Creditreform un 8 gadus sens parāds

Reitings 2728
Reģ: 29.01.2009
Sveikas! :-)

Tāds "jauks" pārsteigums pasta kastītē no Creditreform. Es neesot samaksājusi 10 Ls par interneta pieslēgumu pirms 8 gadiem. OK, visādi var būt, jo tobrīd pārvācos un bija pavasaris galvā, bet nesaprotu, kādēļ ar mani nesazinājās šo 8 gadu laikā?! Zvanīju uz interneta firmu - jā, esot man parāds un līguma kopiju es varot saņemt, ierodoties pie viņiem birojā, rakstot iesniegumu u.tml. Protams, man nav ne līguma kopija, ne čeki par maksājumiem saglabāti - reāli man nav nekādu pierādījumu u.tml. Pati vainīga - vajadzēja ierīkot atsevišķu istabu, kur uzglabāt šādus junkus.
Droši vien būs vien jāmaksā - ko citu?
Bet jautājums - vai tas ir likumīgi no firmas puses 8 gadus klusēt (ne piezvanīt, ne vēstuli atsūtīt) un tagad likt man maksāt parāda summu un %? Parādu es noteikti samaksāšu, bet es par tiem % - tāds kā mazliet rekets sanāk. Pieredze?
27.10.2015 11:31 |

10 gadi
Reitings 3818
Reģ: 06.05.2014
Par 20ls konts tika iesaldēts uz 2 gadiem. Arī domāja, ka sūtīs dillēs par tik senu atgadījumu, kur pati firma bija vainīga - neizsita pareizu čeku, tad sākās teātris par to, ka pazaudēti dati..., bet šie visu caur tiesu jau bija pez paziņas klātbūtnes izdarījuši. Tā kā tur laikam tomēr jāuzmanās ir.
27.10.2015 11:54 |

Reitings 2728
Ctn, es jau izstiepos ar meitu parkā. Tā vēstule ir pie vecākiem ( deklarētā adrese arvien tur). Summu pieprasa atmaksāt līdz 04.11. vēstulē rakstīts, ka tā ir atkārtots pieprasījums, lai gan līdz šim nekas nav saņemts.
PTAC arī telefonu neceļ-laikam daudzi sūdzas :D
Negribētu, lai dēļ šāda sīkuma iesaldē kontu, bet tā vienkārši maksāt arī negribās. Dilemma.
27.10.2015 12:14 |

Reitings 616
Reģ: 01.12.2012
Ja pēc parāda rašanās 3 gadu laikā ne reizi nav atgādinājuši, ir noilgums.
27.10.2015 12:15 |

Reitings 2342
Ctn, es jau izstiepos ar meitu parkā. Tā vēstule ir pie vecākiem ( deklarētā adrese arvien tur). Summu pieprasa atmaksāt līdz 04.11. vēstulē rakstīts, ka tā ir atkārtots pieprasījums, lai gan līdz šim nekas nav saņemts.
PTAC arī telefonu neceļ-laikam daudzi sūdzas
Negribētu, lai dēļ šāda sīkuma iesaldē kontu, bet tā vienkārši maksāt arī negribās. Dilemma.

Nemaksā neko, pat ne pamatparādu. Saki, lai pierāda, ka ir atgādinājuši, jo Tu neko neesi saņēmusi.
27.10.2015 12:18 |

Reitings 2728
Vai ir noteikta forma, kādā viņiem mani jāinformē, piemēram, ierakstīta vēstule? Šī, ko vecāki saņēma ir kā parasta vēstule-kā vispār var tādas sūtīt, ja pats sūtītājs nevar pārbaudīt, vai adresāts ko saņem? Vēl tikko iedomājos, vai tik nebūs man ko sūtījuši uz vecum veco e-pastu @one.lv, kuru neizmantoju 7 gadus?!
27.10.2015 12:24 |

Reitings 2342
Vai ir noteikta forma, kādā viņiem mani jāinformē, piemēram, ierakstīta vēstule? Šī, ko vecāki saņēma ir kā parasta vēstule-kā vispār var tādas sūtīt, ja pats sūtītājs nevar pārbaudīt, vai adresāts ko saņem? Vēl tikko iedomājos, vai tik nebūs man ko sūtījuši uz vecum veco e-pastu @one.lv, kuru neizmantoju 7 gadus?!

E-pasts, zvani ir štrunts. Jāsūta uz deklarēto adresi, turklāt, praksē vienmēr sūta ierakstītas, lai var pierādīt, ka ir izsūtīts. Tad gan, ja neizņēma - persona pati vainīga.
27.10.2015 12:32 |

Reitings 177
Reģ: 15.10.2015
Vispārējais prasījuma tiesību noilgums ir 10 gadi (ja šajā periodā nav sūtītas vēstules, ko kreditors var pierādīt, piem., ierakstīta vēstule - tādā gadījumā noilgumu sāk skaitīt no jauna)!

Kreditoram nav pienākums atgādināt par parādu, bet parasti tomēr cilvēkus laicīgi informē par faktu. No tāda viedokļa, protams, nesmuki, bet prasīt viņi var. Tikai jautājums cik lielu summu!

10 Ls = EUR 14,23 (pamatsumma)
Procenti var būt pamatsummas apmērā, bet nedrīkst to pārsniegt - tātad vēl + EUR 14,23
Līgumsods - 10% no pamatsummas - vēl + EUR 1,42
Maksimālais parāda atgūšanas izdevumu apmērs - EUR 17,00

Kopā maksimālā summa, ko var prasīt, sanāk - EUR 46,88

Protams, jāskatās vēstulē parāda atšifrējums (vai visas pozīcijas ir pieļaujamajā apmērā).

Ja vēstule tiešām ir nosūtīta TIKAI neierakstītā veidā, Tavā vietā neliktos ne zinis! Jo neierakstīta vēstule nepārtrauc noilgumu. Rakstveidā noteikti neko viņiem nerakstītu, jo tas pierādītu, ka vēstuli esi saņēmusi. Bet tas, protams, pašas ziņā, kā tālāk rīkoties. :-)
27.10.2015 13:09 |

Autorizēts lietotājs10 gadiPatīkModerators
Reitings 10575
Ja vēstule tiešām ir nosūtīta TIKAI neierakstītā veidā, Tavā vietā neliktos ne zinis! Jo neierakstīta vēstule nepārtrauc noilgumu.

Vissliktākais, ko var darīt, ir nelikties ne zinis. Ir jābūt skaidram rīcības plānam, ko darīt, ja būs tā un ko darīt, ja būs tā.. Ja nav zināšanas par rīcības plānu, tad nelikties ne zinis, ir vairāk kā muļķīgi. Pēc tam cilvēki kliedz, ka Valsts tāda..
27.10.2015 13:30 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
kontu neiesaldēs vienkārši novilks tikko parādīsies tā summa, respektīvi būs konta bilance ar - to summu , un to naudu ieskaitīs atpakaļ , ja konta apgrizījums mēneša laikā būs mazāks , kā min alga . t.i 360 eiro
27.10.2015 16:44 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Prelude visu ļoti pareizi izstāstīja, vienīgi par to nelikšanos ne zinis... tas ir tā "tricky". Var jau naivi cerēt, ka viņi turpmakos divus gadus neko neturpinās kustināt un tad iestāsies nilgums, bet, visdrīzāk jau tas nenotiks un sāksies arī Creditreform telefoniskā apzvane un e-pasti (es tiešām nezinu, kā viņi puslegāli šiem datiem piekļūst, bet ar laiku viņi dabū šo kontaktinformāciju un zvana rītos vakaros, vēl papildus pieprasot arī parādu piedziņas izdevumus, kurus jau nu gan ir jāskatās vai parādiekam ir pienākums maksāt - tas atkarīgs bija no tā, kurā brīdī parāds nodots piedziņai).
27.10.2015 16:54 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Kapec nevari samaksat tiesi tiem kam esi parada?
27.10.2015 16:58 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Kapec nevari samaksat tiesi tiem kam esi parada?

Var un pat vajag!
27.10.2015 17:04 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
A nu sk, ta jau domaju.Tad te vispar neredzu problemu,

Un kas notiek ja paradnieks nestrada un nav nekadu ipasumu? Ka tad sie piedzen to paradu?
27.10.2015 17:06 |

Reitings 638
Rīdziniece - varbūt tādēļ, ka viņa nemaz nav parādā? Ir cilvēki, kam ir kādi principi. Es arī cīnos pret 'netaisnībām' - atkarībā no tā mirkļa spēka rezervēm.
Situācija bija līdzīga, kur pēc 3 gadu klusēšanas uzradās kredītpiedzinēji no i - neta kompānijas, kas apgalvoja, ka kkādu rēķinu laika posmā, kamēr biju klients, neesmu apmaksājusi. Kas, protams, bija muļķības. Pati zināju, ka esmu samaksājusi, pluss vēl - nu i loģika - 5 mēnešus maksā godīgi, vienu izlaid, nākamos 6 atkal maksā .. Pa to laiku viņi būtu pamanījuši iztrūkstošo un ziņojuši, JA kas tāds būtu bijis.
Tā kā tolaik iemaksas veicu 'pa tiešo' bankā, kvīts pārvākšanās laikā bija noklīdusi un īsti pierādīt nevarēju. Beigās vienojāmies, ka maksāju to rēķinu vien, bet piedziņas kompānijai neko. Joprojām 'bišķi' kremt un kopš šīs pieredzes cenšos glabāt kvītis.
27.10.2015 17:12 |

Reitings 4298
Man bija līdzīga situācija, bet runa bija par krietni mazāku laika periodu - izvācoties no pēdējās dzīves vietas, visā kravāšanās un pārvākšanās trakumā biju aizmirsusi samaksāt pēdējo interneta rēķinu. Pirms tam 4 gadus maksāju laikā, nekad nevienu mēnesi nebiju pat dienu nokavējusi.
Interneta provaideris nebija arī atsūtījis nekādu atgādinājumu. Pēc pusgada man piezvanīja no parādu piedzinēju kompānijas "Melnā lapa" (kad piezvanīja un stādījās priekšā, pirmajā brīdī nodomāju, ka zvana no apbedīšanas biroja un kāds ir nomiris..) un teica, ka par manu parādu ir atvērta lieta, ir jāsamaksā parāds un soda procenti. Nekavējoties apskatījos internetbankā, ka tiešām par pēdējo mēnesi nebiju samaksājusi, nekavējoties sazinājos ar provaideri, izstāstīju, ka pārvākšanās procesā aizmirsu, nekavējoties samaksāju parādu, nosūtīju viņiem maksājuma uzdevumu un viņi teica, ka viss kārtībā, ka viņi arī paziņos parādu piedzinējiem, ka viss kārtībā. Pēc laika man atkal zvanīja no "Melnās lapas" un teica, ka man ir aktīva piedziņas lieta utt. Beigās jau ieviesu skaidrību un panācu, ka mana lieta tiek slēgta.

Bet mani šokēja tas, ka es daudzus gadus biju godīgs klients un vai tiešām Interneta provaiderim nebija vieglāk man atsūtīt vienu atgādinājumu uz e-pastu vai piezvanīt tā vietā, lai nodotu manu lietu parādu piedzinējiem?
27.10.2015 20:22 |

Reitings 1183
Reģ: 15.02.2012
Prelude, man tāds jautājums parādījās, par šo
Maksimālais parāda atgūšanas izdevumu apmērs - EUR 17,00

Līgums ir slēgts ar i-neta kompāniju, kāpēc klientam jāsedz parāda atgūšanas izdevumi? Vai tad tie nav jāsedz i-neta kompānijai, kura izmanto parādu piedzenēju pakalpojumus?

Vispār es piekrītu, palasi CPL un CL, kā arī sazvani PTAC, nav ko barot tādus nekauņas.
27.10.2015 20:52 |

Reitings 2816
Reģ: 19.01.2015
Nemaksātu. Noilgums un tie procenti, pff, 50 eiro arī ir nauda !
27.10.2015 20:53 |

Reitings 501
Reģ: 28.07.2015
50 eiro arī ir nauda !

Tev varbūt :D vēl jo vairāk, ja mēģini sakasīt sīceni tirgojot saplēstas drēbes :D:D:D:D:D
27.10.2015 20:55 |

10 gadi
Reitings 4446
Reģ: 02.01.2011
lai nu kā, bet es procentos nemaksātu vairāk kā to, ko esmu parādā, respektīvi, vairāk par 20nieku viņi nedabūtu.
27.10.2015 21:43 |

Reitings 177
Reģ: 15.10.2015
Lex, ja kreditors nodod parāda lietu piedzinēju kompānijai, tad PARĀDNIEKAM (nevis kreditoram) ir pienākums maksāt parāda atgūšanas izdevumus šai piedzinēju kompānijai, pamatojoties uz Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 6.pantu (kas nosaka šādu pienākumu) un MK 29.01.2013. noteikumiem Nr. 61 - 2.punktu (kas nosaka parāda atgūšanas izdevumu maksimālo apmēru).
28.10.2015 09:41 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!