Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

dzīvot saskaņā ar saviem principiem

Reitings 7
Reģ: 08.05.2013
Sveikas!

Pēdējā laikā daudz sanācis domāt par cilvēku rīcību visdažādākajās dzīves situācijās, un cik lielā mērā mēs mākam un spējam dzīvot pēc paši saviem uzstādītajiem principiem un dzīves moto.

Viens no klasiskākajiem pareizas dzīves moto drošivien ir "nedarīt citam to, ko nevēlies, lai dara tev". Tas ir pamatu pamats, pie kura apzināti pieturoties un realizējot dzīvē, mēs noteikti nesāpinātu viens otru un dzīvotu laimīgi. Protams, dzīvē tā nenotiek, un galu galā parasti attiecīgās situācijās, pirmajā vietā mēs esam sev paši, nevis tas otrs, kuram rezultātā tiek izdarīts "tas, ko tu nevēlies, lai dara tev".

Diemžēl pati esmu reizēm rīkojusies tieši tā, un arvien vairāk saprotu, cik svarīgi ir šo moto ne tikai  "uzrakstīt", bet arī reālajā dzīvē, svarīgos momentos atcerēties.

Kāpēc es šo visu saku - ir pēdējā laikā nācies sastapties ar (uzrauties uz) cilvēkiem, kuri ļoti mērķtiecīgi un "skaļi" pauž šos morāli pareizos dzīves principus, kas varētu likt domāt, ka cilvēks tiešām ir savedis savas domas un uzskatus kārtībā un viņš patiešām izprot šo augstākminēto vārdu jēgu.

Tai pašā laikā, brīdī, kad jāpieņem tiešām būtiski lēmumi, apstākļos, kad būtu vērts ņemt vērā ne tikai savas tā brīža vajadzības un vēlmes, bet arī saprast, ko tu esi izdarījis un kā tas ietekmēs pārējos, šis moto pēkšņi vienkārši neeksistē vai arī “nav piemērots” situācijai. Nav vairs ne smakas no sev uzstādītajiem principiem, ir tikai "es" un "lai man ir labi".

Tas liek aizdomāties, ka, jo skaļāk cilvēks pauž savus teorētiski pareizos dzīves principus un jo “skaistāks” vienmēr ir viņa viedoklis par dažādām tēmām, jo pretējāk viņš rīkojas reālajā dzīvē, jo smagāk viņš var pievilt, un jo mazāk var ticēt jebkam, ko viņš saka. Un tas pat nav apzināti. Tas nenozīmē, ka viņš meklē naivus cilvēkus, lai tos viegli apčakarētu un tad iespļautu viņiem sejā. Tas nozīmē, ka tā “skaistā fasāde” ir viņa paša radīta ilūzija par sevi, taču aiz tās stāv pilnīgi kas cits...

Pirmdienas vakara pārdomas :)
18.08.2015 01:02 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Nekad nebūs tā, ka Tava rīcība kādu nesāpinās. Pirms kaut ko darīt, izvērtē, vai spēsi ar to dzīvot tālāk.
Piemēram, ja darbā ir kolēģe, kas viena audzina bērnu, bet ik pa laikam piesavinās Tevis izdarītu darbu, tad izlem, kas Tev svarīgāks - viņa visiem spēlē uz bērnu un nav jau arī viegli, bet tad padomā, cik sirdsapziņa ļaus - teikt, vai neteikt priekšniekam, ka darbs patiesībā ir Tavs veikums un alga par to pienākas Tev. No vienas puses - atņemt bērnam stulbi, no otras, atņemt sev, lai svešam bērnam kaut kas būtu, arī muļķīgi. Dari tā, kā pašai liekas pareizāk. Tieši tik vienkārši. Nespēj pateikt, bet apziņa, ka viņa pievāc Tavu darbu, neļauj gulēt, maini darbu. Ja spēj pateikt, jo izturēt nevari, saki. Ja netraucē dzīvot, nesaki.
Nav iespējams dzīvot pilnīgi pareizi. Bet nedarīt otram to, ko nevēlies, lai viņš dara Tev, nozīmē nesākt pirmajam. Ja Tev dara pāri, aizstāvēties ir normāli. Slikti paliek tad, ja piemērā ar kolēģi, nepietiek, ka priekšniekam pateici taisnību, vēl sēdi un pusdienlaikos kal atriebības plānus, lai gan situācija jau ir izlabota godīgi. Nevajag sākt pirmajai un nevajag atriebties, ja viss jau ir kārtībā. Nez, te noteikti dāmām citi uzskati, bet es tā dzīvoju un neredzu, par ko tur kaunēties.
18.08.2015 01:34 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits