Latvijā redzu, ka bērns pie kases veikalā sakt ņemt košļenes, končas un mamma sāk rāt un aizrādīt, visi skatās, katrs trešais drausminās, kā tā, kadas šausmas, bērnam tada visatļautība..
Briesmīgi nepareizajā Skandināvijā pie šādas situācijas sirsnīgi pasmējās par bērnu ar domu 'kāds jauks bērniņš', un apkart nevienas dusmīgas sejas. Un tas ir novērojams visur. Bērns ir bērns. Latvieši to negrib saprast. Grib lai bērns jau no divu gadu vecuma ir pieaugušais maza bērna ķermenī.
Un ja reiz iebāzīs rokas salātos, kas notiks? Saules gaisma pazudīs? Izskaidro, kādēļ nedrīkst bāzt rokas salātos.
Schoco, tas, ka bērnam gribas šokolādi un viņš to paņem, lūdzot mammai to nopirkt, nav neaudzinātība.
Piemērs par salātiem jā, piekrītu, bērnam ir jāzina, ka ēdienā ar rokām nav jābrauc, bet par to bērns nav jāpurina, bet jāpaskaidro kādēļ rokas ēdiena nav jāliek, ja tas līdz šim nebija izdarīts. Tas bija Tavs piemērs ne mans un nevienā vietā neesmu minējusi, ka mans bērns dara visu, kas ienāk prātā un bāž rokas salātos.
Schoco, nebiju tevi pareizi sapratusi un runāju par mājās gatavotiem salātiem, ne veikala stenda. Es negribu teikt, ka ir labi bāzt rokas dzimšanas dienai sagatavotos salātos, bet mums ir krasi atšķirīgi uzskati par to, kas ir bērns, tādēļ nav jēgas par to diskutēt.
Izlasi vēlreiz, ko es tikko uzrakstīju.
Par gardumu ņemšanu pie kases, gribēju pasvītrot sabiedrības attieksmi, kura Latvijā ir diezgan skumja, bet Tavā uztverē šķiet pareiza. Manā ne. Paliksim katra pie sava un turpini uzskatīt, ka visi bērni, kuri grib šokoladi, ir neaudzinati mežonēni.
Schocco, es nesaprotu kā vecumposma īpatnību atpazīšana un uzvedības korekcija ar nevardarbīgiem līdzekļiem ļaujot attīstīties bērna prsonībai pēkšņi ir "visatļautība"? Bērniem ir nepieciešamas robežas, patiesībā tieši robežas rada bērnā piederības un drošības sajūtu, bet šīm robežām jābūt verbālām, nevardarbīgām un konsekventēm, nevis jāvaino divgadīgs bērns par to, ka "viņš nemāk uzvesties" un jāuzskata, ka pareizā rīcība no vecāku puses būs tā divgadnieka purināšana, iebaidīšana un kaunināšana. No kurienes tam bērnam, lai būtu zināšanas par to "kā uzvesties"?