Svešvaloda

Reitings 122
Reģ: 04.12.2010
Kurā no dotajām svešvalodām - angļu, vācu vai krievu - jūsuprāt, ir visgrūtākā, ja cilvēks uzsāk mācīties valodu no nulles? Tieši šīs valodas minēju tāpēc, jo gandrīz katrai cosmo lietotājai ir iepriekšminētas svešvalodas zināšanas un no tā izriet savs personiskais viedoklis, kuru valodu skolā / augstskolā bija vieglāk iemācīties / apgūt.

Jau iepriekš paldies par atbildēm!
23.07.2015 14:50 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Bonecutie, esmu daudz domājusi par šo te - valodu mācīšanos dažādos vecumos un to kā dažos gadījumos šķiet, ka tas neprasa nekādu piepūli, savukārt citos šķiet, ka tu par katru jauno vārdiņu maksā ar sviedriem un asinīm :-D Pieaugušā vecumā iemācījos norvēģu valodu un sapratu, ka ne tik daudz vecums nosaka, cik tas būs viegli vai grūti kā valodas mācīšanās "tehnika", jo diemžēl tā metodika pēc kuras mums māca svešvalodas skolā ir neefektīva. Tapēc tās valodas, kuras bērnībā iemācījies "gandrīz nejauši/dabiski" tā pielīp, bet tā vācu valoda, kurai vergoji nē, jo tā bērnības metode ir tā, kura ir visfektīvākā. Skatīties, klausīties, dzīvot "valodas telpā", neķert kreņķi par gramatiku un palēnām veidot valodas sajūtu, vārdu krājumu un tad, kad jau esi valodā iedzīvojies, piemācīties gramatiku, kas tad jau nāk diezgan dabiski. Kā pierādījums (man) ir pēdējā laika pieredze ar franču valodu - mans vīrs, riktīgs frankofīls būdams, daudz klausās/skatās/lasa franciski un pat bez kādas apzinātas piepūles no manas puses jau jūtu, ka saprotu mazliet vairāk kā pirms tam ;-)
23.07.2015 15:26 |

Reitings 46
Reģ: 17.07.2015
Visvieglāk iemācīties bija angļu, tad krievu, bet grūtāk bija ar vācu valodu.
23.07.2015 15:31 |

10 gadi
Reitings 2670
Reģ: 20.04.2014
57days, iespējams. Kā jau teicu, grūti ir saprast, kā tas ir - mācīties (un varbūt pat mocīties), ja pie tevis konkrētā valoda ir atnākusi bez maz dabiski un nekādas grūtības apguves procesā neradās.

NordicBelle, hmm, interesanti, nebiju iedomājusies to aplūkot no tādas puses. Jā, droši vien arī tas ir no svara, bērnībā tomēr nebija tā ieciklēšanās uz ''man vajag iemācīties šo valodu'', visa tā padarīšana tika uztverta daudz vienkāršāk, kaut vai ar tiem pašiem krievvalodīgajiem bērniem - savā starpā mēs centāmies saprasties un komunicēt (un tas arī sanāca bez problēmām), lai jautri pavadītu laiku kopā, nevis ar nodomu iedzīt krievu valodas zināšanas.
Bet bērni vispār kaut kā visu uztver vieglāk, brīvāk, tāpēc arī man liekas, ka tajā vecumā sākt apgūt svešvalodu(-as) ir visefektīvāk. Taču mācīšanas metodēm arī ir nozīme.
Cik ilgi apguvi norvēģu valodu, līdz nonāci līdz brīvam sarunvalodas līmenim?
Man skandināvu valodas arī nešķiet grūtas (vieglākas par krievu un vācu noteikti), pati gandrīz brīvi pārvaldu zviedru valodu (kuras pamati man arī pielipa bērnībā, jo daži radi ir zviedri), palēnām zināšanas šajā valodā papildinu un uzlaboju, reizēm pabrīnoties, ka zviedru valodas mācīšanās nesagādā nekādas grūtības, valoda šķiet saprotama, loģiska un ne-sarežģīta. Atkal nopriecājos par to, ka šo valodas izpratni ieguvu jau dažu gadu vecumā, atliek vien strādāt pie vārdu krājuma, apzināties svarīgākos gramatikas principus un pareizrakstību. :D
23.07.2015 16:08 |

10 gadi
Reitings 403
Reģ: 30.08.2014
Bonecutie, ir taisnība par to bērnību. Bērniem valodas ir iemācīties daudz vieglāk, tas ir zinātniski pierādīts. Labāk nesākšu neko stāstīt, lai kaut kur nekļūdītos, bet taisnība tā ir. :) protams, ļoti svarīgas ir arī mācīšanās metodes.
23.07.2015 16:13 |

Reitings 355
Reģ: 21.07.2015
Man grūti un joprojām angļu valodas ir klupšanas akmens. Nepadodas īsti, jo riebj tā valoda kā tāda. Vācu patīk, līdz ar to daudz labākas zināšanas. Krievu valoda ir sarežģīta, jo pavisam citi burti u.t.t., ja sāk mācīties no nulles, taču, tā kā šeit daudz krievvalodīgo, apgūt sarunvalodas līmenī nav tik traki.
23.07.2015 16:23 |

Reitings 1052
Reģ: 29.01.2009
Esmu skolā mācījusies visas trīs. Angļu un vācu pārvaldu labi. Krievu tā arī neesmu pārāk labi iemācījusies. Man pašai tā šķiet visgrūtākā no šīm 3, bet iespējams, ka pie vainas tas, ka man par to ir vismazākā interese.
23.07.2015 16:25 |

Reitings 4481
Reģ: 03.01.2014
Ja no nulles, tad krievu valodu...jāsāk ar burtiem, rakstību un visu citu.
+
gribētu iemācīties rakstīt, pārējo taka saprotu. (l)
23.07.2015 16:40 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Par angļu un krievu man arī ri grūti spriest no savas pieredzes, kā tas ir, šīs valodas apgūt no nulles. Par vācu nuļļošanos man arī atmiņu ir maz.

Bet meitenes pareizi saka par metodologiju, to, kā mēs valodas apgūstam. Mazu bērnu svešvalodu talanti, starp citu, ir pārvērtēti. Valodas vidē (multenes angliski, krieviski runājoši kaimiņu bērni), protams, bērniem iet ātri. Cita lieta, ja tu bērnu vadāsi Rīga uz Vācu, Japāņu vai Swahili valodas kursiem - nu nav sīkajam pacietiba mācīties vārdiņus, meģināt lasīt ar vārdnicu, apjēgt gramatiku, pildīt uzdevumus... Ta ka, situācijā, kura valodas vides nav, pieaugušajam var izrādīties vieglāk un atrāk ielauzīties svešvalodā.

Galu galā, otrreiz vairs bērni nebūsim - tas nenozīmē, ka nevar piemeklēt kādu foršu, patīkamu veidu, kā svešvalodu apgūt 20+ gadu vecumā! Man arī ir pieredze ar valodām pēc 20, un pozitīva.

Tas, ka skolā mums valodas pasniedz draņķīgi, ir fakts - kaut vai šī diskusija labi parāda, ka skola apgūt valodu ir grūti (angļu neskaitās, mums IR valodas vide, ja gribam). Es vācu val skolā tā arī neapguvu.
23.07.2015 16:42 |

Reitings 615
Reģ: 20.10.2009
No šīm es teiktu, ka vācu, bet vēl grūtāka ir franču valoda no nulles.
23.07.2015 16:57 |

Reitings 339
Reģ: 04.08.2013
Es apbrīnoju tās meitenes, kas saka, ka vācu valoda nav grūta! es jau ilgu laiku mācos, bet tik un tā galīgi nejūtos brīva runāšanās un lasu arī vieglu tekstus tikai. (t)bet gribas to valodu mācēt. :D
Angļu valoda gan aizgāja labi jau no paša sākuma, lai gan es nebiju tas bērns, kas skatījās multenes angliski.
Bet krievu valodā manas vienīgās zināšanas ir no seriāliem, tas ir tā, ka es saprotu, ja es dzirdu runājam un dažus vārdus varu arī izlasīt, bet runāšana galīgi nesanāk, tā kā es teiktu, ka krievu no šīm trīs visgrūtākā.
23.07.2015 17:49 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Es apbrīnoju tās meitenes, kas saka, ka vācu valoda nav grūta! es jau ilgu laiku mācos, bet tik un tā galīgi nejūtos brīva runāšanās un lasu arī vieglu tekstus tikai.
Kad nonāksi vidē.. pirmie mirkļi būs šausmīgi (sevišķi, ja sarunbiedrs nerunās hochdeutsch).. bet tad atvērsies kāda čakra, kurā zintis bija krājušās un būs ok. Tik cik jaunus vārdus ķert un tvert :)
23.07.2015 18:02 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Kam dzimtā valoda ir latviešu, no minētajam valodām grūtākā ir krievu, jo mazāk kā ir kopīga. Nav jau tā ka vācu valoda ir ārkārtīgi viegla un nav pūles jāpieliek, bet salīdzinot ar krievu valodu tā ir vieglāka.
Pati vācu valodu esmu "veiksmigi" aizmirsusi, nav bijusi vajadzīga. Varētu jau zināšanas atsvaidzināt un uzlabot bet neredzu jēgu.
23.07.2015 18:41 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012

Daļa petnieku grupē Baltu un Slāvu valodas viena apaksgrupā, no tāda viedokļa skatoties, nu nevar teikt, ka ar krievu val ir "mazāk kopīga".
23.07.2015 19:07 |

Reitings 555
Reģ: 22.04.2015
Esmu vacu valodas Fans, nu jau driz beigsu Studijas Vacu valodaa. Valodu macijos pati un skola, tas bija mans sapnis kadreiz prast runaat briivi vaciski.
Katru dienu macijos jaunus vaardus bija liela motivacija. Tagad velos sadu motivaciju Spanu valodas apguvei. :)
24.07.2015 00:59 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Es personīgi nejūtu ka latviesu valodai butu daudz kopīga ar krievu valodu. Attāla radniecība nenozīmē īpašu līdzību.

erde
Un kā Tu izmanto savas valodu zināšanas?
24.07.2015 01:51 |

Reitings 1093
Reģ: 02.11.2011
Es gan daļēji varu piekrist NordicBelle viedoklim. Kad atbraucu uz Somiju, mana angļu valoda bija visai bēdīga, nu tāds vidējais Latvijas līmenis, sapratu lielāko daļu, bet, lai izklāstītu savu viedokli, bija problēmas. Pāris gadu laikā no tv (šeit viss ir oriģinālvalodās), draugiem, grāmatām, esmu fluent un visi brīnās, kad pasaku, ka pirma 3 gadiem knapi runāju. Taču somu valoda! Ahh.. somu valoda. Tā arī joprojām spēju sazināties tikai tādā vienkāršā līmenī, lai arī valoda, protams, ir visur apkārt, 2 gadus gāju kursos. Es gan te arī salīdzināju vienu no pasaules vieglākajām ar vienu no grūtākajām valodām, bet nu idejiski ir nozīme, cik sarežģīta ir valoda.
24.07.2015 09:04 |

Reitings 168
Reģ: 20.07.2015
Pirmā svešvaloda vienmēr būs grūtāka, jo vairāk valodas zin, jo ātrāk iemācās nākošo valodu.

Bet ja tā pavisam godīgi 80% latviešu zin tikai kārtīgi krievu valodu (tomēr laikam ir savarīgi, ja apkārt dzird valodu), lai gan apgalvo, ka zin angļu valodu vai vācu valodu, bet aizbraucot uz ārzemēm saprot, ka tās zināšanas ir visai primitīvas.
24.07.2015 09:17 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
vācu!
24.07.2015 09:18 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Es gan teiktu, ka angļu valodu zinu daudz labāk par visām, aizbraucot uz ārzemēm, arī nav problēmu sarunāties un komunicēt. Angļu valoda noteikti ir visvieglākā no visām trim valodām.
24.07.2015 09:23 |

Reitings 131
Reģ: 03.06.2011
Nekad nevarēju saprast vācu valodas artikulu likumsakarību, un pieturos pie idejas, ka artikulus jāiemācās reizē ar lietvārdu.

Runājot par krievu valodu, tad es savā paziņu lokā nezinu nevienu cilvēku (kurš dzimis Latvijā pēc 1991.gada), kas raksta perfekti un bez kļūdām krieviski. Paši krievi nereti savā dzimtajā valodā raksta ar kļūdām. Ir darba kolēģis latvietis, kurš bez akcenta runā krieviski, bet lasīt un rakstīt krievu valodā nemāk. Un ja valodu mācīties no nulles, pēc manām domām, krievu valoda būs tā visgrūtākā valoda.
24.07.2015 14:49 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits