ZPD

Reitings 15
Reģ: 16.01.2015
Tēma, iespējams, nedaudz par ātru, bet tomēr. Nākošajā mācību gadā jāveido Zinātniski Pētnieciskais darbs (vidusskola), un tā kā ļoti vēlos izveidot izcilu darbu, kas tiktu labi novērtēts ne tikai skolas, bet arī lielākā mērogā, aptuveno pētāmo problēmu un tēmu cenšos konstruēt jau tagad, lai nesteidzoties spētu sameklēt visus nepieciešamos materiālus, izfiltrēt, kas nepieciešams un kas nē, un, ja būs vajadzība, jau vasarā veikt pētniecisko daļu.

Protams, ka darba izstrādē apspriedīšos ar skolotāju, bet tomēr daži jautājumi:
Vai ir laba izvēle pētīt tēmu, par kuru bibliotēkās nav atsevišķas literatūras? Internetā ir atrodami daudzi materiāli, kā arī ir iespējams pasūtīt no ārzemēm kādu grāmatu par to tēmu, taču LV bibliotēkās nekas konkrēts par to nav atrodams, vispār latviešu valodā par to praktiski nekas nav aprakstīts.
Konkrētā izvēlētā tēma ir ekonomikas/bioloģijas jomā.

Ļoti labprāt palasīšu to lietotāju viedokļus, kuras pašas veltīja pūles, lai izveidotu lielisku darbu un aizstāvēja to arī pilsētas, novada vai valsts mērogā. Kā jums izdevās izveidot šādu zpd? Kas tajā bija īpašs, ievērības cienīgs vai neparasts? Un kādā jomā? :)
18.06.2015 20:07 |

Reitings 264
Reģ: 14.08.2011
Interesanti paskatīties, cik ļoti nopietni citi gatavojās ZPD izstrādei Es to savā laikā ņēmu daudz vieglāk (bet es parasti visu daru pēdējā brīdī :-D, bet rezultāti tāpat vienmēr ir ļoti labi). Izstrādāju ne ilgāk kā mēneša laikā (tā kā tēma saistīta ar ķīmiju, tad ieskaitot arī eksperimentus), dabūju 10, aizstāvējos rajonā un vēlāk arī valstī.
21.06.2015 13:47 |

Reitings 365
Reģ: 28.06.2014
Map Tu esi smieklīga, nudien! Nu, kur es esmu teikusi, ka autore nevar pētīt bioloģiju, skatīt DNS šūnas, rīkoties ar laboratorijas aprīkojumu un meklēt savā darbā novitātes?! Es mēģinu pateikt, ka eksaktie priekšmeti nav vienīgie, atzīstu, ka tie ir interesantāki nekā humanitārie, taču katram ir savas intereses! Autore vēlējās, lai mēs visas padalamies ar saviem iespaidiem un pieredzi ZPD tapšanā, es to darīju, nē, Tu man sāc klupt virsū ar kaut kādiem saviem spriedelējumiem! Bet nu katram jau savs:D
21.06.2015 14:20 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
honeey, es par to pašu.Lasu un brīnos. :D
22.06.2015 16:38 |

Reitings 6750
Reģ: 16.01.2011
Pilnīgi piekrītu honeey :D mēs ar draudzeni ZPD uzrakstījām principā nedēļas laikā (naktīs) :D novērojumi gan, protams, gāja daudz ilgāk. Tikām izvirzītas līdz pat valstij un dzirdējām tiešām ļoti daudz labu vārdu par savu darbu :D

Bet visa ticība ZPD nozīmīgumam man zuda brīdī, kad vispār pārlasīju savu darbu pirms sūtīšanas valstij. Izrādās, cauri skolai, pilsētai un reģionam tikām ar pāris nedakarīgiem teikumiem darbā. Šķiet, ka tādi bija tieši divi, viens no tiem vispār bija "krimināls" - pašas nevarējām saprast, kas ar to domāts :D vārdi katrs savā locījumā teikumā bija :D tad sapratu, ka tak tos darbus neviens rūpīgi nepārlasa un visiem ir dziļi vienalga :D
22.06.2015 16:46 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Manuprāt, jēga tik ļoti iespringt ir tad, ja konkrētajā jomā arī turpināsi studēt, valsts vērtējumā pirmajā trijniekā iekļūšana dos priekšroku, stājoties augstskolā, vai to ļoti mērķtiecīgi plāno kādreiz izvērst bakalaura darbā vai citā pētījumā... Vai arī tad, ja skola par to piešķir stipendiju/naudas apbalvoju, kā tas bija man :D :D
Mans ZPD bija IT jomā, lai gan vienmēr esmu bijusi un joprojām esmu izteikti humanitārais tips. Uzrakstīju pāris nedēļu laikā, rajona žūrija bija sajūsmā (pieminot, cik labā valodā rakstīts :D), nosūtīja uz valsti, lai gan tur tik veiksmīgi neizvērtās, jo tas vairāk bija tāds analizējamais darbs, nevis kā jauna izgudrošana. Neiespringu, bet rezultāti teicami.
Salīdzinājumam varu minēt, ka biju vienā sekcijā (?) ar meitenēm, kas rakstīja kopā, rakstīja ilgāk un tiešām piegāja tam nopietni, jo viena arī plānoja studēt IT (un to šobrīd arī dara), taču tālāk par skolu netika.
22.06.2015 17:31 |

Reitings 351
Reģ: 07.11.2013
Man bija precīzi kā honeey. :-D
22.06.2015 17:42 |

Reitings 670
Reģ: 03.10.2010
Jā, ir vērts padomāt par to virzienu, kur tu nākotnē vēlies studēt no praktiskās puses, lai gan tas der tikai tad ja tev ir skaidrs mērķis, jo 11.klasē reti kurš zina, ko studēs! ;) Es 11. klasē rakstīju ZPD fizikas sekcijā, kas tika līdz valstij, bet nu studēju ekonomikā, kas galīgi nesaistās ar manu ZPD tēmu. Gribēju arī 12.klasē rakstīt ZPD, bet kaut kā ar to laiku sanāca tā kā sanāca.
Tas, ka ir maz info, reizēm ir labi, reizēm nē, jāskatās kādos avotos ir, ja lielākā daļa no info ir kaut kādos parastos nezinātniskos interneta portālos, ieteiktu pārdomāt, jo no tā labi tikai dažus var izmantot pamatojot tēmas aktualitāti utml.
Nevajag arī paļauties uz tiem, kas saka,lai ņem to, kur vairāk avotu. Kaut kā nepiekrītu Teikai Spolītei. Studējot augstskolā, man sanāk ņemt tieši tās tēmas par kuru ir maz info un kur es neko daudz nerubīju, bet rezultāts ir tieši tas labākais, jo es pati daudz ko jaunu uzzinu un komisijai nav jāklausās 100x izdriļļātās tēmas. Un kā esmu ievērojusi,tieši tie, kuri izvēlas tādas tēmas,kuras katru gadu tiek atkārtoti pētītas, iegūst samērā zemus vērtējumus.
Es pat nezinu vai ir vērts strīdēties,kurā daļā rakstīt - eksakto vai humanitāro zinātņu, jo principā ir vairāk par to, lai pētītu eksaktās zinātnes, galu galā no tieši tās ir atkarīga mūsu nākotne. Humanitārā zinātne der tikai tad, ja tas 100% ir tavs lauciņš un tev ir kas jauns un neizpētīts.:-)
Novēlu,lai tev tā degsme sasniegt labus rezultātus ZPD rakstīšanā nepazūd! ;-)
22.06.2015 17:43 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)