Palīdzības lūdzēji

Reitings 202
Reģ: 24.11.2013
Vakar nedaudz uznāca cepiens par to, ka ar nesavtīgo labdarību sabiedrība ir radījusi profesionālus prasītājus-ņēmējus.
Liepājas labdarības lapā vakar parādās šāds ieraksts: Kādai ģimenītei vajadzīgi bērnu ratiņi (meitenītei) un biezais kombītis , lai varētu tikt mājās no slimnīcas.
Drēbītes arī būtu jauki , ja kāds ziedotu 0-3mēn , bērniņš dzims tuvākajās 3dienās smile emoticon
Palīdzēsim kopā.
Nu viss tā kā ok, nu vajag palīdzību, tad vajag. Komentāros viena sieviete piedāvā Quinny (nemaz nav tik slikta firma) ratiņus, tikai brūnā krāsā. Uz ko posta autore atbild, ka, lai atsūta foto, lai ģimene var izvēlēties, jo gribot tomēr gaišus ratiņus (tas komentārs gan jau ir izdzēsts).
WTF? Varbūt, ka esmu nejauka, bet uzskatu, ka palīdzības lūdzējam ir jāpievalda savas ambīcijas, jo galu galā prasa atdot, nevis pārdot. Varbūt, ka pati ģimene nav tāda un tās ir tikai palīdzības sniegšanas starpnieces ambīcijas, bet man tas neliekas pareizi.
Es nerunāju par tiem gadījumiem, kad kāds "labdaris" noziedo vecus kankarus un uzskata, ka ir baigais malacis. Pa laikam ir redzami šādi palīdzības lūgumu - ļoti lūdzu uzdāvināt 38 izmēra gaiši brūnus, ādas ECCO firmas zābakus ar nelielu vilniņu uz 7.5cm papēdi. Ja cilvēkam patiešām zābaki būtu ļoti nepieciešmi, tad būtu vienalga kādā krāsā, galvenais, lai kājām silti. Un šajā stāstā par ratiņiem tas pats. Ja man nebūtu naudas ratiņiem, tad es vizinātu mazuli jebkādas krāsas ratiņos.
Kāpēc šo visu rakstu? Papdalieties ar savu pieredzi. Vai esmu vienīgā, kurai šķiet, ka bieži vien palīdzības lūdzēji ir pārāk izvēlīgi un rodas sajūta, ka diedelēšana viņiem ir kā hobijs vai bizness?
13.01.2016 08:45 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Mana mamma kadreiz medza palidzet vienai vientulajai matei ar diviem berniem ar dazadam sadzives lietam, drebem, rotallietam. Es nekad neaizmirsishu ka lietas ir taaaaa iespejams novazaat! Cik esmu redzejusi trucigas, palidzibu prasoshas gimenes, viniem viss dziivee ir kaa caur dirsu.
Atcerejos, bija vel viena gimene, kam mamma palidzeja- daudzbernu, laikam kadi 5-6 berni. To bernu maate visu partiku tureja zem atslegas, lai berni neaped, jo dzivoja vini pusbadaa.
13.01.2016 15:59 |

Reitings 202
Reģ: 24.11.2013
Tepat vienu tādu zinu, lūdza palīdzību, jo viena ar 7 bērniem. Neesot naudas nekam. Kad biju dekrēta atvaļinājumā, katru rītu gāju uz veikalu iepirkties un regulāri to dāmu redzēju rindā ar 2l aliņu rokās. Un cilvēki dedzīgi steidz palīdzēt elektrības rēķiniem naudu dot un visādi citādi palīdzēt.
Man savā ziņā ir skumji, ka tik daudz cilvēku, kam patiešām vajag palīdzību to nesaņem, jo vairāk dabū tie, kuri skaļāk kliedz.
Vienai paziņai pateicu, ka sava bērna ratiņus, kad vairs nevajadzēs, domāju kādai uzdāvināt. Pateicu, ka gribu uzdāvināt tādai ģimenei, kur abi vecāki strādā un teorētiski ratiņus varētu atļauties. Viņa bija briesmīgi sašutusi par šādu domu, jo tiem, kas var atļauties nopirkt kaut kādus nebūt ratus nevajagot dāvināt.
Es domāju citādāk, es labāk atbalstu cilvēkus, kuri paši cenšas, bet vnk visam nesanāk, nevis tikai prasa un ņem. Ja atkrīt, piemēram, ratiņu pirkšana, tad varbūt, ka atliek naudiņa mazulim vēl ko nopirkt vai kaut vai istabā remontiņu uztaisīt.
13.01.2016 16:02 |

Reitings 1325
Reģ: 10.08.2015
Konkrētiem "labdarības" lūgumiem atsaukusies neesmu. Parasti man nekad mājās nemētājas tādas lietas, ko prasa. Par cilvēku dabu gan pārliecinājos, kad atdevu dažādus mazāk vērtīgus priekšmetus. Viens tiešām ir ieinteresēts, gatavs pabraukt pretī, izskriet no darba vai kā citādi pielāgoties, un beigās vēl divreiz pateiks paldies. Otrs it kā ļoti gribēs, bet principā pateiks tikai savu adresi un nekur pretī nepanāks. Sapratu, ka par visām varītēm nav jācenšas atdot pirmajam lūdzējam.

Citreiz izlasu kādu sludinājumu, un tiešām žēl sametas. Pamoka sirdsapziņa, ka varbūt tomēr arī es varētu kā palīdzēt, bet pēc kāda laika sāk parādīties komentāri, ka lūdzējs ir krāpnieks vai kā citādi negodīgs. Un tā arī beidzas ticība cilvēkiem. Pēdējais laikam bija par kaut kādu māmiņu, kas meklē audumus un to atgriezumus un citas šķietami vienkāršas lietas, jo bērniem pati šuj utt. Daudzi piedāvāja pat veselus drēbju maisus, bet beigās atkal lasu komentārus neatsaukties uz šīs sievietes lūgumiem, jo krāpniece.
13.01.2016 16:06 |

Reitings 115
Reģ: 04.01.2016
Daudzu jau iepriekš minēto iemeslu dēļ es nekad neziedoju. It īpaši daudzbērnu ģimenēm, kas lielākoties tieši uz valsts un citu cilvēku palīdzības arī dzīvo. Turklāt tie daudzie bērni ir tieši tādēļ, lai tiktu pie kārtējā bērnu pabalsta, no kura nav nekas jāpērk, jo visu taču saziedo cilvēki.

Ziedoju tikai dzīvniekiem, pensionāriem un bērniem, kuriem ir reālas veselības problēmas. Vientuļās mātes arī vēl diskutabls jautājums, bet pamatā dzīvnieki un pensionāri ir vienīgie, kas mani spēj iežēlināt.
Manuprāt, krietni cilvēki nekad nedzīvo no vienas palīdzības līdz citai. To dara tikai slinki cilvēki.
13.01.2016 16:08 |

Reitings 5119
Reģ: 29.01.2009
Piekrītu autorei.. Vēl jo vairāk man tas riebjas, jo cilvēki, kam patiesi kādas lietas nav un ir nepieciešamas, nelūdz.... vēl arī tas, ka cilvēki šādu gadījumu dēļ, vēlas ziedot arvien mazāk.
Arī tie, kas raksta, ka grupās "Atbrīvojies no lietām.." meklē jaunu touchscreen telefonu, vēlams tādu un tādu modeli - bez maksas :D
13.01.2016 16:13 |

Reitings 213
Reģ: 25.11.2015
Taa attieksme no dazhiem ''truukumcieteejiem'' ir paarsteidzoshi bezkauniiga! Zinu vairaakus gadiijumus, kad nenjem pretii pilniigi jaunas vai gandriiz nelietotas mantas, jo redz nepieved klaat.
Taadu gadijumu deelj mana labaa sirds ir pilniigi bezjuutiiga pret luugumiem no seerijas - ai,man piedzima veel viens jauks ziidainiitis. varbuut kaads var nodroshinaat vinjam skaistu un paartikushu beerniibu, jo es pati esmu kaza?
13.01.2016 16:19 |

Reitings 5119
Reģ: 29.01.2009
ai,man piedzima veel viens jauks ziidainiitis. varbuut kaads var nodroshinaat vinjam skaistu un paartikushu beerniibu, jo es pati esmu kaza?

:D

bet tas jau ir tas trakais, ka ne vienmēr var uzreiz saprast - kuram patiešām palīdzība nepieciešama, kuram nē..
13.01.2016 16:29 |

10 gadi
Reitings 4184
Reģ: 22.11.2013
āā, es tikko atcerējos kā man nesen sanāca.
Man bija daudz lieki apģērbi, arī daži apavi. Tādi, kurus valkāja gados vecāki cilvēki. Bet visi apģērbi tīri, silti, labi. Katrā ziņā - labi apģērbi, kuri vienkārši nebija pašas jaunākās modes. Ieliku postu pilsētas FB lapā, ka bez maksas atdodu šīs drēbes cilvēkiem, kam trūkst. Tieši bija ziemas sākums un domāju, ka droši vien ne visiem ir šie apģērbi. Uzrakstīja man viena meitene pieklājīgu vēstuli, ka viņai tālu līdz algai, vispār diez gan čābīgi ar algu un vajag jaunu jaku. Vai viņa varētu dabūt kaut ko no manis, jo vecā jau irstot pa vīlēm ārā. Un jā.. kad jaunkundzīte uzzināja, ka drēbes nav jaunākās modes bija manāmi sašutusi. Viņai pat netrūka kauna atsūtīt man bildi ar kurtku kādu viņai vajagot un citas nemaz neskatīšot. Redz, vienalga, ka vecā jau sairusi, bet nevilks neko "nestilīgu"
13.01.2016 19:36 |

Reitings 850
Reģ: 24.10.2014
Es sen jau nevienam no interneta neko neziedoju, naudu nedodu un neziedoju (ceru, ka nekad nenonākšu lūdzējas lomā :-/), jo NAV ticības cilvēku cēlumam un sajūta tāda, ka, jo vairāk dod, jo vairāk prasa... Man mamma agrāk līdzēja tēva māsai- tie bija 90-to sākums/vidus apmēram, kad sāka palīdzēt, bet:
1. Sākumā teica paldies, beigās jau gaidīja- principā brīvprātīgi obligātais pasākums;
2. Visas drēbes, ko devām, un kas nebija gana labas, tika iemestas stūrī (tiešā vārda nozīmē)- vilnas mēteļi (tajā laikā sāka šika skaitīties "sintētika" no Ķīnas), ādas zābaki, utt.
3. Skolas lietas iegādājās visiem bērniem iegādājās mamma, un tad ar tika netieši norādīts, kuru būtu vēlams pirkt;
4. Zāle ap to māju vienmēr bija aizaugusi līdz palodzēm, viss nolaists, ne jau tāpēc, ka nebūtu darbarīku, bet elementārs slinkums;
5. Vēlāk jau nekaunējās visus bērnus (4), bez mammas piekrišanas, sūtīt pie mums "atpūsties";
6. Kad ieradās šī ģimene, omīte vienmēr piekodināja noslēpt maciņu tā dziļāk;
7. Sieva nekad algotu darbu nestrādāja- vienmēr teica, ka neesot jau muļķe, ka iešot strādāt.

Fināls visam šim stāstam bija gaužām nesmuks, un mammai sāpēja sirds par savu labo sirdi... Tāda man lūk pieredze.
Ziedoju labprāt dzīvniekiem.
13.01.2016 20:03 |

Reitings 334
Reģ: 19.11.2014
Pilnīgi piekrītu Story teiktajam. Nesen tieši FB redzēju postu un iegāju tajā labdarības lapā.
Jā ok, ir sievietes, kurus vīrieši pametuši, kurām vienmer ir bijis atbalsts un tagd nu jādomā un jāraujās pašām. To es saprotu, ka ir grūti. Tāpat saprotu par senioriem - ka tie neko nevar pa lielam izdarīt lai vērstu kaut ko par labu, izņemot tirgot kaut ko tirgū vai vienalga kur, bet kas tā par naudu šiem laikiem? Kapeikas un viss.
Bet šitās dāmas.... Piedodiet tās kuras uzskata savādāk. Man žēl to mazo bērniņu kuri NAV pelnijuši tādu dzīvi. Ja tu uzņemies atbildību par jebkuru dzīvu būtni tev ir arī attiecīgi jāparūpējas par viņu! Kā , nu kā var sadzemdēt tos pašus 3,4 bērnus (nemaz nerunājot par vairāk bērniem) un tad lūgt palīdzību? Kā? Kur vel bildes pievienotas - mazie skraida ar noskrandušu apģērbu, mājā pat dušas nav un visi jau n-tos gadus mazgājās izlietnē (!!!) vienā istabā dzīvo tie paši 4 vai 5 cilvēki. Vnk WTF. Šādus "vecākus" neuzskatu par tiesīgiem vispār atbildēt par bērniem. Paņemt nost un atrast vecākus kuri bērnam var nodrošināt visu nepieciesamo! Ka jau te meitenes minēja - vienīgo ko reāli vajag noziedot ie prezervatīvi. Viss.
13.01.2016 23:02 |

Reitings 796
Reģ: 09.08.2015
Es ziedoju tikai dzīvnieku patversmēm vai cietušu, slimu dzīvnieku ārstēšanai. Vēl esmu ziedojusi pa tālruni, ja kādam cilvēkam nepieciešama steidzama operācija kā tas bija Zanei, kura gaidīja plaušu transplantāciju vai Jānim Vaišļam, kurš, diemžēl, nesagaidīja...
Varbūt esmu riebīga, taču nemaz netaisos neko ziedot daudzbērnu ģimenēm, kuras lūdz palīdzību. Mans uzskats vienmēr palicis nemainīgs - ja zini, ka nespēsi bērnu ne apģērbt, ne izskolot, ne nodrošināt bērnam normālu dzīvi, tad netaisi pat vienu! Kur cilvēkiem prāts saražot desmit bērnus un tad lūgt palīdzību citiem? Labi, vienreiz cilvēki noziedos drēbes, otro reizi ratiņus, bet pēc tam? Kas laidīs bērnus skolā? Kas pirks pusdienas? Kas mācību līdzekļus? Ziedotāji? Esmu redzējusi sludinājumu, ka "ļoti, ļoti trūcīga, bet kupla daudzbērnu ģimene lūdz ziedot..." Tiešām? Atvainojos, bet tādas situācijas rada dusmas, jo bērni mūžīgi būs atkarīgi no citu cilvēku labvēlības, kamēr viņu gudrie vecāki viņus radaot vispār nav iedomājušies par to, kāda būs šo bērnu dzīve. Reiz viena tāda astoņu bērnu mamma televīzijas raidījumā izteicās, ka "aborts ir grēks!" Tā nu sēdēja ar saviem astoņiem bērniem un lūdza palīdzību ziedotājiem... Skumji.
13.01.2016 23:17 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Kaut kad FB lasīju ka ziedoja ratiņus un pēc tam redzēja tos ss.lv ,nu zemiski vispār!
14.01.2016 09:35 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Ik pa laikam iemetu naudiņu kādā ziedojumu kastē - bērnu slimnīcai, kaut kādiem vasaras projektiem trūcīgiem vai bērnunama bērniem, bet citādi neziedoju.
14.01.2016 09:49 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits