Studente-grūtniece

Reitings 348
Reģ: 02.11.2010
Sveikas meitenes! :)

Vairāk jau laikam uzrunāju māmiņas un topošās māmiņas, bet jebkurš viedoklis būs svarīgs :-)

Man ir sekojoša situācija - mācos maģistratūrā, iestājos šogad, tātad pirmais kurss. Mācības ir pilna laika klātienē, skola katru dienu, mācības ir nopietnā zinātnē, ar kvalifikācijas eksāmeniem galā un tādēļ īsti nav baigi daudz brīvā laika. Sākoties studijām, uzzināju, ka esmu stāvoklī. Attiecīgi mazulis gaidāms uz maija beigām/jūnija sākumu. Manā universitātē tas ir sesijas laiks. Īsti nezinu vai spēšu ar lielu vēderu un līdz pēdējam brīdim mācīties, kā arī izbraukāt (dzīvoju Pierīgā, skola centrā, mašīnas nav) + veiksmīgi nolikt sesiju. Ak jā, sestdienas grupa nav, ir tikai pilns laiks pa dienu vai pilns laiks vakarā. Tāpat, nākamajā septembrī jāsākas praksei, lekcijas nebūs, bet tas nemaina faktu, ka prakse ir katru dienu. Vīrs, mamma strādā, bet vīra ģimene dzīvo otrā Latvijas galā. Attiecīgi īsti nebūs kas bērnu pieskata tajā laikā.

Esošajā situācijā īsti nezinu kā rīkoties, jo varianti ir vairāki un iespējas arī, bet īsti nezinu kā būs, jo nākotni paredzēt nevar. (t)

Mani varianti:
1) Ņemt akadēmisko jau februārī. Neņemot vērā, ka studijas faktiski ilgst tikai 2 gadus, bet es tās paildzināšu uz 3 gadiem.
2) Nomainīt skolu, kurā ir neklātienes grupa. Respektīvi, turpināt mācības, iekavēt tikai pusgadu, apmeklēt visu grūtniecības laiku skolu, tomēr iegūt mazliet zemāka prestiža izglītību ( salīdzinājumam - tas ir tāpat kā juristus LU nomainīt pret juristiem RSU);
3) turpināt studēt un cerēt, ka viss saies. Tas ir - nebūs grūti apmeklēt skolu, viss noritēs skaisti, viegli un rožaini, kā arī dzemdības nesāksies eksāmena vidū :-D

No jums ļoti gaidu pieredzi kā bija pašām/māsām/draudzenēm/mammām, ieteikumus un viedokļus kā man labāk darīt, jo tiešām esmu ļoti apjukusi!(t)

Paldies jau iepriekš! :-)
23.10.2015 10:07 |

10 gadi
Reitings 1496
Reģ: 21.03.2009
schoco, tā noteikti saka cilvēks, kurš LU nav pabeidzis

Mierini sevi ar šo domu. :D
23.10.2015 10:56 |

Reitings 348
schoco, negribu piekrist par LU. Tas ko es studēju, tieši šeit ir augstākajā līmenī, vismaz tā uzskata darba devēji. Un tas ir pietiekams rādītājs.

Nela, piekrītu par LU :-D

Bet atbildot uz jautājumu - jo prakses ir 3, tās ir dažādās nozarēs un attiecīgi dažādās vietās.

Vispār - paldies par komentāriem, meitenes. Jūs esat ļoti atsaucīgas (l)
Es saprotu, ka visas manas problēmas atrisinātu studēšana neklātienē. Atkristu gan akadēmiskais, gan bērna pieskatītāju neesamības jautājums. Tāpēc jau pieļāvu iespēju nomainīt skolu. Bet nu izskatās, ka ja ar šo mācību gadu tikšu galā, nākamais tāpat sagādās problēmas, par to pat neiedomājos. Tad nu domāšu tālāk ko darīt (t)
23.10.2015 11:02 |

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Neesmu nedz esošā, nedz topošā māmiņa, bet mans ieteikums būtu - akadēmisko var paņemt jebkurā brīdī (izņemot sesijas laikā - vismaz RTU tā ir), līdz ar to, kamēr spēj un jūti, ka tas neietekmē Tavu un Tava topošā bērniņa labsajūtu un veselību, turpini studēt. Ja jutīsi, ka vienu brīdi vairs nespēj - ņem akadēmisko gadu.
23.10.2015 11:06 |

10 gadi
Reitings 1496
schoco, negribu piekrist par LU. Tas ko es studēju, tieši šeit ir augstākajā līmenī, vismaz tā uzskata darba devēji. Un tas ir pietiekams rādītājs.

Ja nostātos viens, kas beidzis LU, viens, kas beidzis to pašu Vācijā, Dānijā, UK, LU absolvents stāvētu pie ratiem. Un tāda ir realitāte. Mēs te savā miestā, Latvijā, varam par LU fanot, bet nekur tālāk par miestu netiktu.

Tu studiju reglamentu esi skatījusies? Iespējams prakses vari iziet jau tagad, tikai jārunā ar vadību.
23.10.2015 11:07 |

Reitings 348
schoco, piekrītu. Bet manas studijas ir saistībā ar Latviju, pabeidzot studijas citā valstī, tāpat nevar strādāt manā jomā Latvijā. Tieši tāpēc izvēle ir starp divām Latvijā atzītām universitātēm ar vienādu profesijas iegūšanu galā.
Un par praksi - nevar iziet ātrāk, jo skola piedāvā prakses vietas.

freya, bet nauda tad ir izsviesta vējā. Jo jāmaksā ir studiju sākumā. Tā kā esmu maksas students, maksa nav maza, man tas ir svarīgs aspekts.
23.10.2015 11:14 |

10 gadi
Reitings 1496
Un par praksi - nevar iziet ātrāk, jo skola piedāvā prakses vietas.

Informē skolu par savu grūtniecību, palūdz iespēju iet ātrāk. Neticu, ka būs neatsaucīgi, visi taču ir cilvēki, sapratīs.
23.10.2015 11:19 |

Reitings 65
Reģ: 30.07.2014
neizlasīju citus ieteikumus, varbūt atkārtošos. Ir pieredze. Ja nemaini skolu - mācītos līdz pēdējam, ar noteikumu, ka nav problēmgrūtniecība un tad akadēmiskais. Jo ar zīdaini mājās ir DAUDZ grūtāk mācīties. Nelolo ilūzijas,ka tu viņu tādu maziņu pēc tam varēsi ar mierīgu sirdi atstāt auklei vai kam nu tur pieskatīt, lai pati ietu uz skolu. Pašas bērnam bija 3 mēneši,kad sāku studēt klātienē. No vienas puses - maziņu atstāt vienkāršāk, jo tā globāli viņam pofig, kurš pudeli iedod un, kurš pamperu nomaina. No otras puses pašai vainas apziņa, piens tek, jāmeklē, kur atslaukt, uztraukums kā bērnam mājās... nu karoč ne īsti mājās, ne skolā. Ja tā ir prakse, kur nav jābūt katru dienu no rīta līdz vakaram, tad savādāk, tev pašai nāks par labu kaut kāds režīms un izraušanās no mājām.
23.10.2015 11:20 |

10 gadi
Reitings 4365
Reģ: 03.08.2009
Es ņemtu akadēmisko. Sevišķi tāpēc, ka grūtniecības beigās ir sesija un pēcāk mazulis uz vjsu dienu jāatstāj, jo prakse. Es nezinu kā citām bet gr pēdējos pāris mēnešos sajūta, ka galvā zāģu skaidas, kas varētu apgrūtināt sesijas likšanu :D nemaz nerunājot par nosēdēšanu lekcijās ar milzu punci. Ja pagarināsi studijas, nekas taču nenotiks.
23.10.2015 11:22 |

10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 08.03.2013
Pati jau grūtnieču beztēmā rakastīju, ka studēju neklātienē būvniecību. Neklātienē man ir jāstudē 5 gadi!. Esmu pašlaik 3.kursā. Pašlaik rit sesija, kas notiek katru dienu 3 nedēļas. Tad nākamā sesija man ir februārī (janvārī jādzemdē). Gāju runāt ar skolas vadību par šo jautājumu. Man piedāvāja kārtot uzreiz jau pēc šīs sesijas, ja lektors ļauj un nāk pretī un iedod man darbiņus, kas ir jāveic :) Tā kā drīz noskaidrošu kādas lekcijas man būs februārī, tad iešu pie attiecīgajiem lektoriem un runāšos. Centīšos izdarīt pēc iespējas vairāk, lai man februārī, ja būs jāatnāk uz lekcijām, tad tādām specifiskām :) Bet akadēmisko ņemt man nebija variants, jo man ilgi jāmācās, tad man tas būtu lieks gads vējā. :) Bet man ir kas palīdzēs (mana mamma). Aaa un pa skolu es pati maksāju :) Tāpēc arī vēlos skolu pabeigt ātrāk :). Un katru kursu beidzot ir arī jāiziet prakses 5 nedēļu garumā. 1. un 2. praksi gāju fiktīvi, bet pārējās prakses vēlos iet jau nopietni, jo tomēr tā ir pieredze un man tā ir nepieciešama. Ja ir palīgi un pretimnākoši lektori un skolas vadība, tad viss nokārtojas :)

Veiksmi un galvenais ej aprunājies ar skolas vadību :)
23.10.2015 11:22 |

Reitings 1469
Reģ: 01.02.2014
Jaa, gruutnieciiba muusdienaas ir slimiiba, ka pat studeet vairs nevar. Agraak vareeja uz lauka straadaat :-D

Kaa arii beerns nav jaakarina 24/7 pie pupa, pilniigi pietiek laika maaciibaam, ja veelas. :-D Kur atrast aukli un kaa apmaksaat, kameer esi universitaatee lekcijaas, beerna liidzautors vareetu palauziit galvu.

Viss no Tavas attieksmes un gribasspeeka, daargaa, atkariigs. Turklaat, ja esi maksas students, iekaveeto buus iespeejams izdariit naakamgad. Prakses un eksaamenu jautaajumus jau laiciigi saac runaat ar pasniedzeejiem un skolas vadiibu, ja redz, ka students censhas un dara, nevis spekulee ar savu gruutnieciinu, visu var sarunaat.

Es te varu nosaukt gan pozitiivus, gan negatiivus piemeeros, bet ko tas dos, jaaizlemj Tev pashai.
23.10.2015 11:27 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Nu man šķiet nav reāli studēt pilna laika klātienē, ja bērnam daži mēneši . Ja vien nevēlies , ka tavu bērnu audzina cits cilvēks. Bērnam ir vajadzīga mamma tak!
23.10.2015 11:32 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Jā, virdzinija taisnība- kā ar mazu bērnu uzrakstīsi maģistra darbu?
23.10.2015 11:34 |

10 gadi
Reitings 2594
Bērnam ir vajadzīga mamma tak!

Un mammai izglītība nav vajadzīga?!! Ja visu grib, tad var. Šie teksti mani kaitina. Ar mīlestību bērnu nepabarosi vēlāk, jo redz bērnam tak mamma ir vajadzīga 27/7. Nu nav visas univeristātes, kur lekcijās ir jābūt katru darba dienu no 8.00-17.00! Un nevajag arī pārmest, ka vajadzēja pabeigt skolu, iestrādāties un tad domāt par bērniem. Jo manā gadījumā skolu beigtu es 25 gados, atrodo darbu un gadu nostrādājot tas būtu jau 26 gadi un bērns piedzimtu man 27 gados, ja es ātri protams paliktu stāvoklī. Es vienmēr zināju, ka bērnu dzemdēšu ātri un zināju, ka tas var notikt studiju laikā. Un šeit arī svarīgs faktors, ka sieviete nav vien- ir arī VĪRIETIS!, kuram arī ir jādomā kopā ar sievieti.
23.10.2015 11:38 |

Reitings 2080
Reģ: 05.11.2012
es varu nomierinat vienigi ar to, ka ari pedejoss menesos jutos lieliski, augstskola gan negaju, bet tiesibas noliku pedejos menesos, tas ga nav tas pats bet nu tas taa :D ! grutak tiesi bij pirmie 3men kad visu laiku naca miegs :D
23.10.2015 11:47 |

Reitings 2258
Reģ: 21.02.2015
Pirmkārt, atceros no senākajām diskusijām, kur Tu mācies. :-) Esmu pabeigusi šo pašu skolu, pie tam strādājot pilnu laiku+ sēžot skolā līdz 21.30 lekcijās. Dzīva esmu. :-) Mazliet pārspīlē ar to stingri vērtē, nopietnas prakses, nopietni eksāmeni utt. Tik traki nav, bet, protams, viss atkarīgs no Tavām darba spējām un uztveres. Praksēm izšļūcu cauri, ja var tā teikt. Divas prakses bija fiktīvas, divas gāju savā darba vietā, līdz ar to pa pusei fiktīvas. :-D Vienu praksi vispār aizmirsu, ka vajag iet aizstāvēt, pasniedzēja tāpat LUISĀ ielika atzīmi. :-D Un citur aizstāvoties arī labi, ja vienu jautājumu uzprasīja.
Maģistra darbs I ir fufelis, visu var sarunāt ar pasniedzēju. Es godīgi uzrakstīju vajadzīgos % (vēlāk nenoderēja vispār), daži tikai saskaņoja nodaļas un viss.
Eksāmeniem praktiski nemācījos, tikai skatījos citu gadu vadlīnijas.
Kursā bija vairākas kursabiedrenes stāvoklī. Neesmu informēta par viņu sesiju grafikiem, bet izlaidumā viņas bijas, līdz ar to laikam viss kārtībā. :-)
Manuprāt, viss atkarīgs no Tavām sajūtām- kā pati jūties, cik ļoti atbalsta tuvinieki utt. Grūtniecība- tas ir tik individuāli! BET, neviens Tev pieminekli neuzcels, tāpēc saudzē sevi. LU nekur nepazudīs. :-)
23.10.2015 11:58 |

Reitings 480
Reģ: 29.01.2009
salīdzinājumam - tas ir tāpat kā juristus LU nomainīt pret juristiem RSU
Diez kads gan shim ir pamatojums, ja ne uz stereotipiem balstiits aizspriedums :-)
23.10.2015 12:10 |

Reitings 340
Reģ: 22.05.2011
Es nezinu, kas ir tava fakultāte, bet arī iesaku vēl nestaigties ar akadēmisko, ne arī mainīt skolu. Vismaz manā fakultātē (pieļauju, ka tavā arī) skaitās katrs kurss par sevi nokārtots/nenokārtots. Attiecīgi - vari, piemēram, no nākamā semestra 3 kursus nokārtot, kaut vai pāatrināti sarunāt, un uz nākamo gadu paliek, teiksim, 2, nevis 5. Atsākt būs daudz vieglāk tad nekā, ja pilns semestris palicis! Pati neesmu ņēmusi pārtraukums, bet redzu, kā citiem iet.

Par mācīšanos pēdējos mēnešos nevaru komentēt, bet tas gan jau arī katram individuāli. Pēc bērna piedzimšanas - ja varat nomaksāt aukli, tad gan jau var mēģināt uz studijām izstaigāt. Ja nē, tad sanāk aakdēmiskais neizbēgami.

Bet tas, ka tavā programmā nav oficiāli neklātienes varianta, nenozīmē, ka visi kursi jāliek un jākārto 100% klātienē. Ja kādiem ir normāli pieejami materiāli, vari mēģināt sarunāt, ņemot vērā savu attaisnojošo situāciju, ka mācies daļēji mājās un uz skolu brauc tikai uz ieskaitēm, nevis lekcijām.
23.10.2015 12:22 |

Reitings 54
Reģ: 18.09.2015
Es arī sākumā iestājos pilna Laika studijās, bet uzzinot ka esmu stāvoklī nomainīju skolu, pret nepilna laika klātieni, reizi nedēļā jāmācas, nosēdēju lekcijās līdz pat pēdējai nedēļai, pasniedzējas pabrīdināju, sarunāju visu ar pasniedzējām, skolas vadību, izgāju praksi-prakses pēdējā diena bija 4 dienas pirms dzemdībām, un mēnesi pēc dzemdībām atgriezos skolā,visi darbi bija nokārtoti, un šajās dienās ar mazo sēž mana mamma un ome.
Un neteiktu ka baigi kaut ko nožēloju. Izvēlējos mazliet savādāku programmu, un esmu pat vairak kā apmierināta. Tiesa gan ka mācos bakalauros.
Manuprāt, Tev jāpainteresējas par skolas iespējam, varbūt var ko sarunāt. Vai tad tiešām labāk paņemt akadēmisko gadu.
23.10.2015 12:27 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Die kleine hexe un Mr. Pinguin
Un tā izaug bērni-psihoterapeitu klienti. Par dažādām neirozēm jūtīgākiem bērniem vispār nerunāsim. Kapitālisma kults iznīcina jebkādu cilvēcīgumu...
23.10.2015 12:27 |

10 gadi
Reitings 2594
teika_spolite
tu to no dzīves?
Jo es esmu augusi, kad mamma studēja kamēr biju zīdainis Un mani pieskatīja ome, Un vēlāk viņa strādāja un arī mani ome pieskatīja. Ar mani viss ir kārtībā. :)

Tā kā studēju neklātienē, tad es ar bērnu spēšu būt ļoti daudz. Tāpēc arī es izvēlējos neklātienē studēt nevis pilna laika klātienē, jo es savus plānus aptuveni zināju. :) Ja man būs ļoti grūti maijā, tad es apsvēršu iespēju ņemt akadēmisko, bet, ja man ir kas palīdz, tad es zinu, ka tikšu galā. Un diena man sesiju laikā nav pārslogota. Ir dienas, kad ir tikai 2 lekcijas.
23.10.2015 13:40 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits