Atstāt bērnus vienus

Reitings 457
Reģ: 30.01.2012
Te ne reizi vien esmu redzējusi, ka mātes diskutē par to, vai ir normāli atstāt bērnus (zīdaiņus) mājās vienus, ātri aizskrienot uz veikalu. Lūk, kārtējais traģiskais negadījums, kas liek padomāt:
http://apollo.tvnet.lv/zinas/ugunsgreka-liepaja-dzivibu-zaude-divi-berni/717657?utm_source=apollo&utm_medium=article&utm_campaign=theme
Viens no mirušajiem ir 6 mēnešus vecs zīdainis. Uguns izplatās ātri, bet, ja blakus būtu bijis kāds pieaugušais, domāju, ka bērni paliktu dzīvi. Es negribu celt kašķi, bet likt vēlreiz padomāt tām sievietēm, kas savus bērnus atstāj vienus.
13.01.2016 13:09 |

Reitings 597
Reģ: 17.12.2013
Nu, nevar atstāt vienus! Lai vai kā man gribētos teikt pretējo, ka nekas nevar notikt, bet var gan un notiek! Bet laikam mani visvairāk šajā situācijā kaitina tās, kuras apgalvo tos "ārpusfaktorus" - nav naudas, audzina vienas vai vēl sazin kas. Tad nedzemdē! Nu, nav jātaisa bērni, zinot, ka pat aukli nevarēs atļauties, lai gan uz darbu jāiet un mazei jāpelna. Es,piemēram, savu brāli 11 gados 2 mēnešus veco pieskatīju, kamēr vecāki ceļojumā - tas nav normāli un pareizi, ok, pamperus nomainīt un ēst uztaisīt mācēju, bet ja notiktu nelaime, es, manuprāt, vnk sāktu kliegt un apjuktu - ja pieaugušais nespēj skaidri stresa situācijās domāt, kur nu vēl bērns! Tagad manam brālim jau pie 10 gadi - viens pats paliek visu laiku, gan sev ēst uztaisīt māk gan visu bet ja tā padomā.. Nav tas pareizi! Ir jābūt auklei un viss.
Nesaku par visām situācijām - tiešām var gadīties, ka ir steidzami jāizbrauc, nezinu, ārkārtas situācija, kāds lsimnīcā vai sazin kas. Bet arī - ņem bērnu līdzi vai zvani, lai pieskata!
14.01.2016 09:51 |

Reitings 1063
Reģ: 01.06.2015
Golden- pilnīgi piekrītu tev.
Bērni tā nejauši "negadās". Bezatbildīgi cilvēki.
14.01.2016 09:58 |

Reitings 12
Reģ: 13.01.2016
Sviests. Vai tad lielākā daļa nelaimju ar bērniem nenotiek tieši vecāku klātbūtnē, kamēr ir pieskatīti!? Negadījumi var notikt un notiek jebkādos apstākļos, nevar uzreiz teikt, ka slikti un bezatbildīgi vecāki.
14.01.2016 10:06 |

10 gadi
Reitings 967
Reģ: 14.09.2009
Golden, nu tu gan pārspīlē, 10 gadīgam aukli nevajag. Tak tur jau bērns kādā 3 klasē iet. Kas viņš uz skolu un mājās nenāk?

Es viena pati dzīvojos pa māju jau no 5 gadu vecuma, pati plīti dedzu, ēst taisīju. No 6 gadu vecuma jau skolā gāju, pašai savas mājas atslēgas un viss.
14.01.2016 10:16 |

Reitings 3084
Reģ: 29.01.2009
ugh, tad gan tev baigi japlano, lai nekas nekad majas netruktu....

Un Tavās gudrajās grāmatās iesaka ar mazuli katru dienu vazāties pa veikaliem? :-D
Mierīgi, pārtikas šopings vienreiz nedēļā, plus svaiga maize tiek iepirkta pēc nepieciešamības piemājas beķerejā agri no rīta. Protams, ka dzīve ar mazuli jāplāno.
14.01.2016 10:22 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Smagi, ja bērni jāapglabā pirmie. Kas attiecas uz sodu, tad viņi sodu jau ir saņēmuši, visbargāko.
+++
14.01.2016 10:38 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Es te negribēju neko vairs komentēt , bet nu tomēr ....

Man vienīgai šķiet , ka ar katru paaudzi tie bērni tiek pataisīti arvien nevarīgāki un bezpalīdzīgāki ?
Mana omīte 6 gadu vecumā ganīja 4 cūkas , priekš tiem laikiem tas bija diezgan atbildīgs darbs.
Kad es mācījos 2kl , ~2 mēnešus pēc skolas līdz pulkst. 17-19 biju viena, es slēdzu gan gāzes plīti, gan sildīju ēdienu un citreiz pat cepu ko mammai pēc darba ( ne vienmēr tas bija veiksmīgi , bieži, kas piedega līdz zili melniem dūmiem. Man kaklā bija iekārta atslēga , es zināju kā j''aslēdz durvis un zināju pie attiecīgajām situācijām kā man jārīkojas , ar mani bija pārrunāti gan rīcība ungunsgrēka gadījumā , gan ja , kas cits notiek, piemēram, kāds nopludina mūsu dzīvokli, man tika stāstīts , kam es drīkstu vērt vaļā un kam ne, durvis.
Mana mamma ilgu laiku mācījās 2maiņā , sanāk , ka viņai atstāja brokastis un cēla , tad kad viņas mamma gāja uz darbu , viņa pati i savus brokustu traukus mazgāja i suni veda ārā , kā arī pati aizslēdza durvis . Visas šīs lietas tika darītas vecumā līdz 10 gadiem.
Ko es ar šo visu gribēju pateikt , bērni nav jāsargā kā cukurgailiši no lietus, bet tiem ir jāmāca kā rīkoties bīstamās situācijās , nebaidīties , bet rīkoties , tie ieteikumi pavadīt bērnu uz skolu līdz 14 gadiem ir smieklīgi , nu tad nav brīnums , ka 20 gadnieki tiek uzskatīti par bērniem , tik tas nekas , ka jau no 18 var piedalīties vēlēšanās....
Es nezinu vai tas bija pārrunāts šajā ģimenē ( maz ticams, savādāk tam bērnam būtu atslēgas ), bet ja vecāki vairāk stāstītu bērniem kā rikoties bīstamās avārijas situācijās , vairāk uzticētos saviem bērniem un zinātu ka viņi ir gudri un spējīgi rīkoties , neviss kā dažām patīk, tos cilvēkus pataisīt par nevarīgām un bezsamdzeņu būtnēm. nelaimju būtu krietni mazāk ....

P.s Un beidziet taču vienreiz mani mācīt, skataties ,lai jums viss ir pēc jūsu sirdsapziņas , es darīšu pēc savas ....
14.01.2016 12:27 |

Reitings 954
Reģ: 08.11.2012
bērni nav jāsargā kā cukurgailiši no lietus, bet tiem ir jāmāca kā rīkoties bīstamās situācijās , nebaidīties , bet rīkoties

Nu wee ir pilnīgs urīns galvā ( manuprāt) , bet ir lietas, ko viņa pasaka tieši un pareizi!
un šī ir viena no tām reizēm!
14.01.2016 12:37 |

Reitings 213
Reģ: 25.11.2015
bērni nav jāsargā kā cukurgailiši no lietus, bet tiem ir jāmāca kā rīkoties bīstamās situācijās

shim es piekriitu par visiem 100%. Pavadiit beernu visaas vinja gaitaas liidz 14 gadiem? :-D
Un ko tad tu dariisi ar 15 gadiigu jeelu olu, kursh nejeedz no skolas pats atnaakt?
14.01.2016 12:38 |

Reitings 188
Reģ: 14.09.2015
Es jau no 5 gadu vecuma mājās saimniekoju viena, jo negāju bērnudārzā. Protams, arī visas plītis dedzu, taisīju ēst, gludināju drēbes un tamlīdzīgi.
6 gadu vecumā sāku iet skolā, tad jau protams, viena pa āru, bija savas dzīvokļa atslēgas.
14.01.2016 12:46 |

Reitings 2258
Reģ: 21.02.2015
Piekrītu wee. Nav ko audzināt memmesdēliņus un meitiņas, uzmanot tos kā vanagi. Tāpat visu mūžu nenosargāsi.
14.01.2016 12:55 |

10 gadi
Reitings 13809
Reģ: 29.01.2009
Salīdzināt mūsdienas ar vecajiem laikiem arī jau nav pareizi.
14.01.2016 12:56 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
weee
Nevis agrāk bija gudrāki bērni, bet agrāk ziņas tika filtrētas un nebija tik plaši pieejamas, kā tagad internetā. Ziņas publicēja avīzēs uz papīra un bija izvēle - publicēt nelaimes gadījumus vai valstiska mēroga notikumus. Tāpēc vecā paaudze ir uzaugusi vienradžu un rozā poniju pasaulē un dara lietas par ko mūsdienās var tikai pašausmināties.
Nē, bērns līdz 9 gadu vecumam nevar tikt uzskatīts par pieaugušu. Bērns tādā vecumā vēl ir bezatbildīgs. Un tas, ka agrāk kāds ganīja govis, ir labi. Bet tiek noklusēts, ka tajos laikos pietiekami daudz bērnu nositās tajos pašos lauku pagalmos-gan sprandas lauza, nokrītot no siena čupas vai kūts augšas vai noslīkstot dīķī. Bērni pilsētās visos laikos no pagalmiem ir pazuduši bez vēsts.
Var, protams, akceptēt weee uzskatu par dabisko atlasi, bet diez vai māte, kas savu bērnu mīl, gribētu viņu pakļaut liekam riskam.
Konkrētajā situācijā nelaime nebūtu notikusi, ja vecmamma bērnus ņemtu līdzi, vai uz tām 40 min būtu sarunājusi kaimiņieni pieskatīt bērnus. Jā, uz galvas var uzkrist ķieģelis, bet nelaimes gadījumu varbūtība pieaug, ja paši neuzmanās.
14.01.2016 13:00 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Kā dzirdēju ziņās, vecmāmiņa bija sarunājusi ar kaimiņieni, ka tā bērnus pieskatīs, bet, tā kā bērnus ieslēdza un reāli blakus nesēdēja, arī notika nelaime. Manuprāt, galvenā problēma ir tieši tas ieslēgšanas fakts, bet, ja bērns, piemēram, bija aizmidzis, tad var nosmakt arī miegā un tas neglābtu.
14.01.2016 13:01 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Weee pati ir pierādījums tam, ka arī 20++ gadu vecumā mūsdienu jauniešiem skaidas galvā (jau kura tēma, kur meitenes cenšas iestāstīt wee, ka bērns jāpieskata :D). Ko tad var gribēt no 9 gadus veca bērna :D
14.01.2016 13:03 |

Reitings 213
Reģ: 25.11.2015
Un kaa buutu bijis jaariikojas gimenei, kur pieaugushie bija maajaas, bet nelaime notika tik un taa? Es runaaju par ugunsgreeku daudzstaavu maajaa Chiekurkalnaa, kaadus 10 gadus atpakalj.
14.01.2016 13:06 |

Reitings 731
Reģ: 07.11.2015
Principā piekrītu wee. Varbūt nav pareizi bērnu uzskatīt par tikpat saprātīgu kā pieaugušo un līdzi sakot vajag, bet arī sargāšanai ir savas robežas. Viss, kas ir par daudz, ir par skādi.

Reitings 1056
Reģ: 06.05.2014
Piekrītu, ka bērniem ir jāstāsta kā rīkoties ekstrēmās situācijās. Jo to jau neviens nezina, bet iespējams, ka šajā gadījumā tas 10 gadīgais bērns aiz bailēm sāka kaut kur slēpties, apjuka un nezināja ko darīt (piemēram, piezvanīt). Un lielākā kļūda bija viņu ieslēgt, nu kur prāts...Tak varēja iedot viņam atslēgas. Bet es personīgi 10gadīgam neuzticētu zīdaini.

Reitings 2861
Reģ: 11.10.2014
vakar skatījos ziņas, tur minēja faktu, ko rakstā neizlasīju - vecākais puika bija ar īpašām vajadzībām. tad nu lūdzu, aiztaupīsim to "manā laikā bērni bija patstāvīgāki" apspriešanu :/
14.01.2016 13:09 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Nu wee ir pilnīgs urīns galvā ( manuprāt) , bet ir lietas, ko viņa pasaka tieši un pareizi!
un šī ir viena no tām reizēm!
TIESI TA
14.01.2016 13:13 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits