Iepriekšējās darba vietas apraksts.
Principā cehs, darbs ar kokmateriāliem. Vienkāršākās lietas, kā darba drošība tur laikam nav dzirdēta. Ne viņiem ir attiecīgi aizsargi acīm no skaidām un gružiem, ne arī ausīm austiņas lai nedzirdētu tur to skaļumu(pieņemu ka no šī manam draugam arī bija tās smagās galvas sāpes/migrēnas). Jācilā tādi smagumi ko nemaz tā patstāvīgi nevajadzētu darīt, jasalīdzina kā jaunajā uzņēmumā bija, ka viņam koleiģis saka ka uzmanies šis ir smags, bet kad viņš pacēla viņam smiekli sanāca jo tas smagums bija nekāds, viņš vecajā darba vietā stiepa 5-10 reizes lielākus smagumus patstāvīgi.
Ja cehā izceļas ugunsgrēks viņi pat nevar izsaukt ugunsdzēsējus jo lūk uzņēmumam viss nav oficiāli kārtībā un būtu milzīgi sodi, tātad ja kokapstrādes uzņēmumā izceļas ugunsgrēks tad darbinieki paši ir spiesti dzēst to, kas arī tika darīts. Godīgi sakot mans draugs sākumā drusku palīdzēja, bet pēc tam saprata ka labāk neriskēt ar savu dzīvību/veselību kāda idjota dēļ kurš pat nevar iegādāties ugunsdzēšamos aparātus. Jā viņi skrēja meklēt šļūtenes un spaiņus lai nodzēstu ugunsgrēku.
Higēnas jautājums šajā uzņēmumā vispār ir unikāls. Protams par tādu lietu kā dušas vari nesapņot, ne viās kādreibijušas ne arī būs, ātrāk uzņēmumu aizsitīs ciet nekā dušas ierīkos.
Labierīcības ar super, uz visu cehu kur ir 20-30 darbinieki uz vietas ir 2 tualetes, viena no tām jau gadiem stāv ar sasistu podu, otra ir vel drausmīgāka, smaka tur ir neizturama, tīrīt neviens netīra, ūdeni noraut ar nevar tā kā tur bija spaiņa variants lai noskalotu, bet protams neviens to spaini nepiepilda ar ūdeni. Tā tur sūdi piekrājas cik nu tas ir iespējams, neviens tur reāli vairs pat neiet. Visi iet krūmos, bet lūk iedomājieties kas notiek ka 20-30 cilvēki iet krūmos čurāt un dirst. Karstā dienā tai vietai tuvāk pieejot var just urīna smaku, pretīgi, necilvēciski un vispār man tas vienkārši nav pieņemams ka tā visu laiku jādzīvo.
Puse darbinieku tur strādā oficiāli, otra puse bez līgumiem un lai gan papīros ir pateikts kādai summai jābūt un arī skaitot stundas un padarīto tai summai vajadzētu sanākt, neviens nekad nedabū to norādīto summu, bet gan DAUDZ mazāk ka nav iespējams normālam cilvēkam vienam dzīvojot no tā izdzīvot.
Uzņēmums pieņem jebkuru, bet pa lielam ja neskaita manu draugu un vel atsevišķus cilvēkus, tur ir ļoti daudz dzērāji, kurus neatlaiž lai gan viss ko viņi dara ir ražobrākus kurus pēc tam tiem nedzērājiem ir jātaisa velreiz lai paspētu kravu nodot laikā, bet protams neviens jau par to papildus darbu nesamaksā, toties tiem dzērājiem naudu vienmēr noņem nost un tad atkal sākas kašķis jo ja nemaksā tad nestrādā, attiecīgi tiem kas strādā ir pat div tik jaizdara pa varbūt pāris grašiem ja vispār paveicas un samaksā ko vairāk.
Darbā arī pieņem puišeļus kas pēc 9 klases vai pa vasaras brīvlaiku grib pastrādāt, itkā officiāli cik es saportu viņi vispār nedrīkstētu pilnas slodzes darbu strādāt, ja pat nokārto līgumu tur arī ir teikts ka tikai pusslodzi jāstrādā, rezultātā tie puišeļi arī tiek nostrādināti visas dienas garumā, bet samaksā viņiem mazāk nekā par to pusslodzi, nu varbūt kādus tos pašus 100 eur. bet ta jau skaitās no priekšnieka puses daudz.
Atgiežoties vel pie darba drošības, ja cilvēksdarbā savainojas tad viņam ir traki jo no priekšniecības atbalstu var negaidīt, vel nesencilvēks tur savainoja kāju smagi, tā ka ģipsis jāliek uz ilgu laiku, ne cilvēks var strādāt ne arī uzņēmums kompensēs zaudējumus.
Ja par uzņēmumu sūdzas un atbrauc pārbaude, tur jau gadiem neviens reāli nav neko pārbaudijis, ja arī pārbaude atbrauc tad tik apskatās dokumentus vai pat izskatās ka tur varbūt tiek kukuļi maksāti jo tas iznāk lētāk. Tā kā vietējiem sūdzēties nav jēga, jāsauc pārbaudes no citām pilsētām lai gan pēc tādiem murgiem kas tur ir, nevienam neko vairs par turieni negribas ne dzirdēt ne runāt lai gan visi jau apkārt zina kā tur ir.
Ja nobrūk aparatūra, ar asmeņiem utt. tev ir divas iespējas, piezvanīt priekšniecībai un gaidīt visu dienu kamēr kāds sataisīs, bet lūk tev jau par nekā nedarīšanu nemaksās tā kā naudu par todienu nedabūt pat ja darītu ko citu. Otrs variants ir pašam mēģināt sataisīt, tā kā mans draugs ir attapīgs cilvēks viņš visas tās tehnikas ļoti labi ir iemanījies gan lietot gan sataisīt lai gan realitātē tur viņam pirkstus nevajadzētu bāst iekšā jo roku var pazaudēt.
Vienīgais kā dabūt no priekšnieka algu kura ir paredzēta ir ja ierodas ar izsitējiem kas viņiem draud, tad lūk visa nauda mistiski parādas un ir uz sitiena samaksājama.
Darba forma arī nav, strādā kādās drēbēs gribi, cilvēki tur zog patstāvīgi ko var nozagt un godīgi sakot es daļēji viņus pat neuzskatu par sliktiem cilvēkiem jo kāda izturēšanās pret darbinieku, tāda pati pret uzņēmumu. Ja no darbiniekiem var zagt godīgi nopelnīto naudu tad atiecīgi var arīzagt no uzņēmuma. Mans draugs gan tur neko nav zadzis, viņš būtībā nav tāds cilvēks. Pat tad kad viņam vajadzēja pāris dēļus siltumnīcas celšanai viņš godīgi aizgāja, pats izzāģēja tos dēļus tieši kā vajag un samaksāja priekšniekam tā itkā pirktu gatavu produktu. Nu nav tam priekšniekam ar kauna, cilvēks kurš 9-10 gadus pie viņa strādā un nevar pāris dēļus ar atlaidi pārdot, vai vispār vienkārši iedot.
Šīs vien ir tās problēmas kuras uz sitiena varu atcerēties, godīgi sakot draugs tik daudz ir stāstijis ka tagad es viņu tam uzņēmumam tuvumā vairs nelaidīšu un biju gatava viņam palīdzēt kā tik varu lai no turienes prom tiktu, paldies dievam tas ir izdarīts.