Gurķi asā tomātu mērcē.
Gurķīšus nomazgājam un iemērcam auksta ūdenī uz 1 – 2 stundām. Man ir 4,5 kg gurķīšu.
Sagatavojam: Ķiplokus – 180 gr, Tomātu pastu – 150 gr (3 pilnas ēdamkarotes), Saulespuķu eļļu – 250 ml, Cukuru – 150 gr, Sāli – 31 ēdamkaroti. Darba procesa laikā mērcei pēc vajadzības var pievienot sāli. Etiķis 6% – 150 ml, Asā paprika – 1 tējkarote, Melni maltie pipari – 1 ēdamkarote.
Gurķiem nogriežam galiņus. Lielos gurķus gareniski sagriežam 4 daļās. Mazākos gurķus tikai gareniski. Ķiplokus saspiežam ķiploku spiedē. Pievienojam visas sastāvdaļas izņemot etiķi. Liekam uz mērenas uguns. Pēc 0,5 stundas gurķi peldēs mērcē. Nogaršojam mērci. Tai jābūt asai, bet ne sāļai un ne pārāk saldai. Sautējam gurķus vēl 15 minūtes. Pievienojam etiķi. Kopējais sautēšanas laiks – 40 – 45 min. Apsedzam katliņu ar vāku un ļaujam tam stāvēt 15 min. Saliekam gurķus sagatavotās sterilizētās 0,5 l burkās. Aplejam ar mērci un sterilizējam 25 – 30 min. Burkas aizvākojam apgriežam otrādi līdz pilnīgai atdzišanai.
Ļoti vienkārša marinēto gurķu un tomātu recepte, kurai vajadzēs minimumu laika un pūļu.
Produkti: trīs litru burkai vajadzēs, gurķi – cik ietilpst, tomāti – cik ietilpst, citronskābe – 0,5 tējk., sāls – 70 gr, cukurs – 1,5 ēdamk., lauru lapas – pēc garšas, piparu graudi – pēc garšas, sīpoli 2 – 3 gab, ķiploki 3 – 4 daiviņas, saldie pipari 2 – 3 gab, ķiršu, upeņu, ozola lapas – 3 – 4 gab, amarants – 1 zariņs
Sausas ,izkarsētas burkas dibenā liek dilles, mārrutkus, 3 – 4 ķiršu, upeņu, ozola lapiņas, amaranta zariņu (lai kraukšķīgi gurķīši). Salikt burkā gurķus vai tomātus, vai izveidot asorti. Pievienot garšvielas , 3 aspirīna tabletes. Uzmanīgi apliet ar vārošu ūdeni (1,5 – 2l), tā lai nesaplīst burka. Uzreiz aizvalcēt, apgriezt otrādi, silti sasegt un atstāt līdz pilnīgai atdzišanai.
Mamms receptes