Pieredze veģetatīvās distonijas pārvarēšanā

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Sveikas!

Jau iepriekš šeit esmu rakstījusi par savu VD un hipohondrijas apvienojumu, kas pāris reizes gadā uzliesmo. Uzliesmo tā, ka kļūst par apgrūtinājumu ikdienas dzīvei. Manā gadījumā VD neizpaužas kā panikas lēkmes, bet gan kā reālas sāpes kādā ķermeņa vietā, kam fiziski nav iespējams atrast izskaidrojumu. Paskaidrošu - martā, piemēram, nogulēju slimnīcā pēc īsta urīnpūšļa iekaisuma, kas jau sen bija izārstēts, bet vēl turpināja sāpēt gan vēders, gan mugura. Tā, ka neizturami sāpēt. Pēc n-tajiem izmeklējumiem atklājās, ka esmu vesela kā rutks, bet sāpes ir somatoformas. Papildus visam, protams, trauksme par n-slimībām, kas man varētu būt. Pēc tam padzēru nomierinošas zāles un visas sāpes pārgāja kā uz burvju mājiena.

Līdz šim viss bija ok. Saslimu ar angīnu, to izārstēja. Palika aizsmakums, kurš nepāriet nu jau mēnesi. Darīju nedarbus un jautāju tantei gūglei, kas varētu būt pie vainas. Protams, kā viens no biežākajiem ilgstoša aizsmakuma cēloņiem minētas vairogdziedzera problēmas. Izlasīju, ka vairogdziedzera audzēji mēdz izraisīt nopietnu aizsmakumu un sāpes kaklā no priekšpuses. Un voila! otrās dienas vakarā sākās sāpes kakla priekšpusē. :D Aizgāju pie LOR, nedēļu dzēru AB, bet ne aizsmakums, ne sāpes kaklā nepāriet. LORs aizsūtīja uz vairogdziedzera analīzēm un USG, katram gadījumam. Analīzes atnāca labas, taču līdz USG bija jāpagaida. Gaidot jau biju izlasījusi visu pieejamo par vairogdziedzeri, piemeklējusi sevi visādus simptomus un skaidri zināju, ka kaut kādus mezglus, kas sāp un spiež uz balss saitēm, noteikti atradīs. Bet nekā, izrādās, ka neviena paša mezgla un viss pilnīgā kārtībā.

Tas, protams, ļoti jauki, bet simptomi jau nepāriet. Kakls beidz sāpēt, kad iedzeru nomierinošās zāles, bet pie kaut kādiem satraukumiem sāpes atgriežas. :( Diezgan droši zinu, ka gan jau pāries arī šī kaite, izlietojot zāļu kursu, bet negribu divas reizes gadā lietot diezgan stipras nomierinošas zāles, lai ārstētu veģetatīvo nervu sistēmu. Tāpēc jautājums - kā Tev ir izdevies tikt galā ar veģetatīvo distoniju bez medikamentu palīdzības?

Vasarā viss ir ideāli, tiešām jāsāk ticēt ģimenes ārstei, kas saka, ka rudens drūmais laiks man to izraisa. :D
25.11.2015 18:00 |

Reitings 1164
Reģ: 29.01.2009
zili_rudzi Kā psihoterapijā, psiholoģijā skaidro to, ka cilvēks ar otru runājot neskatās acīs (un nevis skatās, teiksim starp uzacīm), bet konkrēti garām - sienā, zemē, u.t.t. Cilvēkam nevis ir kauns skatīties acīs, bet drīzāk rodas nepatīkamas izjūtas, ja ir spiests runāt veidojot acu kontaktu. Zems pašvērtējums vai kas cits? :-|
25.11.2015 21:52 |

10 gadi
Reitings 403
Reģ: 30.08.2014
Pulss ir augsejais vai apaksejais raditajs?

Pati neko neesmu mērījusi. Ārsti mērīja gan ar to verķi, ko uz pirksta uzliek, gan ar parasto asinsspiediena mērītāju. Vispār nekad tam nebiju pievērsusi uzmanību, bet sāku sūdzēties par sirdsklauvēm un tad arī atklāja to. Pašai nemaz asinsspiediena mērītājs nav, tāpēc līdz šim mājās nemērīju un nezināju, ka kaut kas nav normas robežās.
25.11.2015 21:54 |

Reitings 1396
Reģ: 22.05.2014
Manā gadījumā VD neizpaužas kā panikas lēkmes, bet gan kā reālas sāpes kādā ķermeņa vietā, kam fiziski nav iespējams atrast izskaidrojumu.

Man tieši tas pats pie lieliem satraukumiem un stresa pēkšņi kaut kas sāk sāpēt. Piemēram vasarā bija tā ka krūtīs sāka sāpēt un bija spiedoša sajūta un nevarēju normāli paelpot pietrūka gaisa varēju ievilkt tikai mazus elpas vilcienus tikai tā lai nenosmaktu kamēr ātrie atbrauca un aizveda uz Gaiļezeru, tur visu pārbaudīja, neko neatrada izpilinaja man paracetamolu un pateica ka VD un nākamreiz lai es dzerot pie sāpēm paracetamolu un mēģinot atgulties un nomierinoties..
Nu ik pa laikam pie lielākiem stresiem velaizvien parādās neizsakamas sāpes ne no kā...
Kā to ārstēt neviens īsti man nav pateicis lai gan biju pie ģimenes ārsta un staigāju pa nosutijumiem, bezjega.. :-(
25.11.2015 21:58 |

Reitings 1832
Reģ: 20.01.2012
Es nezinu-ta ir VD vai nav (neviens man to nav piedevejis),bet noveroju tadu iekseju diskomfortu,trici. Reali rokas netric,bet iekseji jutos nekomfortabli.
Sodien nacu uz maju un man bija spiedosa sajuta kakla,sirds puse spieda,kajas stivas...domaju atrak majas tikt.
Pat darba stradajot izjutu,ka ik pa laikam iestajas slabums,ka neko negribas.pat kasti sodien nebija speka pacelt,sajuta,ka viss speks izsmelts.

Nuja,trukst man D vitamins. Varbut tiesam ar to viss saistits,jo analizes loti labas.
25.11.2015 21:58 |

Reitings 6037
Par garlaicību ikdienā nevaru sūdzēties, Artemzij. Man ir darbs, draugi, hobiji, aktīva sabiedriskā dzīve, bet tad, kad uznāk trauksmes sajūta, viss pārējais šķiet nesvarīgs. Nesaprast to, ja nav piedzīvots, kā reāli stipras sāpes ķermenī, bez fiziska pamata. No tā arī rodas tas uztraukums un paranoja.
25.11.2015 22:01 |

Reitings 6037
Un, protams, ka nav labi, to jau es pati saprotu un tādēļ arī tapa šī diskusija. Un tas, kas nav labi, saucas - veģetatīvā distonija.
25.11.2015 22:03 |

Reitings 133
Reģ: 14.11.2015
Spīdola cik ilgi mokies ar VD?
25.11.2015 22:05 |

Reitings 6037
Ergy, man ikdienā nekā neizpaužas, tikai kādas 2 reizes gadaa rudenī un pavasarī, un arī ne katru gadu. Kādi 5-6 gadi varētu būt kopā.
25.11.2015 22:16 |

10 gadi
Reitings 15
Reģ: 26.07.2013
Meitenes, kā jūsu otrās pusītes sadzīvo ar jūsu VD un hipohondriju? Pēc pieredzes varu teikt, ka ir ļoti grūti ilgstoši būt kopā ar tādu cilvēku :-/
25.11.2015 22:16 |

Reitings 133
Reģ: 14.11.2015
Runce Ar savu otro pusīti neesam tikuši līdz dzīvošanai kopā, bet pašreizējā situācija rāda, ka viņu tas ļoti uztrauc un nav bijis strīdu par šo tēmu!
25.11.2015 22:24 |

Reitings 25
Reģ: 16.11.2015
Man ir tieši tāpat- vasarā viss ideāli, bet rudenī/ziemā atkal jūtu visas pazīmes!
Pirmo reizi VD man konstatēja aptuveni 5 gadus atpakaļ...sākumā pazīmes bija ļoti izteiktas- nezināju, kas ar mani ir atgadījies- aizgāju pie ārsta un man tika norādīts, ka tā ir veģetatīvā distonija.
Bija tā, ka brīžiem likās, ka nevaru paelpot, īpaši sabiedriskās vietās, bija briesmīgi karstuma viļņi, reizēm to rezultātā viss gar acīm paliks melns, bieža svīšana, trauksmes sajūta, bezmiegs, briesmīgas sirds klapes, depresija- visā saskatīju tikai slikto...dzēru aŗī nervostrongu un vel pāris zāles ģimenes ārsts bija izrakstijis, nekas nepalīdzēja. Vienmēr pirms došanās ārpus mājas lietoju Sedetif pc, ir tādas tabletes pret nemieru, uz konkrēto brīdi palīdzēja..šīs tabletes ir lētas un aptiekā ir iespējams iegādāties bez receptes!

Šo gadu laikā esmu iemācījusies sadzīvot ar VD, arī pazīmes vairs nav tik izteiktas. Man palīdzēja tas, ka atradu sev jaunu hobiju, kas tiešām aizrauj un nodarbina manu prātu! aŗī nodarbošanās ar sportu palīdz.

Esmu par VD lasijusi nu tik daudz....viss esot tikai un vienīgi galvā! :)
25.11.2015 23:53 |

Reitings 262
Reģ: 04.01.2013
Ar to patiešām vienkārši jāmāk sadzīvot. Sākumā es arī nesapratu, ko darīt situācijās, kad parādās šādi uzliesmojumi, bija pilnīga neziņa un bailes. Protams, ik pa laikam tāpat VD par sevi atgādina, bet kaut kā laika gaitā esmu iemācījusi pati sevi nomierināt. Visu laiku, kad bija slikti, centos vienkārši dziļi elpot, iedzert aukstu ūdeni,skaidrot sev, ka tas viss ir pārejoši un nekas slikts nenotiks. Sākumā gan no tās mierināšanas lielas jēgas nebija, bet ar laiku palika labāk. Ļoti palīdzēja sportošana un relaksācija (vannas, garas pastaigas vienatnē, mūzikas klausīšanās, grāmatu lasīšana, masāžas).
26.11.2015 13:29 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits