Alexxa,
1. Nav tik vienkārši kā Tu izsakies, pirmkārt tā ir temperatūru maiņa, vides maiņa, istabā tāds koks kā egle ilgstoši neaugs. + ja nav ventilācijas, normālas gaisa cirkulācijas. Jāņem vērā arī šķirnes īpatnības. Un ne visas egles var laistīt ziemas periodā, kad sakņu sistēma jau ir aizgājusi ziemas periodā, un mitrumu vnk neuzņem. Tikai augsne tiek padarīta skābāka, un nelabvēlīgi ietekmē saknes.
Un kas ir ar pārstādīšanu, tad šīs egles nereti izaug kroplas, jo tiek pavirši atlasīti stādi, un selekcija kā tāda ir pakārtota tam, lai pusaugu kociņš ātri izaugtu, nevis kvalitatīvs koks tālāk no viņa augtu. turklāt minerālmēsli un ķīmija viņās ir sagāzta.
2. Nē, podiņā augusi egle nesanāk lētāka. Aizejot uz mežu bez maksas ir iespējams paņemt 1 egli.. podiņu egli bez maksas var tikai nozagt. Neierēķini transportu, vēl pustdienu naudu , vēl patērēto tualetes papīru pa ceļam pēc egles :D un sačakarētos apavus brienot pa mežu.
3. ne katrai ģimenei ir un nekad nebūs, tur nav nekāda sakara ar eglēm.
4. Nogāzt 100gadīgu egli, un paņemt galotni.. tas ir tas, ko es pēdējos gados daru, jā.. man vienmēr mājās ir krutākā egle Latvijā. jau no bērna dienām, es biju tas, kurš izvēlējās egli. un tā man sava veida forša nodarbe 1x gadā. Manuprāt nav neprātīgi nogāzt to egli, ja pārējā koksne tiek sazāģēta, un pārvērsta kaut vai malkā. Paskaties uz privātajiem mežu īpašumiem latvijā :D Tur ir paņemts tikai tas, kas maksā piķi.. pārējais ir poh kā saguldīts.. Un jaunaudzes tīri simboliski sabakstītas vietā.. lai dabūtu biļeti nākamajai cirsmai. nododot veco :D Privātie mežsaimnieki 90% sapis LV mežus.. Tāpat kā to dara Valsts meži. bet viņi vismaz iestāda atpakaļ kvalitatīvi jaunaudzes, nevis sabaksta kaut kādu parodiju.
Man meži ne tuvu nav vienīgais ienākums, un ir koku daudzveidība, dabas daudzveidība. Neesmu tas, kurš uzskata, ka mež ir tāpat kā kartupeļu lauks- kad koks izaudzis, tas jāzāģē :D :D
Neesmu tāds nabags. ;)Man pat mežā ir ligzdojoši ērgļi un citas retas dzīvnieku sugas sastopamas.. tā ka es dabu nepisu.. vismaz ne tā.. kā to dara krutie saudzētāji.. kuri brēc par vienu nolauztu galotnīti jaunaudzē.. man tas ņiibjot. mežs ir pietiekams dabas spēks. un nesajāts. lai es to neuztvertu kā dārzu.. kur ievākt ražu..
bet katram savs :D