Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Krievu akcents

Reitings 263
Reģ: 20.07.2014
Sveiki!
Nezinu īsti, kāda veida padomu gribu saņemt, drīzāk gribu vienkārši kādam izstāstīt to, kas uz sirds, padalīties ar problēmu.
Pirmdien jāuzstājas kursa priekšā, jārāda prezentācija. Esmu krieviete, tāpēc latviski runāju ar šausmīgu akcentu. Pati it kā nebiju to baigi ievērojusi līdz brīdim, kad viena meitene man to pateica, pasmējās par manu runāšanu, un tagad es visu laiku uztraucos. Nezinu, kā pirmdien spēšu kaut ko aizstāvēt latviešu priekšā.. Man jau tā dažreiz ir grūti piemeklēt īstos vārdus, lai izteiktu savas domas, bet tagad, kad vēl jāiespringst par izrunāšanu.. Cenšos paplašināt savu vārdu krājumu, daudz lasu grāmatas tieši latviešu valodā, bet kā tikt vaļā no akcenta? Vai tas vispār ir iespējams? Vispār pēdējā laikā ļoti bieži cilvēki pārmet man par runāšanu - krievi saka, ka runāju ar latviešu akcentu, latvieši otrādi. Kad runāju, sāku stresot un vārdi sajūk, burti jaucās, galva reibst. Ļoti žēl, ka man tā prezentācija ir obligāta, labprāt vispār neietu uz nodarbību! Varbūt ir kādi ieteikumi, kā atbrīvoties no akcenta? Kā beigt tik nenormāli pārdzīvot?
:'-(
17.12.2015 17:01 |

Reitings 731
Reģ: 07.11.2015
Domāju, ka latviski bez akcenta runāt var tikai latvietis, cittautietim akcents vienmēr jutīsies, kaut vai viegls. Bet tas uz visām valodām attiecas.

To meiteni pasūti dillēs, stulbi cilvēki ir vienmēr un visur. Ja kurss, tad droši vien universitāte un tur visiem būtu jābūt pieaugušiem cilvēkiem. Ja tava runa saprotama, tad nekādu problēmu nevajadzētu būt. Vienkārši runā tā, kā spēj un viss, galvenais, ko domās tas, kas vērtēs tavu prezentāciju, pārējiem maza nozīme.
17.12.2015 17:10 |

Reitings 5119
Reģ: 29.01.2009
Es teikšu īsumā tā - tie, kas ir muļķi, tie tikai smejas par tādām lietām. Normāli cilvēki par tādām lietām noteikti nesmiesies. Varbūt var kādi atsevišķi vārdi likties nedaudz smieklīgi, bet to tad vnk pie sevis padomās, nevis skaļi to izteiks.
Man no sirds prieks, ka lasi latviski un centies iemācīties labāk runāt, tas arī ir galvenais, tas, ka akcents... vispār tik muļķīgi, ka latviešiem akcents šķiet kaut kas tik briesmīgs. Ļoti reti kurš cilvēks runā bez akcenta. Tiem latviešiem, kas smejas par Tavu akcentu, palūdz, lai parunā svešvalodā - krievu vai angļu, tad vari iesmiet par viņu akcentiem. Visā pasaulē, manuprāt, ir normāli, ka katrai tautai ir savs akcents - var taču pateikt, kad itāliete runā angliski, piemēram, un tas skan pat garšīgi un vispār interesanti! Nav visiem jārunā vienādi.
Tiešām besī šādi cilvēki, tādu dēļ cilvēki kautrējas runāt citā valodā, nepietiek jau ar dabiskajām bailēm.
17.12.2015 17:10 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Akcents ir normāla lieta, un par to nav jākaunas. Tu esi malacis, ka proti valodu. Šaubos, ka tie, kam kaut kādas prezentācijas, paši runā svešvalodās bez jebkāda akcenta.
17.12.2015 17:13 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Atvainojos, "tie, kam kaut kādas pretenzijas" :)
17.12.2015 17:14 |

Reitings 1512
Reģ: 25.09.2015
Ja runā tāpat kā raksti, tad problēmu nav! Akcents ir normāla lieta. Pa lielam akcenta nav vien tiem, kas "svešvalodā" kopš dzimšanas.
17.12.2015 17:16 |

Reitings 1338
Reģ: 15.03.2009
Kā mani tracina tādi cilvēki! Cilvēks cenšas, un vēl nav labi - runā krieviski, arī nav labi.
Es arī esmu izsmieta par to, kā runāju krieviski - saprotu un rakstu labi, bet runājot drausmīgs akcents, nu nav man ta ne 1., ne 2. valoda. Bet nu, iemācījos tādus cilvēkus neņemt galvā, viņu problēma, ka uzskata, ka drīkstu runāt tikai tad, ja runāju bez akcenta. Par laimi, ir maz tik šauri domājoši cilvēki, tāka - lai dzīvo ar saviem uzskatiem, kas ir bērna prāta līmenī, ka tik pasmieties par kādu un nolikt. Pietam, raksti Tu ļoti labi, nu neticu, ka Tev ir tāds akcents, kā man, runājot krieviski :-D:-D
Būs labi :-) Tici man, lielākā daļa kursabiedru novērtē to, ka Tu runā latviski un centies :-)
17.12.2015 17:18 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Akcentam nav ne vainas. Un gan jau viss kurss tāpat zina, ka esi krieviete un tavs akcents nevienu nepārsteigs. Malacis, ka centies un mācies, tas taču arī ir galvenais - nevis akcenta esamība/neesamība.

Vienīgais novērojums no krieviem - nez kāpēc krievi ļoti bieži pat iemācoties tekoši svešu valodu, nespēj kaut nedaudz minimalizēt akcentu. To var izdarīt, ja centies ne tikai iemācīties vārdu lasīt un rakstīt, bet arī fonētiski precīzi atkārtot. Ar akcentu ir tāpat kā ar dziedāšanu - centies atdarināt maksimāli precīzi vārda skaņu. Tāpat no akcenta var atbrīvoties, ja biežāk par krievu valodu izmantosi citu valodu. Tas tā... Vnk ieteikumi.
17.12.2015 17:23 |

Reitings 1138
Reģ: 23.12.2013
tieshaam suuti dillleees to skukjeni!
Man tieshaam liels prieks, ka vismaz TU maaki latvieshu valodu un pilniigi vienalga par akcentu :)
uz priekshu :)
17.12.2015 17:27 |

10 gadi
Reitings 350
Beidz uztraukties. Viss būs labi! ;-) Normāli un audzināti cilvēki nesmejas par akcentiem. Man kursā visi, kuriem dzimtā krievu valoda, runā kā māk ar visiem akcentiem un viss ir kārtībā, jo pasniedzēji vērtē zināšanas nevis izrunu. Un vispār man personīgi patīk gan akcents, gan reizēm pasaka ļoti amizantas teikumu konstrukcijas, ka jāpasmaida. Un ļoti bieži runā pareizāk par visiem latviešiem. Visvairāk man patīk kā krievvalodīgie pasniedzēji izrunā vārdu "kosinuss", man vienmēr jāsamaida pozitīvā nozīmē. :-)
17.12.2015 17:27 |

Reitings 119
Reģ: 29.05.2015
Es teikšu īsumā tā - tie, kas ir muļķi, tie tikai smejas par tādām lietām. Normāli cilvēki par tādām lietām noteikti nesmiesies. Varbūt var kādi atsevišķi vārdi likties nedaudz smieklīgi, bet to tad vnk pie sevis padomās, nevis skaļi to izteiks.
Man no sirds prieks, ka lasi latviski un centies iemācīties labāk runāt, tas arī ir galvenais, tas, ka akcents... vispār tik muļķīgi, ka latviešiem akcents šķiet kaut kas tik briesmīgs. Ļoti reti kurš cilvēks runā bez akcenta. Tiem latviešiem, kas smejas par Tavu akcentu, palūdz, lai parunā svešvalodā - krievu vai angļu, tad vari iesmiet par viņu akcentiem. Visā pasaulē, manuprāt, ir normāli, ka katrai tautai ir savs akcents - var taču pateikt, kad itāliete runā angliski, piemēram, un tas skan pat garšīgi un vispār interesanti! Nav visiem jārunā vienādi.
Tiešām besī šādi cilvēki, tādu dēļ cilvēki kautrējas runāt citā valodā, nepietiek jau ar dabiskajām bailēm.

Pilnīgi precīzi manas domas! Un vēlreiz malace, ka centies lasīt latviešu valodā un pilnveidot savas zināšanas (l)
17.12.2015 17:28 |

Reitings 537
Reģ: 27.08.2012
Neņem galvā,ko citi saka.
Tu esi malacis un Tu to zini. Gudra krievu tautības sieviete.
Latvieši arī daudzi runā krieviski ar akcentu. Nu un. Nekas . Galvenais ka valodu prot.

Neuztraucies. Viss būs labi! Lai veicas prezentācijā. :)
17.12.2015 17:29 |

Reitings 2342
Cilvēki tam ikdienā nepievērš uzmanību, tici man. Tā viena meitene Tev tā pateica, jo mērķis bija sāpināt, iedzīt kompleksus, kas arī izdevās. Faktiski, jebkurš, kurš Tev ko tādu saka, ir vai nu ne īpaši gudrs,vai arī cenšas sāpināt. Abos gadījumos nav vērts ne apvainoties, ne uztraukties, ne pārdzīvot. Veiksmi prezentācijā!
17.12.2015 17:44 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Vismaz latviski raksti Tu daudz labāk kā liela daļa pašu latviešu, konstrukcijas ir skaidras, visi vārdi perfekti iederas utt. :)

Man ir gan pāris krievu draudzenes, gan kolēģes, kurām ir neliels akcents, dzirdu, protams, bet tas arī viss, par to īpaši nedomāju. Domāju, ka lielākā daļa tāpat.
17.12.2015 18:35 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Pēc tēmas pieteikuma neizskatās, ka tev būtu problēmas ar latviešu valodu :D
Bet ja runā ir akcents, mēģini ikdienā vairāk laiku pavadīt starp latviešiem. Jo vairāk runāsi, jo mazāks būs akcents.
17.12.2015 18:48 |

Reitings 3450
Reģ: 06.06.2015
Man gan tieši otrādi, ļoti patīk kad cilvēkam ir akcents. Man tā šķiet kā odziņa. Labā nozīmē, un ja vēl meitene cenšas runāt latviski, tas ir ļoti jauki. Draugs ir krievs, bet runājam latviski, un viņam ļoti patīkams akcents ir. (l)
17.12.2015 19:01 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012

Man gan tieši otrādi, ļoti patīk kad cilvēkam ir akcents

OO, jaa man arii patik akcents! Ja godiigi tieshi krievu-latvieshu patik. Es vispaar nesatrauktos par taadaam vistaam, tu varetu uztraukties, ja nemacetu latviski ne runaat, ne rakstiit!

Uz prezentacijas laiku "izdzes" vinju no savaam domaam un bus laaabi!!!
17.12.2015 19:22 |

Reitings 235
Reģ: 21.02.2015
Man nav akcents tādēļ, ka latviešu valodu mācījos jau no bērnības, visticamāk arī tādēļ, ka man ir muzikālā dzirde, pateicoties kurai man bez akcenta īsā laikā sanāk praktiski jebkura valoda, kuru nepārzinu, jo es to uztveru nevis kā vārdus (tekstu), bet kā skaņu un precīzi to atdarinu. Varu runāt arī kādu vien vēlos akcentu.
Vēl var palīdzēt domāšana latviski. Lielākoties te komentētājām ir liela taisnība. Tu esi kāda esi, no tā nav jākautrējas un jārisina būtībā izdomāta problēma.
Lielu daļu mūža lepojos par to, ka esmu latviešu kultūras nēsātājs un valodas kopējs, stiprinot šo piederību man pat nepietika ar pases atzīmi "latvietis" - vēlējos pat mainīt vārdu uz nedaudz mazāk krievisku "Leo Osis", bet pēdējā laikā, saistībā ar bēgļu krīzi un rasu naidu kopumā, esmu saskāries pat ar viedokli, ka cilvēkam ar manu vārdu un uzvārdu (Leonīds Osipovs) nebūtu jādzīvo Latvijā un, ka šāds cilvēks vispār runā latviski ir apkaunojums latviešu nācijai. Nu, ja latvieši ir tādi, tad es neesmu latvietis. Esmu kāds esmu, ja kādam nepatīk, lai iet ieskrieties.
17.12.2015 20:18 |

Reitings 239
Reģ: 28.03.2010
Neuztraucies! Tie, kas tev to teikuši ir visticamāk aprobežoti jaunieši. Es ļoti novērtēju cilvēkus, kas ir iemācījušies latviešu valodu, kas, jāatzīst, ir grūta.
17.12.2015 20:24 |

Reitings 2872
Reģ: 26.10.2012
Akcentam nav ne vainas, man ir vairāki pazīstami cilvēki, kuriem akcents. Man tas nekad nav traucējis un viss ir kārtībā :)

Un raksti Tu tiešām daudz labāk, nekā daļa latviešu, tas jau ir super :)
17.12.2015 20:43 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Tev nav par ko uztraukties. Jā, arī rakstībā ir jūtams, ka neesi latviete, bet tie, kam būs jāvērtē Tavs darbs, ņems vērā, ka latviešu valoda nav Tava dzimtā un viss būs labi :)
17.12.2015 21:21 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits