30 dienu vegāniskais izaicinājums!

 
Reitings 23
Reģ: 01.12.2015
Sveikas! Varbūt piekrītam visas kopā 30 dienas vegāniskajam izaicinājumam? :-) Kopā lielāka motivācija un vēlme. Kura ar mani? Te rakstīsim dienas beigās (vai jebkad, kad ir ko pateikt) kā veicas un savas pārdomas par pašsajūtu utt. Pati izlēmu piekrist, lai uzlabotu veselības stāvokli. Domāju sākt no rītdienas (02.12.), jo šodien jau pietiekami ēdu gaļu (s)
Sākam? :-P
01.12.2015 20:29 |
 
Reitings 158
Reģ: 31.10.2015
Tad kad viņš iemācas runāt un par saprast par ko iet runa, lai arī tad izlemj!
Ja bērniem dotu pilnīgu brīvību uztura jautājumos, tad tur dominētu konfektes, limonādes un čipsi - tie gan vegāniski produkti, bet noteikti ne veselīgi, ja tiek lietoti lielos daudzums. Katrā ziņā, ja dodam bērnam iespēju izvēlēties, tad vecākiem ir pienākums, lai šī izvēle būtu informēta izvēle. Bērnam ir jāizskadro gan veselības apsekti, gan ētiskie aspekti. Šaubos vai vecāki-gaļēdāji skaidro saviem bērniem, kā patiesībā rodas gaļa viņu šķīvī un kādas ir industriālās lopkopības prakses.

Līdz tam bērnu ir jābaro tā kā visi ārsti un uztura speciālisti to viss labāk liek darīt, nevis kā pašu spītīgā domāšana liek.
Piekrītu, bet tikai daļēji, jo, kaut arī uztura veselīgums ir nepieciešams priekšnosacījums, ir jāņem vērā arī citi apsvērumi. Uztura speciālistu kompetencē nav izvērtēt ar dzīvnieku izmantošanu saistītos ētiskos aspektus.

It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864
04.12.2015 17:20 |
 
Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Salomē Tev jau pateica lai nejauc vegānus ar veģētāriešiem.
Un es neteicu to domājot tikai par gaļas produktiem.

Man nav tas pieņemami ka mazulis tiek barots tikai ar mātes pienu ja viņš nesaņem pilnvērtīgu uzturu no tā un tas tik un tā tiek turpināts pat pēc tam kad ārsti ir pateikuši ka tā nevar un ka bērnam rodas veselības problēmas no tā.
04.12.2015 17:23 |
 
Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
Vispār labi būtu, ja bērnus barotu veselīgi, nevis ar cepumiem, ceptiem kartupeļiem un cīsiņiem... to arī neviens ārsts neiesaka, bet nez kāpēc vecāki tā dara. Tas pats ar smēķēšanu bērnu klātbūtnē. Zināms, ka slikti, bet cilvēkiem.. nezinu.. vienalga? (t)

Miss Joker, es par uzspiešanu kā tādu. Es gan esmu par bērna vadītu ēšana un manējā, piemēram, bija diezgan izteikta vegāne līdz kādam pusotram gadam. Vienmēr priekšroku deva augļiem un dārzeņiem, lai gan piedāvāti tika arī citi produkti (olas, siers, jogurts).
04.12.2015 17:32 |
 
Reitings 158
Reģ: 31.10.2015
Pārdomātas bērna izvēles piemērs: https://www.youtube.com/watch?v=sJNntUXyWvw
04.12.2015 17:39 |
 
Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Vispār labi būtu, ja bērnus barotu veselīgi, nevis ar cepumiem, ceptiem kartupeļiem un cīsiņiem... to arī neviens ārsts neiesaka, bet nez kāpēc vecāki tā dara. Tas pats ar smēķēšanu bērnu klātbūtnē. Zināms, ka slikti, bet cilvēkiem.. nezinu.. vienalga?


Par tēmu , as tad īsti ir veselīgi, cilvēce vēl strīdas, principā gandrīz katram ārstam ir savs viedkolis un nebūt šie viedokļi visiem nesaskan .....
Es bērnam dodu ēst to ko ēdu pati, ja es ēdu cepumu, tad ko man bērnam nedot ? stāstīt , ka viņš ir slikts vai rīt kad bērns guļ ?

man jau šķiet , ka vispareizāk ir zināt mēranību , neatkarīgi no tās , kas tas ir ....
04.12.2015 17:41 |
 
Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Salomē Bet tu tomēr bērnam piedāvāji izvēles iespēju vaine? Tātad viņam bija tā iespēja izvēlēties ko viņš grib ēst. Un nav jau runa par saldumu un neveselīgu ēdienu barošanu, bet kaut vai varbūt to pašu putru ar pieniņu drusku.

Man ir iebildumi ka bērnam tiek uzspiests savs dzīves veids un pat ja kāds pozitīvs piemērs ir tajā, tad tomēr tur man nāk šaubas ka pat māte mazliet nemānijās un pa kluso arī kādu piena glāzi vai vārītu oliņu neiedeva, bet apkārt tad skrēja brēcot ka viņas bērns jau kopš mazotnes ir varējis iztikt tikai ar vegānu pārtiku.
Un arī tas ka ir kādi pozitīvi piemēri, nenozīmē ka tā pat vairākumā piemēri ir negatīvi un arī attieksme par mazuļa barošanu kā vegānu ir negatīva gan no lielas daļas vecāku puses, gan no medicīnas iestāžu puses.
Tas ka iemet vienu linku uz pozitīvu stāstu arī neko nepierāda.
04.12.2015 17:46 |
 
Reitings 158
Reģ: 31.10.2015
Un arī tas ka ir kādi pozitīvi piemēri, nenozīmē ka tā pat vairākumā piemēri ir negatīvi un arī attieksme par mazuļa barošanu kā vegānu ir negatīva gan no lielas daļas vecāku puses, gan no medicīnas iestāžu puses.

Jā, tieši to arī es centos Tev jau iepriekš pateikt, ka atsevišķi piemēri pozitīvam vai negatīvam gadījumam nepasaka neko daudz par lietu kopumā. Tas, ka ir kaut kādi negatīvi gadījumi, barojot bērnus vegāniski, nenozīmē, ka kopumā tāpat vairākumā gadījumu rezultāts ir pozitīvs.

Bet, lai kā arī nebūtu ar to statistiku, svarīgi ir tas, ka ir iespēja izvēlēties tādu vegānisku diētu, kas ir piemērota bērniem. Tas, cik daudzi no vegāniem šādu diētu faktiski izvēlas, ir cits jautājums.
04.12.2015 18:08 |
 
Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
04.12.2015 18:27 |
 
Reitings 144
Reģ: 04.08.2012
Vai tas, ka zīdaiņi mirst no uzturvielu nepietiekamības, nav pietiekams pierādījums tam, ka cilvēkam uzturvielas no gaļas ir nepieciešamas?


Rakstā, ko ievietoji, zīdaiņi mira no vegānisma pārņemtiem vecākiem un bada, nevis tāpēc, ka neēda gaļu. Tātad, ja 6 nedēļas vecs zīdainis nomira, tas nozīmē, ka māte nebaroja ar krūti un nedeva savu pienu, kas ir ļoti būtiski tik jaunam bērniņam.
04.12.2015 19:50 |
 
Reitings 796
Reģ: 09.08.2015
Viena lieta ir kad pats izvēlies savu uzturu mainīt, bet pavisam cita lieta ir ka tu to uzturu centies piespiest mainīt citiem cilvēkiem, bērniem, bezpalīdzīgiem mazuļiem vai dzīvniekiem kuri nemāk pateikt nē.

Jā, šo es arī nesaprotu. Nesaprotu kāpēc veģetārieši un vegāni, kuri teorētiski ir pret visa veida agresivitāti, tomēr visbiežāk ir tie, kuri savus uzskatus agresīvā veidā cenšas uzspiest citiem. Kāda mana draudzene ar kuru bijām pazīstamas 8 gadus, pēkšņi vienā dienā nolēma kļūt par vegāni un laikam lieki piebilst, ka vairs neesam draudzenes, jo cilvēks paziņoja, ka viņai riebjos, jo atļaujos ēst sieru, desu, olas. Paziņoja, ka esmu necilvēks, pretīgs, nožēlojams cilvēks. Novēlēja, lai pēc pāris gadiem ķeru infarktu vai saslimstu ar vēzi, jo tas esot neizbēgami pa cik es ēdu gaļu. Ik dienas viņas facebook lapu pārpludina desmitiem bilžu ar dzīvnieku iekšām, dzīvnieku līķiem - tādā veidā viņa cenšas parādīt kādu ļaunumu nodaram dzīvniekiem. Respektīvi - cilvēks savā dzīvesveidā jau ir aizgājis fanātismā. Izšķīrusies no vīra, pametusi visus draugus, nu dzīvo kopā ar trīs kaķiem. Runāt ir neiespējami, jo viņa ir gluži vai kā nozombēta, kamēr mana sirds lūzt, saprotot, ka tā var beigties 8 gadus ilga draudzība.
Lūk, to es nesaprotu - kāpēc tieši vegāni un veģetārieši (protams, nerunāju par visiem!) vienmēr ir tik agresīvi, mēģinot savu viedokli un dzīvesveidu uzspiest citiem. Diemžēl, pati pazīstu vairākus.
05.12.2015 22:44 |
 
Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Ophelia, izklausās pēc smadzeņu skalošanas gadījuma.
05.12.2015 22:47 |
 
Reitings 158
Reģ: 31.10.2015
Ophelia
Tev laikam sanāca uztrāpīties uz tādiem agresīviem vegāniem. Man ir pretēja pieredze.

Bet jebkurā gadījumā piekritīsi taču, ka tā agresija, kuru dzīvniekēdāji pastarpināti vērš pret dzīvniekiem, ir agresija krietni lielākā mērā nekā tā agresija, kuru Tevis aprakstītā draudzene vērš pret tiem cilvēkiem, kuri iesaistās agresijā pret dzīvniekiem? Tāpēc ir labi, ka vismaz no šiem diviem ļaunumiem Tava draudzene ir izvēlējusies mazāko ļaunumu.
06.12.2015 00:43 |
 
Reitings 796
Reģ: 09.08.2015
Nerea, jā, man arī tā liekas, jo, cik zinu, draudzenei bija kāda paziņa - vegāne, tā teikt, ar stāžu - pēdējā laikā abas bija satuvinājušās. Nebrīnos, ja tur tas āķis...
ssh, es pati savulaik neēdu gaļu divus gadus, taču atsāku ēst, jo acīmredzot nebiju pietiekami stipra, lai atteiktos no lietām, kas garšo. Protams, agresija nav nekas slavējams, šajā gadījumā kādu aprakstu es, vairāk gan žēl, ka tādā veidā izjuka attiecības ar tuvu cilvēku. Tiesa gan, pazīstu vienu ļoti jauku vegānu, kurš agrāk bija mans dzīvokļa biedrs. Kopā varējām gatavot vakariņas - viņš cepa sojas kotletes, bet es tikmēr klapēju gaļu karbonādei - nevienam neradās nekādi iebildumi, viņš nekad pat neieminējās par savu dzīvesveidu, kopā sadzīvojām ļoti labi. Tāpēc ir prieks, ka šādu cilvēku pazīstu, tas ir lielisks pierādījums tam, ka cilvēki ar dažādu dzīvesveidu var lieliski sadzīvot. Diemžēl, sieviete par kuru runāju iepriekšējā komentārā, laikam to neprot, tāpēc arī ir rezultāts - izjukusi laulība, pamesti draugi... Tas laikam skumdina visvairāk, ka tādā veidā draudzība varēja izjukt...
06.12.2015 01:05 |
 
Reitings 158
Reģ: 31.10.2015
Es tikai gribēju pateikt, ka nevajadzētu uz šo lietu skatīties vienpusēji. Skumji ir gan tas, ka agresīvu vegānu dēļ izjūk dažiem cilvēkiem attiecības, gan arī tas, ka dzīvniekēdāju agresijas dēļ daudziem dzīvniekiem jāpiedzīvo kaut kas vēl ļaunāks. Tāpēc ir vismaz kaut kādā mērā saprotama šādu vegānu agresija, pat ja arī tā nav pati labākā rīcība.
06.12.2015 01:55 |
 
Reitings 2861
Reģ: 11.10.2014
Nesaprotu kāpēc veģetārieši un vegāni, kuri teorētiski ir pret visa veida agresivitāti, tomēr visbiežāk ir tie, kuri savus uzskatus agresīvā veidā cenšas uzspiest citiem.

+++

man ir daudz draugu veģetāriešu un daži vegāni un tikai retais nav bāzies virsū ar apvainojumiem vai pretīgiem komentāriem. un vispār arī apzīmējums "gaļēdāji" man tā riebjās, ir cilvēki, kas ēd visu un ir cilvēki, kas izvēlas kaut ko neēst, bet vai tiešām jāuzskata, ka tas, ko tu izvēlies neēst ir viss, ko tie pārējie ir spējīgi sagremot? tiešām veģetāriešiem un vegāniem šķiet, ka visi, kas nav kā viņi, to vien rij kā gaļu un bez gaļas maltīti nespēj iedomāties.
tā besī. vienmēr, kad uzaicina uz vakariņām, piesaka, lai gaļu ņemu pati līdzi :D nu nav debīla ideja, ka ja neesmu veģetāriete, tad man obligšti JĀĒD gaļa katrā maltītē? (jo redz pretējs veģetārietim ir gaļēdājs?)
pirms pāris mēnešiem sieviete, ar ko slimnīcā dalīju palātu, brinījās, ka mums vienādas brokastu auzu pārslu putras, jo viņa taču veģetāriete bet es nē. c'mon. vai visi, kas nav veģetārieši un vegāni pat auzu putrai piejauc gaļas gabaliņus pēc šīs loģikas..
07.12.2015 11:24 |
 
Reitings 1997
Reģ: 30.06.2009
Var strīdēties,bet fakts paliek fakts,ka aļa satur daudz vērtīgu aminoskābju,tā satur divvērtīgo dzelzi,kuru organismam ir vieglāk uzņemt,tāpēc ļoti daudziem veģetāriešiem ir problēmas ar mazasinību,jo no augueim organisms to uzņem nepilnvērtīgi.Gaļā ir atrodami arī B grupas vitamīni.
Vēl viens fakts,kas pierāda,ka cilvēks ir visēdājs ir ta,ska bada laikā,kad nekā nav ko ēst,ja izdosies noķert kaut žurku,cilvēks to noteikti apēdīs.Ko nekad nedarīs neviens tiešām vegāns dzīvnieks,govs,piemēram,ātrāk nosprāgs badu kā sāks ēst gaļu.Cilvēks ir spējīgs gaļu pārstrādāt un uzņemt no tās sev vajadzīgo,galu galā,mums tā arī garšo.Ja cilvēka organisms nebūtu piemērots gaļas ēšanai,tad mēs no tās nespētu paņemt neko,visticamāk mums tā nešķistu garšīga.Sienu taču mēs,piemēram,neēdam.Bet redz ir sugas,kas to ēd un pat nevar bez tā iztikt.
07.12.2015 13:15 |
 
Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Es gan nezinu cik tas ir patiesi, bet no uztura speciālista esmu dzidējusi ka lai labāk uzņemtu tos vitamīnus no dārzeņiem/augļiem, vajag drusku eļļu/sviestu izmantot jo tad organisms labāk uzsūc tos vitamīnus. Kāpēc tā un vai tas tā tiešām ir es gan nemācēšu teikt.
07.12.2015 13:38 |
 
Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Kāpēc tā un vai tas tā tiešām ir es gan nemācēšu teikt.


jo vitamīni K,E,D,A vislabāk uzsūcas kopā ar taukvielām.... ;-)
07.12.2015 13:39 |
 
Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
wee O paldies :)
07.12.2015 13:43 |
 
Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/207312/103-gadus-vecs-vegetarietis-rugti-nozelo-ka-muza-needa-galu



Godīgi sakot, tas nebija tā vērts," par izvēli neēst gaļu tagad teic 103 gadus vecais Rojs Hobss, kurš nu vairs šo prieku nevar atļauties tamdēļ, ka vairs nav arī zobu, ar ko gaļu sagremot. Viņš gaļu bija pagaršojis jaunībā un atzinis to par "debešķīgi gardu", taču atlikušo mūžu ievēroja veģetārieša dzīvesveidu, vēsta "The Daily Mash
08.12.2015 00:19 |
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits