģiju labi ja pa televizoru redzējuši un tik atkārto to, ko viena tante teica, bet pilnīgi ignorē vai uzvelkas par to, ko saka cilvēki, kas tur gadiem dzīvojuši, pārvalda valodu un ir integrējušies sabiedrībā. :-D
Tikai daži šeit nodarbojas ar tevis apvainošanu un žults izgāšanu, lielākā daļa meiteņu vnk saka, ka jānolaižas uz zemes un jābūt reālai. :-)
Nav vairs Norvēģijā laiki, kad darbu pakaļ meta ikvienam, kam nebija slinkums. Bezdarbs pieaug, kronas kurss vājš zemo naftas cenu dēļ un nav gaidāms, ka šī gada laikā tas varētu pieaugt. Līdz ar to tai naudai, ko nopelnīsi pat LV nebūs tā vērtība, kas bija tavu superveiksmīgo paziņu laikā.
Ar 600-800 EUR knapi pietiks pat mēneša īrei, nemaz nerunājot par depozītu, kas var būt 2/3x mēneša maksa. Varbūt izdotos atrast kādu istabiņu hybel par 3/400 EUR, bet tā visticamāk nebūs vieta 2 cilv.
Meitenes jau ielika daudzus noderīgus linkus, tas ko iepostoja Nordic Belle nyinorge ir īpaši noderīgs pārskats par pirmajām lietām, kas jāizdara iebraucējam.
16.02.2016 23:56 |

Reitings 1469
Reģ: 01.02.2014
Shii jaunkundze, kura nejeedz angliski Googlee atrast primitiivu info, esot sastaadiijusi izcilus CV anglju valodaa 5% Latvijas cilveeku :-D

Iekopeeshu shiis jaunkundzes privaato veestuli, kuru shodien sanjeemu :-D

" DieKleineHexe: Nuuuu gan tu iespringi... Aizvainot citus par vienkāršu nezināšanu, jo viņam tā ir sveša lieta, ir zemiski. Tu esi zemiska/-s. ;)
Acīmredzot, Tev, Vinnij Pūk :-D:-D smadzenēs ir vairāk skaidu ;) Kas tev liek domāt, ka man normālas angļu valodas nav.? Varu saderēt, labāka nekā dažam labam ;) Kas liek domāt, ka neko nemāku, pat tik daudz kā CV sastādīt? Pff, esmu CV sastādījusi apmēram 5% Latvijas iedzīvotāju! Un tici man - ļoti ietekmīgus.
Es šeit griezos pēc draudzenes ieteikuma, pēc padomiem pie cilvēkiem, kuriem ir bijusi pieredze, kas var kaut ko ieteikt, nevis uzklausīt Tavu agresiju. pfff.... pretīgi!
Un man vēl teica, ka normāla tauta šeit? Zemiska personība, ar neizdevušos dzīvi. Piedod, bet ja tu vari spriest, tad es arī neatturēšos
;)"

Var jau muldeet, bet arii muldeet vajag ar meeru. Brauc droshi ar savu tikpat intelektuaalo pieguleetaaju uz Norgi, atplestaam rokaam taadus pamuljkjus gaida, kuri tik daudz kaa iires cenas, darba piedaavaajumi un dziives izmaksas Norveegjijaa, ar savu izcilo anglju valodu nespeej atrast.

P.S. Par manu dziivi satraukties nevajag, liidz manam dziives liimenim, liidz manam IQ un liidz manaam valodu zinaashanaam autoriitei taalu kaa liidz meenesim.
P.P.S. Iemet publikai kaadu izcilu CV, kuru esi sastaadiijusi, veelams anglju valodaa, kuru ljoti labi paarzini :-D

8-)8-)8-)
17.02.2016 00:40 |

Reitings 1469
Reģ: 01.02.2014
Ja taa rupji reekjina, tad Latvijaa ir 2 miljoni iedziivotaaju, autore ir sastaadiijusi CV, rupji rekjinot, 100 000 personaam :-D

Luudzu, vienu paraugu studijaa :-D :-D :-D

Un nebrauc uz Norgi, dzimtene zaudees taaaaaaaaaaaadu izcilu uuber intelektuaalu personiibu :-D:-D:-D
17.02.2016 00:50 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
http://www.cv.lv/darba-sludinajums/gratiae-norway-a-s/pardevejs-a-veikala-norvegija-f594669.html

Šis sludinājums atkal un atkal uzpeld cv.lv, bet tāds.... nezinu. Man šķiet aizdomīgs. Tiešām pa pus gadu nevar atrast pardevēju? Vai arī viņiem vajag kādas 100?
17.02.2016 08:00 |

Reitings 34
DieKleineHexe Te jau meitenes nomierinājušās, un tiešām sāk palīdzēt, un paldies viņām par to.. Bet c`mon, nopietni?? Šitik pretīga attieksme tev ir. Nevajag uzreiz izsmiet, apnicis šitais "perfekto" cilvēku agresijas vilnis. (e) Labi ok, moš ne 5%, bet kāpēc tu esi tik pretīga?
Ja jūs nevarat palīdzēt cilvēkiem, tad nevajag bojāt garīgo. Es biju tik priecīga, rakstot šajā forumā, jūs ar pirmajām vēstulēm iznīcinat visu cieņu.
Kāpēc jāņirgājas, un jāpārspīlē? Nevienā vietā nebiju teikusi, ka man ir ūber krutas valodu zināšana, bet neteicu, ka arī sliktas, kāpēc tas tā ir jāuzspīlē? Esmu dikti iekritusi darbā, jo strādāju bez brīvdienām apmēram, pa 13 dienām, un tad tik viena vai divas, jau biju aizmirsusi, cik cilvēki kļuvuši zemiski.
17.02.2016 08:11 |

Reitings 485
Nezinu vai kāds atbildēja par jūsu pamatkapitālu,jo komentārus tālāk nelasīju,bet tā plānotā summa ir stipri par maz. Par dzīvokļiem ir jāmaksā depozīts,parasti 2 vai 3 mēnešu īres apmērā. Ja īrējat dzīvoklī par,piemēram, 900 EUR vajadzēs gan mēneša maksu,gan 1800 vai 2700 EUR depozītam. Plus vēl pārējā dzīvošana. Lai veicās! ;)
17.02.2016 09:02 |

Reitings 485
Starp citu,esmu Norvēģijā kopš 2011. gada. Ja rodās vēl kādi jautājumi,tad droši raksti.
17.02.2016 09:11 |

Reitings 1093
Reģ: 02.11.2011
Es gan esmu Somijā, bet par to starta kapitālu gan varu pateikt, ka pat ar visu to, ka šeit ir lētāk kā Norvēģijā es bez minimums 4 tk nebrauktu! Īrei jau vien vajag 3 mēnešu īres maksu (par 1. mēnesi un tad 2 mēneši drošības nauda), kas jau vien Somijā (ne Helsinkos) ir ap 2100, ēšana mēnesī ap 400, ja labi taupa, 300, sabiedriskā biļete 3.30 1 brauciens + vēl telefons, internets, komunālie. Tāpat arī Somijā izīrē pilnīgi tukšus dzīvokļus, pat lampas nav, tā ka vēl tas viss jāiegādājas.
17.02.2016 09:23 |

Reitings 583
Reģ: 01.09.2015
Draudzene nesen atgriezās no 5 gadu dzīvošanas Oslo. Sākumā gāja ļoti grūti. Kamēr neapguva Norvēģu valodu, darbu neatrada. Viņas draugam veicās jau labāk, jo bija paziņa, kas iekārtoja celtniecības darbos, kur valodu tik strikti neprasīja.
Bet nu ir atpakaļ LV un teica, ka atpakaļ nebrauks, cīnīsies tepat LV, jo gāja tiešām grūti un nebija tā, ka iekrāja baigi daudz, teica, ka vairāk būtu tomēr sanācis, ja būtu palikuši LV.

Bet tas ir viens gadījums, ko zinu.
17.02.2016 09:26 |

10 gadi
Reitings 1207
Dzīvošana citā vidē ir tīrā veiksmes spēlē.Tu nezini kā būs. Zinu ģimeni, kas dzīvo Norvēģijā kopš 2006. gada un viņiem ļoti labi veicas, bet tās ir kā paveicās. Kāda izglītība un t.t. :)
17.02.2016 09:44 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Lai aptuveni redzētu atšķirību starp Oslo un Bergenu:
https://www.youtube.com/watch?v=I99Q3K18T6c
viņi runā lēnām, bet ideju var saprast. Dialekti ir ļoti atšķirīgi. Ja runā normālā ātrumā, būs grūtāk.
17.02.2016 10:36 |

Reitings 9596
Reģ: 06.03.2012
Es izlasīju visus komentāru un iespraudīšos ar savējo :) Savas pieredzes darbam ārzemēs man nav, bet ir radi, kas dzīvo ārzemēs. Parasti cilvēki, kas grib strādāt mazkvalificētu darbu (negribu nevienu apvainot), rēķina tikai stundas likmes un bieži aizmirst par izmaksām. Neviena zeme nav medusmaize. Jā, dzīves līmenis ir atšķirīgs, tāpēc algas ir atšķirīgas, bet tik par atšķirīgas ir arī cenas veikalos un izmaksas dzīvošanai, transportam un tt. Jā, tur visdrīzāk stundas likme ir augstāka, bet gala rezultāts apmēram tāds pats, ka strādājot šeit līdzīgu darbu. Atceros, ka kāda cosmo dāma, teica, ka UK pelna 2000 mārciņas. 2000 tur ir tas pats kas pie mums 600 eur. Un tie, kas saka, ka dzīvo cepuri kuldami, vienkārši vai nu nezina kas ir normāla dzīve, vai arī visu līdz galam nestāsta (visdrīzāk). Saka mēs īrējam māju vairāki cilvēki kopā. Jūs redzējāt tās viņu mājas? Tas ir kas ļoti atšķirīgs no mūsu iespaida par mājām. Tas ir 2-3 stāvu kabūzis ar platību kā mūsu uztverē normāls 2 istabu dzīvoklis. Un dzīvo tajā mājā vienā mazītiņā istabā. Un centīgi krāj naudu. Ar tādu nostāju var kaut ko sakrāt, bet, tiklīdz esi tur ilgāk, tev gribas kaut kur aiziet, nopirkt kādu foršu drēbi, ēst labāku pārtiku un rezultātā saproti, ka esi tādā pašā stāvoklī kā Latvijā. Ja pie mums neīrētu atsevišķu dzīvokli diviem cilvēkiem, bet gan mazu mazu istabu komunālā dzīvoklī, tad arī izmaksas būtu ļoti zemas. Bet nu tas mums šeit šķiet drausmīgi, a tur "visi" (Austrumeiropas imigranti) tā dzīvo.
Protams, pavisam cita situācija ir tiem, kas ir labām valodas zināšanām un brauc strādās savā profesijā (par inženieri, šuvēju, programmētāju, da jebko).
Vienkārši ir objektīvi jāizvērtē savas spējas un jāaizmirst par šiku dzīvesveidu, ja gribi tiešām nopelnīt naudu, strādājot mazkvalificētu darbu.
Un izķengāt cosmo beibēm vienmēr patīk.
17.02.2016 12:19 |

Reitings 248
Reģ: 28.12.2015
Man ir pazīstams,kas Oslo uztaisīja savu firmu. Dzīvo lielā mājā(nedala ar vēl 10 cilvēkiem), naudas pietiek, viss čill. Bet arī mācījās valodu te Latvijā, no sākuma strādāja galīgi nekādus darbus. Bet tagad viss kārtībā! Es arī domāju,ka no sākuma vienmēr ir grūti, bet tas jau atkarīgs, cik pati vēlies izsisties. un cik liela pacietība dzīvot pieticīgi. :-)
17.02.2016 12:29 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Pr to dzivosanu UK minimala alga nosedz kaut dzivosanu, apogerbu, edienu. LV minimala nosedz tikai dzuvesvietu un viss! Un lielaka dala kas ir prom, tapec ari brauca ka tur var idzuvot LV ne!
17.02.2016 12:34 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits